Gumisio 07.03.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Pisałem 4 miesiące temu, że de facto po 2 sezonach używania, padła mi pompa w DIM V2 ABT przeznaczona do grzejników. Wczoraj, po 3 sezonach, ustawiona na 1 bieg pompa do podłogówki przestała się kręcić i się mocno nagrzała. Na szczęście, akurat ta daje radę kręcić się na 3 biegu, więc może do końca sezonu wytrzyma (najwyżej dostanę wyższy rachunek za prąd), ale w lato trzeba będzie znowu zrobić przeróbkę na standardowe pompy. Albo mam pecha, albo filtr sznurkowy i zmiękczacz to za mało (nie mam w instalacji filtra siatkowego) i coś mi się w instalacji zapycha. Mam nadzieję, że nie popsuje mi się kupiona 4 miesiące temu Grundfos Alpha2 A gwarancja ? Immergas daje 5 lat.... Dodatkowo, kiedys pisalem do nich jaka jest gwarancja na DIM, CAR v2 i zasobnik i odpisali mi, że: "Witam, Jeżeli DIM + CAR były zakupione i zamontowane wraz z kotłem – wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klienta traktujemy je jako komplet, czyli ich okres gwarancyjny jest równy z gwarancją kotła (maksymalnie 5 lat od daty uruchomienia, pod warunkiem dokonania pierwszego uruchomienia i corocznych przeglądów przez Autoryzowany Serwis Techniczny Immergas – patrz warunki gwarancji). Jeżeli kocioł został zainstalowany i uruchomiony, a DIM i CAR dokupione i zamontowane później – mają ustawową dwuletnią ochronę gwarancyjną na podstawie dokumentu sprzedaży." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal222 08.03.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Dzięki za informację.Kurcze, że ja tego nie wiedziałem wcześniej, jak padła pierwsza pompa.Musiałem trochę poprzestawiać w DIM, aby zmieścić standardową pompę, więc pewnie uznają mi to jako ingerencję w DIMa i moga nie uznać gwarancji na druga pompę.Wtedy dzwoniłem do serwisanta i mówił, że po 2 latach to już nic nie pomoże.Albo nie wiedział o tych 5 latach, albo wolał, żebym kupił nową pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olafd 14.03.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Witam, pytanie bardziej do posiadaczy kotła 12kw. Czy przy tylko samej podłogówce, okolo 1000m pexa, stosujecie sprzęgła hydrauliczne? Czy też sama pompa w piecu wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 14.03.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Witam, pytanie bardziej do posiadaczy kotła 12kw. Czy przy tylko samej podłogówce, okolo 1000m pexa, stosujecie sprzęgła hydrauliczne? Czy też sama pompa w piecu wystarczy? Mam ok 980m pexa i Victrixa 12kw i pompa w piecu spokojnie wyrabia. Nie mam sprzęgła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radeczek 14.03.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Jaką wydajność ma pompa obiegowa w Victrixa 12kw ? 1600 m pexa obróci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 14.03.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Jaką wydajność ma pompa obiegowa w Victrixa 12kw ? 1600 m pexa obróci? u mnie jest 1200m 12 pętli parter i 5 pętli piętro i pompa daje radę. Pompa chodzi na 5 w 9 stopniowej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 27.03.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Witam, Czy ktoś się orientuje czy w parametrach kotła (lub CAR'a) jest jakaś opcja, że jeżeli na dworze jest np min 14stC to piecyk wyłączy się pomimo, że termostat pokojowy będzie dwał sygnał do grzania? mam victrix 20TT ERP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patman2 01.04.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 WitamPytanie z serii zagadkowych, dlaczego przy bardzo silnym, porywistym wietrze temp. na kotle podnosi się o kilka stopni ponad ustawioną? Objaw ten występuje od początku użytkowania kotła (odpalony w listopadzie) 20X TT 2erp bez żadnego sterownika, komin wyprowadzony ponad dach, powietrze z szachtu. Gdy wiatr osłabnie praca kotła wraca do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigos1966 03.04.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość. Przymieżam się do wymiany bardzo starego Valianta na Victrix ? X TT 2 ERP. Tylko jakiej mocy. Posiadam akumulator ciepła 1000L z wężownicą na cwu, układ solarny, piec na paliwo stałe. Nowy Victrix ? X TT 2 ERP zasilał by akumulator ciepła latem 2/4 pojemności, a jesień zima i wiosna 3/4 pojemności. Jaki kocioł wybrać 12KW czy 20KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 14.04.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Mam takie pytanie odnosnie Vitricsa 12kw:Chce podlogowke sterowana pogodowo i termostaty z silownikami na rozdzielaczach. Fukcja odczytu temp pomieszczenia na Car v2 bedzie wylaczona. Czy w takim wypadku bede mogl na Car ustawic ramy czasowe grzania zbiornika cwu?Gdyby na samym kotle mozna bylo ustawic godziny grzania cwu to dla mnie Car bylby zbedny.Czy dobrze mysle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.04.2017 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Na CAR ustawisz, na kotle nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esselite 15.04.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Jaką wydajność ma pompa obiegowa w Victrixa 12kw ? 1600 m pexa obróci? To jest często zadawane pytanie i nie da sie na nie odpowiedzieć. Pompa musi pokonać opory w instalacji, a jeżeli te są duże, bo wykonanie jest nie przemyslane to sobie nie poradzi. Najważniejsze to szerokość rur od pieca do rozdzielaczy. Jeżeli rura ma średnicę wewnętrzna 16mm, będzie jeszcze trójnik rozdzielajacy zasilanie wody na górę dół, który dodatkowo zawezi przepływ, to możesz wstawiać sobie dowolna pompę a przepływ będzie z dupy. Zasilanie do rozdzielaczy musi być szerokie. 32mm średnicy rura i najlepiej żadnych przewezen. Tylko brak oporów spowoduje że pompa ma mniej pracy i można próbować zasilania bezpośrednio z pieca bez sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.04.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 To jest często zadawane pytanie i nie da sie na nie odpowiedzieć. Pompa musi pokonać opory w instalacji, a jeżeli te są duże, bo wykonanie jest nie przemyslane to sobie nie poradzi. Najważniejsze to szerokość rur od pieca do rozdzielaczy. Jeżeli rura ma średnicę wewnętrzna 16mm, będzie jeszcze trójnik rozdzielajacy zasilanie wody na górę dół, który dodatkowo zawezi przepływ, to możesz wstawiać sobie dowolna pompę a przepływ będzie z dupy. Zasilanie do rozdzielaczy musi być szerokie. 32mm średnicy rura i najlepiej żadnych przewezen. Tylko brak oporów spowoduje że pompa ma mniej pracy i można próbować zasilania bezpośrednio z pieca bez sprzęgła. Przy Victrix-sie 12 i całkowitej podłogówce mam 2 rozdzielacze z pompami po 12 sekcji, 1750 mb rurek fi 16. Kocioł tłoczy tylko między sobą a rozdzielaczami. Wszystko działa bezbłędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esselite 16.04.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Nie chodzi o pętle w podłodze, ale o rury od kotła do rozdIelaczy. Jaka maja średnicę u Ciebie? Bo to wcale nie jest oczywiste, że w każdej innej instalacji też takie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 17.04.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Nie chodzi o pętle w podłodze, ale o rury od kotła do rozdIelaczy. Jaka maja średnicę u Ciebie? Bo to wcale nie jest oczywiste, że w każdej innej instalacji też takie będą. U mnie od pieca do rozdzielaczy 28mm miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esselite 21.04.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 U mnie od pieca do rozdzielaczy 28mm miedź. No to elegancko, u mnie hydraulik zrobił na 25mm pe-x i jest porażka, bo średnica wewnętrzna jest jeszcze mniejsza, na dodatek zastosowany trójnik jeszcze bardziej tłumi przepływ i na piętrze jest problem z osiągnięciem powyżej 1l/m na rotametrach, trzeba się ratować wyższą temperaturą zasilania. Reasumując, przy pytaniu czy pompa z pieca obrobi wszytko trzeba się upewnić, że instalacja nie jest spierniczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 21.04.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 No to elegancko, u mnie hydraulik zrobił na 25mm pe-x i jest porażka, bo średnica wewnętrzna jest jeszcze mniejsza, na dodatek zastosowany trójnik jeszcze bardziej tłumi przepływ i na piętrze jest problem z osiągnięciem powyżej 1l/m na rotametrach, trzeba się ratować wyższą temperaturą zasilania. Reasumując, przy pytaniu czy pompa z pieca obrobi wszytko trzeba się upewnić, że instalacja nie jest spierniczona. U mnie byłoby podobnie bo początkowo chciał robić 22mm miedź ale sie uparlem na 28mm . Na poddaszu nie mam problemów żeby ustawić w dwóch pokojach przepływ na poziomie 1.6l/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 27.04.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Panowie, wczoraj naszła mnie taka myśl... Mam ustawioną temperaturę minimum na 20 stopni a max na 40 stopni przy minus 20 stopniach. W takim wypadku, jeżeli na dworze jest np 13 stopni woda zasilania ma ok 23-24 stopnie. Czy nie lepiej zmienić trochę tą krzywą, żeby była bardziej płaska i temperaturę zasilania ustawić tak żeby osiągała wykorzystana była optymalna moc pieca czyli od temperatury ok 30 stopni. Jeżeli piec będzie grzał na 23 stopnie wydaje mi się, że będą większe straty, niż gdyby grzał na 30 stopni. Tym samym można uzyskać komfort ciepłej podłogi i dom szybciej będzie się nagrzewał. Proszę mnie ukierunkować jeżeli mój tok myślenia jest nieodpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 27.04.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Panowie, wczoraj naszła mnie taka myśl... Mam ustawioną temperaturę minimum na 20 stopni a max na 40 stopni przy minus 20 stopniach. W takim wypadku, jeżeli na dworze jest np 13 stopni woda zasilania ma ok 23-24 stopnie. Czy nie lepiej zmienić trochę tą krzywą, żeby była bardziej płaska i temperaturę zasilania ustawić tak żeby osiągała wykorzystana była optymalna moc pieca czyli od temperatury ok 30 stopni. Jeżeli piec będzie grzał na 23 stopnie wydaje mi się, że będą większe straty, niż gdyby grzał na 30 stopni. Tym samym można uzyskać komfort ciepłej podłogi i dom szybciej będzie się nagrzewał. Proszę mnie ukierunkować jeżeli mój tok myślenia jest nieodpowiedni. ustaw temp min na 25 a max na 38 i będzie idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.04.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Jak z kotła wyjdzie woda 23 stopnie to jaka dotrze do podłogówki, 15? Nie przesadziłeś z tą oszczędnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts