hektor80 24.07.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 To ja mam 1300-1350mb i sie zastanawiam czy da rade pompa z pieca Jaki zbiornik biawar posiadasz? Ja borykam sie z problemem szybkiego wychładzania się mojego Quattro 150l. 1 stopień na godzinę. Jak to wygląda u Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 24.07.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Jeszcze nie założone końcem sierpnia. Czytałem twój wątek i w nim pisałem , dalej nic nie wiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 24.07.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 No dobra a jak połączyć ten kaloryfer w garażu i gdzie się dopiąć. Bo z pieca wyjście i trójnik na rozdzielacze, a w które miejsce podpiąć się kaloryferem w garażu. On generalnie będzie awaryjnie jak w garażu zrobi się za zimno lub by dogrzać aby podłogówce nad garażem nie było za zimno. Garaż w bryle domu a nad garażem mam pomieszczenie które ma być ogrzewane podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 25.07.2018 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Jeszcze nie założone końcem sierpnia. Czytałem twój wątek i w nim pisałem , dalej nic nie wiesz ? dalej korespondencja z biawar. Na razie wykluczony raczej czujnik temp. Drugi czujnik włożony do zbiornika pokazuje identyczną temp. jak ten od kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.07.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 No dobra a jak połączyć ten kaloryfer w garażu i gdzie się dopiąć. Bo z pieca wyjście i trójnik na rozdzielacze, a w które miejsce podpiąć się kaloryferem w garażu. On generalnie będzie awaryjnie jak w garażu zrobi się za zimno lub by dogrzać aby podłogówce nad garażem nie było za zimno. Garaż w bryle domu a nad garażem mam pomieszczenie które ma być ogrzewane podłogówką. Grzejnik w garażu jest zbędny. Mam pokój nad garażem, na suficie garażu 10 cm styro, grzejnika brak i zawsze temperatura na plusie. Daj sobie spokój z tym garażowym kalafiorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 25.07.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Grzejnik w garażu jest zbędny. Mam pokój nad garażem, na suficie garażu 10 cm styro, grzejnika brak i zawsze temperatura na plusie. Daj sobie spokój z tym garażowym kalafiorem. Ale jednak chciałbym go podpiąc gdyż lubie posiedziec w garażu i porobić coś przy aucie i innych naprawach i nie mam styro na suficie to jest w planie i inne drobne sprawy jak nie braknie kazsy by się wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 26.07.2018 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 No i odwiedził mnie magik od instalowania podłogówki, kotłów gazowych i sterowania.Nie krytykował pomysłu Vitrixa 12 kW, że za mały czy coś, nie zanegował że pompa z kotła sama rady nie da, ale po głowie się drapiąc wymiennik tych pieców jest starego typu, ze awaryjny może być itd itp ... no i słowo do słowa lubi vaillant ponieważ jest ich monterem i serwisu w ich imieniu, no i zachwalał, jakie to dobre wymienniki z nierdzewki mają. Polecił również, wydaje mi się fajna rzecz, powiedzcie czy macie coś takiego co o tym sądzicie, a mianowicie sterowanie siłownikami (elektrozaworami) każdej pętli na zasadzie otwierania i zamykania zaworu w celu utrzymywania temperatury na równym poziomie. Ma ktos z was cos takiego w rozdzielaczu zamontowane? Jak się to sprawdza w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 26.07.2018 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Jeszcze jedno chciałem vitrixów zapytać ... jak macie wyprowadzony spaliny z kotła?Ma ktoś przez komin pionowy nad dach? Jaka średnica wyprowadziliście spaliny nad komin 60 czy 80? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 27.07.2018 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Polecił również, wydaje mi się fajna rzecz, powiedzcie czy macie coś takiego co o tym sądzicie, a mianowicie sterowanie siłownikami (elektrozaworami) każdej pętli na zasadzie otwierania i zamykania zaworu w celu utrzymywania temperatury na równym poziomie. Ma ktos z was cos takiego w rozdzielaczu zamontowane? Jak się to sprawdza w praktyce? Bez sensu, zrobisz sterowanie pogodowe, ustawisz przepływy na rozdzielaczu i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.07.2018 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Jeszcze jedno chciałem vitrixów zapytać ... jak macie wyprowadzony spaliny z kotła? Ma ktoś przez komin pionowy nad dach? Jaka średnica wyprowadziliście spaliny nad komin 60 czy 80? Nad kominem mam 80-tkę kwasówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 27.07.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Jeszcze jedno chciałem vitrixów zapytać ... jak macie wyprowadzony spaliny z kotła? Ma ktoś przez komin pionowy nad dach? Jaka średnica wyprowadziliście spaliny nad komin 60 czy 80? Generalnie to do 12 kW wystarczy 60/100. Dluzsze odcinki, kolanka- ogólnie opory na wyrzucie spalin to wtedy 80. Ja mam z kotła adapter 60/100, kolanko 87, 30 cm prosto, kolanko 90 i 2,3 metra w górę przez strop i dach. System 60/100 Jeremi*#$ Twin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 27.07.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Bez sensu, zrobisz sterowanie pogodowe, ustawisz przepływy na rozdzielaczu i wystarczy. Sterowanie pogodowe jest bez sensu. Termostat pokojowy jest sensowniejszy a indywidualne ustawienie każdego pokoju może mieć istotny wpływ na ekonomie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 27.07.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Generalnie to do 12 kW wystarczy 60/100. Dluzsze odcinki, kolanka- ogólnie opory na wyrzucie spalin to wtedy 80. Ja mam z kotła adapter 60/100, kolanko 87, 30 cm prosto, kolanko 90 i 2,3 metra w górę przez strop i dach. System 60/100 Jeremi*#$ Twin. 60/100 takie jest wyjście z 12 kw Pytałem serwis i jeśli chodzi o zastosowanie przewodu spalinowego w kominie czyli w szachcie średnica 60 może być jeśli długość nie będzie dłuższa niż 11m Ja mam w kominie kwasówkę fi 130 jeśli będzie więcej niż 10 metrów to włożę rurę 80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 02.08.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Czy nie zbędne jest zamontowanie zestawu przyłączeniowego do vitrixa 12 kW do zasobnika c.w.u.?Macie takie cos zamontowane w swoich kotłach?https://onninen.pl/pl-PL/zestaw-przylaczeniowy-victrix-x-tt-3-024609-ct-immergas,HBV688 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 02.08.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Witam, odpaliłem dziś kocioł immergas 12kw zeby wygrzać posadzki przed kładzeniem podłóg, w domu mam 100% podłogówki, ustawiłem temperature na kotle na 30 stopni i dziwi mnie zachowanie kotła, ponieważ dobija do 35 stopni po czym się wyłącza i znów jak zejdzie na 30 to się załącza i tak w kółko. Kolejna sprawa to w momencie załączania palnika przez chwile wydaje dziwny dzwięk (tak jakby dosunąć mikrofon do głośnika) i na zewnątrz z komina też to słychać. Czy to normalne? Z góry dzięki za odpowiedzi, to mój pierwszy kocioł i jestem zdezorientowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 03.08.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Witam, odpaliłem dziś kocioł immergas 12kw zeby wygrzać posadzki przed kładzeniem podłóg, w domu mam 100% podłogówki, ustawiłem temperature na kotle na 30 stopni i dziwi mnie zachowanie kotła, ponieważ dobija do 35 stopni po czym się wyłącza i znów jak zejdzie na 30 to się załącza i tak w kółko. Kolejna sprawa to w momencie załączania palnika przez chwile wydaje dziwny dzwięk (tak jakby dosunąć mikrofon do głośnika) i na zewnątrz z komina też to słychać. Czy to normalne? Z góry dzięki za odpowiedzi, to mój pierwszy kocioł i jestem zdezorientowany Czy masz podłączony sterownik pokojowy? Jeżeli tak, to możliwe że instalator zapomniał ściągnąć zworkę/mostek w piecu na pozycji 40 i 41 . Wystarczy usunąć ten mostek i wszystko powinno grać.Wszystko masz w instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 03.08.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 sterownik pokojowy jest poki co odłączony, ustawiłem temperature na 40 stopni, kocioł nie hałasuje i równo trzyma temperature pracując na niskiej mocy. Więc ciekawe czemu tak się zachowywał przy niższych ustawieniach,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas2306 08.08.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Witam.Mam pytanie odnośnie doboru kotła. Wiem, że temat był niejednokrotnie poruszany, alem dom domu nie równy. Wymieniam piec węglowy na gazowy i zastanawiam się nad VICTRIX 12 X TT 2 ErP czy VICTRIX 20 X TT 2 ErP .Dom mam 140 m2, połowa podpiwniczona, parter grzejniki, w łazience podłogówka, na poddaszu tak samo czyli grzejniki i łazienka podłogówka. Ocieplenie styropian 10, poddasze 20 cm wełna, okna 2-szybowe. Mam również jeden solar, obrotowy 3m2 do podgrzewu CWU. Planuję jeszcze wymienić zasobnik na 200L z dwoma wężownicami. Co sądzicie o tych kotłach, który lepszy.Dodam że przez lata użytkowania węglówki spalałem ok 2T węgla za sezon, poza sezonem grzał wodę CWU bojler gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 08.08.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Jeden i drugi bardzo dobre. Jeśli nie potrzebujesz na gwałt ciepłej wody, to brałbym 12 kW. Pomyśl jeszcze o Termecie Ecocondens Gold Plus - też dobry kociołek z fajnym wymiennikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas2306 09.08.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Witam.Dzięki za odpowiedź.Dzwoniłem dzisiaj do instalatora i powiedział, że ten kocioł będzie długo grzał zasobnik 200 l oraz że mam prawie wszędzie kaloryfery i może ta "12" nie dawać rady. Polecił mi piec VICTRIX EXA 24 X ERP. Co o tym sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts