Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

Po wpisaniu kodu wychodzi mi AMB ON , AMB CR 0.0 i dalej MODUL ON zmieniłem modul na OFF , co to jest to AMB CR?

skorzystałem ze wzoru montixe :

S6 = 45

S5 = 20

żądana = 21

krzywa : 3.6 / offset -2

tylko nie zmieniłem parametru tych z projektu bo ich nie mam... więc dla temp max zasilania 38st.

Według mnie s5 minimum 25 ale to tylko moje zdanie :)

Z instrukcji Car:

12.1 AMB (czujnik temperatury pomieszczenia).

Umożliwia parametryzację funkcji CARV2 związanych z

czujnikiem temperatury pomieszczenia.

Ustawiając odpowiednio parametry możemy wybrać

następujące opcje:

- ON (ustawienie fabryczne) - praca systemu w oparciu

o czujnik temperatury pomieszczenia.

- AMB CR: korekta odczytu czujnika temperatury pomieszczenia,

możliwa korekcja wskazań czujnika w zakresie

od -3,0 do +3,0°C.

Edytowane przez Mr. Do

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie, przymierzam się do zakupu kotła immergas victrix 12 i mam kilka pytan co do sterownika car2 :

1. Przewód od pogodowej sondy prowadzić do pieca czy do miejsca instalacji sterownika pokojowego?

2. Jakie przewody nalezy użyc do podłączenia sondy pogodowej i pokojowej.

3. Czy jest możliwe jednoczesne ustawienie zadanej temperatury wnetrza (np.21) i ustawienie krzywej grzewczej ? Chodzi mi o to, że po osiągnięciu temperatury docelowej nie chciałbym by dalej mi grzał piec, jeśli miałoby tak być to niepotrzebna mi sonda pogodowa.

Z góry dziękuję za informacje, jestem zielony w tym temacie :)

Pozdrawiam

daj jakiś argument na Twoje zdanie :)

Temperatura minimalna ma wpływ na sprawność kotła. Pogadaj z jakimś serwisantem immergas to powie Ci że ustawia się ją na 25 st minimum, ja mam 29 st. W ten sposób steruję sobie pochyleniem krzywej. Nie muszę co chwile biegać i korygować..

Ustaliłem sobie temperaturę czynnika jaką muszę mieć w instalacji przy 0 st a żeby nie zmieniać co chwilę krzywej, podnosiłem temperaturę minimalną o 1 st aż doszedłem do obecnego poziomu. Ja aktualnie nie mam okien czasowych, grzeję w ten sposób by piec miał jak najmniej startów. Oszczędziłbym ze 100 zł podczas niskich temperatur na zewnątrz ale kosztem komfortu ciepłej podłogi,mówię tu o oknach czasowych.

Panowie, przymierzam się do zakupu kotła immergas victrix 12 i mam kilka pytan co do sterownika car2 :

1. Przewód od pogodowej sondy prowadzić do pieca czy do miejsca instalacji sterownika pokojowego?

3. Czy jest możliwe jednoczesne ustawienie zadanej temperatury wnetrza (np.21) i ustawienie krzywej grzewczej ? Chodzi mi o to, że po osiągnięciu temperatury docelowej nie chciałbym by dalej mi grzał piec, jeśli miałoby tak być to niepotrzebna mi sonda pogodowa.

Pozdrawiam

1.

Przewód do pieca z zewnątrz

Przewód z zewnątrz do ewentualnego sterowania pogodowego zaworu 3D lub innych sterowników w jakie wyposażysz swoją instalację (chyba że zakupisz jakiś typ bezprzewodowy.

2.

Przewody do pieca według instrukcji modelu jaki kupisz

Przewód np do Car v2: Podłączenie powinno być wykonane za pomocą dwóch

przewodów typu linka o przekroju 0,5 do 1,5 mm2 i długości

nie większej niż 50 m.

3.

Sterownik pokojowy się kłania

Pozdrawiam

Sondę pogodową instaluje się na ścianie północnej albo północno-wschodniej. Od niej miejsca gdzie planujesz sondę poprowadź sobie przewód 2 x 0,75 albo 2 x 1 do miejsca gdzie planujesz kocioł. Jeżeli planujesz rozdzielacz strefowy np DIM, albo instalację jakiegoś zaworu trójdrogowego sterowanego pogodowo, to pociągnij sobie drugi taki sam przewód.

Do połączenia CAR z kotłem też użyj przewodu dwużyłowego 0,75 albo 1

Ad.3 - jest możliwe i tak właśnie się to odbywa. CAR i cz.pogodowa, to dwa oddzielne elementy mogące współpracować ze sobą, ale mogą też pracować jedno bez drugiego.

Pozdrawiam

Ad.1 Sondę - czujnik temperatury zewnętrznej podłącza się do pieca - złącza 38-39

Ad.2 Sonda pogodowa: 2 przewody, nie muszą mieć dużego przekroju, sugeruję linkę ze względu na trwałość.

CARV2 (sterownik pogodowy wewnątrz którego umieszczona jest sonda temperatury pomieszczenia) - 2 przewody również nie muszą mieć dużego przekroju, połączenie między CAR a piecem.

U mnie wykorzystałem skrętkę komputerową - można kupić taką z linką a nie drutem, jest tam co prawda 8 przewodów ale spokojnie można ją zastosować.

Ad.3 Jak najbardziej jest taka możliwość. Po osiągnięciu zadanej na sterowniku temperatury w pomieszczeniu piec się wyłącza. Natomiast temperatura badana za pomocą sondy zewnętrznej wraz z krzywą grzewczą określają jak szybko to nastąpi. W dużym uproszczeniu - czym chłodniej na zewnątrz- tym wyższa potrzebna jest temperatura czynnika do nagrzania pomieszczenia w tym samym czasie co gdy jest na zewnątrz cieplej.

pozdrawiam

Dzięki Panowie o to mi własnie chodziło :) Nie wiedziałem czy sonda pogodowa gryzie sie z pokojowym ale jeśli nie to super :) Jeśli będzie ogrzewanie w całości podłogowe bez sterowania strefami to rozumiem, że wystarczy jeden przewód z sondy pogogowej ?

Tak, wystarczy jedna sonda.

Edytowane przez daro.s

Cześć,

Ostatnio podłączałem instalację smartdomu do swojego Victrixa, a ponieważ mam również CARa, którego chciałem pozostawić bo podtrzymuje CWU w strefach czasowych jak również doskonale się sprawdza jako pogodówka, zostawiłem go w jednej ze stref - salon-kuchnia jadalnia. Podejrzewam, że Twoje pytanie związane jest z wykorzystaniem sygnału komunikującego CARa z Victrixem do obróbki przez Rasberry, również o tym myślałem, ale odpuściłem sobie wnikanie w ten protokół, natomiast najbardziej interesowało mnie wysterowanie główek termostatycznych odcinających obwody w strefie kontrolowanej przez CAR i znalazłem na płycie Victrixa złącze X5 gdzie występuje sygnał sterujący pojawiający się po wystawieniu przez CARa żądania grzania. Jeśli Twoje pytanie dotyczy potrzeby sterowania siłownikami to daj znać - opiszę Ci co i jak.

pozdrawiam

loloslol

Dzięki za odpowiedź. Akurat moja potrzeba połączenia Raspberry z Victrixem to tylko w celu takim aby podejrzeć aktualną temperaturę zadaną na kotle czy ustawić temperaturę C.W.U. Głowice termostatyczne narazie mnie nie interesują ale chętnie poczytam na ten temat jeśli możesz się wypowiedzieć ;)

Dzięki za odpowiedź. Akurat moja potrzeba połączenia Raspberry z Victrixem to tylko w celu takim aby podejrzeć aktualną temperaturę zadaną na kotle czy ustawić temperaturę C.W.U. Głowice termostatyczne narazie mnie nie interesują ale chętnie poczytam na ten temat jeśli możesz się wypowiedzieć ;)

Co do podłączenia do Victrixa może nie być łatwo, nie spotkałem nigdzie opisów protokołu komunikacyjnego, ale też nie szukałem zbytnio więc może to ktoś już ogarnął.

Jeśli chodzi o moje sterowanie srefowe to zastosowałem 7 urządzeń SONOFF TH10 oraz CARV2. CAR trzyma pogodówkę, c.w.u oraz działa jako termostat pokojowy w jednej ze stref (salon, jadalnia, kuchnia). W pozostałych strefach zamotowałem termostaty TH10 sterujące głowicami termostatycznymi na rozdzielaczach. Na etapie budowy położyłem okablowanie z każdego pomieszczenia do szafek rozdzielaczy. Dzięki temu nie musiałem wchodzić w termostaty bezprzewodowe. Dodatkowo ponieważ SONOFFy mają możliwość podłączenia do sieci poprzez WI-FI można nimi zarządzać poprzez aplikację ze smartfona. Istnieje również możliwość wymiany oryginalnego firmware'u na alternatywny - co uczyniłem. Alternatywny soft (Supla) daje szereg dodatkowych możliwośći plus jest gromkie grono pasjonatów tworzących bardzo ciekawe oprogramowanie na te urządzenia. W efekcie termostatami można zarządzać zarówno z przeglądarki, jak również z telefonu, Aplikację można zainstalować u siebie lub na serwerze w chmurze, jedną z ciekawszych funkcjonalności jest rejestrator temperatury w każdym z monitorowanych pomieszczań - temperatura zrzucana jest do bazy co 5min - rewelacja, na podstawie odczytów można wręcz perfekcyjnie zestroić załączanie i wyłączanie ogrzewania w każdej ze stref aby uzyskać maksymalny komfort. Załączam zrzut z przykładowego odczytu w jednym z pomieszczeń.

hist temp.JPG

Witam po dłuższej przerwie, tak wiec moja płytka w DIM wyglada teraz tak... DIm.jpg jesli mozna to wg. was jaka jest najkorzystniejsza nastawa w kotle jesli chodzi o CWU, niestety mam ustawienie fabryczne, zadane mam 45 stopni i kocioł pozwala zjechać do 35 w bojlerze ze by ponownie zacząć grzanie....

Witam po dłuższej przerwie, tak wiec moja płytka w DIM wyglada teraz tak... [ATTACH=CONFIG]405922[/ATTACH]

płytka wygląda tak samo jak przedtem, tylko przewodów przybyło :). Teraz na pewno, ogrzewanie działa tak jak powinno. Podział na strefy z osobnym sterowaniem robi robotę ;) przy okazji pompy w DIM mają chwile wytchnienia i nie kręcą niepotrzebnie przez cały czas.

Sam podłączyłeś, czy jednak umożliwiłeś serwisantowi lub instalatorowi rozszerzenie wiedzy :)?

jesli mozna to wg. was jaka jest najkorzystniejsza nastawa w kotle jesli chodzi o CWU, niestety mam ustawienie fabryczne, zadane mam 45 stopni i kocioł pozwala zjechać do 35 w bojlerze ze by ponownie zacząć grzanie....

o tym też już było .....

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190052-Immergas-Victrix-X-2-v-2011-ustawienia-opinie-porady&p=5832070&viewfull=1#post5832070

Wcześniej cały czas stosowałem P0/1, ale od pewnego czasu jest nas w domu na stałe 5 osób, więc zużycie wody i częstotliwość poborów jest wyższa, dlatego przełączyłem się na P0/0 z racji tego, że szybciej jest dogrzewany zasobnik. Pompkę w kotle mam na 2 (mam starszy model kotła)

W nowych modelach jest fajnie rozwiązane, bo pompy są elektroniczne i nastawy są oddzielne dla C.O. i C.W.U., w takim wypadku dla C.W.U , pompka idzie na max wydajności, więc czas grzania się skraca.

Nie zauważyłem jakiś znaczących różnic w zużyciu gazu dla poszczególnych nastaw w skali miesiąca (max 1-2 m3 na korzyść P0/1)

Edytowane przez montixe

czy ktoś analizował spalanie przy opcji Modul=on lub Modul=off? W grudniu przez nieuwagę miałem tą opcję włączoną i przez cały grudzień piec spalił mi 118m3 przy temp. utrzymywanej ok.18.5 stopnia. Końcem grudnia zmieniłem tą opcje i ustawiłem Modul=off i okazuje się że piec spalił więcej gazu tj 124m3 a wydaje mi się że styczeń był cieplejszy i bardziej słoneczny od grudnia.. Wszystkie nastawy co do CWU i temp utrzymywanej są takie same.... dodam ze jeszcze nie mieszkam... Edytowane przez hektor80

w grudniu śr. temp. to +2.3 stopnia a w styczniu + 0.7. Więc styczeń był trochę zimniejszy... ale z tego co pamiętam, było w tym wątku mówione żeby wyłączyć tą opcje bo spalanie jest zdecydowanie wyższe....fakt przy modul=on piec zachowywał sie nieprzewidywalnie tj włączał się na chwilę pomimo temp wyższej niż zadana.. no ale może jego algorytm jest faktycznie nie taki zły.. trochę pomielił, podgrzał trochę podłogę i tak w kółko...

Przy modul=off i build=20 i temp zadanej=18.5 piec załączył się przy 18.2 i wyłącza chyba przy 18.6.. schodzi kilka godzin zanim temp. spadnie do 18.2 i piec potrzebuje znacznie dłużej działać zęby ponownie nagrzać już trochę ochłodzoną masę betonu...

Edytowane przez hektor80

czy ktoś analizował spalanie przy opcji Modul=on lub Modul=off? W grudniu przez nieuwagę miałem tą opcję włączoną i przez cały grudzień piec spalił mi 118m3 przy temp. utrzymywanej ok.18.5 stopnia. Końcem grudnia zmieniłem tą opcje i ustawiłem Modul=off i okazuje się że piec spalił więcej gazu tj 124m3 a wydaje mi się że styczeń był cieplejszy i bardziej słoneczny od grudnia.. Wszystkie nastawy co do CWU i temp utrzymywanej są takie same.... dodam ze jeszcze nie mieszkam...

Różnica wydaje się praktycznie żadna te 6m3 na m-c. To są jakieś 2 cykle grzania. Wystarczy że , włączyło się grzanie, kiedy były większe spadki temp zewn. np nocą.

Każdemu pasuje co innego. Ja mam swoje spostrzeżenia na przykładzie mojego domu. Przy MODUL ON, miałem często odczuwalnie niższy komfort cieplny, szczególnie w strefie, która zarządzana jest innym sterownikiem, bywało czasem niekomfortowo także w strefie zarządzanej przez CAR, kiedy były okresy z większymi wahaniami temp. zewn. Z resztą w instr. kotła, producent podaje, że przy podziale układu grzewczego na strefy, należy CAR przestawić w tryb ON/OFF (czyli MODUL OFF).

Po pewnym czasie i próbach z różnymi wariantami, stwierdziłem, że wolę jednak zawsze mieć odpowiednią stabilną stałą temperaturę w domu, nawet ewentualnym kosztem troszkę większego zużycia, niż wracać po pracy do domu i wyraźnie odczuwać chłód, a spoglądając na kocioł, widzieć, że pracuje z jakąś dziwnie niską, nieefektywną temp., mimo że z pogodówki wynikało, że powinna być wyższa.

Na pewno wyższe zużycie miałem przy włączonej Autoadaptacji, a jeśli chodzi o MODUL , to nie porównywałem jakoś specjalnie zużycia, bo po prostu nie miałem komfortu cieplnego przy "ON". CAR u mnie zarządza parterem, gdzie jest więcej ścian w których zakumulowane jest ciepło, niż na poddaszu gdzie przeważają płyty GK i w związku z tym ogrzewanie załącza cię częściej. Więc jak widać, są to dwa różne środowiska, ale CAR o tym nie ma pojęcia ;), więc dostosowuje swój sposób pracy do otoczenia w którym został zamontowany.

W mniejszych domach, szczególnie jednokondygnacyjnych o zwartej bryle, gdzie większość pomieszczeń ma straty na podobnym poziomie, albo trafi się idealnie z umiejscowieniem CAR-a, opcja z Modul ON, może się sprawdzać całkiem dobrze.

Edytowane przez montixe