Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzwoniłem do immergasa w sprawie szybkiego wychładzania się wody w zbiorniku CWU. Od razu zwrócili uwagę że nie mam zaworów zwrotnych pomiędzy kotłem a wężownicą i tutaj następuje grawitacyjne wychładzanie wody. Jak to wygląda u Was? Posiadacie takie zawory w instalacji? Edytowane przez hektor80
omyłka pisarska

dzwoniłem do immergasa w sprawie szybkiego wychładzania się wody w zbiorniku CWU. Od razu zwrócili uwagę że nie mam zaworów odcinających pomiędzy kotłem a wężownicą i tutaj następuje grawitacyjne wychładzanie wody. Jak to wygląda u Was? Posiadacie takie zawory w instalacji?

Odcinających, czy zwrotnych......pompa kotła ładująca zasobnik, gdy nie pracuje, chyba blokuje przepływ.....przynajmniej tak mi się zawsze wydawało.

Edytowane przez Beskidziak

poszukałem i chyba faktycznie te zawory to sposób na wychładzanie się wody..

Nie wiem tylko czy montować je tylko na zasilaniu wężownicy czy również na powrocie.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?349468-Wych%C5%82adzanie-zasobnika-CWU-grawitacyjnie

Sprawdziłem u siebie i mam podobną sytuacje. Wyłączyłem z prądu kocioł na 4 godziny - otwieram obudowę kotła a tu wymiennik gorący. Na moje oko woda krąży grawitacyjnie wychładza się w wymienniku i wraca do zbiornika. Wygląda na to że zawór 3drożny nie ma pozycji zamkniętej.

W przyszłym tygodniu hydraulik ma mi zamontować zaworek zwrotny poziomy.

Sprawdziłem u siebie i mam podobną sytuacje. Wyłączyłem z prądu kocioł na 4 godziny - otwieram obudowę kotła a tu wymiennik gorący. Na moje oko woda krąży grawitacyjnie wychładza się w wymienniku i wraca do zbiornika. Wygląda na to że zawór 3drożny nie ma pozycji zamkniętej.

W przyszłym tygodniu hydraulik ma mi zamontować zaworek zwrotny poziomy.

Gdyby zawór 3drożny nie był w pozycji zamkniętej to grzejąc CWU grzałbyś również CO....

• 2 weeks później...

Forumowicze,

Instalacja przerobiona na miedź 22 i przepływy 2l.

Teraz kolejny problem. Czy u Was również na grzaniu zasobniku trochę w pierwszej fazie puszcza na powrót CO czynnik. Normalnie na rodzielaczu na powrocie mi dochodzi do 40 stopni podczas grzania cwu...oczywiście nie od razu ale jednak, wiem co może się stać gdy nagle w podłogę pójdzie 65 stopni bo będzie się kąpać 5 osób.

Czy możecie sprawdzić jak to jest u Was ? Czy co któraś rura robi się ciepła ?

Jeśli nie dzwonię jutro do immergas bo mnie .

. Strzeli z tym piecem ....

• 2 weeks później...

Witam.

Instalacja w nowym domu zrobiona w lutym br. Kocioł Victrix 12kW + zasobnik Immergasa. Do marca ogrzewanie normalnie działało po czym wyłączyłem kocioł i nie był używany do dziś bo jeszcze nie mieszkamy.

W międzyczasie odpięty został zasobnik cwu żeby zrobić płytki w kotłowni.

Dziś pojechałem uruchomić ogrzewanie i niestety wyświetla się błąd E-60 czyli wg instrukcji awaria pompy obiegowej (zacięcie wirnika lub usterka elektryczna). Kocioł wodę podgrzewa ale nie uruchamia się obieg c.o.

Czy przyczyna tego może być niepodpięty zasobnik?

kręcenie śrubką na froncie pompy (jak zaleca instrukcja) nie pomogło. Z kotła z okolic pompy słychać rytmiczne tykanie co około 1 sek. Gdy przełączę w tryb lato tykania brak.

Witam.

Instalacja w nowym domu zrobiona w lutym br. Kocioł Victrix 12kW + zasobnik Immergasa. Do marca ogrzewanie normalnie działało po czym wyłączyłem kocioł i nie był używany do dziś bo jeszcze nie mieszkamy.

W międzyczasie odpięty został zasobnik cwu żeby zrobić płytki w kotłowni.

Dziś pojechałem uruchomić ogrzewanie i niestety wyświetla się błąd E-60 czyli wg instrukcji awaria pompy obiegowej (zacięcie wirnika lub usterka elektryczna). Kocioł wodę podgrzewa ale nie uruchamia się obieg c.o.

Czy przyczyna tego może być niepodpięty zasobnik?

kręcenie śrubką na froncie pompy (jak zaleca instrukcja) nie pomogło. Z kotła z okolic pompy słychać rytmiczne tykanie co około 1 sek. Gdy przełączę w tryb lato tykania brak.

Spójrz na manometr na kotle, czy ciśnienie nie zeszło poniżej minimalnego. Ja tak miałem i po dopuszczeniu wody było dobrze. Wskaźnik powinien być w zielonym zakresie.

Dzwoniłem do mojego serwisanta który uruchamiał kocioł, wg niego to efekt tego ze kociol byl wylaczony przez tyle miesięcy z zasilania i pompa się zastała i prawdopodobnie będzie do wymiany. Mozliwe to?

czy w warunkach gwarancji jest napisane ze kocioł ma być zawsze pod zasilaniem?

Nad czym się zastanawiasz, wzywaj serwis i to juz. Od tego w koncu jest gwarancja.

no jestem umowiony ze serwisant przyjdzie, pytanie tylko czy nie uzna tego za moją winę skoro przyznałem sie ze kociol 8 miesiecy byl bez zasilania

A co ma piernik do wiatraka. Jak nowym samochodem nie będziesz jeździł, to gwarancja przepadnie? Nie daj się serwisowi, walcz o swoje! Mów, ze kociol był podłączony do zasilania. Kto Ci udowodni, że nie był? Jak Ci powiedzą, że coś mówiłeś - mów, że nie i koniec dyskusji, nie daj pożywki cwaniakowi z serwisu. Powodzenia.

Dzień dobry,

mam Victrix 12 TT + CARv2 + pogodówka, 208m2 podłogówki, OZC = 8,6 kW. Krzywa 2.0, t min - max = 28 - 38, BUILD 20.

Przy wyłączonym czujniku pokojowym (AMB = OFF), kocioł pracuje mi cały czas, co przekłada się na duże (wg mnie) zuzycie gazu (dzisiaj - 7,1m3, w tym ok. 0.8m3 na CWU). Doczytałem, że kocioł powinien się wyłączyć, jeśli temp. powrotu będzie odpowiednio wysoka. Przy obecnych temperaturach i moich ustawieniach, w podłogę szło 29-31 st.

Co mogę zrobić, żeby zmusić kocioł do pracy okresowej, żeby się wyłączał? Przy dużej bezwładności systemu nie powinienem odczuć dyskomfortu a spalanie powinno się zmniejszyć. Czytałem w wątku, że fotohobby grzeje w oknach czasowych - jak to jest możliwe przy pogodówce + CARv2? Takie coś by mi chyba najbardziej odpowiadało.