Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zasobnika jeszcze nie mam. Na chwilę obecną wyjechałem na święta i przed wyjazdem odłączyłem sondę i CAR bo nie mogłem tego zdzierżyć jak co chwilę kocioł się wyłączał i włączał na pełne obroty. A jak jest Was? CAR pokazuje wam m.in. temp powrotu? Chodzi mi o wersję TT.

Panowie, proszę o podpowiedzi.

Mam dom z poddaszem, bez piwnicy.

Parter to podłogówka, piętro to grzejniki.

Piętro to drewno i wełna oraz KG.

Wełna jest po całości dachu 25 oraz ok. 15 w podłodze strychu/suficie piętra.

Dzisiaj zrobił bym inaczej i dał tam gdzie mam 15 - 25 ale ... mądry człowiek jak pomieszka.

Nad piętrem - na strychu mam zamontowane dwa grzejniki.

Teraz pytanie - czy w ogólnym rozrachunku lepiej te grzejniki włączyć i niech łamią temperaturę a może dzięki temu grzejniki z piętra pod strychem rzadziej się załączy ale to zwiększy obieg grzejnikowy czy może - zostawić zakręcone a częściej grzać na piętrze z mniejszym obiegiem.

Uruchomiłem Vicrtixa 12 TT. Steruję z CARa bez sondy zewnętrznej. Ogólnie wszystko działa. Piec utrzymuje 12,5 stopnia w domu.

Mam podpięty zbiornik CWU i przez nieuwagę hydraulików zalany jest wodą. Nie ma podpiętej sondy temperatury wody w zbiorniku.

Na CAR ustawiłem grzanie CWU na 0 (10oC), a mimo to temperatura wody w zbiorniku to 18oC - czyli musi ją podgrzewać - może powinienem podpiąć sondę temperatury CWU, żeby nie grzał tej wody?

Uruchomiłem Vicrtixa 12 TT. Steruję z CARa bez sondy zewnętrznej. Ogólnie wszystko działa. Piec utrzymuje 12,5 stopnia w domu.

Mam podpięty zbiornik CWU i przez nieuwagę hydraulików zalany jest wodą. Nie ma podpiętej sondy temperatury wody w zbiorniku.

Na CAR ustawiłem grzanie CWU na 0 (10oC), a mimo to temperatura wody w zbiorniku to 18oC

- czyli musi ją podgrzewać - może powinienem podpiąć sondę temperatury CWU, żeby nie grzał tej wody?

Woda o tej tempmeraturze idzie z sieci. Co byś chciał zero stopni?

Ciekawe, w jaki sposób utrzymuje się 18C, skoro temperatura powietrza tego pomieszczenia to 12C ?

Temperatura 18C może wynikać z tego, że (jesłi kocioł podłączony jest miedzią. jak należy :lol: ) to w trakcie pracy w trybie CO rury doprowadzające wodę do zasobnika nagrzewając się ogrzewają go i jego zawartość.

TO może być właśnie te 4C.

Dochodzi jeszcze nieprecyzyjność pomiaru termometru, umiejscowionego na zasobniku

Kocioł raczej nie przełącza się w tryb CWU.

Gdyby ta teperatura była większa można by podejrzewać nieszczelność zawory przełączającego tryby CO/CWU, ale w tym przypadku raczej nie ma takiego problemu

Edytowane przez Elfir
usunięto wpis agresywny wobec innego uzytkownika

Witam wszystkich,

od dwoch tygodni uzytkuje Victrixa 12kW TT. Dom 100% podlogowki 180m2 lacznie 1400mb rurki. Jeszcze nie mieszkam, wietrze na okraglo bo podlogi wylane miesiac temu...

Kociol jest podloczony do czujki zewnetrznej i pokretlem od co ustawiony na 3 temp zasilania 32 stopnie.

Mam DIMa z dwiema pompami oraz dwie szafki z rozdzielaczami. Instalator chce mi do tego wszystkiego docelowo podlaczyc CARa V2 bezprzewodowego i Tybox 137. Nie wiem powiem szczerze jak to wszystko ma dzialac dlatego pisze tu do bardziej oswieconych w temacie....

Moglibyscie Panowie wytlumaczyc jak to powinno wszystko dzialac i czy nie za duzo tych czujnikow i sterownikow? Czytalem ten watek ale powiem szczerze ze dla kogos kto nie ma o tym jeszcze zielonego pojecia ciezko cokolwiek zrozumiec :)

Na dzien dzisiejszy kociol pali okolo 15m3 gazu na dobe, na wyswietlaczu jest swieczka i jedna kreska ale tak jak mowilem dwa okna na przeciag mam otwarte 24/7 w celu wygonienia wilgoci. Za tydzien zakladam rekuperator, wstawiam drzwi zewnetrzne i drzwi medzy garazem a domem i chcialbym juz ustawic wszystko tak jak ma to byc docelowo...

Prosze o porade od czego zaczac to ustawianie....

Z gory dziekuje za porady i wyrozumialosc :)

Pozdrawiam

Ciekawe, w jaki sposób utrzymuje się 18C, skoro temperatura powietrza tego pomieszczenia to 12C ?

Temperatura 18C może wynikać z tego, że (jesłi kocioł podłączony jest miedzią. jak należy :lol: ) to w trakcie pracy w trybie CO rury doprowadzające wodę do zasobnika nagrzewając się ogrzewają go i jego zawartość.

Dochodzi jeszcze nieprecyzyjność pomiaru termometru, umiejscowionego na zasobniku

Gdyby ta teperatura była większa można by podejrzewać nieszczelność zawory przełączającego tryby CO/CWU, ale w tym przypadku raczej nie ma takiego problemu

Zasobnik podłączony miedzią - to rzeczywiście może być to :)

Jeśli z tą miedzią pijesz do mnie to wiedz, że ja mam właśnie zasilanie i powrót z kotła w miedzi. Z pex-a mam wyjście do kranów.

coś złego jest w podłączeniu kotła miedzią ?

Jesteśmy użytkownikami Vitrix X 24 od 2 lat

Do tej pory wszystko było ok

Od miesiąca pojawił się dziwny objaw,mianowicie w ciągu 1 miesiąca spadło ciśnienie na piecu do zera.

Wyskakują błąd E10.

Po dopuszczeniu wody do poziomu 1.5 wszytko wraca do normy.natomiast po kolejnych 1-2 tygodniach spada do zera

Co może być przyczyną??

On nie ma sondy CWU, nawet zasobnik jeszcze nie jest podłączony z tego co napisał, wiec rezystor musi być . Tam są kable od zewnętrznej sondy i CAR.

W poprzednim modelu nie wszystkie parametry pokazywało na CAR, bo np. nie było cz. temp. powrotu. Nie wiem jak jest w TT

Z TT CAR nie pokazuje temp. powrotu.

Przypomnij mi co pokazuje wyświetlacz kotła, przy podłączonym CAR w czasie pracy na C.O. ?

Mam na DIM ustawioną max. temp. 50*C, a na kotle widzę 55*C i jeden płomyk przy -15 i pracujących obu obiegach razem. Gdy podłogówkę się wyłączy, świeczka gaśnie, ale to normalne.