Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam 100%podłogówki 150m2 temperaturę odpływu teraz ustawioną na 40C, podczas wygrzewania posadzki miałem puszczone w obieg 50C przez dwa dni i nic się nie działo. Jest zestaw opcjonalny opisany w instrukcji dla układów niskotemperaturowych zamówiłem i czekam na przesyłkę.

Witam,

Jeżeli to nie jest nie zgodne z regulaminem forum, czy możesz podać link do tego zestawu dla układów niskotemperaturowych, pls, ?

Ale po co ci taki zestaw ?

Za 2 tygodnie wprowadzam sie do nowego domu, podłogówka ma 10 pętli , żadnej dodatkowej pompy na układzie, 120 m2 do ogrzania. Podłogówkę wygrzewałem może tydzień(?) - bo ciągle coś -ktoś robił . Chciałbym poczytać co to za dodatkowy układ i jak będzie rozsądne to mieć to go założę (instalator :) ). A tak po prostu to mam obawy przed zimą czy sama podłogówka ogrzeje mi chatę :) .

Witam,

Jeżeli to nie jest nie zgodne z regulaminem forum, czy możesz podać link do tego zestawu dla układów niskotemperaturowych, pls, ?

Pisałem do Immergasa w tej sprawie dostałem info iż numer katalogowy zestawu to 3.019869, po numerze w wyszukiwarce wyskoczy. Serwisant który u mnie uruchamiał kocioł powiedział iż przy takim układzie warto sobie założyć. Mam 1100 m pexa na dwóch rozdzielaczach wpiętego bezpośrednio w piec, w instrukcji jest o tym informacja więc uważam że warto. Elektronika jest zawodna więc warto mieć jakieś dodatkowe zabezpieczenie.

Za 2 tygodnie wprowadzam sie do nowego domu, podłogówka ma 10 pętli , żadnej dodatkowej pompy na układzie, 120 m2 do ogrzania. Podłogówkę wygrzewałem może tydzień(?) - bo ciągle coś -ktoś robił . Chciałbym poczytać co to za dodatkowy układ i jak będzie rozsądne to mieć to go założę (instalator :) ). A tak po prostu to mam obawy przed zimą czy sama podłogówka ogrzeje mi chatę :) .

Jeszcze raz, co ci da ten uklad ?

Przeciez to jest tylko zabezpieczenie, nie ma wpłwu na to, jak grzeje podlogowka

Edytowane przez fotohobby

Podbijam...

ktos poradzi???

Witam,

Tyboxa zmienilem na histereze. Zadane mam 22 stopnie, histereze ustawilem na 0.2 stopnia.

Co do pompy w kotle nie jestem pewien jak to sprawdzic ale wydaje mi sie ze chodzi non stop poniewaz jak piec stoi, lampki na przekaznikach do tyboxow sie nie pala, pompy w Dimie stoja a temperatura na piecu spada i co chwile kociol sie wlacza i wylacza.

Jeszcze jedno...nie wiem czy ma to znaczenie ale pompy w dimie ustawilem na 3ci bieg i przeplywy na wszystkich petlach mam ustawione na 1 litr na min. Dzis znowu 21.7, zadana 22, krzywa gtzewcza na 4, kociol chodzi tylko na swieczce, nie uzyskuje zadanej temp a sie wylacza i za chwile startuje :( na zasilaniu woda 29 stopni

Model kotła z tematu już obecnie w sklepach ciężko dostać...Czy Możecie napisać który model Immergasa jest teraz najbardziej korzystny pod względem cena/jakość i serwis/konserwacja?

Tak, ten model, to starsza konstrukcja ale jego następca to chyba ten model:

VICTRIX 12 X TT 2 ErP

Jak ze wszystkim, kalkuluje się nie tyle kupowanie pudła a usługi montażu z pudłem - VAT zamiast 23 to 8 % a sprzęt na ścianie ten sam.

Podbijam...

ktos poradzi???

Z tego co kojarzę wpisy w tym wątku to mało kto ma pompy w DIM ustawione na 3, 1ka raczej wystarcza.

Pompa kotłowa - w starszych VICTRIXach nie była modulowana elektronicznie a biegi ustawiało sie w recznie - więc z różnych dyskusji wynikało, że optymalnie kotłową na 2gi należało ustawić.

To czy pompa kotłowa działa powinno być zwyczajnie słychać, w starszych kotłach jest maleńki wyświetlacz, który pokazuje aktualną temperaturę w obiegu.

Jeżeli jest DIM to jest to temperatura w krótkim obiegu tzn. kocioł - DIM (dalej pompują pompy DIMowe).

Jak kocioł nie grzeje a pompuje to ta temperatura na krótkim obiegu będzie właśnie spadać.

Czy sprawdzałeś opcję MODUL na sterowniku CAR ?

Teraz jeszcze raz sprawdziłem w instrukcji CAR - fabrycznie jest na ON a przy instalacji z DIM musi być na OFF.

Pisałem do Immergasa w tej sprawie dostałem info iż numer katalogowy zestawu to 3.019869, po numerze w wyszukiwarce wyskoczy. Serwisant który u mnie uruchamiał kocioł powiedział iż przy takim układzie warto sobie założyć. Mam 1100 m pexa na dwóch rozdzielaczach wpiętego bezpośrednio w piec, w instrukcji jest o tym informacja więc uważam że warto. Elektronika jest zawodna więc warto mieć jakieś dodatkowe zabezpieczenie.

A to do VICTRIX-ów tak generalnie jest ?

Jak ustawisz na kotle maks temp. zasilania z kotła to co może się ew. zadziać ?

Raczej kocioł zatrzyma się na skutek ew. błędu w sterowaniu zatrzyma się i "sypnie" numerem błędu niż miały przegrzewać.

Osobiście mam też DIM i tam akurat jest dodatkowy zawór bezpieczeństwa na niskiej strefie.

A to do VICTRIX-ów tak generalnie jest ?

Jak ustawisz na kotle maks temp. zasilania z kotła to co może się ew. zadziać ?

Raczej kocioł zatrzyma się na skutek ew. błędu w sterowaniu zatrzyma się i "sypnie" numerem błędu niż miały przegrzewać.

Osobiście mam też DIM i tam akurat jest dodatkowy zawór bezpieczeństwa na niskiej strefie.

Czyli masz jakieś zabezpieczenie, mój kocioł jest wpięty bezpośrednio w podłogówkę.

Pompy w DIMie przestawilem na drugi bieg.

Przeplywy na rotamerach odkrecilem na maksa, mam teraz wszedzie 2.5 - 3 litry na minute...tak jest dobrze czy cos zmieniac???

Pompy w kotle nie slysze zeby chodzila gdy jest wylaczony, temperatura na wyswietlaczu nie spada wiec chyba nie chodzi gdy piec jest wylaczony.

Co zrobic z krzywa grzewcza? jest na to jakies standardowe ustawienie czy mam eksperymentowac??? Aktualnie na 5 i kociol w dalszym ciagu nie dobjia dozadanych 22 stopni. Dochodzi do 21.7 i sie wylacza po to zeby zaraz sie wlaczyc i tak w kolko.

Nie mam sterownika CAR tylko Tybox 137. W nim tez jest ta opcja MODUL? szukalem w instrukcji ale nie moge tego znalesc...

Pozdrawiam

Z tego co kojarzę wpisy w tym wątku to mało kto ma pompy w DIM ustawione na 3, 1ka raczej wystarcza.

Pompa kotłowa - w starszych VICTRIXach nie była modulowana elektronicznie a biegi ustawiało sie w recznie - więc z różnych dyskusji wynikało, że optymalnie kotłową na 2gi należało ustawić.

To czy pompa kotłowa działa powinno być zwyczajnie słychać, w starszych kotłach jest maleńki wyświetlacz, który pokazuje aktualną temperaturę w obiegu.

Jeżeli jest DIM to jest to temperatura w krótkim obiegu tzn. kocioł - DIM (dalej pompują pompy DIMowe).

Jak kocioł nie grzeje a pompuje to ta temperatura na krótkim obiegu będzie właśnie spadać.

Czy sprawdzałeś opcję MODUL na sterowniku CAR ?

Teraz jeszcze raz sprawdziłem w instrukcji CAR - fabrycznie jest na ON a przy instalacji z DIM musi być na OFF.

Pompy w DIMie przestawilem na drugi bieg.

Przeplywy na rotamerach odkrecilem na maksa, mam teraz wszedzie 2.5 - 3 litry na minute...tak jest dobrze czy cos zmieniac???

Pompy w kotle nie slysze zeby chodzila gdy jest wylaczony, temperatura na wyswietlaczu nie spada wiec chyba nie chodzi gdy piec jest wylaczony.

Co zrobic z krzywa grzewcza? jest na to jakies standardowe ustawienie czy mam eksperymentowac??? Aktualnie na 5 i kociol w dalszym ciagu nie dobjia dozadanych 22 stopni. Dochodzi do 21.7 i sie wylacza po to zeby zaraz sie wlaczyc i tak w kolko.

Nie mam sterownika CAR tylko Tybox 137. W nim tez jest ta opcja MODUL? szukalem w instrukcji ale nie moge tego znalesc...

Pozdrawiam

W DIM przestaw na 1kę.

W Tyboxie tego parametru nie ma więc ten powód skreślamy.

W Tybox z tego co pamiętam do ustawiłeś na histerezę i to jest ok.

Trzeba przyjrzeć się krzywej.

Po pierwsze jak masz ustawione min i max w kotle na grzanie CO ?

Krzywa 5 to bardzo wysoka (ostra) krzywa ale jeżeli zaczynasz ją od niskiej temperatury minimalnej i kończysz na niskiej maksymalnej wtedy w obiegu nie będziesz miał wysokich temperatur.

Po drugie podaj jaką masz temperaturę zasilania na kotle i ile podaje w DIM jak pracuje wyłącznie podłogówka - w DIM są dwa zegary, do niskiej i wysokiej temperatury.

W DIM jest taka mała szara skrzyneczka z płytką sterującą.

Na tej płytce są dwa trymery - takie małe pokrętła do skręcania śrubokrętem typu gwiazdka.

Weź jakąś latarkę i zobacz na ile masz tam ustawiony wskaźnik - taki jakby dziubek / strzałkę (nie wiem jak to inaczej obrazowo wyjaśnić).

Jeden z tych trymerów kontroluje temperaturę na mieszaczu od podłogówki.

Teraz w czym może być rzecz - kocioł masz ustawione przykładowo na 40 C, na mieszaczu masz ustawioną temp. np. 25 C.

Kocioł podaje ciepłą wodę ale mieszacz jest zbyt wiele nie potrzebuje więc na krótkim obiegu (kocioł - DIM - kocioł) temperatura rośnie i kocioł robi pauzę.

Woda do podłogi wpada o niskiej temperaturze - np. 25 C i jest niedogrzane.

To tylko hipoteza - wymaga sprawdzenia.

P.S.

Ew. napisz na priv jakiś kontakt tel./email to może coś szybciej pójdzie rozwiązanie problemu.

Witam

Mam problem ze zbyt dużym ciągiem w kominie spalinowym podczas silnego wiatru. Jest to o tyle kłopotliwe że silny podmuch potrafi zerwać płomień. Myślałem nad regulatorem ciągu dostępnym w sklepach, działającym na zasadzie odchylania się przepustnicy. Mam jednak obawy czy nadciśnienie generowane przez pracę wentylatora również nie będzie jej otwierać, przez co spaliny mogłyby się dostawać do kotłowni. Może miał ktoś styczność z tego typu problemem?

• 2 weeks później...
co do czyszczenia wymiennika - robią to panowie z immergaza więc nie ma się czym martwić bo to ich sprawa

No tak ale czyszczą w czasie grarancji czyli pewnie 2-3 lata a póżniej co roku ile może kosztować taka przyjemność. I jeszcze pytanie po czyszczeniu piec chodzi aż miło ale po jakimś czasie i jego zapchaniu spada pewnie jego sprawność i te min. 1,9kw pewnie przechodzi w większe zużycie gazu i czar pryska.

Przy Victrix-sie 12 i całkowitej podłogówce mam 2 rozdzielacze z pompami po 12 sekcji, 1750 mb rurek fi 16. Kocioł tłoczy tylko między sobą a rozdzielaczami. Wszystko działa bezbłędnie.

To ja mam pytanie jaka masz powierzchnie domku. Ja pomału skłaniam sie do pieca Imergasa lub Sandival. Parter podłogówka 70m2 + grzejnik w garażu i 2 drabinki a na pietrze podłogówka 90m2. Chcę to podzielić na 2 rozdzielaczach i tera z moje pytanie czy pompa z pieca pociągnie ten dół a na górną sekcje dołożyć pompe. Oraz czy stosować sprzęgło, tylko jak je zastosuje to chyba trzeba by dać wtedy 2 zestawy mieszalnikowe z pompami.

Czy cena za OZC 300zł jest dużą czy do przyjęcia.

To ja mam pytanie jaka masz powierzchnie domku. Ja pomału skłaniam sie do pieca Imergasa lub Sandival. Parter podłogówka 70m2 + grzejnik w garażu i 2 drabinki a na pietrze podłogówka 90m2. Chcę to podzielić na 2 rozdzielaczach i tera z moje pytanie czy pompa z pieca pociągnie ten dół a na górną sekcje dołożyć pompe. Oraz czy stosować sprzęgło, tylko jak je zastosuje to chyba trzeba by dać wtedy 2 zestawy mieszalnikowe z pompami.

Czy cena za OZC 300zł jest dużą czy do przyjęcia.

Powierzchnia podłóg ogrzewanych to 210 m2. Dół pompa kotła pociągnie bez problemu a na górę ja dał bym pompę przy rozdzielaczu.

Powierzchnia podłóg ogrzewanych to 210 m2. Dół pompa kotła pociągnie bez problemu a na górę ja dał bym pompę przy rozdzielaczu.

No to jest podpowiedz, bo na co mi pompa w piecu plus dwie za sprzęgłem które mi poleca instalator i każda prąd pobiera.

A teraz pytanie stosować sprzęgło i jak a kolejność waszym zdaniem powinna być przy montażu osprzętu. Np: Piec, odejście na kaloryfer łazienkowy i garażony, dalej sprzęgło - na dół rozdzielacze bez pompy a na góre przed rozdzielaczem pompa i rozdzielacz ???