wg39070 22.10.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 No to jest podpowiedz, bo na co mi pompa w piecu plus dwie za sprzęgłem które mi poleca instalator i każda prąd pobiera. A teraz pytanie stosować sprzęgło i jak a kolejność waszym zdaniem powinna być przy montażu osprzętu. Np: Piec, odejście na kaloryfer łazienkowy i garażony, dalej sprzęgło - na dół rozdzielacze bez pompy a na góre przed rozdzielaczem pompa i rozdzielacz ??? Napisz na priv swój adres email to prześlę Ci fotkę mojego rozdzielacza z pompą. Wystarczy jeden, gdyż na poddaszu jest dokładnie taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iguslaw 22.10.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Witam wszystkich, proszę o poradę w doborze mocy pieca VICTRIX do ogrzewania CO+CWU(zasobnik ok 150l) czy 12 kw wystarczy czy muszę dać 20 kw jak w projekcie domu.Trochę danych o domu i instalacji: powierzchnia całkowita to 190 m2, użytkowa to 140m2, użytkowa po podłodze to około 160 m2. Instalacje mieszana podłogówka na rtl ok 40 m2: parter korytarz, kuchnia, jadalnia, łazienka dół i łazienka góra, reszta to grzejniki. Dom ocieplony 15 cm styropian biały, podłoga parter 10 cm styropianu, piętro 5 cm styropianu, poddasze ok 20 cm piana otwarto-komórkowa. Zapotrzebowanie na cieplo według ciepło właściwe tohttp://cieplowlasciwie.pl/wynik/2py6. Z góry dzięki za porady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 23.10.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 No to jest podpowiedz, bo na co mi pompa w piecu plus dwie za sprzęgłem które mi poleca instalator i każda prąd pobiera. A teraz pytanie stosować sprzęgło i jak a kolejność waszym zdaniem powinna być przy montażu osprzętu. Np: Piec, odejście na kaloryfer łazienkowy i garażony, dalej sprzęgło - na dół rozdzielacze bez pompy a na góre przed rozdzielaczem pompa i rozdzielacz ??? po co dodatkowa pompa??? u mnie dokładnie co u Ciebie czyli parter ok 65m2, góra po podłodze ok 95m2, ok 950m PEX i pompa pieca spokojnie to dźwiga, zwykle pompka chodzi na '4' lub '5' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 23.10.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Witam, mam pytanie odnośnie sterownika/termostatu do pieca VICTRIX 12X tt 2ErP, dom parterowy, 100% podłogówki, do pieca podpięty czujnik zewnętrzny temperatury. Ponieważ mieszkamy dopiero od miesiąca, ustawiłem na piecu krzywą i czasami mam wrażenie, że w domu jest za ciepło. Czy sterownik typu Tybox np 137 wystarczy, aby ta ustawiona temperatura była cały czas taka sama, czy trzeba było by zakupić sterownik CAR. Mogę przyjąć tylko opcję bezprzewodową, ponieważ nie mam już możliwości puścić żadnych kabli do pieca.Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.10.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Ustawisz cobie na sterowniku Tybox tyle, ile Ci odpowiada i bedzie tego pilnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 23.10.2017 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 po co dodatkowa pompa??? u mnie dokładnie co u Ciebie czyli parter ok 65m2, góra po podłodze ok 95m2, ok 950m PEX i pompa pieca spokojnie to dźwiga, zwykle pompka chodzi na '4' lub '5' No widzisz a możesz opisać czy masz podzieloną góre i dół na 2 rozdzielacze. Czy masz sprzegła zamontowane czy mieszalniki. Czy masz sterowniki w pomieszczeniach. oraz jak masz podpięte łazienkowce na powrocie czy odrazu z pieca i itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 23.10.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Ustawisz cobie na sterowniku Tybox tyle, ile Ci odpowiada i bedzie tego pilnował. Rozumiem, że nie ma co wchodzić w koszty i sam Tybox w zupełności wystarczy do pilnowania zadanej temperatury? Miałbym jeszcze jedno pytanie odnośnie CARa, tam ustawiając zadaną temperaturę, sterownik sam sobie ustawi krzywą w zależności od warunków na zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 23.10.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 No widzisz a możesz opisać czy masz podzieloną góre i dół na 2 rozdzielacze. Czy masz sprzegła zamontowane czy mieszalniki. Czy masz sterowniki w pomieszczeniach. oraz jak masz podpięte łazienkowce na powrocie czy odrazu z pieca i itp. mam dwa rozdzielacze, góra i dół. Dół - 9 sekcji, góra- 8 sekcji. Żadnych sprzęgieł, żadnych mieszalników. Drabinki łazienkowe podpięte jako osobna pętla w rozdzielaczu. Brak sterowników w pokojach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.10.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Rozumiem, że nie ma co wchodzić w koszty i sam Tybox w zupełności wystarczy do pilnowania zadanej temperatury? Miałbym jeszcze jedno pytanie odnośnie CARa, tam ustawiając zadaną temperaturę, sterownik sam sobie ustawi krzywą w zależności od warunków na zewnątrz ? Krzywą sam dopasowywujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 23.10.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Krzywą sam dopasowywujesz. Dzięki za informację, spróbuję może tego Tyboxa na ten sezon i zobaczę jak się będzie sprawował, ewentualnie zawsze można zmienić na CAR w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawranek31 24.10.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Bardzo proszę o pomoc. Dom szkieletówka, 100m2 całość podłogówka, czujka pogodowa i carv2. Ustawione na 20,5 stopnia, ofset -2, krzywa 3,3 i build 10. Pomimo ustawienia 20,5 piec dogrzewa dom do 21,5 - 22 stopni, co gorsza pomimo przekroczenia ustawionej temperatury co jakiś czas (jakieś 15-30 minut) włącza się na chwilę piec i grzeje, mimo że temperatura przekroczona. Co może być przyczyną??' Bardzo dziękuje za odpowedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1981 25.10.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Bardzo proszę o pomoc. Dom szkieletówka, 100m2 całość podłogówka, czujka pogodowa i carv2. Ustawione na 20,5 stopnia, ofset -2, krzywa 3,3 i build 10. Pomimo ustawienia 20,5 piec dogrzewa dom do 21,5 - 22 stopni, co gorsza pomimo przekroczenia ustawionej temperatury co jakiś czas (jakieś 15-30 minut) włącza się na chwilę piec i grzeje, mimo że temperatura przekroczona. Co może być przyczyną??' Bardzo dziękuje za odpowedź. To, że przegrzewa to mogą być dwie kwestie: 1. Ustawienie sterownika - wyłącz MOD na off i przestaw parametr BUILD na najmniejszą wartość (1 jak mnie pamięć nie myli) to kocioł wyłączy się po przekroczeniu zadanej na sterowniku o 0,1 stopnia. Minimalna histereza na CAR to właśnie + 0,1 stopnia i - 0,3, z tym, że tak BUILD działa tylko jak wyłączysz ww. MODulację. 2. Może też przegrzewać jak masz stosunkowo wysoką temperaturę zasilania do potrzeb domu - kwestię bezwładności podłogówki znasz ale w praktyce jak wepchniesz w niej np. 35 stopni na zasilaniu to ta temperatura będzie z podłogi wychodzi jeszcze wiele godzin po wyłączeniu kotła. Sama krzywa i ofset nic nie mówi jak nie podasz jakie masz ustawienia temp. min i maks. dopiero jak te wartości są w komplecie można coś wywnioskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1981 25.10.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Dzięki za informację, spróbuję może tego Tyboxa na ten sezon i zobaczę jak się będzie sprawował, ewentualnie zawsze można zmienić na CAR w przyszłości. Na CAR możesz ustawić cykle grzania CWU na Tybox - nie, poza tym jeżeli CARa chcesz używać jako zwykły programator czasowy to nie różni się od Tyboxa tak bardzo a np. wersja bezprzewodowa jest bardzo poręczna i dużo wygodniejsza niż CAR na stałe w jednym punkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1981 25.10.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) Witam wszystkich, proszę o poradę w doborze mocy pieca VICTRIX do ogrzewania CO+CWU(zasobnik ok 150l) czy 12 kw wystarczy czy muszę dać 20 kw jak w projekcie domu. Trochę danych o domu i instalacji: powierzchnia całkowita to 190 m2, użytkowa to 140m2, użytkowa po podłodze to około 160 m2. Instalacje mieszana podłogówka na rtl ok 40 m2: parter korytarz, kuchnia, jadalnia, łazienka dół i łazienka góra, reszta to grzejniki. Dom ocieplony 15 cm styropian biały, podłoga parter 10 cm styropianu, piętro 5 cm styropianu, poddasze ok 20 cm piana otwarto-komórkowa. Zapotrzebowanie na cieplo według ciepło właściwe to http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2py6. Z góry dzięki za porady.Pozdrawiam Gdybyś chciał mieć dokładną odpowiedź to musiał byś zamówić audyt OZC ale tak z praktyki mogę powiedzieć, bo mam zbliżone parametry do ogrzania, że na CO wystarczy z zapasem. Bardziej istotne jest właśnie to minimalne zasilanie bo 12ka ma chyba 1,9 a 24 już 3 kw - to się przydaje w okresie przejściowym jesień / wiosna, tak jak teraz gdy grzeje się okresowo. Górny zakres mocy jest potrzebny na CWU a to wynika z zapotrzebowania domowników - konkretnie liczby osób. Jak standardowa rodzina 2+1 lub 2+2 to 12 kw z zasobnikiem 150 - 160 L wystarczy ale nie zmniejszaj zasobnika, 150 to jest właśnie na 3 - 4 osoby. Jeżeli w planach masz większą liczbę domowników, jakieś istotne zużycie CWU, to pomyśl o większym zasobniku np. 200ka, przy większym zapotrzebowaniu lepiej mieć więcej wody podgrzanej pod ręką niż większą moc kotła - to są kotły jednofunkcyjne więc grzejesz wodę jakby "na zapas" do zbiornika a nie przepływowe gdzie ta moc chwilowa była by kluczowa. Co do zasady większe koszty w skali roku to CO a nie CWU więc korzystniej jest dopasować kocioł pod potrzeby CO a nie chwilowe zapotrzebowanie na CWU - aspekt CWU jakby "delegujesz" na zasobnik i skupiasz się na jego pojemności, izolacji - żeby to co nagrzejesz nie uciekło zbyt szybko bo np. będziesz miał zasobnik w zimnym garażu czy piwnicy. Przyjrzyj się tym aspektom jak chcesz dobrze wydać pieniądze. Edytowane 25 Października 2017 przez karol1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawranek31 25.10.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) To, że przegrzewa to mogą być dwie kwestie: 1. Ustawienie sterownika - wyłącz MOD na off i przestaw parametr BUILD na najmniejszą wartość (1 jak mnie pamięć nie myli) to kocioł wyłączy się po przekroczeniu zadanej na sterowniku o 0,1 stopnia. Minimalna histereza na CAR to właśnie + 0,1 stopnia i - 0,3, z tym, że tak BUILD działa tylko jak wyłączysz ww. MODulację. 2. Może też przegrzewać jak masz stosunkowo wysoką temperaturę zasilania do potrzeb domu - kwestię bezwładności podłogówki znasz ale w praktyce jak wepchniesz w niej np. 35 stopni na zasilaniu to ta temperatura będzie z podłogi wychodzi jeszcze wiele godzin po wyłączeniu kotła. Sama krzywa i ofset nic nie mówi jak nie podasz jakie masz ustawienia temp. min i maks. dopiero jak te wartości są w komplecie można coś wywnioskować. min to 20 maks 45 stropni piec grzeje teraz średnio przy normalnej pracy ok 27-29 stopni, ale jak już nagrzeje dom, to potem co jakiś czas włączy się pomimo tego że temperatura zadana już jest osiągnięta, podgrzeje z 2 minuty do 34 i się wyłączy i tak wkoło. dziś po pracy sprawdzę ten mod i dam na off (po włączeniu off, mimo że na sterowniku ustawione 20, a w domku 21 piec i tak się włącza, zmniejszyłem krzywą na 1 zobaczymy co będzie rano) ps. piec włączony na tryb ręczny czy na auto działa jakoś inaczej?? to że przegrzewa to pół biedy, ale czemu cały czas się włącza pomimo osiągniętej temperatury. Edytowane 25 Października 2017 przez hawranek31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1981 25.10.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) min to 20 maks 45 stropni piec grzeje teraz średnio przy normalnej pracy ok 27-29 stopni, ale jak już nagrzeje dom, to potem co jakiś czas włączy się pomimo tego że temperatura zadana już jest osiągnięta, podgrzeje z 2 minuty do 34 i się wyłączy i tak wkoło. dziś po pracy sprawdzę ten mod i dam na off (po włączeniu off, mimo że na sterowniku ustawione 20, a w domku 21 piec i tak się włącza, zmniejszyłem krzywą na 1 zobaczymy co będzie rano) ps. piec włączony na tryb ręczny czy na auto działa jakoś inaczej?? to że przegrzewa to pół biedy, ale czemu cały czas się włącza pomimo osiągniętej temperatury. Czy to kolejne załączenie jest po kilku minutach od zatrzymania czy dłużej ? Czy da się uchwycić jakąś prawidłowość tych załączeń, które są jakby dodatkowe ? Jaka dokładnie jest temp. na CAR a jaką masz żądaną ? Dlaczego o to pytam - przy + 10 kocioł powinien podawać plus 25 do obiegu. Niezwykle trudno tak niską temperaturę utrzymać i Immergas zachowuje się tak, że przy ociepleniu powrotu, np. po godzinie - dwóch pracy ciągłej, powrót jest na tyle ciepły, że żeby przedłużyć pracę podnosi sukcesywnie temperaturę zasilania o kolejne 5 stopni. Następnie jak ta przestrzeń modulacji wyczerpie się - zatrzymuje się i chodzi sama pompa żeby ostudzić obieg a później znów start. Jeżeli powrót jest ciepły to ten kolejny stop następuje dosyć szybko. Sytuacja ta szczególnie występuje w okresach przejściowych gdzie odbiór ciepła jest niewielki. Napisz jeszcze jaki masz bieg pompy w kotle ustawiony. Jeżeli chodzi o AUTO z tego co pamiętam moje testy to samodzielnie operuje na offsecie, podnosząc go lub opuszczając, co w zasadzie sprowadza się do elastycznego podejścia do krzywych - priorytet wtedy ma osiągnięcie żądanej temperatury w pomieszczeniu a nie trzymanie się wyliczenia krzywej. Więcej różnić osobiście nie zaobserwowałem. Zmiana krzywej w dół w mojej ocenie nic nie da, tzn. nie ma związku z częstotliwością załączeń a wyłącznie z temperaturą zasilania - patrz ew. przegrzewanie. Może zobaczysz kolejnego dnia, że pomimo żądania grzania temperatury zasilania są bardzo niskie - 1ka to bardzo płaska krzywa. Przy widełkach od 20 do 45, przy krzywej 3,3 off -2 masz efektywne zasilanie od ok. 25 stopni przy + 10 do 37 przy - 20, co w zasadzie nie odbiega od praktyki poza tymi bardziej dodatnimi temperaturami. Przy +15 jakbyś chciał podgrzać podłogę to jest 22 na zasilaniu - zbyt mało żeby cokolwiek poczuć. Możesz podnieść dolną (minimalną) do 25 bez innych zmian i wtedy ta krzywa jaką ustawiłeś bardziej sprawdzi się w okresach przejściowych tak jak teraz. Edytowane 25 Października 2017 przez karol1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka18 26.10.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 witam wszystkich użytkowników Immergas Victrix . Mam kilka pytań, chociaż nie jestem nowym użytkownikiem pieca nadal mam problem żeby dobrze ustawić sterownik CAR-2. Dom z poddaszem użytkowym ma 140m2, użytkowej 115m2, całość podłogowe ogrzewanie +dwie drabinki w łazienkach, ocieplenie 15 grafit, poddasze 15+15 wełna, podłoga 12 styropianu, na stropie 5cm. Bardzo proszę podpowiedzieć jak ustawić CAR żeby było dobrze bez sondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.10.2017 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 witam wszystkich użytkowników Immergas Victrix . Mam kilka pytań, chociaż nie jestem nowym użytkownikiem pieca nadal mam problem żeby dobrze ustawić sterownik CAR-2. Dom z poddaszem użytkowym ma 140m2, użytkowej 115m2, całość podłogowe ogrzewanie +dwie drabinki w łazienkach, ocieplenie 15 grafit, poddasze 15+15 wełna, podłoga 12 styropianu, na stropie 5cm. Bardzo proszę podpowiedzieć jak ustawić CAR żeby było dobrze bez sondy. Bez sondy ten CAR działa jak zwykły sterownik on-off. Mam tak na Tybox-ie 137. Teraz masz najdroższy sterownik pokojowy (bo bez sondy tak on działa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka18 26.10.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 sondę mam ale po podłączeniu przegrzewał dom , dlatego został odłączony. Teraz to już wiem że nie potrzebne był zakupiony CAR wystarczyło kupić Tybox , ale to teraz ... czyli polak po szkodzie wiadomo:). Dom wybudowany własnymi "ręcami" i moim zdaniem dobrze ocieplony. I dlatego mam pytanie jak ustawić żeby było ciepło a nie gorąco, może jednak wrócić do sondy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.10.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 sondę mam ale po podłączeniu przegrzewał dom , dlatego został odłączony. Teraz to już wiem że nie potrzebne był zakupiony CAR wystarczyło kupić Tybox , ale to teraz ... czyli polak po szkodzie wiadomo:). Dom wybudowany własnymi "ręcami" i moim zdaniem dobrze ocieplony. I dlatego mam pytanie jak ustawić żeby było ciepło a nie gorąco, może jednak wrócić do sondy? Niestety nie pomogę, używam Tyboxa 137. Napisz do Montixe, on zawsze pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts