Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

Witam, jestem przed zakupem kotła gazowego jednofunkcyjnego i po ilości postów w temacie myślę, że to dobry kocioł ...czy ten kocioł polecacie do mieszanego systemu - większość podłogówki i trochę grzejników płytowych(całość ogrzewania 140 m2-nowy dom)? Czy serwis i konserwacja są kosztowne?

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

wracając do tematu. Przestawiłem CAR na opcję AMB OFF i nareszcie jest dobra temperatura zarówno na dole (podłogówka) jak i na górze (grzejniki) i w łazience na górze (RTL). Nie mniej jednak zastanawiam się czy poniższa praca kotła jest właściwa. Mianowicie:

Temp na zewnątrz 12stC

CH MIN 40stC

OTC 1.0

Build 14

Auto adaptation OFF

OFFSET -5.0

Kocioł pracuję 15 min

następnie wyłącza i zostaję tylko pompa - 3 min

Ponownie pracuję - 9 min

Przestaję, wyłącza pompę - 1 min

Pracuję - 16min

wyłącza i zostaje tylko pompa - 3 min.

Grzejniki na termostatach skręcone do 3 (w skali od 1-6).

Podłogówka odkręcona.

Witam, jestem przed zakupem kotła gazowego jednofunkcyjnego i po ilości postów w temacie myślę, że to dobry kocioł ...czy ten kocioł polecacie do mieszanego systemu - większość podłogówki i trochę grzejników płytowych(całość ogrzewania 140 m2-nowy dom)? Czy serwis i konserwacja są kosztowne?

Wszystko zależy od tego czego szukasz.

Jeżeli nie ma dla Ciebie znaczenia, że kocioł nie zaczyna się na V. lub J. i nie boisz się negatywnego stereotypu "włoszczyzna" to ja polecam. W czasie kiedy ja go kupowałem to w cenie reklamowanego kotła kupiłem kocioł i osprzęt.

Nie wiem jak jest obecnie w ofercie ale dla mnie też duże znaczenie miała 5-cio letnia gwarancja, która objęła nie tylko kocioł ale i mieszacz z pompami (w tym przypadku nazywa się to DIM) i ta dłuższa gwarancja przydała mi się.

Co do serwisu to raczej stawki są wszędzie zbliżone - za rozruch nic nie płaciłem a przegląd i czyszczenie raz w roku (warunek utrzymania gwarancji) kosztuje mnie 200 zł.

Upewnij się tylko, że masz u siebie na miejscu co najmniej dwóch autoryzowanych serwisantów. Jak zaczyna się sezon grzewczy okazuje się, że czasem problemem są terminy a poleganie na dostępności pojedynczej osoby to niekoniecznie coś co pewnie byś sobie życzył.

Witam,

wracając do tematu. Przestawiłem CAR na opcję AMB OFF i nareszcie jest dobra temperatura zarówno na dole (podłogówka) jak i na górze (grzejniki) i w łazience na górze (RTL). Nie mniej jednak zastanawiam się czy poniższa praca kotła jest właściwa. Mianowicie:

Temp na zewnątrz 12stC

CH MIN 40stC

OTC 1.0

Build 14

Auto adaptation OFF

OFFSET -5.0

Kocioł pracuję 15 min

następnie wyłącza i zostaję tylko pompa - 3 min

Ponownie pracuję - 9 min

Przestaję, wyłącza pompę - 1 min

Pracuję - 16min

wyłącza i zostaje tylko pompa - 3 min.

Grzejniki na termostatach skręcone do 3 (w skali od 1-6).

Podłogówka odkręcona.

Nie śledziłem Twoich wcześniejszych wpisów ale nie mam przekonania czy masz świadomość jak układa Ci się krzywa grzewcza przy tych ustawieniach co masz obecnie:

CH MIN 40stC

OTC 1.0

OFFSET -5.0

Jeżeli nie, poczytaj ten wątek i może będziesz musiał skorygować te parametry.

Co do charakterystyki pracy to możliwości jest co najmniej kilka.

Zobacz w pierwszej kolejności czy nie masz przypadkiem ustawionej opcji MODUL na ON - chyba fabrycznie jest na ON właśnie. Pamiętam, że u mnie do momentu kiedy nie przestawiłem na OFF pracował w podobny sposób. Jeżeli jest układ mieszany z DIM to MODUL musi być na OFF. Powody tego są opisane tutaj na forum.

Jeżeli to nie MODUL to prawdopodobnie nie masz wystarczającego odbioru ciepła z kotła, co skutecznie w kilka minut powoduje podbicie temperatury zasilania i następnie próba schłodzenia wody/ Następnie kocioł znów próbuje podgrzać bo dostaje sygnał do grzania. Jeżeli te proces powtarza się stale to trzeba niestety przejrzeć wszystkie ustawienia pomp (kotłowa i w DIM), ww. parametry i znaleźć przyczynę. Sprawa do ogarnięcia ale bez porządnej lektury tego wątku nie obejdzie się.

• 2 weeks później...
Wszystko zależy od tego czego szukasz.

Jeżeli nie ma dla Ciebie znaczenia, że kocioł nie zaczyna się na V. lub J. i nie boisz się negatywnego stereotypu "włoszczyzna" to ja polecam. W czasie kiedy ja go kupowałem to w cenie reklamowanego kotła kupiłem kocioł i osprzęt.

Nie wiem jak jest obecnie w ofercie ale dla mnie też duże znaczenie miała 5-cio letnia gwarancja, która objęła nie tylko kocioł ale i mieszacz z pompami (w tym przypadku nazywa się to DIM) i ta dłuższa gwarancja przydała mi się.

Co do serwisu to raczej stawki są wszędzie zbliżone - za rozruch nic nie płaciłem a przegląd i czyszczenie raz w roku (warunek utrzymania gwarancji) kosztuje mnie 200 zł.

Upewnij się tylko, że masz u siebie na miejscu co najmniej dwóch autoryzowanych serwisantów. Jak zaczyna się sezon grzewczy okazuje się, że czasem problemem są terminy a poleganie na dostępności pojedynczej osoby to niekoniecznie coś co pewnie byś sobie życzył.

A w systemie mieszanym dobrze działa ?

Witam,

mam podłączone do Victrixa Zeus 26 CARv2 i teraz na piętro podpiąłem dodatkowo Tybox 137. Tybox działa jak sterownik ON/OFF ale w żaden sposób nie reguluję temperatury. Victrix grzeję nie zmiennie jedynie 30stC. Tyboxa mam wpiętego do kotła na zaciskach 40 i 41. Macie jakiś pomysł?

Witam,

mam podłączone do Victrixa Zeus 26 CARv2 i teraz na piętro podpiąłem dodatkowo Tybox 137. Tybox działa jak sterownik ON/OFF ale w żaden sposób nie reguluję temperatury. Victrix grzeję nie zmiennie jedynie 30stC. Tyboxa mam wpiętego do kotła na zaciskach 40 i 41. Macie jakiś pomysł?

na

Sprawdź czy masz wyciągnięta zworke W instrukcji jest napisane w którym miejscu jest jeżeli podłącza się car

A w systemie mieszanym dobrze działa ?

Dobrze, znaczy poprawnie ?

Jeżeli tak to interpretujemy to dokładnie w zasadzie bez większych zastrzeżeń ale są pewne ... ale

1. Zaleta

Ja nabyłem i zainstalowałem w jednym rzucie zarówno kocioł jak i DIM.

DIM to nic innego jak sprzęgło hydrauliczne, mieszacz, dwie pompy (niska / wysoka temperatura) oraz płytka sterująca.

Całość jest w estetycznej metalowej obudowie - nie kurzy się i nie szpeci.

Co istotne - jak uruchomisz całość razem to 5 letnia gwarancja z kotła przenosi się na DIM, jak kupisz i uruchomisz osobno to na kocioł masz 5 lat a na DIM 2.

Mnie właśnie w zeszłym roku nawalił silniczek mieszacza w DIM i dzięki temu, że uruchomiłem łącznie to serwisant wymienił w ramach gwarancji (dałem mu tylko parę dyszek za fatygę, dojazd).

2. Wada

Jak będziesz grzał na niskich temperaturach w grzejnikach, np. 45 C na kotle, to jak załączy się i grzanie podłogówki i grzejników to zanim podłogówka nie zagrzeje powrotu (np. 2 - 3 godziny) to nie ma możliwości abyś na grzejniki skierował te 42 - 43 a w podłogę np. 30. Sprzęgło w DIM ma taką konstrukcję, że nie jest w stanie przy naporze zimnej wody z powrotu podłogi tak rozdzielić temperatur zasilania.

3. Wada

Przy kotle VICTRIX a nie SUPERIOR nie ustawisz na poziomie kotła dwóch niezależnych krzywych grzania.

Opcja ta jest możliwa do obejścia tylko przez montaż dodatkowej czujki temperatury stricte pod DIM ale to jest trochę upośledzona opcja względem tego co masz w podstawowej krzywej sterowanej na poziomie kotła.

Temat ten rozłożył na czynniki pierwsze użytkownik Monitixe - guru w tym zakresie.

- - -

Niezależnie od powyższego - pytanie podstawowe to czy faktycznie potrzebujesz układ mieszany ?

Mieszany to właściwie grzejnikowy z opcją redukcji temperatury na podłogówkę.

Co do zasady musisz grzać jednak dużo wyższymi temperaturami niż gdybyś miał 100 % podłogówki a to są koszty.

Sam DIM też parę tysięcy kosztuje - są w nim chociażby dwie pompy.

Sporo osób, nawet w tym wątku, zrobiło prostą instalację - kocioł, napęd z pompy kotłowej do rozdzielaczy, czujka zewnętrzna i już koniec. Grzejesz całość na temperaturze czynnika wprost z kotła.

Jest to ekonomiczne w instalacji, jak coś nawali to w zasadzie tylko kocioł, niskie temperatury grzania na samej podłogówce to niskie zużycie gazu.

Przy 100 % podłogówki możesz myśleć o różnych niskotemperaturowych źródła ciepła, energia elektryczna, pompy ciepła etc. Nie spotkałem jeszcze nikogo z pompą ciepła pod grzejniki.

Jeżeli potrzebujesz coś szczegółowo dopytać napisz na priv - podam kontakt tel. do siebie.

p.s.

Budując jeszcze raz, zrobił bym 100 % podłogówki a w łazienkach dodatkowe grzejniki na wkładkę elektryczną do suszenia grzejników, przełamania temperatury w okresie przejściowym kiedy podłogówka nie jest wymagana.

Edytowane przez karol1981

Witam Panowie i Panie,

Potrzebuje wsparcia i odpowiedzi na pytania.

Aktualnie jestem po montażu instalacji wodnej kan. Monter zamontował podlogowke w całym domu (99metrow2) i tak z informacji od niego otrzymałem informacje, że

1. mam 650metrow rury do podlogowki.

2. przed piecem zamontował osobne podejście na grzejnik łazienkowy ( do wykonania trójnik do kaloryfera i rozdzielacza.

3. Posiadam piec immergas 12kw tt erp plus zasobnik acv 130l.

Monter zamontował wszystko, sprawdził szczelność, jednak w skrzynce rozdzielaczu mam mieszacz /pompę na moje pytanie po co monter stwierdził że jest to niezbędne bo piec nie pociągnie tego sam.

Wcześniej wyczytałem wasze porady że że spokojem daje radę na 2 razy większych instalacjach. I dlatego proszę o poradę co zrobić ???

1.Zostawic jak jest i ponosić dodatkowe koszty prądu na pompę przy rozdzielaczu ?

2. Wywalić to i podłączyć rozdzielacz na" krótko" bezposrednio z piecem ?

Dodam że monter pracuje na zlecenie głównego wykonawcy i mam ta dodatkowa pompe w cenie i nic nie.dokladam że swojej kieszeni za jej koszt. Rozdzielacz mam praktycznie pod piecem.

Proszę o poradę .

Dobry wieczor,

prosze wszystkich o porade...

Mam dom 180m2 grzanych podlog, 100% podlogowka.

Piec Victrix 12 TT, pod piecem skrzynka Immergas z dwoma pompami Askoll, dwa rozdzielacze.

Podlaczona sonda zewnetrzna. Steruja tym wszystkim dwa Tyboxy 137.

Ustawione na Tyboxach w dzien 22 stopnie, na noc 20, pompy obiegowe na 1szym biegu.

Przy pokretle krzywej grzewczej na 2 lub 3 zauwazylem ze kociol daje max 30 stopni w podloge, co chwile wylacza sie i wlacza a pompy chodza non stop. Nie osiaga zadanych 22 stopni, dochodzi max do 21.5,

Przy pokretle krzywej grzewczej na 4 kociol daje w podloge 35 stopni w podloge, chodzi non stop na minimalnej mocy(swieczka) ale w domu 23 stopnie i za cieplo...

Prosze o porade, jak to wszystko poustawia, wyregulowac bo zielony jestem w tym temacie :)

Bardzo serdecznie z gory dziekuje za pomoc...

Witam Panowie i Panie,

Potrzebuje wsparcia i odpowiedzi na pytania.

Aktualnie jestem po montażu instalacji wodnej kan. Monter zamontował podlogowke w całym domu (99metrow2) i tak z informacji od niego otrzymałem informacje, że

1. mam 650metrow rury do podlogowki.

2. przed piecem zamontował osobne podejście na grzejnik łazienkowy ( do wykonania trójnik do kaloryfera i rozdzielacza.

3. Posiadam piec immergas 12kw tt erp plus zasobnik acv 130l.

Monter zamontował wszystko, sprawdził szczelność, jednak w skrzynce rozdzielaczu mam mieszacz /pompę na moje pytanie po co monter stwierdził że jest to niezbędne bo piec nie pociągnie tego sam.

Wcześniej wyczytałem wasze porady że że spokojem daje radę na 2 razy większych instalacjach. I dlatego proszę o poradę co zrobić ???

1.Zostawic jak jest i ponosić dodatkowe koszty prądu na pompę przy rozdzielaczu ?

2. Wywalić to i podłączyć rozdzielacz na" krótko" bezposrednio z piecem ?

Dodam że monter pracuje na zlecenie głównego wykonawcy i mam ta dodatkowa pompe w cenie i nic nie.dokladam że swojej kieszeni za jej koszt. Rozdzielacz mam praktycznie pod piecem.

Proszę o poradę .

Sama powierzchnia domu nie jest dokładną miarą ale jeżeli dobrze zrozumiałem, że w domu na 100 m2 masz poza pompą kotłową dodatkową w rozdzielaczu to wydaje mi się lekki zbytek.

U mnie instalator pomimo tego, że miał dwie pompy w rozdzielaczu DIM (jedna na wysoką, druga na niską temperaturę), też wsadził jeszcze jedną ekstra nie wiadomo po co ale na szczęście energooszczędną - zbytek na parę stówek.

Natomiast jak kiedyś ta dodatkowa pompa sypnie się to oczywiście przerobię instalację tak żeby jej nie było.

Jak nie potrzebujesz już mieszkać i grzać i sprawa jest jakby otwarta pomęcz trochę po co to, czemu to ma dokładnie służyć, ile będzie kosztować użytkownanie etc.

Nikt tu nie zna Twojego domu i może jakieś szczególne uzasadnienie jest ale przy dobrze zrobionej instalacji i maksymalnie prostej (sama podłogówka) kotłowa starcza. Część instalatorów, szczególnie jak robi się, na tzw. oko, żeby był lekki nadmiar "mocy" - najwyżej sobie Pan skręcisz obroty ...

Dobry wieczor,

prosze wszystkich o porade...

Mam dom 180m2 grzanych podlog, 100% podlogowka.

Piec Victrix 12 TT, pod piecem skrzynka Immergas z dwoma pompami Askoll, dwa rozdzielacze.

Podlaczona sonda zewnetrzna. Steruja tym wszystkim dwa Tyboxy 137.

Ustawione na Tyboxach w dzien 22 stopnie, na noc 20, pompy obiegowe na 1szym biegu.

Przy pokretle krzywej grzewczej na 2 lub 3 zauwazylem ze kociol daje max 30 stopni w podloge, co chwile wylacza sie i wlacza a pompy chodza non stop. Nie osiaga zadanych 22 stopni, dochodzi max do 21.5,

Przy pokretle krzywej grzewczej na 4 kociol daje w podloge 35 stopni w podloge, chodzi non stop na minimalnej mocy(swieczka) ale w domu 23 stopnie i za cieplo...

Prosze o porade, jak to wszystko poustawia, wyregulowac bo zielony jestem w tym temacie :)

Bardzo serdecznie z gory dziekuje za pomoc...

Dwie rzeczy na początek:

1. czy ta pompa w kotle chodzi 24 na dobę cały czas ? jeżeli tak to szukaj w ustawieniach na kotle, że ma kręcić tylko jak jest zapotrzebowanie na grzanie.

2. sprawdź jaki typ grzania masz ustawiony w tyboxach. Chyba nie masz na tzw. histerezę czyli różnicę temperatur od zadanej - spadek/wzrost a na tzw. inteligencję, chyba PID to się nazywa nie pamiętam dokładnie. Podejrzewam, że ta druga opcja jest ustawiona fabrycznie.

Przy inteligencji są właśnie takie objawy, że kocioł próbuje wyhamować, zmniejszyć moc, kręcąc pompą, samą by dostosować się do tempa zmian temperatury w pomieszaczeniu. Dalej te zmiany temperatury liczy sobie w odcinku czasu np. co 15, 30, 45 minut (to też ustawiasz w tym małym niepozornym tyboxie), przelicza i ... różnie to wychodzi. Ponoć tam gdzie jest 100% podłogówki da się to wyregulować ale jak ze wszystkim potrzebny jest czas.

Ja mam w tyboxie ustwionie na histerezę i to działa banalnie prosto. Mam zadaną np. 20 C z tolerancją 0,2 na plus i minus.

Jak temperatura spadnie do 19,8 C to jest sygnał do kotła grzej. Jak dojdzie do 20,2 C to kocioł robi stop (pompy też).

Tą różnicę, histerezę, też ustawiasz w tyboxie od 0,1 do chyba 1 stopnia.

1 C tolerancji, znaczy, że zacznie grzać w tym przykładzie przy 19,5 a zatrzyma przy 20,5 C.

- - -

Ogólnie to jak na tę porę roku to 35 C na podłogę zbyt wiele.

W zależności od wykonania instalacji, odległości rurek, 26 - 28 i dogrzejesz do 22 C w domu.

- - -

Właśnie zerknąłem w instrukcję tybox 137 - dokładnie jak nie zmienisz ustawień fabrycznych to masz właśnie ustawienie na PI z czasem pomiaru 15 minut.

Żeby mieć na histerezę to trzeba w menu 2-08 wybrać funkcję "TOR" stała histereza a później zakres - jest od 0,2 do 2 C.

Edytowane przez karol1981

Dwie rzeczy na początek:

1. czy ta pompa w kotle chodzi 24 na dobę cały czas ? jeżeli tak to szukaj w ustawieniach na kotle, że ma kręcić tylko jak jest zapotrzebowanie na grzanie.

2. sprawdź jaki typ grzania masz ustawiony w tyboxach. Chyba nie masz na tzw. histerezę czyli różnicę temperatur od zadanej - spadek/wzrost a na tzw. inteligencję, chyba PID to się nazywa nie pamiętam dokładnie. Podejrzewam, że ta druga opcja jest ustawiona fabrycznie.

Przy inteligencji są właśnie takie objawy, że kocioł próbuje wyhamować, zmniejszyć moc, kręcąc pompą, samą by dostosować się do tempa zmian temperatury w pomieszaczeniu. Dalej te zmiany temperatury liczy sobie w odcinku czasu np. co 15, 30, 45 minut (to też ustawiasz w tym małym niepozornym tyboxie), przelicza i ... różnie to wychodzi. Ponoć tam gdzie jest 100% podłogówki da się to wyregulować ale jak ze wszystkim potrzebny jest czas.

Ja mam w tyboxie ustwionie na histerezę i to działa banalnie prosto. Mam zadaną np. 20 C z tolerancją 0,2 na plus i minus.

Jak temperatura spadnie do 19,8 C to jest sygnał do kotła grzej. Jak dojdzie do 20,2 C to kocioł robi stop (pompy też).

Tą różnicę, histerezę, też ustawiasz w tyboxie od 0,1 do chyba 1 stopnia.

1 C tolerancji, znaczy, że zacznie grzać w tym przykładzie przy 19,5 a zatrzyma przy 20,5 C.

- - -

Ogólnie to jak na tę porę roku to 35 C na podłogę zbyt wiele.

W zależności od wykonania instalacji, odległości rurek, 26 - 28 i dogrzejesz do 22 C w domu.

- - -

Właśnie zerknąłem w instrukcję tybox 137 - dokładnie jak nie zmienisz ustawień fabrycznych to masz właśnie ustawienie na PI z czasem pomiaru 15 minut.

Żeby mieć na histerezę to trzeba w menu 2-08 wybrać funkcję "TOR" stała histereza a później zakres - jest od 0,2 do 2 C.

Witam,

Tyboxa zmienilem na histereze. Zadane mam 22 stopnie, histereze ustawilem na 0.2 stopnia.

Co do pompy w kotle nie jestem pewien jak to sprawdzic ale wydaje mi sie ze chodzi non stop poniewaz jak piec stoi, lampki na przekaznikach do tyboxow sie nie pala, pompy w Dimie stoja a temperatura na piecu spada i co chwile kociol sie wlacza i wylacza.

Jeszcze jedno...nie wiem czy ma to znaczenie ale pompy w dimie ustawilem na 3ci bieg i przeplywy na wszystkich petlach mam ustawione na 1 litr na min. Dzis znowu 21.7, zadana 22, krzywa gtzewcza na 4, kociol chodzi tylko na swieczce, nie uzyskuje zadanej temp a sie wylacza i za chwile startuje :( na zasilaniu woda 29 stopni

Witam Wszystkich,

Mój piec to VICTRIX 12 X TT 2 ERP ( rocznik 2017) . Ogrzewanie podłogowe 100% . Żadnego grzejnika nawet w łazience . Pow. domu to 120 m2.

Pytanie: Przy ogrzewaniu jak wyżej (podłogowym) jaką wartość parametru T1 ( wg. mojej instrukcji maksymalna temperatura odpływu) macie ustawioną ?

Dom jest nowy dobrze zaizolowany. Może p.Fotohobby mógł mi odpowiedzieć? Przejrzałem cały jego wątek i jego dom jest bardzo zbliżony parametrami do mojego, chociaż chętnie wysłucham opinii wszystkich. Z góry dziękuje.

Nie wiem, co to " maksymalna temperatura odplywu", w moim kotle parametr t1 ma inna funkcję

Wygląda na to, ze to maks temperatura wody w ukladzie c.o., ustaw na 40C

Dziękuje za odpowiedź. Czy masz wstawiony zawór ograniczający temperaturę wody w podłogówce ? Podobno 40 C w podłogówce to ciut za dużo? Slyszałem o 30 st.C. U mnie na instalacji nie ma żadnego zaworu do przydławienia temp.