Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W jaki sposób kurz budowlany dostał się do komory spalania? Przecież kocioł zasysa powietrze z zewnątrz.

rurę spalinową mam tylko wyciągnięta ponad połać dachu, Nie mam rury koncentrycznej całościowo. pobór powietrza jest z szachtu który ma 8 metrów wysokości. Może to kurz cement podczas murowania komina, był w pierwszej kolejności zaciągany do kotła. Byłem przy czyszczeniu wymiennika i faktycznie był niezły przepalony nalot. No chyba że mam taki syfiasty gaz..Serwisant spędził 1,5h przy kotle i rozkręcił go na czynniki pierwsze. Potem ponowne złożenie odpowietrzenie i kalibracja. Serwisant wspomniał że przeważnie w pierwszym roku jest taki syf od uruchomienia.

Edytowane przez lukasz1006

Ja też co do serwisantów imergasa mam uraz:

1. na samym początku twierdził, że pieca nie da się podłączyć pod butlę lpg, oczywiście się dało i piec tak chodził ponad 2 miechy bez zająknięcia.

2. przy podłączaniu pieca i montażu car 2 sterownika nie ściągnął zworki, przez co piec przegrzewał i działał w trybie taktowania ciągłego

3. raptem przed wczoraj znów był u mnie bo mi wreszcie podłączyli gaz, więc musiał podjechać przestawić piec na ziemny, to gdyby żona mu nie zwróciła uwagi, czy na sterowniku nie powinno się nic świecić to by pojechał, (piec był wyłączony z prądu i wyłączony na sterowniku) to tylko podłączył piec do wtyczki, na sterowniku już nie dopiero po sugestii żony włączył go na sterowniku i przekręcił krzywą na 9. Mistrz

Co do nowych pieców ja od lutego mam 20 XTT . 12 nie brałem bo się bałem że może nie wydolić chociaż chyba bezzasadnie... stwierdziłem jednak że 1,9 vs 3,0 kW ze startu to nie jest tak duża różnica i specjalnie duże oszczędności. Min. temp. do grzania mojego domu to 35 st. (trochę podłogówki i kaloryfery) jakbym ustawił mniej to bym nie był w stanie go nagrzać. Teraz przy temp 5 do 0 st piec oscyluje w temp 36 do 40st. Piec mi nie taktuje także pobór musi być większy niż 3,0 kW - zatem w moim przypadku nie wykorzystałbym tych 1,9kW w 12XTT. Myślę, że 12 jest raczej dla mniejszych domków lub dla większych ale naprawdę dobrze docieplonych (tzn. z małymi stratami ciepła) i głównie sprawdzi się przy ogrzewaniu podłogowym.

Co do samego wymiennika moi instalatorzy na moje rozterki powiedzieli "Pan tego nie czyści więc czym Pan się martwi? Proszę tylko pamiętać żeby co roku wykonać przegląd". Jedynym problemem jaki zauważam to jest, że przy podgrzewaniu wody CWU, jak szybko wchodzi na wysoką temperaturę, z wymiennika dochodzą stuki - pewnie w związku z rozszerzaniem się go pod wpływem wysokiej temp i tak samo przy schładzaniu jak skończy grzać. Na szczęście piec mam w kotłowni i na co dzień tego nie słyszę ale gdyby piec miałby być zainstalowany w strefie mieszkalnej to może to być denerwujące. Innym problemem był pojawiający się błąd 96 - ale już go rozwiązałem poprzez przestawienie parametru F0 na 1. Używam CAR bezprzewodowego - czasem zdarza mu się zgubić sygnał :) bo, nie wiem dlaczego, czasem wyłączy się odbiornik przy piecu - kabelki są słabo przyśrubowane albo kabel gdzieś jest załamany.

Porównując zużycie za październik, do tamtego roku gdy miałem piec tradycyjny Vitopenda 100 - teraz zapłaciłem rachunek o 200 zł mniejszy - czyli około 40% mniej.

Co na plus? to na pewno cena zakupu chcociaż Car kosztował mnie 1k zł ;)

Kociol 2-funkcyjny nie podgrzewa zasobnika... malo kto buduje som z grzejnikami...

Moze jeszcze Ci napisze, ze zeby ogrzewac moj dom, kociol pracuje maks 12godzin dziennie.

I to w najwieksze mrozy...

Przy obecnych temperaturaxh jakies 4h

Jak piec 2-funkcyjny nie grzeje zasobnika?, a co go grzeje wodę użytkową? ognisko w kotłowni? Przecież są piece 2 F nawet z wbudowanym zasobnikiem ok 50L.

Twój dom, to Twój dom, ale nie możesz mierzyć wszystkich swoją miarą. Myślę, że wiecej ludzi będzie się zaraz przesiadać z pieców węglowych i nie będą to nowe domy z podłogówką, tylko starsze konstrukcje, może nawet nie ocieplone, które trzeba grzać non stop w trybie CO, a nie wygrzewać wiecznie zasobnik z CWU.

Kociol 2-funkcyjny grzeje wode przeplywowo, bezposrednio, bez zasobnika.

Zasobnik grzeje kocioł 1-funkcyjny.

Dokształć sie, zamiast silić się na słabe żarty o ognisku...

Zasobnika cWU nie wygrzewa sie "wiecznie" - grzanie przy 3 osobach trwa moze 1,5h

na dobę

Stare domy, nieocieplone, raczej beda mialy wieksze obciążenie dieplne CO, niz 12 KW, wiec problem jakby się rozwiazuje, prawda ?

Tak jest u moich rodzicow, ktorzy do zmodernizowanej kotlowni zamiast kotlana wegiel wrzucili Immergasa 20KW - ale nie ze wzgledu na CWU, tylko z uwagi na obciążenie CO.

Edytowane przez fotohobby

Kociol 2-funkcyjny nie podgrzewa zasobnika... malo kto buduje som z grzejnikami...

Moze jeszcze Ci napisze, ze zeby ogrzewac moj dom, kociol pracuje maks 12godzin dziennie.

I to w najwieksze mrozy...

Przy obecnych temperaturaxh jakies 4h

Akurat ja tak mam. Myślę że tak jak u mnie, grzejniki nadal królują w segmentach deweloperskich. Podłogówką nie ma też samych zalet, np. przy alergiach lub gdy chcemy mieć parkiet drewniany lub deskę.

Dokształć sie, zamiast silić się na słabe żarty o ognisku...

Zasobnika cWU nie wygrzewa sie "wiecznie" - grzanie przy 3 osobach trwa moze 1,5h

na dobę

Stare domy, nieocieplone, raczej beda mialy wieksze obciążenie dieplne CO, niz 12 KW, wiec problem jakby się rozwiazuje, prawda ?

Tak jest u moich rodzicow, ktorzy do zmodernizowanej kotlowni zamiast kotlana wegiel wrzucili Immergasa 20KW - ale nie ze wzgledu na CWU, tylko z uwagi na obciążenie CO.

Victrix TT 24 jest dwufunkcyjny a na możliwość podłączenia zasobnika. Więc możesz go używać i przepływowo i ze zbiornikiem.

Akurat ja tak mam. Myślę że tak jak u mnie, grzejniki nadal królują w segmentach deweloperskich. Podłogówką nie ma też samych zalet, np. przy alergiach lub gdy chcemy mieć parkiet drewniany lub deskę.

Przepraszam, ale w czym przeszkadza podlogowka w przypadku alergii, czy desek na podlodze?

Ciewawi mnie to, bo sam jestem alergikiem, i po przeprowadzce fo domu z podlogowka nie odczulem zmiany ns gorsza. Wrecz poprawe, ale to juz sprawa WM

Musisz u siebie grzac 24h na dobe ?

Victrix TT 24 jest dwufunkcyjny a na możliwość podłączenia zasobnika. Więc możesz go używać i przepływowo i ze zbiornikiem.

Mozesz podac linka do tej informacji ?

Bo wydaje mi sie, ze piszesz o opcji zbiornika PRZED kotlem, w ktorym woda ktory moze byc wstępnie podgrzewan solarami, a potem jest podgrzewana przeplywowo przez kocioł...

Dokładnie tak, jak w kazdym 2-funkcyjnym.

Edytowane przez fotohobby

Na 80% powierzchni podług w domu mam panele i jak do tego ma Twoja teoria? Znam ludzi, którzy montują deski na OP

W nowych domach można tak grzać podłogówką, że użytkownik nie poczuje, że podłoga jest "ciepła" aczkolwiek ja tam wolę jak rano w stopy ciepło :)

#fotohobby

Jak masz ustawiony build u siebie na sterowniku

Na 80% powierzchni podług w domu mam panele i jak do tego ma Twoja teoria? Znam ludzi, którzy montują deski na OP

W nowych domach można tak grzać podłogówką, że użytkownik nie poczuje, że podłoga jest "ciepła" aczkolwiek ja tam wolę jak rano w stopy ciepło :)

#fotohobby

Jak masz ustawiony build u siebie na sterowniku

Panele na podłogowe sam mam, ale ja piszę o desce. I ciekawy jestem jak ta deska będzie wyglądać po paru latach grzewczych. Mi wyraźnie odradzano.

Mieszkaliśmy w mieszkaniu z podłogówką i mój syn miał problemy, poprawiło się po przeprowadzce do mieszkania z grzejnikami. Co prawda nie w PL i nie było to nowe mieszkanie.

Co do 24kw to rzeczywiście można podłączyć tylko do zbiornika z solarami. Trafiłem gdzieś zdjęcie i mnie zmyliło.

Nieprawda. Jeszcze raz przeczytaj zdanie "Kociol 2-funkcyjny grzeje wode przeplywowo, bezposrednio, bez zasobnika." i pomyśl, czy to jest poprawne postrzeganie świata i czy ta wypowiedź to jednoznaczna prawda.

Swój komentarz dodałem do Twojej wypowiedzi, ponieważ skupiałeś się głównie na komforcie CWU i zapewnianiu wody na potrzeby kąpieli, nie zwracając uwagi, że piec ma tez inne zadanie i stąd wybór pieców z większą mocą niż 12kw jest koniecznością dla innych domów niż Twój,