hawranek31 17.05.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Witam forumowiczów. Mam pytanie dziś zakupiłem kocioł Immergas Victrix 12kW do niego chciałem dokupić sterownik pokojowy car v 2 + czujnik pogodowy i Panu w sklepie powiedziałem, że chcę jeszcze w 3 sypialniach zamontować termostaty pokojowe, i tu ku mojemu zdziwieniu Pan powiedział, że to razem się nie sprawdzi, że lepiej zakupić coś takiego http://www.auraton.pl/produkty/auraton-8d-pro/ i bez sterownika pokojowego, tylko z czujką pogodową. Miał rację, że sterownik car v2 ze zwykłymi termostatami pokojowymi się nie sprawdzi, że lepiej w każdym pokoju zamontować termostaty + ten auraton?? Bardzo dziękuje za odpowiedź. Ps. dodam że te termostaty pokojowe w sypialniach chcę dlatego, że my z żoną w sypialni lubimy mieć koło 17 stopni, pokój córki będzie od południa i boję się że pokojowy główny car v 2 będzie go przegrzewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal222 19.05.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 W tych sypialniach będziesz miał grzejniki, czy osobne pętle podłogówki?Jeśli grzejniki, to w pokoju, który się najszybciej wychładza, możesz wstawić CAR v2, a w pozostałych wstawić głowice termostatyczne i nimi regulować maksymalną temperaturę.W przypadku podłogówki, jeśli nie zależy Ci na dokładniejszym ustawieniu krzywej grzewczej i grzaniu CWU w przedziałach czasowych, pewnie spokojnie wystarczy sterowanie tym auratonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawranek31 20.05.2017 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Wszedzie mam podłogówkę, w sypialniach też na osobnych pętlach. Wolał bym bardziej ten sterownik car 2, ale czy on będzie szalał jeśli w sypialniach zamontuje proste tylko on/off sterowniki i podepne pod siłowniki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz05 21.05.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Wszedzie mam podłogówkę, w sypialniach też na osobnych pętlach. Wolał bym bardziej ten sterownik car 2, ale czy on będzie szalał jeśli w sypialniach zamontuje proste tylko on/off sterowniki i podepne pod siłowniki?? Przy podłogówce w całym domu sprawdzają sie najprostsze rozwiązania tzn.rozdzielacze do podłogówki z przepływomierzami którymi ustawiasz jednakowe przepływy i zaworki na dolnej listwie którymi ustawiasz temperatury w poszczególnych pokojach i zapominasz.Do tego termostat bezprzewodowy z regulacja Pi(np.imergaza) który jest stworzony do podłogówki. Nie montujesz żadnych zaworów 3-drogowych co najwyżej na parterze zawory pionu którymi regulujesz różnice oporów hydraulicznych między parterem a piętrem ustawiając jednakowe temp.Przy siłownikach nie dość że temp.bedą pływać to dodatkowo cała instalacja będzie mniej oszczędna no i droższa w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawranek31 21.05.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Ok to jeszcze raz napisze. Dom parterowy całość parterówka, po nieoczekiwanych zmianach okazało się, że niższą termperaturę będziemy chcieli z żoną tylko u nas w sypialni, całość w domu ma być taka sama i tu pytanie czy tu jednak lepiej sprawdzi się car?? Dodam, że domek szkieletowy dobrze docieplony 25 wełny ściany, 30 dach, i 20 styropian podłoga(plus na podłodze 30cm pianobetonu całość na podłodze pasywna). Sterownik chciałem car ze względu, że jak rano wszyscy wyjdą do pracy i szkoły, to jak wrócą to by w zimę domek godzinę szybciej zaczął się nagrzewać itp itd. Dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 22.05.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Ok to jeszcze raz napisze. Dom parterowy całość parterówka, po nieoczekiwanych zmianach okazało się, że niższą termperaturę będziemy chcieli z żoną tylko u nas w sypialni, całość w domu ma być taka sama i tu pytanie czy tu jednak lepiej sprawdzi się car?? Dodam, że domek szkieletowy dobrze docieplony 25 wełny ściany, 30 dach, i 20 styropian podłoga(plus na podłodze 30cm pianobetonu całość na podłodze pasywna). Sterownik chciałem car ze względu, że jak rano wszyscy wyjdą do pracy i szkoły, to jak wrócą to by w zimę domek godzinę szybciej zaczął się nagrzewać itp itd. Dziękuje za odpowiedź. Taaa nagrzewać szybciej... Jak Ci się piec dwa razy na dobę załączy na 2-3 h to max. Zamontuj car, jak będziesz miał za ciepło to sobie ustawisz albo na car albo na rotametrach. Nie kombinuj z jakimiś automatycznymi termostatami, szkoda pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastek09 29.05.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Czy ktoś widział jak działa ten nowy moduł wifi do sterownika CARV2? W jakim zakresie można podglądać i sterować kotłem z aplikacji na smartfon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal222 31.05.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Możesz podać jakiś link do tego modułu? Chciałem coś poszukać na stronie Immergasa, ale nie działa katalog produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastek09 31.05.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Faktycznie nie działa katalog. Kilka dni temu jeszcze czytałem, ale nie zapisałem sobie. Jedyne co znalazłem teraz to opis:https://www.immergas.pl/Wsparcie-techniczne/warto-wiedziec/DOMINUSNa sieci widziałem ceny modułu WIFI ok. 1500zł, 1600zł, 1900zł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastek09 31.05.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 A ja mam jeszcze dwa pytania - co jaką odległość daje się opaskę centrującą rurę w kominie?I drugie pytanie - czy ktoś może polecić sprawdzonego instalatora z okolic Wodzisławia Śląskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal222 01.06.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 "Moduł Wi-Fi DOMINUS współpracuje z następującymi seriami kotłów: • Victrix TT • Victrix TT 2 ErP • Victrix EXA 1 ErP • Victrix Maior TT 1 ErP UWAGA: Moduł NIE WSPÓŁPRACUJE z kotłami z automatyką SUPERIOR oraz Victrix Zeus 26 1 oraz Victrix Zeus 26 2 ErP." Ciekawe, czy w takim razie współpracuje z kotłem Victrix X 24 2 I. Jednak wydanie na moduł WiFi 1700-2000 zł, po to aby mieć ograniczoną możliwość ustawień (przynajmniej patrząc na dostępne screeny z aplikacji), wydaje się lekkim przegięciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatranek 02.06.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Cześć, Mam dylemat: Immergas Victrix 20TT + zasobnik 160L, czy Victrix 12TT z zasobnikiem 200 L . Proszę o radę . Dom z lat 30tych, 178 m2, parter 90 m2, piwnica 87m2, Kraków (te=-20stC) Ocieplony: ściany parteru 10 cm styropianu, piwnicy 5 cm, 15 cm wełny na posadzce nieogrzewanego poddasza, podłoga na gruncie bez izolacji. W praktyce grzeję w zimie parter do 20-21 stC i 40 m2 piwnicy do ok 16stC. Przy temp -20stC (z obliczeń cieplnych) wychodzi mi zapotrzebowanie na c.o. 10,6 kW. Przy założeniu 16 stC w całej piwnicy zapotrzebowanie sięga 13,3 kW. Dotychczas grzałem kotłem węglowym 21 kW i był znacznie przewymiarowany (zakładana była kiedyś adaptacja poddasza). W całym domu tylko grzejniki płytowe, bez podłogówki. Na cwu mam zbiornik 120 L Galmet Kombi Elektronik z grzałką 2 kW, podłączony do kotła węglowego. Rodzina póki co 5 osobowa (3 os dorosłe, dwójka małych dzieci). Grzeję cwu do temp 50stC w tanim prądzie (rano przed wstaniem i miedzy godziną 14-16) Używamy cwu oszczędnie, zabraknie tylko wtedy, kiedy wszyscy jeden po drugim się myją, w tym teściowa 1 oszczędna kapiel. Są dwie łazienki (jedna z kabiną, druga z wanną 160l). Max 2 kąpiele w tygodniu, nie jedna po drugiej szacuję max 60-70l/kąpiel. Chciałbym mieć w nowym układzie rezerwę cwu, może się rodzina powiększyć. Obawiam się, że kocioł 12kW nie wyrobi się z grzaniem cwu w szczycie i jest na granicy mocy max. na c.o. Z kolei nie widzę wad większego- jedyne co go różni, to zakres modulacji 1,9-12 kW kontra 3,0-20,6 kW. Zakładam pełen zestaw kocioł+ sonda zewnętrzna (pogodówka) +CAR V2 pozdrawiam Tomek PS. Victrix 12 i 20 kW są dostępne tylko z wymiennikiem aluminiowo-krzemowym. Tylko Victrix EXA 24 kW ma wymiennik INOX (ale modulacja dopiero od 5,4 kW...). Czytałem, że te wymienniki ze stopu AlSI są trudne w czyszczeniu i szybciej się przez to zużywają. Jakie jest Wasze zdanie? Nie wyklucza to wg Was 12TT i 20 TT? Z góry dzięki za pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostrzy 26.06.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Witam mam problem z victricxem 20 tt erp 2. Nie bardzo wiem jak mogę do niego podlączyć dodatkową pompę do C.O. Montażysta wpiął pompę w piny A B, ale takie podłączenie powoduje że pompa chodzi zawsze jak piec jest podłączony do prądu. W jaki sposób podłączyć pompę aby działała tylko kiedy pompa wewnętrzna działa? Edytowane 28 Czerwca 2017 przez ostrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacas100 14.08.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 WitamMam pytanie czy da się z poziomu car2 wymusić podgrzanie c.w.u. poza oknem czasowy?Pozdrawiam jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 14.08.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Możesz wymusić grzanie przekręcając pokrętło od CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonyhope 29.08.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 CARv2, lub odpowiednik, jeśli nie obsługuje TT Pytanie jaką będziesz miał wodę bez kozy ? 15C ? A jak będziesz chciał się wykąpać po południu ? Też chciałem grzać kominkiem CWU, ale dałem sobie spokój - dodatkowe nakłady, dokładanie elementów, które niepotrzebnie komplikują instajacę przy sporadycznym paleniu jest bez sensu Do immergas 12 kw zasobnik 125 l. Czy 160l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 30.08.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Do immergas 12 kw zasobnik 125 l. Czy 160l. Do tego kotła mam 160 l. Setka moim zdaniem była by za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 30.08.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) Cześć, Mam dylemat: Immergas Victrix 20TT + zasobnik 160L, czy Victrix 12TT z zasobnikiem 200 L . Proszę o radę . ja w lutym 2017 zamontowałem 20TT + CAR2 bezprzewodowy- domek z poddaszem z 2008 roku 160m2, 30 porothem + 15 styropian + 20cm wata - supermata w domu utrzymuję około 21st. też miałem dylemat 12 vs 20TT vs EXA 24 exa odpadł ze względu na wysoką minimalną 5,4kW 12 miałem obawy - został więc 20TT co do czyszczenia wymiennika - robią to panowie z immergaza więc nie ma się czym martwić bo to ich sprawa 20TT - CWU 120L grzeje szybko i sprawnie temp. 86st CO może grzać nawet temp 30 st i się nie wyłącza. dwa mankamenty użytkowania: 1. co raz pojawia się błąd 96 - błąd zapchania komina - nic się z tym nie robi ale wkurza bo piec zamiast pracować to się wentyluje 2. szybkie nagrzewanie przy grzaniu CWU a potem spadek temp. po nagrzaniu powoduje denerwujące stuki w wymienniku - prawdopodobnie napięcia związane z rozszerzalnością temperaturową - na szczęście kociołek jest w kotłowni i na co dzień tego nie słyszę ale gdyby piecyk miał wisieć w części mieszkalnej to byłby to denerwujące. możliwe, że 12TT też dałby radę - wszystko zależy od domku i jego zapotrzebowania. Jeżeli dom nie wychładza się zbyt szybko to 12TT może być dobrą opcją - trzeba pamiętać, że piece kondensacyjne są najbardziej sprawne w zakresie 30-40st co oznacza przewymiarowaną instalację grzejnikową lub dużą ilość ogrzewania podłogowego. Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez gslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawranek31 31.08.2017 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Panowie i Panie mam kilka pytań. Dom 100m2 całość podłogówka ( 9 pętli łącznie 558mb do tego drabinka w łazience) dom w technologi szkieletowej (podłoga system pasywny, ściany 25 wełny, sufit 30 wełny - parterówka) Tu pytania (dziś wygrzewam podłogówkę więc car i pogodówka odłączone) 1. czy przy takiej ilości mb można zmniejszyć obieg pompki w piecu na mniejszy jeśli tak to gdzie się to robi2. jak ustawić car2 głównie chodzi mi o bezwładność cieplną, bo z jednej strony budowa szkieletowa, a z drugiej wszędzie podłogówka3. na ile ustawić miej więcej krzywą grzewczą. dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonyhope 31.08.2017 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Do tego kotła mam 160 l. Setka moim zdaniem była by za mała. pytanie jest czy 35l wody wiecej rekompensuje straty cieplne w zasobniku, gorszą klase energetyczną i dłuższy czas nagrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts