Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

przy MODUL OFF start, będzie zawsze 0,3*C poniżej zadanej, a stop zawsze 0,1*C powyżej zadanej bez wzgledu na wartość BUILD. Wcześniej wydawało mi się, że im wyższy Build, tym wyżej następuje Stop grzania , ale było to spowodowane prawdopodobnie przez temp. odczytaną przez CAR, która była w szybkim tempie podnoszona przez temp. mojej ręki podczas dokonywania zmian na CAR.

Wracając do twojego braku komfortu, to potestuj sobie przez kilka dni MODUL ON z BUILD 20, jeśli pojawią się okresy gdzie tego komforu nie będzie, to mozesz wypróbować jak się będzie zachowywało z AutoAdaptacją na ON (OFFSET będzie się przestawiał automatycznie) , chociaż patrząc na twoją krzywą, to nie powinno brakować temp. bo jest dość stroma jak na potrzeby podłogówki.

Jeśli się okaże, że są w domu pomieszczenia, gdzie spadek temperatury następuje szybciej, albo że nagrzewają się w czasie dłuższym ( np. duże przeszklenia, źle dobrana podłogówka do wykończenia podłogi itp) i regulacja przepływami nic nie zmiania, to najlepszym wyjściem będzie zainwestowanie w sterowanie strefowe z siłownikami na pętlach. Jeśli masz dwie kondygnacje, a CAR jest na parterze, to prawdopodobnie na piętrze będzie zazwyczaj chłodniej niż na parterze.

Dziękuje za odpowiedź, szukam rozwiązania.

Bardziej rozchodzi się o to że posiadam dom kanadyjski z podłogówką.

I tak na powyższych ustawieniach dom ładnie się nagrzewa w ciągu około 4h grzania ( aktualnie 30 stopni w podłogę na świeczce) Temperatura dochodzi do 21,5 ustawionej na CAR i piec wyłącza grzanie na 21,6, oczywiście podłoga dalej grzeje przez około 3h i mamy na przykład 22,2 stopni w najcieplejszym pokoju.

Teraz następuje schładzanie pomieszczeń i przez 4h temperatura spada do 21,2 i tu następuje grzanie, ALE

By to grzanie zaczęło być odczuwalne ( temperatura zacznie rosnąć w pomieszczeniach) mija kolejne 2-3h zanim podłoga się nagrzeje.

Podsumowując po zakończeniu grzania następuje schłodzenie budynku przez 4h( gdy na sterowniku będzie 21,2) + 3h( zanim podłoga ponownie zacznie oddawać ciepło) więc po tych 6h/7h mam w domu chwilowo zamiast ustawionych 21,5 stopnia to około 19,5-19,8 i tu jest odczuwalny ten spadek.

Szukam rozwiązania by to zniwelować. Czy pozostaje mi tylko wyłączyć CAR jako czujnik temperatury i dawać cały czas zasilanie w podłogę ( wcześniej dobrać krzywą tak by nie przekraczało 21,5 stopnia w pomieszczeniu) ??? Ale tutaj zwiększy się pewnie zużycie gazu ( aktualnie 5m3 na ogrzewanie i cwu)

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuje za odpowiedź, szukam rozwiązania.

Bardziej rozchodzi się o to że posiadam dom kanadyjski z podłogówką.

I tak na powyższych ustawieniach dom ładnie się nagrzewa w ciągu około 4h grzania ( aktualnie 30 stopni w podłogę na świeczce) Temperatura dochodzi do 21,5 ustawionej na CAR i piec wyłącza grzanie na 21,6, oczywiście podłoga dalej grzeje przez około 3h i mamy na przykład 22,2 stopni w najcieplejszym pokoju.

Teraz następuje schładzanie pomieszczeń i przez 4h temperatura spada do 21,2 i tu następuje grzanie, ALE

By to grzanie zaczęło być odczuwalne ( temperatura zacznie rosnąć w pomieszczeniach) mija kolejne 2-3h zanim podłoga się nagrzeje.

Podsumowując po zakończeniu grzania następuje schłodzenie budynku przez 4h( gdy na sterowniku będzie 21,2) + 3h( zanim podłoga ponownie zacznie oddawać ciepło) więc po tych 6h/7h mam w domu chwilowo zamiast ustawionych 21,5 stopnia to około 19,5-19,8 i tu jest odczuwalny ten spadek.

Szukam rozwiązania by to zniwelować. Czy pozostaje mi tylko wyłączyć CAR jako czujnik temperatury i dawać cały czas zasilanie w podłogę ( wcześniej dobrać krzywą tak by nie przekraczało 21,5 stopnia w pomieszczeniu) ??? Ale tutaj zwiększy się pewnie zużycie gazu ( aktualnie 5m3 na ogrzewanie i cwu)

Ależ ja zrozumiałem twój problem juz w pirwszym poście, nie musiałeś ponownie go opisywać. Dlatego zaproponowałem abyś wypróbował Modul ON i Build 20, bo taki Build jest zalecany przy bezwładnosci podłogowego. Nie sugeruj się tym, że masz kanadyjczyka i w instr. pisze, że dla takiego domu Build 5, bo tradycyjne ogrzewanie w takich domach, to grzejniki konwektorowe. Domy w tej technologii są ciepłe jak się grzeje (idealne środowisko pracy dla pompy ciepła), a ponieważ nie mają zbytnio gdzie zakumulować ciepła, to ogrzewaja głównie powietrze i meble i po wyłączeniu grzania szybko stygną.

Przy Modul ON często załącza się pompa i co jakiś czas palnik. Być może taka praca sprawdzi sie u ciebie. Dodatkowo na CAR ustaw sobie CH MIN na 30*C, żeby kocioł nie schodził niżej z temp. zasilania. Dopiero jeśli to nie zda egzaminu, to będziesz mógł sobie spróbować sterowania czysto pogodowego, ale w temp. zewn. dodatnich, prawdopodobnie będziesz musiał zejść z zasilaniem poniżej 30*C żeby nie przegrzewać, a wtedy w tym okresie musisz zapomnieć o wyczuwalnie ciepłej podłodze

Edytowane przez montixe

Panowie jeszcze py tanie jeśli chodzi o krzywa to im niższa tym zużycie gazu jest mniejsze?

Za pomocą krzywej utrzymujesz temperaturę zasilania odpowiednio wyższą lub niższą względem temperatury na zewnątrz i strat cieplnych Twojego domu. Im wyższa temperatura zadana tym dłużej piec pracuje z większym zużyciem gazu dlatego najlepiej tak ustawić żeby piec miał mało startów.

U mnie dopiero przy mrozie -5 zauważam większe zużycie gazu bo potrzebuje więcej czasu żeby zejść do mocy minimalnej.

Proszę o pomoc. Posiadam piec immergasa z DIM niska-wysoka. Po nocy występuje zacięcie zaworu trójdrożnego i piec wchodzi w taktowanie. temperatura na wejściu na podłogówce powinna być 32 stopni a po nocy mam 22-24 stopnie. Piec taktuje a w pomieszczeniu temperatura spada. Był u mnie fachowiec, który oznajmiłł, że może to być uszkodzona płyta sterująca DIM, koszt ok 1000zł. Ponadto serwisant stwierdził, że na DIM jest tylko rok gwarancji, a na piec i zasobnik 5 lat. Czy to jest prawda tego nie wiem. Ile kosztuje płyta sterująca DIM-em. Edytowane przez Rewolucja

Proszę o pomoc. Posiadam piec immergasa z DIM niska-wysoka. Po nocy występuje zacięcie zaworu trójdrożnego i piec wchodzi w taktowanie. temperatura na wejściu na podłogówce powinna być 32 stopni a po nocy mam 22-24 stopnie. Piec taktuje a w pomieszczeniu temperatura spada. Był u mnie fachowiec, który oznajmiłł, że może to być uszkodzona płyta sterująca DIM, koszt ok 1000zł. Ponadto serwisant stwierdził, że na DIM jest tylko rok gwarancji, a na piec i zasobnik 5 lat. Czy to jest prawda tego nie wiem. Ile kosztuje płyta sterująca DIM-em.

Myslę, że problemem jest zacinanie się napędu zaworu tròjdrogowego, a nie płyta DIM. Ja u siebie w ciągu 6 lat, dwa razy regenerowałem styki wewnątrz słownika, bo lubią się nadpalić, a czasem wystarczy przeczyścić. Problem taki, że ciężko się tą puszkę otwiera i trzeba to robić delikatnie żeby nie połamać.

Jeśli zapalają się kontrolki pod przekaźnikami otwarcia i zamykania zaworu, to serwisant powinien sprawdzić, czy jest podawane napiecie 240V na wyjścia OpZ2 ClZ2, jeśli jest podawane, a siłownik nie reaguje, to powinien go wyjąć (najlepiej razem z przewodem), podać napiecie na jeden z czerwonych przewoów potem na drugi i upewnić się czy siłownik pracuje w pełnym zakresie w obie strony.

Jak jest teraz z gwarancją na DIM to nie mam pewności, ale cos kojarzę, że ktoś tu pisał, że też jest 5 lat.

Jak serwisant będzie kumaty i będzie się jemu chciało pracować, to w celu zweryfikowania, czy to faktycznie płyta, to może się przepiąć w wolne wejście sterowania TA 3, ale nie będę tu teraz się rozpisywał co i jak zrobić , bo to powinien wiedzieć.

Po obserwacji stwierdzam, że diody sygnalizują prawidłowe otwarcie i zamknięcie zaworu trójdrożnego. Na chwilę obecną brak zacięcia. Wskazanie na termometrze DIM podłogówka 32 stopnie. Piec działa prawidłowo, Zobaczę jutro co będzie się działo. Następnego dnia godz.7.00 temperatura 25 stopni. Zawór Trójdrożny przy temperaturze 32 stopni otwiera się na 50 procent. W chwili obecnej jest otwarty na 10-15 procent., Piec taktuje. Po dokonaniu Resetu zawór trójdrożny otworzył się na 45-50 procent.

Co byś powiedział na temat uszkodzenia czujnika - Sondy NTC?

Edytowane przez Rewolucja

Po obserwacji stwierdzam, że diody sygnalizują prawidłowe otwarcie i zamknięcie zaworu trójdrożnego. Na chwilę obecną brak zacięcia. Wskazanie na termometrze DIM podłogówka 32 stopnie. Piec działa prawidłowo, Zobaczę jutro co będzie się działo. Następnego dnia godz.7.00 temperatura 25 stopni. Zawór Trójdrożny przy temperaturze 32 stopni otwiera się na 50 procent. W chwili obecnej jest otwarty na 10-15 procent., Piec taktuje. Po dokonaniu Resetu zawór trójdrożny otworzył się na 45-50 procent.

Co byś powiedział na temat uszkodzenia czujnika - Sondy NTC?

Wydaje mi się, że gdyby sonda ulega uszkodzeniu, to po resecie tez by nie zadziłała. Ale to tylko takie moje gdybanie i paznokcia sobie nie dam obciąć za to ;). Myślę, że jednak winny jest siłownik, który się przycina.

Na chwilę obecną chyba eliminuję sondę. Odłączyłem sondę od zasilania niskiej, zawór trójdrożny zaczął się otwierać . Temperatura wzrosła do 40 stopni. Po założeniu złączki do zasilania niskiej zawór trójdrożny ruszył, temperatura spadła do 31-32 stopni. Z tego wnioskuje , że NTC działa poprawnie. Po nocy zobaczę co będzie się działo gdy przy zaciętym zaworze trójdrożnym odłączę Sondę NTC. Według mnie zawór powinien dostać impuls i otworzyć się do 45-50 procent.

Proszę o pomoc. Posiadam piec immergasa z DIM niska-wysoka. Po nocy występuje zacięcie zaworu trójdrożnego i piec wchodzi w taktowanie. temperatura na wejściu na podłogówce powinna być 32 stopni a po nocy mam 22-24 stopnie. Piec taktuje a w pomieszczeniu temperatura spada. Był u mnie fachowiec, który oznajmiłł, że może to być uszkodzona płyta sterująca DIM, koszt ok 1000zł. Ponadto serwisant stwierdził, że na DIM jest tylko rok gwarancji, a na piec i zasobnik 5 lat. Czy to jest prawda tego nie wiem. Ile kosztuje płyta sterująca DIM-em.

Miałem podobny problem w zeszłym sezonie - problem irytujący bo właśnie raz się siłownik w dim zachowywał poprawnie i podłoga grzała jak należy a czasem właśnie nie, kocioł nie miał odbioru i wpadał w taktowanie. Serwisant oglądał kilka razy ale akurat jak przyjechał to działało :-)

Ostatecznie skończyło się na wymianie silnika od sterownika na mieszaczu.

Co do gwarancji to jak kupiłeś całość i uruchomiłeś razem z kotłem to na dim jest 5 lat a nie rok.

Dzisiaj zadzwoniłem do firmy immergas. Poinformowano mnie, że na piec i zasobnik mamy 5 letnią gwarancję. Na DIM mamy 2 letnią gwarancję. Pięcioletnia gwarancja na wszystkie elementy t,j piec, zasobnik, DIM przysługuje wtedy gdy na jednej fakturze mamy zestaw oferowany przez firmę immergas. Dokonałem zakupu wszystkich elementów w hurtowni. Na fakturze posiadam z 50 pozycji. Przykład: pozycja 1. piec plus zasobnik / tutaj przysługuje 5 lat gwarancji/ , pozycja 2. DIM / przysługuje 2 letnia gwarancja/.Ponadto przy odbiorze serwisant musi dokonać wpisu odbiór pieca, zasobnika, DIM. Ponadto przedstawiłem mój problem Działowi Technicznemu Immergas. Pracownicy tego działu stawiają na czujnik NTC. koszt 49zł, który może wskazywać błędne dane./ Zaczynam od najtańszej opcji. Za 2-3 dn napiszę czy djagnoza była trafna. Koszt napędu elektrycznego 650zł. Edytowane przez Rewolucja

. Pracownicy tego działu stawiają na czujnik NTC. koszt 49zł

Swoją droga strasznie zdolni ci eksperci z Immergasa. Stawiają diagnozy prze telefon, tak bez wyjęcia i pomiarów....., a co tam, niech klient kupi, najwyżej się nie sprawdzi, nie ich strata. A do zdiagnozowania wystarczy termometr i zwykły omomierz oraz tabelka parametrów,... chociażby z internetu.

tab NTC 10K.jpg

ja podczas przeróbek mojego DIMa potrzebowałem drugi czujnik pod wejscie NTC 3, bo bez tego płyta sygnalizuje błąd jak przełączy się S25;2 na pracę z dwoma mieszaczami, więc kupiłem taki https://elty.pl/pl/p/Czujnik-temperatury-NTC-10k-w-metalowej-obudowie/331 i zamocowałem trytytką poniżej tego oryginalnego. Koszt z przesyłką 12,50 PLN. Oryginał ,to jest zwykły przylgowy NTC 10K (z resztą pisze na nim), tylko ze troszkę inaczej opakowany. Identyczne parametry ma ten od zasobnika CWU. Teraz u mnie w DIM, dwa czujniki sterują jednym mieszaczem, a po kontrolkach otwórz/zamknij, widzę, że ten dodatkowy wskazuje identycznie jak ten oryginalny. Więc po co przepłacać?

Za 2-3 dn napiszę czy djagnoza była trafna.

Daj znać koniecznie

Edytowane przez montixe

Panowie czy piece Imergasa vitrixx umieją obsłużyć sprzęgła do podłogówki. Bo ktoś mi opisał ostatnio na innym forum że te piece mają wbudowane sprzęgła a wole to zweryfikować.

nie jestem pewien czy rozumiem pytanie, bo hydraulicznie obsługują jak każdy kocioł, ale jeśli tobie chodzi o sterowanie osobnymi układami, to najprościej zastosować dedykowaną płytkę przekaźnikową https://www.ceneo.pl/7442314

nie jestem pewien czy rozumiem pytanie, bo hydraulicznie obsługują jak każdy kocioł, ale jeśli tobie chodzi o sterowanie osobnymi układami,

To Może napisze tak że mam mieć piec i dalej sprzęgło za sprzęgłem 2 zestawy mieszające z pompami a za mieszaczami 2 rozdzielacze do podłogówki parter i góra. Przed sprzęgłem mam mieć podpięty kaloryfer w garażu i 2 drabinki w łazienkach z możliwością ich zakręcenia ale nie termostatami tylko tuż przy piecu tak by pompa z pieca nie dmuchała ciepłej wody na rurki które i tak nic nie będą grzały. I tu jest moje pytanie czy piece Imergasa vitrixx umią obsłużyć takie sprzęgła bo na innym forum internetowym ktoś mi napisał ze te piece nie umieją wspólgrać z sprzęgłami. I teraz już mam zamieszanie i nie wiem jaki piec montować.

To Może napisze tak że mam mieć piec i dalej sprzęgło za sprzęgłem 2 zestawy mieszające z pompami a za mieszaczami 2 rozdzielacze do podłogówki parter i góra. Przed sprzęgłem mam mieć podpięty kaloryfer w garażu i 2 drabinki w łazienkach z możliwością ich zakręcenia ale nie termostatami tylko tuż przy piecu tak by pompa z pieca nie dmuchała ciepłej wody na rurki które i tak nic nie będą grzały. I tu jest moje pytanie czy piece Imergasa vitrixx umią obsłużyć takie sprzęgła bo na innym forum internetowym ktoś mi napisał ze te piece nie umieją wspólgrać z sprzęgłami. I teraz już mam zamieszanie i nie wiem jaki piec montować.

Po pierwsze: sprzęgło to rura z króćcami, do którego podłączasz zasilanie z kotła i powrót do kotła, a od sprzęgła, przez dodatkowe pompy i ewentualnie mieszacze, prowadzisz zasilanie układów grzejnych i powroty z tych układów, też wracają do sprzęgła. Zostaje tylko kwestia sterowania tymi pompami i mieszaczami.

Po drugie: dlaczego grzejniki przed sprzęgłem? Wszystko daje się za sprzęgłem, tylko że grzejniki idą bezpośrednio bez mieszacza.

Ja mam Victrix'a i taki zestaw od Immergasa https://www.immergas.pl/Produkty,5715/DIM_A_BT_ErP?dest=1 i to jest właśnie sprzęgło z pompami, mieszaczami i płytą elektroniczną zarządzającą tym wszystkim. Więc jak może Victrix nie obsługiwać?

Ty musiałbyś mieć taki https://www.immergas.pl/Produkty,5719/DIM_A_2BT_ErP?dest=1, tam jest wszystko gotowe, wystarczy podłączyć sterowniki pokojowe do płyty.

Zastanów się nad tymi grzejnikami. Daj drabinki z grzałką elektryczną, a do garażu daj duży grzejnik i zasilaj temp. taką jak podłogówka. Ten w garażu i tak ewentualnie będzie potrzebny w największe mrozy, a wtedy na zasilaniu masz 35-38*C i to wystarczy aby utrzymać temp. na plusie.

Dobrze, że chcesz rozdzielić górę i dół, a jak przemyślisz sprawę z grzejnikami tak jak napisałem, to wystarczy ci taki zestaw bez mieszaczy https://www.immergas.pl/Produkty,5707/DIM_2_ZONE_ErP?dest=1 i wtedy temperaturę zasilania ograniczysz parametrami na kotle albo zwyczajnie przez wybranie niskiej krzywej grzewczej.

Możesz też wziąć sprzęgło i pompy innego producenta, a do sterowania tym wszystkim wykorzystać płytkę przekaźnikową, o której wspominałem w poprzednim poście. Schemat podłączenia układów do płytki, mogę podesłać Ci na maila jak mi podasz na priv. bo jest za duży, żeby wstawić go na forum

Edytowane przez montixe

No wszystko ładnie tylko te zestawy Imergasa są dość drogie bo nawet ten najtańszy kosztuje ok 2500zł a dwa mieszcze i sprzegło zmieszcze sie w 2000tys.

Grzejniki przed sprzęgłem by miały zasilanie o wiekszej temperaturze i tak mam już przygotowaną instalacje pod tynkową na dodatek grzejnik w garażu będzie prawdopodobnie częściej używany w zimie niż te drabinki nad którymi się jeszcze zastanawiam czy wieszać w łazienkach.