Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie. Kocioł mimo zadanej 38 stopni dobija do max 36. Dlaczego nie do 38? Ustawienia fabryczne, nic nie grzebałem.

u mnie jest czasem tak samo..miałem 35 na kotle to utrzymywał cały czas 35 ale jakiś czas temu zwiększyłem na 38 bo chciałem mieć cieplejsze grzejniki w łazienkach to nie dochodzi do tej temp...np teraz jest między 33 a 34 stopnie i nie dochodzi do 38...dziwne to dla mnie jakieś jest

A czy masz sondę temperatury zewnętrznej? Ja mam ustawione max 58 stopni i kocioł grzeje na 58 gdy jest chłodniej niż -15st C (mam ustawioną krzywą 4).

Dziś przy -5st C na kotle było 51 st. C.

Sondy nie posiadam. Ustawienia fabryczne. Wczoraj ustawiłem na 39 a dobiło do 37. W zasadzie nie przeszkadza mi to ale powinien kocioł dobijać do zadanej.

u mnie jest czasem tak samo..miałem 35 na kotle to utrzymywał cały czas 35 ale jakiś czas temu zwiększyłem na 38 bo chciałem mieć cieplejsze grzejniki w łazienkach to nie dochodzi do tej temp...np teraz jest między 33 a 34 stopnie i nie dochodzi do 38...dziwne to dla mnie jakieś jest

Może macie ustawioną temperaturę powrotu i to nie pozwala osiągnąć zadanej temperatury, bo wtedy różnica między zasilaniem a powrotem była by większa niż jest ustawiona

Edytowane przez ig0r-

Witam, mam obecnie instalację składającą się z:

Immergas Victrix TT 12kW

Sterownik CAR V2

Zasobnik CWU 160L Immergas UBS160

Powierzchnia użytkowa domu 124m^2 (100% podłogówka).

Dom parterowy, 30cm wełny na stropie (monolit), 20cm styropianu na elewacji (grafitowy), okna 3 szybowe (z 2017r. + szczelny montaż), 12cm styropianu pod wylewką.

Przy temperaturach zewnętrznych na poziomie (+5*C) spalanie gazu na poziomie max 7m^3 (już z CWU). Przy temperaturze zewnętrznej (0/-1*C) spalanie rośnie do ok. 8,5m^3.

Aktualne parametry na sterowniku CAR V2:

Minimalna temp. C.O = 35*C

Temperatura zadana C.O = 40*

Temperatura zadana C.W.U = 40*C (podgrzewanie wody w zasobniku z histerezą (-5*C)

Build = 20 (zgodnie z instrukcją dla instalacji o dużej bezwładności - czyli mojej podłogówki)

Autoadaptacja = włączona

Modulacja = włączona

Offset - różny - czasami (-2) , (-6)

Grzeję w domu non stop, bez przerw czasowych na 23*C (tyle ustawione jest na CAR V2).

Jest jakaś szansa na zmniejszenie zużycia gazu? Mam jeszcze sondę zewnętrzną Immergas lecz niepodpiętą. Czy jej zamontowanie zmniejszy zużycie gazu? Jeśli tak - jaką krzywą najlepiej ustawić? Jakie ustawienia zostawić w CAR V2?

Witam, najpierw podepnij sondę zewnętrzną i zobacz jaka będzie różnica. U mnie zmniejszyło się zużycie gazu o 1 m3 przy kaloryferach. Ponadto ja bym wyłączył autoadaptację. Krzywą trzeba sobie znaleźć ale podobno jest to od 0,2 do 0,5. Popytaj ludzi z podłogówką jaką mają minimalną temp CO. Pozdrawiam

Podpiąłem dziś sondę zewnętrzną. Parametr T0(kiedyś S5) ustawiłem na 25, T1(kiedyś S6) ustawiłem na 40. Nie mam żadnego projektu dla instalacji, który określiłby moje zapotrzebowanie na ciepło by utrzymać temp w domu 23*C.

Wprowadzając dane do arkusza wyliczającego jaką krzywą mam ustawić dostaję wynik: offset (-4) ; krzywa (5,3).

Jak sądzicie będzie w porządku czy coś przekombinowałem?

Mam jeszcze pytanie - w kotle parametr określający typ pompby obiegowej mam ustawiony jako 2 (domyślnie w instrukcji ma być 0) - czy dobrze jest to ustawione? Jakieś przeciwwskazania? Kolejna sprawa to maksymalna prędkość pompy ustawiona na 9 a minimalna na 5 - będzie OK?

Edytowane przez mateusz_77

Podpiąłem dziś sondę zewnętrzną. Parametr T0(kiedyś S5) ustawiłem na 25, T1(kiedyś S6) ustawiłem na 40. Nie mam żadnego projektu dla instalacji, który określiłby moje zapotrzebowanie na ciepło by utrzymać temp w domu 23*C.

Wprowadzając dane do arkusza wyliczającego jaką krzywą mam ustawić dostaję wynik: offset (-4) ; krzywa (5,3).

Jak sądzicie będzie w porządku czy coś przekombinowałem?

Mam jeszcze pytanie - w kotle parametr określający typ pompby obiegowej mam ustawiony jako 2 (domyślnie w instrukcji ma być 0) - czy dobrze jest to ustawione? Jakieś przeciwwskazania? Kolejna sprawa to maksymalna prędkość pompy ustawiona na 9 a minimalna na 5 - będzie OK?

W instrukcji jest błąd parametr A2 ma być 2, jeśli zmienisz na 0 pompa będzie pracować z maksymalną prędkością i nie sprawdzisz na kotle obrotów oraz przepływu pompy parametr D 1.2 i D 1.4. Prędkość obrotową pompy dobiera się do instalacji trudno powiedzieć może wystarczy maksymalna prędkość obrotowa na 5. Chodzi o to żeby wszędzie była tak samo ciepła podłoga , jeśli będzie ok spróbuj jeszcze niżej jak nie to wyżej, plus ewentualnie regulacja rotametrami, trzeba sprawdzić metodą prób. Jeśli grzejesz cały czas autoadaptacje spróbuj wyłączyć żeby kocioł nie taktował. Offset 0 i krzywą ustawić tak żeby dostarczać tyle ciepła ile budynek traci.

Grzejąc cały czas mamy lepszy komfort cieplny, grzejąc w oknach czasowych podobno jest oszczędniej.

W instrukcji jest błąd parametr A2 ma być 2, jeśli zmienisz na 0 pompa będzie pracować z maksymalną prędkością i nie sprawdzisz na kotle obrotów oraz przepływu pompy parametr D 1.2 i D 1.4. Prędkość obrotową pompy dobiera się do instalacji trudno powiedzieć może wystarczy maksymalna prędkość obrotowa na 5. Chodzi o to żeby wszędzie była tak samo ciepła podłoga , jeśli będzie ok spróbuj jeszcze niżej jak nie to wyżej, plus ewentualnie regulacja rotametrami, trzeba sprawdzić metodą prób. Jeśli grzejesz cały czas autoadaptacje spróbuj wyłączyć żeby kocioł nie taktował. Offset 0 i krzywą ustawić tak żeby dostarczać tyle ciepła ile budynek traci.

Grzejąc cały czas mamy lepszy komfort cieplny, grzejąc w oknach czasowych podobno jest oszczędniej.

Jeśli chcesz mieć wszędzie tak samo ciepłą podłogę, powinieneś mieć pompy na rozdzielaczach jak ja. Nie wymagaj od pompy kotła cudów. Ja mam 1750 mb rurek w posadzce i wątpię, żeby pompa kotła przetłoczyła to wszystko. Powierzchnia podłóg ogrzewanych to 210 m2.

Akurat u siebie mam jeszcze drugą pompę przy rozdzielaczu podłogówki - tamta chodzi na maksymalnej wydajności.Autoadaptację po montażu czujnika pogodowego wyłączyłem. Przepływy na rotametrach mam różne - w jednej pętli 2l/h , w kolejnej 3 a nawet 4l.

Instalacji mam ok. 700 mb PEX'a (12 pętli). Możesz podpowiedzieć jak podejrzeć parametr odnoszący się do obrotów i przepływu pompy? W trybie programowania karty nie widziałem tych parametrów.

Akurat u siebie mam jeszcze drugą pompę przy rozdzielaczu podłogówki - tamta chodzi na maksymalnej wydajności.Autoadaptację po montażu czujnika pogodowego wyłączyłem. Przepływy na rotametrach mam różne - w jednej pętli 2l/h , w kolejnej 3 a nawet 4l.

Instalacji mam ok. 700 mb PEX'a (12 pętli). Możesz podpowiedzieć jak podejrzeć parametr odnoszący się do obrotów i przepływu pompy? W trybie programowania karty nie widziałem tych parametrów.

Na kotle naciskasz na kilka sekund przycisk info, i pojedynczymi naciśnięciami przewijasz po kolejnych parametrach. Opis parametrów instrukcja strona 25.

Dlaczego wyłączacie autoadaptację w kotłach? Pytam, bo myślałem, że właśnie dobrze dobrana krzywa grzewcza + autoadaptacja to klucz do niskiego zużycia gazu. Nawet jeśli źle ustawię krzywą grzewczą, to kocioł ją "poprawi", bo dostanie informację ze sterownika.

Bez sondy kocioł zdecydowanie lepiej mi się spisywał z włączoną autoadaptacją. Teraz po montażu sondy mam ją wyłączoną - no ale dzień prób nie jest wyrocznią. Jedynie co zauważyłem, to że po wyliczeniu odpowiedniej krzywej kocioł pracował na zbyt niskich temp. i nie osiągał zadanej na CAR.

mateusz _77, widzę że nie zrozumiałeś o co chodzi z krzywymi i offsetem. Ja zaproponowałem krzywą 4 i offset 0 a ty ustawiłeś 5,3 i -4 (S5 i S6 wg mnie jest ok) Sprawdź na wykresie gdzie zaczyna się krzywa 4 i offset 0 a gdzie 5,3 i -4. Nie dziwię się że nie dogrzewa chociaż nie wiem o ile nie dogrzewa. Czas prób to przynajmniej trzy dni albo i trochę więcej!!! Zadzwoniłem do kolegi i zapytałem o temp w jego podłogówce. Odpowiedź 28stC. Temperatura w pokojach 21 stC

Ja mam 270 m2 do ogrzania kaloryferami, zwykle cztery osoby, od świąt do dzisiaj 6, CWU plus gotowanie i za grudzień wyszło mi dokładnie 220 m3, listopad 155 m3 Jeżeli mam coś źle ustawione to powiedz mi co?

Norek 77 napisał " Jeśli grzejesz cały czas autoadaptacje spróbuj wyłączyć żeby kocioł nie taktował. Offset 0 i krzywą ustawić tak żeby dostarczać tyle ciepła ile budynek traci. Grzejąc cały czas mamy lepszy komfort cieplny, grzejąc w oknach czasowych podobno jest oszczędniej."

Prawie się z tym zgadzam w 100% bo przy autoadaptacji off piec też będzie taktował. Reszta to święta prawda.

Ja mam teraz ustawioną temp ekonomiczną na 21,6 a komfortową na 21.9, jak chcesz trochę zaoszczędzić to na noc ustaw temp o 0,5 stC niższą. Pamiętaj o bezwładności przy podłogówce, ustawienia muszą wyprzedzać około 2 do 3 godzin godzinę w której chcesz mieć zadaną temperaturę, czyli wyłączasz szybciej i włączasz szybciej.

Pozdrawiam świątecznie

Edytowane przez Bolesław_B
cytat

mateusz _77, widzę że nie zrozumiałeś o co chodzi z krzywymi i offsetem. Ja zaproponowałem krzywą 4 i offset 0 a ty ustawiłeś 5,3 i -4 (S5 i S6 wg mnie jest ok) Sprawdź na wykresie gdzie zaczyna się krzywa 4 i offset 0 a gdzie 5,3 i -4. Nie dziwię się że nie dogrzewa chociaż nie wiem o ile nie dogrzewa. Czas prób to przynajmniej trzy dni albo i trochę więcej!!! Zadzwoniłem do kolegi i zapytałem o temp w jego podłogówce. Odpowiedź 28stC. Temperatura w pokojach 21 stC

Ja mam 270 m2 do ogrzania kaloryferami, zwykle cztery osoby, od świąt do dzisiaj 6, CWU plus gotowanie i za grudzień wyszło mi dokładnie 220 m3, listopad 155 m3 Jeżeli mam coś źle ustawione to powiedz mi co?

Norek 77 napisał " Jeśli grzejesz cały czas autoadaptacje spróbuj wyłączyć żeby kocioł nie taktował. Offset 0 i krzywą ustawić tak żeby dostarczać tyle ciepła ile budynek traci. Grzejąc cały czas mamy lepszy komfort cieplny, grzejąc w oknach czasowych podobno jest oszczędniej."

Prawie się z tym zgadzam w 100% bo przy autoadaptacji off piec też będzie taktował. Reszta to święta prawda.

Ja mam teraz ustawioną temp ekonomiczną na 21,6 a komfortową na 21.9, jak chcesz trochę zaoszczędzić to na noc ustaw temp o 0,5 stC niższą. Pamiętaj o bezwładności przy podłogówce, ustawienia muszą wyprzedzać około 2 do 3 godzin godzinę w której chcesz mieć zadaną temperaturę, czyli wyłączasz szybciej i włączasz szybciej.

Pozdrawiam świątecznie

No właśnie nie zaproponowałeś mi takiej krzywej w poście. Ba nawet żadnej informacji, którą krzywą wybrać albo nie rozumiem Twojego poprzedniego posta,poniżej wklejam jego treść:

Witam, najpierw podepnij sondę zewnętrzną i zobacz jaka będzie różnica. U mnie zmniejszyło się zużycie gazu o 1 m3 przy kaloryferach. Ponadto ja bym wyłączył autoadaptację. Krzywą trzeba sobie znaleźć ale podobno jest to od 0,2 do 0,5. Popytaj ludzi z podłogówką jaką mają minimalną temp CO. Pozdrawiam

Przez 14 godzin od montażu kocioł pracował z krzywą 5,3 i offsetem (-4). Wyjściową temperaturą po montażu sondy było 23 (i tyle też utrzymuje 24h/7). Po tym czasie dziś rano miałem 22,6*C na CAR i temperaturę zasilania równą 30*C (przy -4*C) - ewidentnie kocioł nie daje rady z taką temperaturą utrzymać zadanych 23*C. Zauważyłem jeszcze, że kocioł praktycznie non stop - tzn. chodzi pompka obiegowa, świeczka na kotle nie świeci - miesza poprostu wodę w układzie.Podjąłem decyzję o zdjęciu offsetu na 0 - efekt taki, że teraz mam w domu 22,9*C i palnik chodzi na 1 kresce.

Mam jeszcze jedno pytanie - czy ruszając temperaturę CH MIN z poziomu CAR zmieniamy ją też jednocześnie w kotle pod parametrem T0? Czy te dwie temperatury mogą być różne? Na podstawie której kocioł wylicza krzywą?