wg39070 25.06.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Czyli jednym słowem ten większy może być u Ciebie przydatny. Na max mocy i tak nigdy nie będzie śmigał, lecz jak coś dokoptujesz to będzie jak znalazł. Ja wybrałem 12-stkę i wystarcza ale jakbym miał ogrzewać garaż i coś jeszcze to szarpnął bym się na 20-stkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 25.06.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Jak zwykle krótko i na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Jak zwykle krótko i na temat. Moze i krótko, ale nie za bardzo na temat. nawet z garazem obciązenie cieplne nie powinno przekroczyc 8-9 kW, po co w takim razie kocioł o mocy 20 kW, 20 kW dla -20 oC???. A róznica pomiedzy kotłami jest znacząca bo mniejszy ma moc minimalną 1,9 kW a wiekszy 3,0 kW i to własnie jest ta znacząca róznica. Po co narazac kocioł na wieksze taktowanie przy wiekszej mocy minimalnej? Przeciez to nie zwieksza ani trwałosci ani sprawnosci, jest calkiem odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 25.06.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 na ciepło własciwe wylicząło mi 10 lub 11kw + 3-4 na grzanie wody. Przy ocieplonym suficie 15+15 ale teraz już wiem ze maks moge dać 15+10.Po drugie różnica w oszczędnościach przy 1,9 a 3,0 kw minimalnej wartości pieca będzie tak znikoma że chyba wole lekki nadmiar niż ew. braki mocy. Jak by Imegrag miał piec 14 lub 16 to by je wybrał ale ma tylko 12, 20 lub 24 gdzie ten ostatni jest już na wyrost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 (edytowane) na ciepło własciwe wylicząło mi 10 lub 11kw + 3-4 na grzanie wody. Przy ocieplonym suficie 15+15 ale teraz już wiem ze maks moge dać 15+10. Po drugie różnica w oszczędnościach przy 1,9 a 3,0 kw minimalnej wartości pieca będzie tak znikoma że chyba wole lekki nadmiar niż ew. braki mocy. Jak by Imegrag miał piec 14 lub 16 to by je wybrał ale ma tylko 12, 20 lub 24 gdzie ten ostatni jest już na wyrost 3-4 kW na cwu??, jezeli wiarygodne są własnoręcznie wykonane "obliczenia" na cieplowlasciwe to po co pytasz? Przeciez juz podjąłes decyzję. Lekki nadmiar to w tym przypadku ok 100%, jaki byłby duzy nadmiar? Edytowane 25 Czerwca 2018 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.06.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 3-4 kW na cwu??, jezeli wiarygodne są własnoręcznie wykonane "obliczenia" na cieplowlasciwe to po co pytasz? Przeciez juz podjąłes decyzję. Lekki nadmiar to w tym przypadku ok 100%, jaki byłby duzy nadmiar? Asolt, starczy mu 12 bez nikakich i koniec. Jak chce chłopak mieć margines bezpieczeństwa to 20 będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Asolt, starczy mu 12 bez nikakich i koniec. Jak chce chłopak mieć margines bezpieczeństwa to 20 będzie OK. Jest taka rzymska maksyma a dokladniej paremia prawnicza, "chcącemu nie dzieje sie krzywda", dla mnie moze miec nawet 24 kW, jak jest wazniejsza moc maksymalna niz minimalna to co mogę, chce dobrze doradzic, ale inwestor zawsze wie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.06.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Jest taka rzymska maksyma a dokladniej paremia prawnicza, "chcącemu nie dzieje sie krzywda", dla mnie moze miec nawet 24 kW, jak jest wazniejsza moc maksymalna niz minimalna to co mogę, chce dobrze doradzic, ale inwestor zawsze wie lepiej. Jest też powiedzenie mojego dziadka: "Nie rób komuś dobrze, a tobie nie będzie źle". Inwestor ma jednak zdanie ostateczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 25.06.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 (edytowane) Wlazłem jeszcze raz na ciepło właściwe by policzyć i nie romumiem jednego daje jako dom parterowy z ogrzewanym poddaszem wymiary domku jako 13x8,5m i wylicza mi ogrzewanie dla 149m2 a ja potrzebuje dla 180m2. Chyba ściane kolankową mają do obliczeń niską przez co zaniża stronka wynik. Chyba musze podać jako 13x9,5m i wtedy bedzie lepiej.Ale wychodzą mi takie wyniki dla 149m27,8kW – maksymalna moc grzewcza4kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWUDla 170m28,0kW – maksymalna moc grzewcza4kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU Te wyniki trzeba zsumować czy jak ??? Edytowane 25 Czerwca 2018 przez matiix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.06.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 12-stka wystarczy Ci bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 25.06.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Ok zostaje przy 12Kw. Tylko czy te dwie pozycje z obliczeń trzeba zsumować czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Ok zostaje przy 12Kw. Tylko czy te dwie pozycje z obliczeń trzeba zsumować czy nie. Tak to jest jak sie cieplowlasciwe traktuje jako wyrocznie. Do obliczen budynków ze skosami ten kalkulator sie nie nadaje jak inne jemu podobne. Nawet w audytorze OZC nie jest tak łatwo policzyc te skosy, a praktycznie kazdy laik popełni tu blędy. Mozesz przyjąc ze te ostatnie obliczenia tez są błedne. Co do sumowania to przyjmuje sie moc konieczną do cwu zalezną od ilosci osób czyli ilosc osób mnozymy x 0,25 kW (dla małych zasobników od 0,5 kW). To co obliczymy dodajemy do projektowego obciązenia cieplnego które w twoim przypadku jest niewiadomą. Jakby by nie liczył to 12 kW bedzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.06.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Ok zostaje przy 12Kw. Tylko czy te dwie pozycje z obliczeń trzeba zsumować czy nie. Ja nie sumowałem i jest OK. Priorytetem dla mnie było grzanie domu. Kocioł daje redę z nawiązką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Ja nie sumowałem i jest OK. Priorytetem dla mnie było grzanie domu. Kocioł daje redę z nawiązką. Jak jest duza nadwyzka mocy znamionowej do projektowego obciązenia cieplnego to sumowanie nic nie zmieni, nie zawsze tak jest dlatego nie mozna uogolniac. Jeden przypadek to nie reguła i nie ma co o tym wspominac gdyz niektórzy inwestorzy uznają ze nie trzeba sumowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 02.07.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) Jak szybko wychładza wam się woda w zbiorniku CWU? U mnie jest jakiś problem bo wychodzi że ok 1 stopień na godzinę. Czyli przez noc jest to prawie 10 stopni. Oczywiście piec się włączy aby ją podgrzać. Piec jak w temacie, zbiornik Biawar Quattro 150l stojący w kotłowni w temp. ok 21 stopni. Zgłosiłem sprawę do Biawara ale jestem ciekawy Waszych danych. Może coś być schrzanione w instalacji?? Część zdjęć byłą zrobiona przed ociepleniem rurek do wężownicy ale ocieplenie nie specjalnie pomogło. Zasobnik z tych ciepłych (strata postojowa 936W / dobe) Edytowane 2 Lipca 2018 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 02.07.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 No to wstrzymam się z zakupem takiego zestawu. Zobaczymy co odpowiedzą znając się na sprawie. Ale moim zdaniem spadek 1stp na 1h to chyba ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 02.07.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 człowiekowi z serwisu Biawar również wydawało się to zdecydowanie za dużo. Twierdził, że sam posiada taki sam zbiornik który po podgrzaniu do 60 stopni, ochładza się do 45 stopni w ciągu 48h. Czyli 7,5 stopni na dobę czyli tyle ile mi się ochładza przez noc..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heres1 06.07.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Tak to jest jak sie cieplowlasciwe traktuje jako wyrocznie. Do obliczen budynków ze skosami ten kalkulator sie nie nadaje jak inne jemu podobne. Nawet w audytorze OZC nie jest tak łatwo policzyc te skosy, a praktycznie kazdy laik popełni tu blędy. Mozesz przyjąc ze te ostatnie obliczenia tez są błedne. Co do sumowania to przyjmuje sie moc konieczną do cwu zalezną od ilosci osób czyli ilosc osób mnozymy x 0,25 kW (dla małych zasobników od 0,5 kW). To co obliczymy dodajemy do projektowego obciązenia cieplnego które w twoim przypadku jest niewiadomą. Jakby by nie liczył to 12 kW bedzie w sam raz. Witam, czy w takim razie w moim przypadku również 12 da radę czy lepiej celować w 20? "Jestem zdecydowany na zakup pieca kondensacyjnego jednofunkcyjnego immergas victrix z zasobnikiem 160 l do domu - powierzchnia użytkowa 170m2, 4 osoby, parter podłogówka, poddasze grzejniki. Z kalkulatora ogrzewania wychodzi mi zapotrzebowanie max na CO 9,5 kw natomiast na CWU 4 kw. W związku z tym mam pare pytań:" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.07.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Witam, czy w takim razie w moim przypadku również 12 da radę czy lepiej celować w 20? "Jestem zdecydowany na zakup pieca kondensacyjnego jednofunkcyjnego immergas victrix z zasobnikiem 160 l do domu - powierzchnia użytkowa 170m2, 4 osoby, parter podłogówka, poddasze grzejniki. Z kalkulatora ogrzewania wychodzi mi zapotrzebowanie max na CO 9,5 kw natomiast na CWU 4 kw. W związku z tym mam pare pytań:" 9,5 kW to duzo, a nawet bardzo duzo jak na dzisiejsze standardy ociepleń przy tej powierzchni. Nie znam danych twojego domu, a nie zaszkodziło by je poznac. Co do 4 kW na cwu to lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 07.07.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Jak szybko wychładza wam się woda w zbiorniku CWU? U mnie jest jakiś problem bo wychodzi że ok 1 stopień na godzinę. Czyli przez noc jest to prawie 10 stopni. Oczywiście piec się włączy aby ją podgrzać. Piec jak w temacie, zbiornik Biawar Quattro 150l stojący w kotłowni w temp. ok 21 stopni. Zgłosiłem sprawę do Biawara ale jestem ciekawy Waszych danych. Może coś być schrzanione w instalacji?? Część zdjęć byłą zrobiona przed ociepleniem rurek do wężownicy ale ocieplenie nie specjalnie pomogło. Zasobnik z tych ciepłych (strata postojowa 936W / dobe) W innym wątku prosiłeś o zdjecie podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts