Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

Ja mam Parametr A5 ustawiony tak jak był fabrycznie czyli 00 - Parametr A3 = 9 a parametr A4 = 5 - Parametr A4 testowałem niżej ale słabe przepływy na pętlach miałem i jeden pokój po drugiej stronie domu był niedogrzany.

Parametr t0 = 25 a paramertr t1 = 38

Krzywa ustawiona na 2,8 = Kocioł podaje w okolicach 0 stopni 32na wyjściu - w największw mrozy miałem na wyjściu 36 stopni

W domu 21,5-22 stopnie

Edytowane przez lukasz1006

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W moim modelu poz. A3- A5 jest opis że nieużywane w tym modelu kotła, a żeby utrzymywać temp 18-19st to chyba lepiej podpiąć czujkę zewnętrzną. Przez pierwsze 2 tygodnie grzania nie miałem założonej czujki zewnętrznej bo czekałem na ekipę od elewacji żeby skończyli. Miałem wtedy ustawioną temp czynnika ok 32 st i na CAR 21 wew i z tego co mi się wydaje to długo kociolęk pracował, Tylko że ja do wczoraj miałem fabrycznie ustawione modul on, także jak automatyce sie umyślało to nawet nie doszło do tych zadanych 32 tylko sobie albo pompa chwile pomieliła albo chodziło na 29, rożnie.

Ja mam Parametr A5 ustawiony tak jak był fabrycznie czyli 00 - Parametr A3 = 9 a parametr A4 = 5 - Parametr A4 testowałem niżej ale słabe przepływy na pętlach miałem i jeden pokój po drugiej stronie domu był niedogrzany.

Parametr t0 = 25 a paramertr t1 = 38

Krzywa ustawiona na 2,8 = Kocioł podaje w okolicach 0 stopni 32na wyjściu - w największw mrozy miałem na wyjściu 36 stopni

W domu 21,5-22 stopnie

kurcze, wydaje mi się że ja fabrycznie miałem A5=15.... ale ręki nie dam. czyli rozumiem że dT u Ciebie wynosi 0. Nie wydaje Ci się że bardziej ekonomicznie byłoby gdyby ta wartość wynosiła trochę więcej?

do Lukasz1006 jak to zrobiłeś że masz tak niską krzywą skoro ja mam t0= 27 t1 =38 żądana w domu 22 i z arkusza mi wyszło OTC 7,9 a offset -7

Ja mam czujkę zewnętrzną ale nie mam CARa krzywą ustawiłem na kotle pokrętłem temp = ogólnie już była mowa że kalkulator jest do wyliczania krzyw dla CARa bo krzywe CARa a kotła są inne.

kurcze, wydaje mi się że ja fabrycznie miałem A5=15.... ale ręki nie dam. czyli rozumiem że dT u Ciebie wynosi 0. Nie wydaje Ci się że bardziej ekonomicznie byłoby gdyby ta wartość wynosiła trochę więcej?
U mnie delta wychodzi 5 stopni na ustawieniach 00 = mierzyłem pirometrem nie wiem jak z dokładnością. W instrukcji jest zapis że funkcja A5 jest niedostępna (kolega wyżej wspomniał)więc już nie kombinowałem - bo jak to zmieniałem to kocioł sam mi temp podbijał i właśnie pompka chodziła na max obrotach.

Ogólnie to nie jest tak że jak ustawisz 00 to masz delte 0 bo to jest raczej nie możliwe. Według nstrukcji jak ustawisz 0 to predkośc pompy zmienia się wraz z mocą kotła - czym większa moc tym pompa chodzi szybciej. Zawsze powrót jest chłodniejszy no chyba ze nie ma odbioru ciepła.

Edytowane przez lukasz1006

ja wiem ze osiągnięcie dT=0 jest prawie niemożliwe ale wydaje mi się że jak już na piecu ustawisz 00 to kocioł własnie do takiej delty będzie dążył zwiększając prędkość pompki a kocioł grzeje prawie cały czas....

z tego co rozumiem z opisu, to nastawa A5 utrzymująca stałą deltę T, działa w zakresie 5-25*C, przy ustawieniu delta T= 0, kocioł posługuje się inną logiką i reguluje obroty pompy względem mocy palnika. Skoro są takie możliwości, to każdy możne sobie wypróbować i dostosować do wymogów i zachowań swojej instalacji i nie koniecznie, to co się sprawdza w jednym, będzie dobre dla drugiego domu-instalacji.

Jeśli jest tak faktycznie, jak wspomniał kolega łukasz1006 , że kocioł mimo ustawienia A4=1, chcąc utrzymać deltęT, podnosi temp. zasilania, to trochę to słabe jest. Starszy Victrix , też tak robi jak nie na odbioru z instalacji, to podnosił temp. zasilania o 3*C przy stałych obrotach pompy.

No ale testujcie i piszcie o swoich spostrzeżeniach. Ciekawe to jest i kiedyś może, pomoże mi podjąć decyzję kolejnego zakupu ;) . Mój kocioł w tym roku , kończy piąty sezon. Kto wie jak długo jeszcze pociągnie. Wymiennik mam roczny, bo padł czujnik, który jest niewymienny, więc może jeszcze kila lat pociągnie, obawy mam co do wentylatora mimo, że nie pracuje bez przerwy......hmm, zobaczymy, może kiedyś bardziej będzie się opłacał prąd, albo pompy PW będą w cenie kondensata :) , kto to wie......układy niskotemperaturowe dają możliwości wyboru.

Edytowane przez montixe

ale dalej nie rozumiem, dlaczego pomimo wyłączonego palnika, pompa goni z prędkością=9... :(

a jak masz ustawione parametr t0 ? Jeśli chcesz grzać temp. poniżej niż wartość t0, to palnik się nie załączy....hmm a z drugiej strony kocioł nie pozwoli ci na nastawy poniżej tej wartości......

To tak wygląda, że temp. powrotu jest wyższa, równa, lub niewiele niższa od żądanej temp. zasilania ........już nie pamiętam ile musi być mniej na powrocie, żeby palnik się załączył ......po grzaniu zasobnika CWU jest podobnie, że kilka *C musi się wymiennik wychłodzić, zanim uruchomi palnik .......i to nie było wcale aż tak mało, o ile pamiętam

Edytowane przez montixe

t0=20.. to co piszesz może być prawdą że temp. powrotu jest wyższa od zadanej bo jestem po wygrzewaniu wylewek i przez dobę Tz=40.... zakładając że tak jest, to dalej nie rozumiem logiki kotła bo pompka w takim wypadku powinna pracować z min. prędkością aby woda w rurze powrotnej zdążyła się ochłodzić...

t0=20.. to co piszesz może być prawdą że temp. powrotu jest wyższa od zadanej bo jestem po wygrzewaniu wylewek i przez dobę Tz=40.... zakładając że tak jest, to dalej nie rozumiem logiki kotła bo pompka w takim wypadku powinna pracować z min. prędkością aby woda w rurze powrotnej zdążyła się ochłodzić...

Niby tak. Tak przynajmniej nam się wydaje na chłopski rozum i tak to interpretujemy, a jak to sobie wymyślili w Immergasie, tego nie wiemy.

Z drugiej strony, jest to trochę nietypowa sytuacja w stosunku do warunków normalnie panujących, gdzie nie ma takich skoków Tz w dół i w górę.

A parametr P6 jak jest ustawiony?

Ja nie zauważylem takicj oszczędności. Ten zasobnik jest zbyt maly, żeby wygenerować straty wymagające uzupełnienia spaleniem 1m3 gazu

Strata tego zasobnika tp 0.9kWh/ 24h

Powyżej zarzucasz komuś pisanie bzdur, a sam takie popełniasz....

A gdzie ja napisałem, że w ciągu dnia nikt z wody nie korzysta? Wręcz przeciwnie! Dwóch dorosłych i dwoje małych dzieci. Nie ma oszczędności bez ofiar, ale jak umyje się ręce po przysłowiowym "siusiu" w wodzie 30 stopni to nikomu nic się nie stanie.

Bez okien czasowych u mnie dochodziły 2-4 podgrzewania boilera dziennie.

Pewnie, że się da.

Tylko po co, skoro oszczędnośc jest znikoma, a można się nadziać na taką sytuację, jak opisywana.

Naprawdę, moja żona, czy dziecko, jeśli przyjdzie im się chęć wykąpać o 15 nie będą pamiętać o tym, żeby CARa odwiedzić

Niektórzy pamiętają czasy, że przed kąpielą trzeba sobie było napalić w "Wicku", także odwiedzenie CARA i ustawienie na nim temperatury (bo do tego się sprowadza wymuszenie grzania) nie uważam za poważne utrudnienie.

Idąc tym tokiem myślenia, jak bym zastosował okna czasowe, kocioł spaliłby na przygotowanie cwu około 0,25 m3/dobę w co nie wierzę.

Może od razu odprowadzisz gaz do sieci?:bash:

A wracając do merytorycznej dyskusji:

WYMIARY ANODO DLA ZASOBNIKA UBS100:

długość - 37cm

średnica ok 33mm

gwint M8

W sumie to wejdzie tam anoda dowolnych rozmiarów z gwontem M8, byle by nie haczyła o dno zbiornika ;)

Edytowane przez genezyp

A gdzie ja napisałem, że w ciągu dnia nikt z wody nie korzysta? Wręcz przeciwnie! Dwóch dorosłych i dwoje małych dzieci. Nie ma oszczędności bez ofiar, ale jak umyje się ręce po przysłowiowym "siusiu" w wodzie 30 stopni to nikomu nic się nie stanie.

Bez okien czasowych u mnie dochodziły 2-4 podgrzewania boilera dziennie.

Dobra, już nie zalewaj.

Mam taki sam kocioł i zasobnik jak Ty i nagle twierdzisz, że można oszczędzać 1,2m3 gazu na dobę dzięki prostemu zabiegowi okien czasowych...

Ja w całym sezonie na CO i CWU zużywam 750-800m3 gazu, a dzięki Twojej teorii miałbym niby oszczędzić 438m3 ???

Ponad połowa gazu idzie na podtrzymanie temperatury w zbiorniku i na mycie rąk "po siusiu" w ciągu dnia ??

Te "mycie rąk" generowało Ci większe straty, niż poranno-wieczorne prysznice ?

:lol: Zużywałeś 2, teraz 0.8m3, bo myjesz ręce w letniej wodzie ? ?

Poza tym....

Komfort mieszkania w domu to m. in. prysznic kiedy się chce i bez kodowania w głowie, że najpierw trzeba iść do sterownika, sprawdzić temperaturę i w razie potrzeby sobie "wodę nastawić"

Edytowane przez fotohobby

A wracając do merytorycznej dyskusji:

WYMIARY ANODO DLA ZASOBNIKA UBS100:

długość - 37cm

średnica ok 33mm

gwint M8

W sumie to wejdzie tam anoda dowolnych rozmiarów z gwontem M8, byle by nie haczyła o dno zbiornika ;)

Po jakim czasie użytkowania warto zajrzeć do anody?

Korzystam z UBS100 2 lata i zastanawiam się czy to już ten moment.

Poza tym....

Komfort mieszkania w domu to m. in. prysznic kiedy się chce i bez kodowania w głowie, że najpierw trzeba iść do sterownika, sprawdzić temperaturę i w razie potrzeby sobie "wodę nastawić"

Do tematu podszedłem trochę inaczej, w piecu do zacisków odczytu temperatury zasobnika oraz pompy obiegowej mam podłączony układ czasowy który po wyzwoleniu pilotami bezprzewodowymi podtrzymuje pracę cwu przez regulowany okres od 2 minut do 10h (aktualnie mam ustawione ok 1h). Włączanie cwu o dowolniej porze wymusił na mnie styl życia syna (studenta);), który wraca (lub nie) :eek: do domu o tak różnych porach, że żaden układ czasowy nie sprawdzał się, a przy całodobowej pracy cwu wraz z pompą obiegową powodował wzrost zużycia gazu o ok 1,5m3 na dobę. Od wciśnięcia przyciska na którymś z pilotów (dostępne w łazienkach i kuchni) do pełnego komfortu korzystania z ciepłej wody upływa czas max 5 min.

Edytowane przez daro.s

Czyli wychodzi na to ze przyciski w łazience i kuchni służą do załączenia cyrkulacji, która potrafi wystudzić zasobnik w ciągu doby. samo utrzymanie stałej temperatury w zasobniku nie powoduje dużych strat, bo załączenie grzania cwu kilka razy w ciągu doby na pare minut żeby dogrzać wode o kilka stopni nie będzie droższe niż zagrzanie zasobika w którym woda wystudziła sie o kilkanaście stopni

Po jakim czasie użytkowania warto zajrzeć do anody?

Korzystam z UBS100 2 lata i zastanawiam się czy to już ten moment.

Dużo zależy od wody. Ja zajrzałem tam po dwóch latach (intensywnie używany ponad rok) i anoda miała tylko niewielkie wżery, za co cała była pokryta kamieniem. Wyglądała raczej jak grzyb. Przy okazji czyszczenie wnętrza zasobnika bo dobrze to to nie wyglądało ;)