tmki87 08.11.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) Karol1981 odpowiadam poniżej w punktach. 1. Napisz ile Ty masz tego domu do ogrzania: m2 / m3. Parter 110m2, Piętro 85m2. 2. Czy podłogówka po odpowietrzeniu ruszyła ? Tak, ruszyła po wymianie górnej belki. 3. Czy podłogówka w tym sezonie już grzała Ci poprawnie i w jakimś momencie przestała - czy taki objaw masz od jej tegorocznego rozruchu ? Grzała poprawnie do momentu kiedy padły rotametry w starej belce. 4. Czy grzejesz w garażu - jeżeli tak to jaka tam panuje temperatura ? Grzeje, jest tam mały grzejnik. Głowica ustawiona na 2 5. Czy masz regulację temperatury zależną od temp. zewnętrznej - ustawiasz krzywe grzewcze czy na stałe masz takie zasilanie ustawione ? Tak, mam podłączoną do CAR v2 pogodówkę. Opierając się o kalkulator forumowicza Montixe ustawiłem krzywą 4,0, offset -5,0, mod OFF. 6 .Czy ta podłogówka to tylko w łazience czy więcej - jeżeli więcej tak jak sterujesz podłogówką i jaki masz rozstaw pętli/ / jaka temperatura zasilania idzie w podłogówkę ? Podłogówkę mam na parterze na 10 pętlach. Zasilanie jest manualnie ograniczone na 30stC w mieszaczu ESBE. Sterują nią CAR v2. Docelowo chce wymienić na mieszacz ESBE VRG (siłownik i sterownik pogodowy). 7. W jakim konkretnie celu rozważałeś zakup DIM - jaki problem chcesz nim rozwiązać? Mam zasilanie podłogówki i grzejników na jednej rurze ;/. Ni jak tym teraz sterować. Podłogówką na parterze steruję CAR v2 i ograniczam temp zasilania mieszaczem. Natomiast piętro sterowane jest Tyboxem. Na powrocie piętra (RTL) jest podłogówka w drugiej łazience. Żeby ogarnąć ogrzewanie bez DIMa zamierzam zainstalować w rozdzielaczu podłogówki siłowniki i listwę sterującą kotłem oraz pompą. Pytanie, czy sterownik kotła podłączam również w zworki 40 i 41 w kotle. Zaznaczam w tym zworkach mam już Tyboxa. Edytowane 8 Listopada 2017 przez tmki87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 08.11.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 3. Mam problem z ogrzewaniem podłogowym, które wcześniej działało prawidłowy ale od pewnego czasu mimo grzania w łazience jest zimna podłoga oraz parę dni później w kotłowni. Pierwsze co zrobiłem to zakręciłem wszędzie powrót oprócz łazienki. Po 30 minutach sprawdziłem i zasilanie łazienki jest ciepłe. Natomiast powrót zimny. Co najdziwniejszy rotametr wskazuję przepływ!!! na 1 pierwszym biegu pompy 2l/min. Teraz konik. Zasilanie i powrót kotłowni jest ciepły w podłoga zimna mimo grzania tego obiegu przez 8h! Czy macie jakiś pomysł? W piątek będzie u mnie hydraulik, który chce odpowietrzyć cały układ (nie tylko belkę). Z dodatkowych informacji na piecu mam ustawione za duże ciśnienie tj. 1,8 bara (producent zaleca 1-1,20). Natomiast na naczyniu przeponowym 1,5 bara. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie z Waszej strony. Pozdrawiam Proponuję przede wszystkim przelać każdą pętlę wodą z sieci. Nie wiem jakie masz belki ale przeważnie są montowane zaworki spustowe, tam podepnij wąż przelej w miarę możliwości obserwując czy miałeś powietrze. Oprócz tego że mogło zatrzymać się powietrze to jest możliwość że po montażu grzejników dostał Ci się taki czarny "syf" który się tworzy w właśnie w kaloryferach. Będziesz wtedy również widział jak się zachowują rotametry i ewentualnie wyłapiesz czy któryś nie jest uszkodzony, ewentualnie zawór na powrocie pętli. Jeśli chodzi o regulację zaworu 3d to ustaw taką temperaturę zasilania żeby nagrzana podłoga miała w okolicach 26 -29 st. W moim przypadku nie skusiłem się na sterowanie pogodowe zaworem 3d, korzystam z takiego siłownika http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/produkty/sterowniki/cra110. Ma on sterownik wbudowany i czujnik temperatury. W moim przypadku utrzymuję podłogę w salonie granicach 26 st i w łazience około 29 st bo tak dla mnie jest komfortowo i temperatura na 3d jest 31 st stała. To że jesteś sprzęgłem zainteresowany to pochwalam, bo sam sobie zrobiłem własne ale musisz wiedzieć że trochę będziesz z tym miał kłopotu na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johywlcp 08.11.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Witam. Jak w VICTRIX_12_X_TT_2_ERP zmienić prędkość pompy obiegowej? W instrukcji pisze że można zmienić tylko na prace ciągłą lub przerywaną. widziałem że w starszej wersji była możliwość regulacji prędkości tutaj nie mogę tego znaleźć wygląda że pompa działa z prędkością zależną od mocy palnika w danej chwili a że u mnie działa cały czas na świeczce to mam wrażenie że pompa nie domaga (podłogówka w całym domu 160m2) Podpowiedzcie proszę czy da się to jakoś zmienić bo chciałbym potestować jak by to wszystko działało przy rożnych prędkościach pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 08.11.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Paramter A4 masz możliwość ustawić minimalną prędkość pompy obiegowej. Zakres wartości jest od 1 do 9, więc np ustaw 7, wtedy to będzie minimalna prędkość pompy. Informację są w tabeli na stronie 34 instrukcji, na stronie 30 lub 31 informację jak zmienić tą wartość w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johywlcp 08.11.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 super dziekuje. coś ta instrukcja nie dokładna bo pisze że ten parametr nie używany w tym modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 08.11.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 super dziekuje. coś ta instrukcja nie dokładna bo pisze że ten parametr nie używany w tym modelu Na instrukcji którą pobrałem ze strony też właśnie jest tak napisane, ale na tej papierowej dołączonej do pieca w tabeli są już podane wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1981 11.11.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 (edytowane) Karol1981 odpowiadam poniżej w punktach. 1. Napisz ile Ty masz tego domu do ogrzania: m2 / m3. Parter 110m2, Piętro 85m2. 2. Czy podłogówka po odpowietrzeniu ruszyła ? Tak, ruszyła po wymianie górnej belki. 3. Czy podłogówka w tym sezonie już grzała Ci poprawnie i w jakimś momencie przestała - czy taki objaw masz od jej tegorocznego rozruchu ? Grzała poprawnie do momentu kiedy padły rotametry w starej belce. 4. Czy grzejesz w garażu - jeżeli tak to jaka tam panuje temperatura ? Grzeje, jest tam mały grzejnik. Głowica ustawiona na 2 5. Czy masz regulację temperatury zależną od temp. zewnętrznej - ustawiasz krzywe grzewcze czy na stałe masz takie zasilanie ustawione ? Tak, mam podłączoną do CAR v2 pogodówkę. Opierając się o kalkulator forumowicza Montixe ustawiłem krzywą 4,0, offset -5,0, mod OFF. 6 .Czy ta podłogówka to tylko w łazience czy więcej - jeżeli więcej tak jak sterujesz podłogówką i jaki masz rozstaw pętli/ / jaka temperatura zasilania idzie w podłogówkę ? Podłogówkę mam na parterze na 10 pętlach. Zasilanie jest manualnie ograniczone na 30stC w mieszaczu ESBE. Sterują nią CAR v2. Docelowo chce wymienić na mieszacz ESBE VRG (siłownik i sterownik pogodowy). 7. W jakim konkretnie celu rozważałeś zakup DIM - jaki problem chcesz nim rozwiązać? Mam zasilanie podłogówki i grzejników na jednej rurze ;/. Ni jak tym teraz sterować. Podłogówką na parterze steruję CAR v2 i ograniczam temp zasilania mieszaczem. Natomiast piętro sterowane jest Tyboxem. Na powrocie piętra (RTL) jest podłogówka w drugiej łazience. Żeby ogarnąć ogrzewanie bez DIMa zamierzam zainstalować w rozdzielaczu podłogówki siłowniki i listwę sterującą kotłem oraz pompą. Pytanie, czy sterownik kotła podłączam również w zworki 40 i 41 w kotle. Zaznaczam w tym zworkach mam już Tyboxa. Kluczowy problem to rozdzielenie obwodów - bez tego na dłuższą metę nie pogodzisz tego a dom jest spory więc w praktyce sprawdzi. Dół obsłuży CAR. Czujka zewnętrzna do kotła. Wtedy TYBOX na górę i podpięty do DIMa. Każdy obwód będzie mógł grzać niezależnie. Na dzisiaj Twój pomysł aby grzać na stałe to chyba jedyne rozsądne rozwiązanie. Spróbuj jak najniżej skręcić zasilanie podłogówki na mieszaczu żeby w podłogę szła temperatura niższa niż 30 stopni, 27 - 28, reszta pójdzie na grzejniki. 27 na podłogówkę nie uczyni jej ciepłą ale będzie neutralna, nie powinno być czuć chłodu na parterze. Ta podłogówka musi iść na niskiej temperaturze praktycznie cały dzień, np. wstajesz o 6 rano a kładziesz się o 22, więc robisz start o 4 rano i tak grzejesz do 22ej. 6 godzin postoju nie powinno negatywnie wpłynąć na wychłodzenie domu a będą to jakieś oszczędności. Jak wychodzicie wszyscy z domu np. na 8 godzin to również stop grzania i start np. na dwie godziny przed powrotem. W weekend jesteście w domu cały dzień ale pobudka ok. 8 - start grzania o 6 rano do np. 23. Następnie zmniejsz temperaturę zasilania na kotle do tak niskiej jak dasz radę dogrzać pokoje z grzejnikami - podłoga da radę ale kluczem tu są grzejniki. Fakt, że małe grzejniki komplikują ale spróbuj wycisnąć z tego układu ile dasz radę - wymienić zawsze się da ale to koszty, zamieszanie i syf w domu. To są zapewne rzeczy jakby nowe więc może poczekać z wymianą do jakiegoś remontu etc. Z praktyki powiem Ci, że jak grzejesz w trybie non-stop to na pewno zejdziesz z temperaturą zasilnia przy dzisiejszej pogodzie bliżej 40 na kotle. To, że nie będą one tak ciepłe w dotyku względem zasilania np. 50 stopni to jasne ale obserwuj jak temperatura w pokojach kształtuje się, a to zależy nie tylko od grzejników ale i przede wszystkim od jakości izolacji, rozmieszecznia grzejników i okien, ew. balkonów. Odczucie komfortu też jest inne jak grzejniki cały czas oddają nawet minimalne ciepło niż skokowo ale to w każdym domu będzie trochę inaczej. Zużycie gazu w tym momencie jest wtórne do kwestii wyregulowania tego co już masz. Na dom tej wielkości co masz nie jest to ani mało ani jakoś kosmicznie dużo mając na względzie, że masz też grzejniki - patrz zawsze będzie potrzebna wyższa temperatura na kotle niż przy 100% podłogówce. Dodam jeszcze, że możesz na razie ustawić stałą temperaturę na kotle żeby to sobie wyregulować, wtedy na CAR krzywą ustawiasz krzywą na 0 a regulujesz tylko opcją temp. min. CH MIN - zacznij może od 40 stopni. Poobserwuj chociaż pół dnia, jak będzie za mało to 42 stopni. Tak jak wspominałem jak grzejesz stale to temperatura niższa ale wtedy przerwy w grzaniu nie dłuższe niż 6 godzin np. w nocy czy w ciągu dnia jak nie ma Was długo. W sytuacji gdy przyjdą mrozy w dzień nie rób przerw, co najwyżej w nocy. Edytowane 11 Listopada 2017 przez karol1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olafd 12.11.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Kolejne pytanie. Wiem, że każdy dom jest inny ale...... Temat się toczy już setki stron i ciężko wyłapać. Jaką obecnie filozofię ogrzewania mają użytkownicy 100% podłogówki tj grzanie ciągle czy okna czasowe? Jeżeli okna czasowe to czy z większą temperaturą niż oblicza to piec z krzywej? Etc itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 12.11.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 olafd, utrzymywanie stałej temperatury czynnika w podłogówce, co oznacza w nowocześnie ocieplonym domu pracę przerywaną na minimalnej modulacji do temperatury zewn. ~0C lub nawet niżej. Moim zdaniem wszystko inne to kombinowanie, które nie daje istotnych zysków. Jedyny minus, jaki jestem sobie w stanie wyobrazić, to zwiększona częstotliwość cykli rozgrzewania palnika w kotle, co może jakoś tam obniżyć jego trwałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.11.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Ja mam okna czasowe, trzy na dobę, więc maksymalnie trzy załączenia się, choć przy tej pogodzie kocioł wykorzystuje najczęściej jedno, czasem dwa.Zasilam wtedy temperaturą 31C przy 0C, do 34 przy -15C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olafd 12.11.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 olafd, utrzymywanie stałej temperatury czynnika w podłogówce, co oznacza w nowocześnie ocieplonym domu pracę przerywaną na minimalnej modulacji do temperatury zewn. ~0C lub nawet niżej. Moim zdaniem wszystko inne to kombinowanie, które nie daje istotnych zysków. Jedyny minus, jaki jestem sobie w stanie wyobrazić, to zwiększona częstotliwość cykli rozgrzewania palnika w kotle, co może jakoś tam obniżyć jego trwałość. Na razie to mój 1 sezon grzewczy. Dom pewnie wchłonie ogromne ilości ciepła. Na razie na podstawie krótkich 1, 2 czy 3 godzinnych testów to spalanie mniej wiecej kształtuje się na poziomie: dla CO 28 st 0.33m3 dla 30st 0.45m3 i 35st okoko 0.8. Prawdopodobnie jest to wynik niemiarodajny zarówno dla czasu trwania testu, niewygrzanego domu jak i grzania w oknie czasowym czyli rozgrzewania betonu. Zakładając 24hx0.33m3 to okolo 8m3gazu. Choć pewnie 24h by nie grzał, temp mam komfortowa na 21st i nie narzekam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmki87 13.11.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Kluczowy problem to rozdzielenie obwodów - bez tego na dłuższą metę nie pogodzisz tego a dom jest spory więc w praktyce sprawdzi. Dół obsłuży CAR. Czujka zewnętrzna do kotła. Wtedy TYBOX na górę i podpięty do DIMa. Każdy obwód będzie mógł grzać niezależnie. Karol1981, tylko kawałek domu muszę rozkopać. Zobacz na zdjęciu jak bez głowy zrobił to instator. Odległość od kotła to ok. 10m, także spokojnie DIM niska/wysoka moge w tym miejscu zainstalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 14.11.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Witam, Pytanie do użytkowników sterownika SUPER CAR.Mój znajomy posiada victrixa 24 z takim sterownikiem i sondą zewnętrzną - zestaw zakupiony jakieś 7 lat temu. Pytanie: jak na sterowniku Super Car zmienia się krzywą grzewczą? Osobiście mam CAR i w nim po prostu kręci pokrętłem od C.O. i zmienia się w ten sposób krzywą ale w Super Car nie widzę takiej opcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 16.11.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Ja mam okna czasowe, trzy na dobę, więc maksymalnie trzy załączenia się, choć przy tej pogodzie kocioł wykorzystuje najczęściej jedno, czasem dwa. Zasilam wtedy temperaturą 31C przy 0C, do 34 przy -15C Jaką utrzymujesz temp w domu? Czy nie masz dużych wahań temp grzejąc w oknach? Przy +5'C jaką masz temp zasilania? Jak masz ustawiony parametr t0 i t1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olafd 17.11.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Jaką utrzymujesz temp w domu? Czy nie masz dużych wahań temp grzejąc w oknach? Przy +5'C jaką masz temp zasilania? Jak masz ustawiony parametr t0 i t1? Przejmujesz się wahaniami temp. a w innym wątku nt. spalania przeczytałem jak jeden z użytkowników grzał dom w oknach 2x2h i w styczniu 2017 gdzie było nawet - 20 on trzymał temp. 21 ze spadkami do 20.75st. 10cio godzinne przerwy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Maksymalne wahania to jakies 0.6C, utrzymuje 21.8-22CTemp zasilania przy 5C to jakies 30-31CCo to za parametry, bo nie mam instr pod ręką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olafd 17.11.2017 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Maksymalne wahania to jakies 0.6C, utrzymuje 21.8-22C Temp zasilania przy 5C to jakies 30-31C Co to za parametry, bo nie mam instr pod ręką ? Wydaje mi się, że to minimalna i max temperatura odpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 To mam chyba 30 i 36C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 17.11.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 To mam chyba 30 i 36C ok dzięki Ja staram się utrzymywać 23stopnie - ale przeważnie w dzień kocioł robi przerwę bo temp w domu dobija mi do 23,2'C Ale właśnie zastanawiam się co jest lepsze grzanie w oknach wyższą temp czy stale niższą do próby uzyskania zadanej temp. Przez noc temp spada powiedzmy do +22,7"C no i kocioł chodzi przeważnie całą noc aby powiedzmy w okolicach godziny 10 rano przebić magiczne +23'C i potem powiedzmy przerwa do 22 wieczorem. U mnie t0 = 27'C a t1=38stopni krzywa nr 2 w okolicach +3/+5.z kotła wychodzi woda o temp +30/31 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Ja chcę, zeby grzal na godzine, dwie przed tym, zanim sie obudze, wróce z pracy, czy pojde na wieczorny prysznicStad trzy okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts