hektor80 31.01.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 rozumiem że funkcja modul odpowiada wyłącznie za zmianę temp. zasilania tj (dynamiczna nastawa temp pomiędzy ustawioną min. temp. zasilania a tą zadaną).. przynajmniej to zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 31.01.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) rozumiem że funkcja modul odpowiada wyłącznie za zmianę temp. zasilania tj (dynamiczna nastawa temp pomiędzy ustawioną min. temp. zasilania a tą zadaną).. przynajmniej to zauważyłem Tak. Z resztą tak podaje instr. CAR: przy Modul ON "Temperatura zasilania instalacji c.o. będzie modyfikowana w zależności od różnicy między zadaną a odczytaną temperaturą pomieszczenia" i do tego jeszcze CAR bierze pod uwagę ustawienia Dimens/Build , gdzie przy wartościach poniżej 10, jeszcze bardziej obniża temp. zasilania (sprawdzone ). Ciekawe, bo pisze, że temp. "będzie modyfikowana", czyli można by się spodziewać, że w każdą stronę w zależności od potrzeb i sytuacji, ale nigdy nie widziałem aby była wyższa niż wynikająca z nastawy lub krzywej, tylko zawsze niższa (przy AutoAdaptacja OFF oczywiście, bo przy AutoA ON przesunie sobie OFFSET w górę gdy zajdzie taka potrzeba). Czyli tak jak słusznie zauważyłeś, wszystko odbywa się w zakresie między ustawioną minimalną i maksymalną temp. zasilania. Wydaje mi się, że chyba chodziło twórcy tego sterownika, o to aby uzyskać jak najmniejsze wahania temperatury przy jak najniższej (w zamyśle optymalnej) temp. zasilania. Jak widać, w praktyce nie każdemu musi to odpowiadać, jeśli chodzi o komfort cieplny. Ja jestem w stanie przy temp. zewn dodatnich, w trybie sterownika ON/OFF, utrzymać w domu temp. wnętrza na poziomie 22*C, zasilając podłogówkę 27*C, ale komfortu przy tym nie odczuwam. Dla mnie i pozostałych domowników, minimum to 30*C. Ale ktoś inny może mieć inne odczucia co do komfortu. Dlatego też stosuję w pewnych okresach, krótkie 2-3 godzinne okna czasowe o podwyższonej temp., po to aby bujnąć instalację i wymusić promieniowanie ciepła. Edytowane 5 Lutego 2018 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 31.01.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Tak. Z resztą tak podaje instr. CAR: przy Modul ON "Temperatura zasilania instalacji c.o. będzie modyfikowana w zależności od różnicy między zadaną a odczytaną temperaturą pomieszczenia" i do tego jeszcze CAR bierze pod uwagę ustawienia Dimens/Build , gdzie przy wartościach poniżej 10, jeszcze bardziej obniża temp. zasilania (sprawdzone ) Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olafd 01.02.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Dla mnie i pozostałych domowników, minimum to 30*C. Ale ktoś inny może mieć inne odczucia co do komfortu. Dlatego też stosuję w pewnych okresach, krótkie 2-3 godzinne okna czasowe o podwyższonej temp., po to aby bujnąć instalację i wymusić promieniowanie ciepła. W pewnych okresach? Czyli jak to wygląda? Przy plusach grzejesz non stop a minusach w oknach czasowych? Jaką wtedy masz temp zasilania? Edytowane 1 Lutego 2018 przez olafd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.02.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Czyli tak jak słusznie zauważyłeś, wszystko odbywa się w zakresie między ustawioną minimalną i maksymalną temp. zasilania. . Wydaje mi się że to się odbywa pomiędzy minimalną ustawioną temp. zasilania i temp zasilania ustawioną ręcznie (nie mam jeszcze podłączonego czujnika temp.zew.) a nie max. U mnie max to 38 ale aktualnie ustawione jest na 32 czyli moduluje w zakresie 28 (ustawiona temp min.) a 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 01.02.