Coolio0202 16.12.2018 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Witam. Taki problem. Mam Victrix 12. Podłączony zasobnik Immergas160. Zadana temperatura na zasobnik 30st (niska bo jeszcze nie mieszkam), Dziś byłem na budowie a temp w zasobniku 23 st (taki sam odczyt z termometru na zasobniku oraz na info 1.3 kotła). Dlaczego kocioł nie dogrzewa wody w zasobniku? Histereza 7 st chyba nie jest mozliwa? Maksymalna histereza jaką możesz ustawić dla CWU to 10 stopni. Przeczytaj instrukcję i ten wątek. Warto. Parametr który za to odpowiada w nowszych wersjach tego kotła to t2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coolio0202 16.12.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Coolio0202, pobaw się plikiem wpisując dane. Jeżeli wiesz że np wystarcza Ci 33 st przy temperaturze na zewnątrz 0 st to odpowiednio ustawiaj temperaturę temp max i min. Możesz w pliku zobaczyć jak stroma będzie krzywa. Jeżeli znasz jeszcze temp zasilania przy -5 zewnetrznej to będzie łatwiej ogarnąć przy dwóch punktach. Tak jak pisał Teres, temp max masz raczej za wysoką. Ja żeby swoją krzywą utrzymać stabilnie mam 55 st Mam podlogowke i grzejniki tylko na dole. Góra to same grzejniki. Nie mam DIMA ani sprzęgła. Podłogówka chodzi jedynie na dodatkowej pompie i trójdrożnym zaworze termostatycznym. Wyliczona krzywa, symulowana w arkuszu Montixiego jest dla mojego domu idealna. Są jednak takie sytuacje kiedy za sprawą krótkotrwałych zysków bytowych (goście, gotowanie itp) temp. w pomieszczeniu chwilowo i nagle rośnie i kocioł się wyłącza bo dobija do zadanej na sterowniku. Myślałem że MODUL sprawi że im bliżej do zadanej tym bardziej obniży temp. zasilania. Niestety tak nie jest, bo nawet kiedy mam różnicę 0.4 poniżej zadanej, MODUL np. przy 0 stopni na zewnątrz ustawia mi 31 stopni, kiedy powinienem mieć 38 stopni na zasilaniu żeby dogrzać do zadanej. Uuuuufff. Trochę to chaotyczne, ale mam nadzieję że rozumiecie. I w ogóle to dziękuję za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 16.12.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Maksymalna histereza jaką możesz ustawić dla CWU to 10 stopni. Przeczytaj instrukcję i ten wątek. Warto. [ATTACH=CONFIG]423236[/ATTACH] Parametr który za to odpowiada w nowszych wersjach tego kotła to t2 można ten parametr zmieniać bezpośrednio z kotła? Sorry, ale nie mam 2 dni na czytanie całego wątku. Może pomożesz bardziej bezpośrednio? zdjęcie zupełnie nieczytelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coolio0202 16.12.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 można ten parametr zmieniać bezpośrednio z kotła? Sorry, ale nie mam 2 dni na czytanie całego wątku. Może pomożesz bardziej bezpośrednio? zdjęcie zupełnie nieczytelne Tutaj masz instrukcję do kotła: https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.immergas.pl/resources/dokumenty/KOTLY/3.025640_VICTRIX_20_X_TT_2_ERP/3.025640_VICTRIX_20_X_TT_2_ERP_INSTRUKCJA.pdf&ved=2ahUKEwiy0rj1r6TfAhUHalAKHWO8B5EQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw1x4m_kV-aCHafJcerRNkba Najpierw przeczytaj sobie rozdział 3.12 PROGRAMOWANIE KARTY ELEKTRONICZNEJ A później ustawiasz parametr t2 w menu kotła z tabeli poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 16.12.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Mam podlogowke i grzejniki tylko na dole. Góra to same grzejniki. Nie mam DIMA ani sprzęgła. Podłogówka chodzi jedynie na dodatkowej pompie i trójdrożnym zaworze termostatycznym. Wyliczona krzywa, symulowana w arkuszu Montixiego jest dla mojego domu idealna. Są jednak takie sytuacje kiedy za sprawą krótkotrwałych zysków bytowych (goście, gotowanie itp) temp. w pomieszczeniu chwilowo i nagle rośnie i kocioł się wyłącza bo dobija do zadanej na sterowniku. Myślałem że MODUL sprawi że im bliżej do zadanej tym bardziej obniży temp. zasilania. Niestety tak nie jest, bo nawet kiedy mam różnicę 0.4 poniżej zadanej, MODUL np. przy 0 stopni na zewnątrz ustawia mi 31 stopni, kiedy powinienem mieć 38 stopni na zasilaniu żeby dogrzać do zadanej. Uuuuufff. Trochę to chaotyczne, ale mam nadzieję że rozumiecie. I w ogóle to dziękuję za zainteresowanie. Podczas imprez delikatnie uchylam okno i w ten sposób mam świeżo i ciepło bo kocioł normalnie grzeje. Dla potrzeb ciepłej podłogi na kaloryferach mam ustawione głowice na temperaturę 2 st niższą od zadanej na Car. Mam beton komórkowy i gdybym tak nie robił to podłoga bardzo by się ochłodziła. Generalnie tak nie powinno się robić bo rośnie delikatnie zużycie gazu ale dla mnie komfort ciepłej podłogi jest ważniejszy. 90% płytki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 16.12.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Tutaj masz instrukcję do kotła: https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.immergas.pl/resources/dokumenty/KOTLY/3.025640_VICTRIX_20_X_TT_2_ERP/3.025640_VICTRIX_20_X_TT_2_ERP_INSTRUKCJA.pdf&ved=2ahUKEwiy0rj1r6TfAhUHalAKHWO8B5EQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw1x4m_kV-aCHafJcerRNkba Najpierw przeczytaj sobie rozdział 3.12 PROGRAMOWANIE KARTY ELEKTRONICZNEJ A później ustawiasz parametr t2 w menu kotła z tabeli poniżej dzięki! wyglada na to że faktycznie jest 10st histerezy domyslnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heres1 17.12.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Witam od początku października uzytkuje pięc immergas 20 kw do dzisiaj spalił mi 218 m3 wydaje mi się że to sporo dom 200m dół podłogowka Góra grzejniki, teraz tak patrzę na ustawienia na car 2: Hf tmp 49 Hr tmp - - Dhw t 46 Ver pi 2.0 krzywa 2.5 modul OFF bezwładność 20 temp 21 i 20 Wydaje mi się że nie mam ustawionej temperatury powrotu wody, więc kondensacja pewnie zachodzi słabo, czy dobrze myślę? Jak ustawić hr tmp i na jaką wartość? Pomoże mi ktoś w moim temacie, wciąż wydaje mi się że spalam za dużo gazu, dodam jeszcze że mam magiczną skrzynkę DIM. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez heres1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 17.12.2018 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Pomoże mi ktoś w moim temacie, wciąż wydaje mi się że spalam za dużo gazu, dodam jeszcze że mam magiczną skrzynkę DIM. Myślę że 218 m3 za 2 miesiące to jest wynik REWELACYJNY. Nie masz się tu co doszukiwać bo około 1 m3 dziennie to woda użytkowa a reszta to ogrzewanie. Policz sobie średnią. Gdy się wyświetli Hr tmp to odczekaj chwilę, powinna się po pewnym czasie pokazać temperatura powrotu. Tego się bezpośrednio nie ustawia. Z tego co widzę u mnie to kocioł utrzymuje powrót około 6 st niżej zasilania i wtedy jest tylko świeczka na wyświetlaczu. Jak jest więcej to kocioł mocniej grzeje. oczywiście chodzi o okres dogrzewania tylko bo jak są mrozy duże to bywa różnie. Generalnie oblicz dokładnie średnią spalania na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 17.12.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Skoro kocioł mi taktuje bo nie ma odbioru ciepła ponieważ pokoje osiągnęły temp żądaną to należy zmniejszyć krzywą czy ofset?Obecne parametry:Victrix 12 tt 2T min 22T max 40100% podłogówkiNa car V2 AMB offKrzywa 3 ofset 0W pokojach termostatyLazienki grzeją na max.Na dworze od 0 do -2 temp zasilania 32.Jak pozamykaja sie silowniki kociol gasnie pracuje sama pompa. Co jakis czas zapala na dwie kreski płomień dogrzewa do 34 i znowu gaśnie.Jak silowniki są pootwierane czyli pokoje odbierają ciepło grzeje tylko ma swieczce z temp 31-32-33. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 17.12.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Skoro kocioł mi taktuje bo nie ma odbioru ciepła ponieważ pokoje osiągnęły temp żądaną to należy zmniejszyć krzywą czy ofset? Obecne parametry: Victrix 12 tt 2 T min 22 T max 40 100% podłogówki Na car V2 AMB off Krzywa 3 ofset 0 W pokojach termostaty Lazienki grzeją na max. Na dworze od 0 do -2 temp zasilania 32. Jak pozamykaja sie silowniki kociol gasnie pracuje sama pompa. Co jakis czas zapala na dwie kreski płomień dogrzewa do 34 i znowu gaśnie. Jak silowniki są pootwierane czyli pokoje odbierają ciepło grzeje tylko ma swieczce z temp 31-32-33. To zła strona siłowników. Ja jestem zwolennikiem zmiany tylko temp min na kotle a dopiero jak to nie pomoże to krzywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 17.12.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Dodam ze za listopad majac krzywą na 4 kocioł spalił 185m3 gazu. Dom 170m2 po podlogach. Na termostatach ustawione 22 całą dobę. Wtedy były mrozy do -6 i grzal caly czas na swieczce z temp 33-34. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 17.12.2018 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Ciężko na odległość. Ja jeden sezon spędziłem na ustawianiu osobno obiegów, miałem się bawić w sterowniki i siłowniki po wifi ale ostatecznie zmniejszyłem przepływy w sypialniach a zwiększyłem na salon. Przez siłowniki będzie Ci kocioł czasami taktował. Niestety przy podłogówce zużycie jest zawsze troszkę większe. Nie do końca się sugeruj tym co inni piszą o zużyciu bo niektórzy grzeją tylko wieczorem i podpalają w kominku. Ja miałem teraz 210 m3 za listopad, po podłodze mam 230 m2 plus poddasze 30 m2 nad garażem które jeszcze nie dociepliłem. Dopytaj serwisanta czy u Ciebie to taktowanie czy tak ma być. Wszystko zależy jak często na dobe występuje. Myślę że nie masz się co martwić, za komfort trzeba zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 17.12.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Ale nadal nie wiem co zmienic? Czy krzywą +/- czy może ofset.Krzywa wyliczona przez program Montixe wynosi 4.3. Zszedlem do 3 ponieważ rozumuje to tak ze skoro na 3 osiągnę żądany komfort cieplny to po co dawac na 4.3. Dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 18.12.2018 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Zmień temperaturę minimalną na kotle o 1 st niżej, na 21 st. Jak dobrze pamiętam można maksymalnie do 20 st. Zobacz też czy na Car nie masz ustawionęj temperatury minimalnej na sztywno. Temp min na kotle służy do ustalenia krzywej a na Car blokuje że po niżej zadanek kocioł nie zejdzie. Generalnie przejrzyj wszystkie ustawienia od zera bo mi się zdazyło np włączyć autoadaptacje. Przy zmianach wszystko notuj bo się nie połapiesz. Nie piszesz nic o instalacji, ustawienie zaworu 3d, jaki rozdzielacz Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Mr. Do Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 18.12.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Zadnych zaworow 3d, mieszaczy czy dodtakowych pomp. Kocioł dwa rozdzielacze gora dół, zasobnik cwu i koniec. Na rozdzielaczach siłowniki oprócz łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 18.12.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Tu raczej nikt nie jest zorientowany co do twojej instalacji. Nie szukałbym w ustawieniach kotła, tylko sprawdził poprawność instalacji pod kontem czy czegoś nie brakuje. jest takie forum https://forum.info-ogrzewanie.pl. Jak Ci si chce to załóż tam temat w odpowiednim dziale. Nie wtajemniczaj nikogo w ustawienia kotła tylko opisz swoją instalacje i Twój problem. Jest tam kilka osób które sprawdzą poprawność montażową podzespołów. Ja nie mówię że masz coś źle ale warto sprawdzić. Tylko uważaj bo tam czasem wypowiadaja się laicy, sprawdzaj poprzednie posty zawodników. Mi tam pomógł niejaki sambor. Tylko jak pisałem, niech nie wnikają w ustawienia kotła bo to tutaj potem dograsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 18.12.2018 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 A jak macie ustawiony parametr pompy obiegowej?Predkosc pompy wzgledem mocy palnika czy utrzymywanie stałej zadanej delty miedzy zasilaniem a powrotem. Jakie powinno byc ustawienie przy 100% podlogówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejczapla 20.12.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Forumowicze. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z podłączeniem kotła do alternatywnego sterownika. ? Np Honeywell ? Będzie to działać z sonda , da się ustawić krzywa ? Szukam czegoś co komunikuje się z google assistance... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heres1 21.12.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Myślę że 218 m3 za 2 miesiące to jest wynik REWELACYJNY. Nie masz się tu co doszukiwać bo około 1 m3 dziennie to woda użytkowa a reszta to ogrzewanie. Policz sobie średnią. Gdy się wyświetli Hr tmp to odczekaj chwilę, powinna się po pewnym czasie pokazać temperatura powrotu. Tego się bezpośrednio nie ustawia. Z tego co widzę u mnie to kocioł utrzymuje powrót około 6 st niżej zasilania i wtedy jest tylko świeczka na wyświetlaczu. Jak jest więcej to kocioł mocniej grzeje. oczywiście chodzi o okres dogrzewania tylko bo jak są mrozy duże to bywa różnie. Generalnie oblicz dokładnie średnią spalania na dobę. Wczoraj sprawdziłem wyszło mi 6m3 na 24h, przypomnę dom 200m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.12.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Wczoraj sprawdziłem wyszło mi 6m3 na 24h, przypomnę dom 200m Jaka temperatura wnętrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts