Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

Nieprawda. Jeszcze raz przeczytaj zdanie "Kociol 2-funkcyjny grzeje wode przeplywowo, bezposrednio, bez zasobnika." i pomyśl, czy to jest poprawne postrzeganie świata i czy ta wypowiedź to jednoznaczna prawda.

j,

Czego Ty nie rozumiesz jeszcze, ja już prosciej nie potrafię :)

:lol:

W skrocie:

Kociol 2-funkcyjny grzeje wode przeplywowo, bez zasobnika.

Grzanie CWU odbywa sie TYLKO wowczas, gdy ktos w domu odkreci kurek z ciepłą wodą.

Kociol 1-funkcyjny do grzanie CWU wymaga podłączonego zasobnika, a grzanie CWU polega na mierzeniu, czy temperatura wody w zasobniku nie spadła poniżej zadanej i dogrzaniu jej, kiedy to nastapi.

Czyli - bedzie grzal nawet wówczas, kiedy nikt nie korzysta z CWU.

i moje, czy Twoje postrzeganie świata niewiele tu zmieni, bo taka jest po prostu systematyka.

Może oświeć nas, jak wygląda "Twoja" prawda ?

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam victrixa tt 20kw z 2016+car2 (całość podłogówka ok 1200m bez żadnych dodatkowych pomp) i zastanawia mnie czy pompa w tym sprzęcie kiedykolwiek się wyłącza bo nieważne w jakim trybie lato/zima cały czas słychać jej prace a w info kotła pokazuje że pompa zasuwa na najwyższym biegu. Parametr p6 ustawiony na 0 czyli tryb przerywany.

Czy wasze kociołki też tak mają czy tylko u mnie coś jest zebranie?

Witam

Mam victrixa tt 20kw z 2016+car2 (całość podłogówka ok 1200m bez żadnych dodatkowych pomp) i zastanawia mnie czy pompa w tym sprzęcie kiedykolwiek się wyłącza bo nieważne w jakim trybie lato/zima cały czas słychać jej prace a w info kotła pokazuje że pompa zasuwa na najwyższym biegu. Parametr p6 ustawiony na 0 czyli tryb przerywany.

Czy wasze kociołki też tak mają czy tylko u mnie coś jest zebranie?

W mojej dwunastce pompa nie pracuje jak kocioł stoi.

Masz zworkę ściągniętą?? Moja 12 też cały czas mieliła pompa, jak serwisant nie ściągnął zworki, dopiero po odpięciu zworki przestała cały czas pracować.

U mnie też pompa stroi jak piec nie pracuje. Tak zworka gdzie jest podłączony CAR. Dokładnie masz napisane w instrukcji co zrobić podczas podłaczenia CAR.

Hej,

Rozwiązałem problem błędu 96 poprzez ustawienie parametru F0 na 1 - wcześniej ustawiony był na 0 i widocznie był na granicy ciśnienia <145Pa i gdy pojawiały się wiatry pokazywał się błąd. Obecnie od dwóch tygodni, pomimo silnych wiatrów, jest spokój :) Uwaga po przestawieniu pojawia się błąd E72 (żądanie szybkiej kalibracji) i należy wykonać szybką kalibrację kotła - patrz rozdz 3.10 w instrukcji.

czy ktoś z was wykonywał "szybką kalibrację kotła " ? w instrukcji jest napisane, że kocioł automatycznie przeprowadza taką kalibrację, zastanawiam się czy mogę zrobić to sam czy muszę wezwać serwisanta , trochę mam mieszane odczucia co do serwisanta mojego bo on powiedział mi że nie da się zniwelować błędu ERR96 przy mocnym wietrze więc pomysł kolegi gslaw pewnie nie będzie mu znany, ale mam dość od wczoraj wieje a kocioł łapie błąd zatkanego komina ( ERR96) , instalator mnie jednak ostrzegał że raz wykonywał taką szybką kalibrację i kocioł się zablokował...

Jak najbardziej można zrobić szybką kalibrację samemu. Cytuję za instrukcją:

"Aby przejść do fazy pełnej (tu chyba powinno być "szybkiej") kalibracji należy

włączyć kocioł, ustawić przełącznik w.u. na “6 h”,

przełącznik c.o. na “9 h” (Rys. 3-10) i na około

8 sekund wcisnąć przycisk “Reset” do czasu

włączenia się funkcji “kominiarz” następnie w

ciągu 3 sekund wcisnąć przycisk “info”."

Jedyne co mogę dodać to, to że chyba najlepiej tą kalibrację wykonać przy bezwietrznej pogodzie, gdyż ze względu na silny wiatr kociołek może się jednak źle skalibrować przez co będzie więcej zużywał gazu - taka tam moja teoria.

Edytowane przez gslaw

Witam,

Od 4-rech lat używam kotła firmy Immergas Victrix X 24 2 I wraz ze sterownikiem CAR V2. Tylko podłogówka. Chciałbym wyposażyć mój system grzewczy w sterownie termostatami pokojowymi. Ogólnie z termostatami nie ma problemu - wystarczy podłączyć wyjście on/off termostatu do zacisków 40-41 victrixa oraz z każdego z termostatów trzeba wysterować głowicę na odpowiednim obwodzie przy rozdzielaczu. Mam następujące pytanie - jak pozyskać z CAR V2 sygnał on/off do sterowania głowicami obwodów na rozdzielaczu? Z informacji jakie udało mi się znaleźć w instrukcji i w sieci wynika, że konieczne jest przestawienie CAR'a w tryb ON/OFF oraz zastosowanie płytki przekaźnikowej. Pytanie - czy ktoś z Was wykorzystuje płytkę przekaźnikową lub ewentualnie zgłębił temat sterowania elektrozaworami (głowicami przy rozdzielaczu) z CAR V2? Znalazłem również w instrukcji w opisie zacisków kotła Victrix - tuż obok zacisków oznaczonych 40-41 jest zacisk 21opisany jako "Sygnał stanu strefy" - czy ktoś wie co to za sygnał?

Z góry dzięki za wszelkie informacje

Edytowane przez loloslol

Witam,

Z informacji jakie udało mi się znaleźć w instrukcji i w sieci wynika, że konieczne jest przestawienie CAR'a w tryb ON/OFF oraz zastosowanie płytki przekaźnikowej. Pytanie - czy ktoś z Was wykorzystuje płytkę przekaźnikową lub ewentualnie zgłębił temat sterowania elektrozaworami (głowicami przy rozdzielaczu) z CAR V2? Znalazłem również w instrukcji w opisie zacisków kotła Victrix - tuż obok zacisków oznaczonych 40-41 jest zacisk 21opisany jako "Sygnał stanu strefy" - czy ktoś wie co to za sygnał?

Witam, nie wykorzystuję płytki przekaźnikowej więc nie uda mi się rozwikłać Twoich wszystkich wątpliwości ale choć w części będę pomocny. Oczywiście mogę się mylić ale wg tego co zrozumiałem z instrukcji oraz moich doświadczeń:

1. Sygnał stanu strefy - sygnał cyfrowy z kotła do płyty, połączenie zacisków odpowiednio 21 -17.

2. W przypadku, gdy kocioł współpracuje ze sterownikiem typu CAR (SUPER CAR), podłączonym do zacisków 42, 43 kotła, pompa jednej ze stref (wyjście X4;Z1 lub Z2), zależnie od ustawienia przełącznika (S26,1), sterowana jest przez ten sterownik (ilość termostatów podłączonych do płyty DIM jest o jeden mniejsza niż ilość stref).

3. Pompy podłączone do wyjść Z2 i Z3 będą zasilane tylko wtedy, gdy wejścia TS2 (X12;3-4) i TS3 (X13;3-4) będą zwarte

W moim rozwiązaniu mam CAR v2 (w trybie ON/OFF) oraz dwa termostaty ON/OFF. CAR jest podłączony do kotła a termostaty ON/OFF do rozdzielacza strefowego do zacisków TA2 (X9;3-4) i TA3 (X9;5-6).. Kocioł rozpoczyna grzanie i odpowiednia pompa zacznie pracę w zależności który sygnał się pojawi

- czy z CAR do kotła oraz z kotła przez sygnał stanu strefy do rozdzielacza wtedy pracuje pompa Z1

- termostat strefy TA2 - zacznie pracować pompa Z2 oraz poprzez zaciski 40-41 uruchamiany jest kocioł

- termostat strefy TA3 - zacznie pracować pompa Z3 oraz poprzez zaciski 40-41 uruchamiany jest kocioł

Dalej idąc tą logiką sądzę, ze płytka przekaźnikowa zwiększa ilość dostępnych źródeł (termostatów) sterujących oraz pomp strefowych.

Edytowane przez daro.s

Witam,

Od 4-rech lat używam kotła firmy Immergas Victrix X 24 2 I wraz ze sterownikiem CAR V2. Tylko podłogówka. Chciałbym wyposażyć mój system grzewczy w sterownie termostatami pokojowymi. Ogólnie z termostatami nie ma problemu - wystarczy podłączyć wyjście on/off termostatu do zacisków 40-41 victrixa oraz z każdego z termostatów trzeba wysterować głowicę na odpowiednim obwodzie przy rozdzielaczu. Mam następujące pytanie - jak pozyskać z CAR V2 sygnał on/off do sterowania głowicami obwodów na rozdzielaczu? Z informacji jakie udało mi się znaleźć w instrukcji i w sieci wynika, że konieczne jest przestawienie CAR'a w tryb ON/OFF oraz zastosowanie płytki przekaźnikowej. Pytanie - czy ktoś z Was wykorzystuje płytkę przekaźnikową lub ewentualnie zgłębił temat sterowania elektrozaworami (głowicami przy rozdzielaczu) z CAR V2? Znalazłem również w instrukcji w opisie zacisków kotła Victrix - tuż obok zacisków oznaczonych 40-41 jest zacisk 21opisany jako "Sygnał stanu strefy" - czy ktoś wie co to za sygnał?

Z CAR nie pozyskasz sygnału. Komunikacja CAR / kocioł odbywa sygnałem cyfrowym. To samo dotyczy zacisku 21 w kotle, który służy do komunikacji cyfrowej kotła z płytą DIM, np. dzięki temu połączeniu, DIM wie że na CAR jest tryb Lato/Zima, albo że kocioł przełączył się w tryb CWU, więc zatrzymuje pompy i mieszacze.

Potrzebujesz systemu (np AURATON) , który posiada centralkę sterowania siłownikami i komunikuje się z kotłami sygnałem analogowym, podobnie jak zwykłe termostaty ON/OFF

Do centralki podłączasz siłowniki i termostaty pokojowe. Centralka otrzymuje sygnał z termostatu i otwiera odpowiedni siłownik na rozdzielaczu podłogówki i jednocześnie wysyła sygnał pracy do kotła. Do kotła podłączasz tą centralkę do zacisków 40 i 41.

CAR możesz wtedy odłączyć całkowicie, a jak chcesz CAR zostawić ze względu na inne funkcje, to ustaw na nim niską zadaną (np 10*C) i nie będzie pracował jako termostat dopóki temp w domu nie spadnie poniżej zadanej, oczywiście w tym wypadku CAR bezwzględnie ustawiony na MODUL OFF.

Skontaktuj się z użytkownikiem "mest", on też miał problem z dogrzaniem niektórych pomieszczeń i założył sterowanie strefowe . Kiedyś drogą mailową pomagałem mu z podłączeniem tego ustrojstwa.

Edytowane przez montixe

Podłączę się do tematu, bo dyskusja w wątku akurat jest bliska mojemu problemowi/dylematowi.

Jestem na etapie robienia kotłowni. W skrócie:

-100% podłogówka

-2 rozdzielacze (parter/piętro)

-sprzegło

-2 pompy

-2 mieszacze z siłownikami + sterownik Tech 408n do sterowania nimi + 2 termostaty parter/piętro

Pytanie, czy w takim układzie warto inwestować w Car V2 ? Sterownik Tech 408n ma w zestawie sonde pogodową i możliwość ustawiania krzywych grzewczych osobno dla każdego mieszacza ale nie widzę w instrukcji by modulował moc kotła.

Jest jakaś możliwość bez kupowania Car V2 by kocioł wykorzystywał do modulacji mocy dane z pogodówki Techa?

Jezeli kupię jednak CarV2 to co on mi daje poza modulacją mocy ?

A może ta modulacja przy takiej konfiguracji nie bedzie potrzebna?