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Wydaje mi się że to się odbywa pomiędzy minimalną ustawioną temp. zasilania i temp zasilania ustawioną ręcznie (nie mam jeszcze podłączonego czujnika temp.zew.) a nie max. U mnie max to 38 ale aktualnie ustawione jest na 32 czyli moduluje w zakresie 28 (ustawiona temp min.) a 32 Dobrze się tobie wydaje i ja dobrze zrozumiałem co chciałeś przekazać. W odpowiedzi, potwierdzając twoje spostrzeżenia , to właśnie miałem na myśli i wydawało mi się, że to jest logiczne, więc darowałem sobie rozpisywanie i tłumaczenie o jakich parametrach mowa. Ale dobra, żeby było jasne dla pozostałych mniej wciągniętych w temat: przy ustawieniu Modul ON temperatura jest modyfikowana w pewnym zakresie. Chodzi o możliwy zakres temperatur dostępny w danym momencie, a nie o zakres możliwości wynikających z ustawień kotła od S5 do S6 (w nowszych T1 do T0) Podsumowując: jest to zakres - temp. minimalna wynikająca z ustawień na kotle lub CAR - oczywistym jest, że niżej tej wartości kocioł nie zejdzie, a maksymalną temp. zasilania wynikającą z krzywej jeśli jest cz.zewn. (temp zasil.w danym momencie) lub stałej nastawy CAR i tu również oczywiste jest, że poza ten zakres temperaturowy kocioł nie wyjdzie. Edytowane 1 Lutego 2018 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemopom 03.02.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Panowie o co chodzi z tym ofsetem? Kiedy daje go na minus a kiedy na plus aktualnie mam 0. Sterowanie ręczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejczapla 03.02.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Panowie, proszę o pomoc. Walczę z kotłem victrix 12tt ERP. Mam ustawioneTmin- 25 stopniTmax- 65 stopniKrzywa - 2.5Build- 5AutoA- offModule- off100m2- tylko podlogowka( dom szkieletowy) dobrze ocieplony) I tak piec przykładowo zaczął grzać od 19 stopni wygrzewa przy tej temperaturze co jest podając temperature 30 stopni w rozdzielacze. Wszystko fajnie po 2-3 godzinach dobija do ustawionych 21.5 po czym wyłącza grzanie. Temperatura jeszcze wzrasta do 21.8, następnie po wychłodzeniu podłogi spada , piec jak spadnie do 21.4 zaczyna grzać, ale zanim jest to widoczny wzrost musi minac koło 2h) temperatura spada aż o 1 stopień. Co robię źle ? Próbowałem zrobić to na auto z okienkami grzewczymi ale tragedia ustawiony piec na 21.5 komfortowa(5-8 i 17-22) i 20.5 ekonomiczna. To po wstaniu rano temperatura 19 stopni i.mroz bo zanim podlogowka oddała to robila się godzina 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomm17 04.02.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Witam wszystkich W ubiegłym roku dom był wygrzewany i ustawienia z tamtego okresy w tym okresie grzewczym nie sprawdzały się. W pomieszczeniach było za ciepło. Postanowiłem skręcić podłogówkę na zaworze (czyli do pieca powinno wracać więcej ciepłej wody). Zauważyłem dziwne zjawisko, piec zaczął podbijać temperaturę tzn. jeżeli z krzywej wynika 35st piec pracuje na 38-39. Im bardziej skręcę rozdzielacz na podłogówce tym bardziej piec podbija temperaturę. Serwis niestety nie umie tego wytłumaczyć. W czym jest problem? Może jest to normalna sytuacja? Piec jest sterowany pogodowo. W salonie zainstalowany car v2. Car ma wyłączony czujnik temperatury ze względu na wychładzanie pomieszczeń z grzejnikami gdy wyłączał się piec. Piec współpracuje w rozdzielaczem KanTherm 77e. Ustawienia pieca:- tmax. 60stC,- tmin 28stC, - krzywa 4,4 offset -10- autoadapt: off Piec pracuje w sposób ciągły praktycznie cały czas na "świeczce". Dziękuję za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniekq 04.02.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Witam wszystkich . Mam kocioł Victrix x24 2l z podłączonym zasobnikiem cwu .Używany prawie 3 lata i do tej pory wszystko było ok. Mam pytanie czy ktoś z was miał problem z czujnikiem temperatury zasobnika cwu. Ostatnio mi chyba zwariował i pokazuje temperaturę kilkanaście stopni większą niż jest w zasobniku. Czyli woda już zimna a na sterowniku pokazuje że ma np. 50 stopni i piec nie grzeje wody. póki co serwisant nie odbiera telefonu.Czy wymiana takiego czujnika będzie na gwarancji?A może to nie wina czujnika tylko sterownika kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 04.02.2018 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) A może to nie wina czujnika tylko sterownika kotła ? Najłatwiejszym sposobem jest zmierzenie omomierzem termistora po odłączeniu jednego przewodu od kotła. Jest to termistor NTC110 i powinien mieć około 10k Ohm przy 25C, W załączniku znajdziesz rezystancje dla różnych temperatur. Jeśli pomiary z danymi z wykresu będą poprawne to termistor jest sprawny i problemów należy szukać w kotle. Temperatura odczytywana przez kocioł jest dostępna w menu informacyjnym, parametr d3. Szczegóły znajdziesz na stronie 16 instrukcji. Pozdrawiam Edytowane 4 Lutego 2018 przez daro.s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniekq 04.02.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Temperaturę jaką widzi kocioł odczytuję z C.A.R 2 .Nie będę na razie odłączał przewodów póki nie pojawi się serwisant.Byłem ciekaw czy ktoś już miał taki problem.Na ten moment kocioł pokazuje temperaturę 10-15 stopni większa niż pokazuje wskaźnik zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 04.02.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) Kocioł ma podłączoną sondę CWU do złącz 36 i 37. Możesz też wyjąć sondę z zasobnika i porównać odczyt z temperaturą powietrza w pomieszczeniu. Edytowane 4 Lutego 2018 przez daro.s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniekq 04.02.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) Wyjmuję i pokazuję że mam np 60 stopni.A przy takiej temperaturze nawet nie da się oszukać żeby trochę dogrzać wodę. Edytowane 4 Lutego 2018 przez Maniekq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejczapla 04.02.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Mam jedno zasadnicze pytanie, czy da się ustawić carv2 tak by gdy ustawimy temperature 21.5 nie startował z grzaniem od 21.1 czy 21.2 tylko np 21.4 lub nawet 21.5 że względu na bezwładność podlogowki ? Jeśli tak proszę o info jak pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loloslol 05.02.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Mam jedno zasadnicze pytanie, czy da się ustawić carv2 tak by gdy ustawimy temperature 21.5 nie startował z grzaniem od 21.1 czy 21.2 tylko np 21.4 lub nawet 21.5 że względu na bezwładność podlogowki ? Jeśli tak proszę o info jak pozdrawiam Cześć, zmień BUILD na 20 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemopom 05.02.2018 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 raczej odwrotnie bulid na 1, wtedy zmiana temperatury o 0,1 stopnia powoduje uruchomienie kotła jak masz bulid 20 to rusza po 0,3 stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loloslol 05.02.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Oczywiście na 1, pisałem z pamięci a dość dawno ustawiałem.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 05.02.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 (edytowane) Panowie, proszę o pomoc. Walczę z kotłem victrix 12tt ERP. Mam ustawione Tmin- 25 stopni Tmax- 65 stopni Krzywa - 2.5 Build- 5 AutoA- off Module- off 100m2- tylko podlogowka( dom szkieletowy) dobrze ocieplony) I tak piec przykładowo zaczął grzać od 19 stopni wygrzewa przy tej temperaturze co jest podając temperature 30 stopni w rozdzielacze. Wszystko fajnie po 2-3 godzinach dobija do ustawionych 21.5 po czym wyłącza grzanie. Temperatura jeszcze wzrasta do 21.8, następnie po wychłodzeniu podłogi spada , piec jak spadnie do 21.4 zaczyna grzać, ale zanim jest to widoczny wzrost musi minac koło 2h) temperatura spada aż o 1 stopień. Co robię źle ? Próbowałem zrobić to na auto z okienkami grzewczymi ale tragedia ustawiony piec na 21.5 komfortowa(5-8 i 17-22) i 20.5 ekonomiczna. To po wstaniu rano temperatura 19 stopni i.mroz bo zanim podlogowka oddała to robila się godzina 11 Mam jedno zasadnicze pytanie, czy da się ustawić carv2 tak by gdy ustawimy temperature 21.5 nie startował z grzaniem od 21.1 czy 21.2 tylko np 21.4 lub nawet 21.5 że względu na bezwładność podlogowki ? Jeśli tak proszę o info jak pozdrawiam przy MODUL OFF start, będzie zawsze 0,3*C poniżej zadanej, a stop zawsze 0,1*C powyżej zadanej bez wzgledu na wartość BUILD. Wcześniej wydawało mi się, że im wyższy Build, tym wyżej następuje Stop grzania , ale było to spowodowane prawdopodobnie przez temp. odczytaną przez CAR, która była w szybkim tempie podnoszona przez temp. mojej ręki podczas dokonywania zmian na CAR. Wracając do twojego braku komfortu, to potestuj sobie przez kilka dni MODUL ON z BUILD 20, jeśli pojawią się okresy gdzie tego komforu nie będzie, to mozesz wypróbować jak się będzie zachowywało z AutoAdaptacją na ON (OFFSET będzie się przestawiał automatycznie) , chociaż patrząc na twoją krzywą, to nie powinno brakować temp. bo jest dość stroma jak na potrzeby podłogówki. Jeśli się okaże, że są w domu pomieszczenia, gdzie spadek temperatury następuje szybciej, albo że nagrzewają się w czasie dłuższym ( np. duże przeszklenia, źle dobrana podłogówka do wykończenia podłogi itp) i regulacja przepływami nic nie zmiania, to najlepszym wyjściem będzie zainwestowanie w sterowanie strefowe z siłownikami na pętlach. Jeśli masz dwie kondygnacje, a CAR jest na parterze, to prawdopodobnie na piętrze będzie zazwyczaj chłodniej niż na parterze. Edytowane 5 Lutego 2018 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 05.02.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Witam wszystkich W ubiegłym roku dom był wygrzewany i ustawienia z tamtego okresy w tym okresie grzewczym nie sprawdzały się. W pomieszczeniach było za ciepło. Postanowiłem skręcić podłogówkę na zaworze (czyli do pieca powinno wracać więcej ciepłej wody). Zauważyłem dziwne zjawisko, piec zaczął podbijać temperaturę tzn. jeżeli z krzywej wynika 35st piec pracuje na 38-39. Im bardziej skręcę rozdzielacz na podłogówce tym bardziej piec podbija temperaturę. Serwis niestety nie umie tego wytłumaczyć. W czym jest problem? Może jest to normalna sytuacja? Piec jest sterowany pogodowo. W salonie zainstalowany car v2. Car ma wyłączony czujnik temperatury ze względu na wychładzanie pomieszczeń z grzejnikami gdy wyłączał się piec. Piec współpracuje w rozdzielaczem KanTherm 77e. Ustawienia pieca: - tmax. 60stC, - tmin 28stC, - krzywa 4,4 offset -10 - autoadapt: off Piec pracuje w sposób ciągły praktycznie cały czas na "świeczce". Dziękuję za info. Nic się złego nie dzieje, normalna sprawa. Kocioł w ten sposób "broni się" przed taktowaniem. Objaw znany i kilkakrotnie omawiany w tym temacie, ale komu by się tam chciało czytać tyle stron A to że serwis nie umie tego wytłumaczyć, to też jakoś specjalnie mnie nie dziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts