Bolesław_B 12.01.2019 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Norek-77 ja mam Victrix X 24 i 2. U mnie przy temp 0 stC piec chodzi na około 31-32 st. Przy takiej temp. kondensatu chyba nie ma wcale albo jest bardzo mało. Zgadzam się, że mniej taktowań jest lepsze dla zużycia gazu i żywotności kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 12.01.2019 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Witam. Nie mieszkam jeszcze ale tej zimy grzeję dom bo trwają prace wykończeniowe i przy okazji testuję jak sprawuje się system ogrzewania. Mam kocioł Immergas 12TT, w całym domu podłogówka (około 200m2 podłóg) podzielone na 2 strefy, parter i góra. Na razie nie mam żadnego sterownika do kotła ani sondy zewnętrznej. Temperatura podłogówki sterują zawory trójdrożne podpięte pod sterownik Tech taki. https://www.techsterowniki.pl/p/st-408n Mam 2 czujniki temperatury umieszczone w salonie na dole i w jednym z pokoi na górze sprzężone z systemem alarmowym więc rejestruje zmiany temperatury na bieżąco, generuje historyczne wykresy. Od jakiegos czasu temperatura zasilania podłogówki ustawiona na stałe na 22st, a temperatura na kotle 33 st. Przy takiej stałej temp czynnika grzewczego temp w domu waha się między 17,5-18,8 na górze oraz 18,5-19,8 na dole (pomijam skoki do 21 gdy do salonu zaglada słońce). W tym samym czasie temperatura na zewnątrz wahała się między -7 a +5. Zużycie gazu w takiej konfiguracji około 6m3 na dobę. Grzanie CWU włącza się rzadko, nie ma prawie poboru ciepłej wody a temp na zbiorniku 160l ustawiona na 30st z histerezą -10. Z tego wynika, że wahania temperatury wewnątrz są bardzo niewielkie, i utrzymanie stałej temperatury w domu to będzie kwestia regulacji temperaturą czynnika na zaworach trójrdożnych w zakresie max +-2 st. Czy w takiej sytuacji jest sens regulować w ogóle temperaturą zasilania kotła? Czy nie sensowniej będzie podłączyć pogodówkę do sterownika Tech (ma taką opcję) i regulacja zaworami? Inna kwestia to niska temperatura zasilania. Wystarczy 26-27st zasilania by w domu było komfortowe 21. Nie czuć nawet ciepła podłogi przy takiej temp czynnika. Chyba za gęsto rurki ułożone?? (co 15cm). OWC nie robiłem. Jak w takiej sytuacji uzyskać wyższą temp w łazience? przykręcic na rotamettrach wszystkie pętle oprócz łazienek? Ciekaw jestem jak to u Was wyglada, jakie macie temp zasilania podłogówki i jaka temp w domu przy tym?? podbija mój post bo zaplątał się gdzieś w dyskusji mateuszowej może ktoś pomoże? jeszcze taka ciekawostka delta T mam 1-2 st, zasilenia 22-23 powrót 21 Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 12.01.2019 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Robisz to na CAR. MENU---> REGULT---> CHMIN i tutaj zmieniasz na 27stC Czy CAR masz przewodowy czy bezprzewodowy? Czy jest możliwość przeniesienia CAR do pomieszczenia z temp 21,5 stC? OK, zmienię z poziomu CAR.Myślałem, że ma znaczenie czy zrobię to na CAR czy w kotle. CAR mam przewodowy. Możliwości przeniesienia do innego miejsca nie mam. Jeśli chodzi o temperaturę w tym pomieszczeniu co jest 21,5*C to mierzę ją tym samym termometrem co w pomieszczeniu, gdzie jest CAR więc błąd pomiarowy odpada. CAR nie reaguje od razu, a czasem trzeba wręcz zrobić restart kotła. Jeszcze AMB na ON, oczywiście Kilka dni to nie takie od razu Restartu kotła po zmianach nie robiłem. AMB mam na ON bo CAR zarządza całym C.O w domu więc muszę mieć włączoną tą opcję. Witam. Piszę z własnego doświadczenia. Mam 12 tt, Dim niska/ wysoka, Car, dwie sondy. Na ustawieniach fabrycznych zużycie 10 M3, po regulacji 8M3 bez utraty komfortu grzeję cały czas. To tak jak z samochodem jak wciskamy gaz do dechy to więcej spali. W przypadku moim i Mateusza, mamy podobny metraż, 6kw na c.o spokojnie wystarczy, na c.w podgrzanie połowy 300L zasobnika z 30* do 40* trwa u mnie 8 min. 50% piszę o parametrze P0, P2. Przed regulacją było tak że,kocioł grzał c.w na 4 kreski teraz na 2. Jak przełączył się na c.o to też dobijał do 4 i dopiero schodził z mocą do świeczki. Moim zdaniem niepotrzebna strata kominowa ,(większe obroty wentylatora więcej wydmuchuje ciepła). Uważam że im mniej taktowań tym lepiej dla żywotnośći kotła. Przypomnij mi jaki masz kocioł. W tt i chyba w każdym kondensacie jest tak że im bliżej mocy minimalnej tym większa sprawność, niby niewiele ale jednak. Także to co sprawdza się u mnie, niekoniecznie będzie sprawdzać się w innym budynku.Oczywiście mogę się mylić. Zapraszam do wymiany przemyśleń. U mnie akurat kocioł nie chodzi pełną parą przy C.O - czasami na 2 kreskach jedynie. C.W.U - tu owszem, leci pełną parą. Kocioł mój to Victrix TT 12. Jedni twierdzą, że lepiej by nie taktował często, drudzy na odwrót - komu wierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 12.01.2019 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Norek-77 ja mam Victrix X 24 i 2. U mnie przy temp 0 stC piec chodzi na około 31-32 st. Przy takiej temp. kondensatu chyba nie ma wcale albo jest bardzo mało. Zgadzam się, że mniej taktowań jest lepsze dla zużycia gazu i żywotności kotła. W Twoim kotle rzeczywiście większa sprawność jest na mocy znamionowej. Nie wiem czy to błąd w druku, czasem się zdarza, czy jest jakaś różnica w wymienniku, ja mam AL/SI. Jeśli kocioł dobrze pracuje na takich parametrach to nie ma co regulować tylko dlatego żeby było więcej kondensatu. Nie oto mi chodziło. Chciałem zwrócić uwagę że u mnie jest taka zależność. Co do Mateusza ja nie zauważyłem dyskomfortu c.w, czujka od c.w jest kilkadziesiąt centymetrów poniżej góry zasobnika więc jak kocioł dostaje sygnał do grzania to w zasobniku jest jeszcze kilkadziesiąt litrów ciepłej wody i na bieżąco dogrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.01.2019 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Owszem, ma sens jeżeli piec nie dobije do 23,3 stC. Ja bym podniósł temp. min o 2 stC i tyle. Piec właśnie ma pracować cały czas na możliwie min temp aby utrzymać ciepło w domu a nie włączać i wyłączać się. Na takim taktowaniu traciłem około 1m3 gazu na dobę. Zrobiłem tą próbę dla sprawdzenia czy to działa bo kolega zarzekał się, że piec ma szybko nagrzać dom i wyłączyć się itd itd. Niestety nieprawda. Gazomierz nie kłamał. Druga sprawa to nadal nie rozumiem dlaczego 22,7 stC ci przeszadza i musi być obsolutnie 23? Czy przy temp 22,7 stC jest ci zimno? Jest to istotne bo jeżeli chcesz zmniejszyć zużycie gazu to powinieneś ustawić temp ekonomiczną i temp komfortową. U ciebie ma być 24/7 23stC więc zużycie gazu będzie większe. U mnie cykulacja miała duże znaczenie bo na dobę spalałem niepotrzebnie około 1m3 gazu. Dlatego włączam cyrkulację tylko na żądanie ciepłej wody a nie 24/7. Grosz do grosza i jest suma mniejszego zużycia gazu. Pozdrawiam A mój włącza się 4 razy na dobę, po około 2 godziny i co, źle? Bzdura i jeszcze raz bzdura. Po to jest sterownik (w moim przypadku pokojowy), żeby kocioł pracował wtedy, kiedy trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolesław_B 12.01.2019 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 A mój włącza się 4 razy na dobę, po około 2 godziny i co, źle? Bzdura i jeszcze raz bzdura. Po to jest sterownik (w moim przypadku pokojowy), żeby kocioł pracował wtedy, kiedy trzeba. rozumiem że u ciebie temp ekonomiczna i komfortowa wynosi np. 22 stC i grzejesz tak 24/7? Bo ja mam 21.6 i 21.9 i piec wyłącza się CO NAJMNIEJ 4 razy na dobę po ileś tam minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolesław_B 12.01.2019 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 mateusz_77, jest jeszcze jedno wyjście które ja zastosowałem u siebie, mianowicie kup CAR V2 bezprzewodowy i ustaw go w pomieszczeniu z temp 21. Problem rozwiązany ale kosztuje dodatkową kasę (przewodowy albo sprzedaj albo jak u mnie zostaw jako awaryjny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.01.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 rozumiem że u ciebie temp ekonomiczna i komfortowa wynosi np. 22 stC i grzejesz tak 24/7? Bo ja mam 21.6 i 21.9 i piec wyłącza się CO NAJMNIEJ 4 razy na dobę po ileś tam minut. U mnie kocioł wyłącza się na "ileś tam" godzin, nie minut. Swoją drogą różnica temperatur rzędu 0,3 stopnia to jakieś nieporozumienie. Jest w tymś jakiś sens, czy to ekonomiczny, czy komfortowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 12.01.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Zmieniłem CH MIN na 27*C,reszta parametrów bez zmian (krzywa 4.0,build 20, auto adaptacja off, modulacja on). Zobaczymy co będzie, dziś temperatura na poziomie 0*C i zużycie 7m^3. Zaczekam na mrozy rzędu -5*C i się okaże czy utrzymuje zadaną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek2122 12.01.2019 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Mój piec zwariował (Victrix 12 TT). Przez prawie dwa miesiące pracował cały czas na minimum, temp na piecu jest ustawiona na 32 stopnie i tak mniej więcej trzymał od czasu do czasu podgrzewając do wyższej kiedy temp czynnika w podłogówce spadła. Czyli wszystko było w normie. Zużycie gazu od 23 listopada do dzisiaj to 260 m3, dom prawie 200 m2. Ale dzisiaj żona zauwazyła że temp na piecu spada szybko do 20 stopni, piec podgrzewa z powrotem do wyższej (34-37) ta chwilę sie utrzymuje i zaraz znowu spada do 20. I tak w kółko. Temperatura w domu (jeszcze nie zamieszkany)była do tej pory ok 19-20 stopni, jednak teraz, kiedy piec zaczął wariowac spadła do niecałych 16. Próbowałem dodzwonić sie do serwisu ale nie udało się. Ktoś mógłby cos podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolesław_B 12.01.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) U mnie kocioł wyłącza się na "ileś tam" godzin, nie minut. Swoją drogą różnica temperatur rzędu 0,3 stopnia to jakieś nieporozumienie. Jest w tymś jakiś sens, czy to ekonomiczny, czy komfortowy? wszystko zależy od punktu widzenia i siedzenia i lubienia Sens jest i ekonomiczny i komfortowy. Wszystko zależy od tego jak szybko budynek stygnie i czy lubisz ciepło czy nie. U mojego kolegi w sypialni jest 18 stC bo jego żona tak lubi, u drugiego kolegi może max z 10 stC a u mnie około 21,5 stC bo moja żona tak lubi Piec wyłącza się na więcej niż minuty bo obydwoje z żoną grzejemy sypialnię w której mamy CAR. Jak się budzimy to mamy ciepełko bo zaczyna grzać do 21,9 stC od 4 rano i kończy o 6:30. Potem ma utrzymać temp min czyli około 21.5 stC a jak wrócimy z pracy to chcemy aby było około 21,9 stC. Druga sprawa to mam jeszcze piętro które trzeba ogrzać i jak obniżę temp to będzie tam za zimno. Ponadto piec przy dochodzeniu do temp. komfortowej nie musi wchodzić na wyższe temperatury tylko spokojnie sobie grzeje z temp. 30-32 st. No chyba że są bardzo duże wiatry (niestety, bo mieszkam nad morzem) albo niskie temp. rzędu -10 stC i więcej to będzie grzał 34 stC do 37 stC. Ot i cała filozofia a nie nieporozumienie. Pozdrawiam Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Bolesław_B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolesław_B 12.01.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 marek 2122, reset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 U mnie kocioł wyłącza się na "ileś tam" godzin, nie minut. Swoją drogą różnica temperatur rzędu 0,3 stopnia to jakieś nieporozumienie. Jest w tymś jakiś sens, czy to ekonomiczny, czy komfortowy? Po prostu kocioł włącza się wtedy, kiedy JA tego chcę i kiedy oczekuję nieco cieplejszej podłogi, odczucia promieniowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Zmieniłem CH MIN na 27*C,reszta parametrów bez zmian (krzywa 4.0,build 20, auto adaptacja off, modulacja on). Zobaczymy co będzie, dziś temperatura na poziomie 0*C i zużycie 7m^3. Zaczekam na mrozy rzędu -5*C i się okaże czy utrzymuje zadaną temperaturę. Wyłącz tę modulację. Jak miałem ją włączoną, to też niedogrzewał, "mieszał" pompą nawet, kiedy nie działał palnik. Wiem, że z parametrem BUILD też był jakiś błąd (w instrukcji ?). Ja mam BUILD=6, mimo dość akumulacyjnego budynku. Czy w TT trzeba trzeba usunąć zworkę, żęby CAR działał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolesław_B 12.01.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Zmieniłem CH MIN na 27*C,reszta parametrów bez zmian (krzywa 4.0,build 20, auto adaptacja off, modulacja on). Zobaczymy co będzie, dziś temperatura na poziomie 0*C i zużycie 7m^3. Zaczekam na mrozy rzędu -5*C i się okaże czy utrzymuje zadaną temperaturę. No i bardzo dobrze. Zmiana temp. min. powinno podnieść krzywą o 2 stC Jak będziesz miał stabilne ustawienia i temperaturę to może wtedy pomyśl o tym co napisał norek77. Być może będą to lepsze ustawienia niż moje. Czy temperatura 23 jest ci absolutnie potrzebna do komfortu? Kolega fotohobby proponuje aby wyłączyć modulację. W tym przypadku rzeczywiście piec powinien lepiej dogrzewać ale spalisz więcej gazu. Build to sprawa trochę kontrowersyjna bo wiele osób twierdziło, że nie ma to realnego wpływu na zużycie gazu. Ja osobiście nie widziałem różnicy chociaż za sugestią któregoś z forumowiczów ustawiłem na 1 i tak jest do dzisiaj. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Bolesław_B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 12.01.2019 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 CAR nie reaguje od razu, a czasem trzeba wręcz zrobić restart kotła. Jeszcze AMB na ON, oczywiście po czym poznać że kocioł nie przyjął ustawień z CAR i wymaga restartu? Zmieniona wartość nie pojawia się w CAR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolesław_B 12.01.2019 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Wyłącz tę modulację. Jak miałem ją włączoną, to też niedogrzewał, "mieszał" pompą nawet, kiedy nie działał palnik. Wiem, że z parametrem BUILD też był jakiś błąd (w instrukcji ?). Ja mam BUILD=6, mimo dość akumulacyjnego budynku. Czy w TT trzeba trzeba usunąć zworkę, żęby CAR działał ? Mieszanie kiedy nie działa palnik to normalne przy modulacji. Gorzej gdy nie dogrzewa ale wtedy podnoszę krzywą albo temp. min. i problem rozwiązany. Być może miałeś ustawiony offset? Kiedy bawiłem się w swoje krzywe grzewcze i miałem offset minusowy to zawsze mi nie dogrzewało pomieszczeń. Ustawiłem offset na zero i było po sprawie. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Bolesław_B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 12.01.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Mieszanie kiedy nie działa palnik to normalne przy modulacji. Gorzej gdy nie dogrzewa ale wtedy podnoszę krzywą albo temp. min. i problem rozwiązany. Być może miałeś ustawiony offset? Kiedy bawiłem się w swoje krzywe grzewcze i miałem offset minusowy to zawsze mi nie dogrzewało pomieszczeń. Ustawiłem offset zero i było po sprawie. Narazie modulacja niech będzie włączona, zobaczymy - sam z resztą stwierdziłeś, że podniosłeś temp min i po problemie z mieszaniem bez palnika Offset jest non stop 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 12.01.2019 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Wyłącz tę modulację. Jak miałem ją włączoną, to też niedogrzewał, "mieszał" pompą nawet, kiedy nie działał palnik. Wiem, że z parametrem BUILD też był jakiś błąd (w instrukcji ?). Ja mam BUILD=6, mimo dość akumulacyjnego budynku. Czy w TT trzeba trzeba usunąć zworkę, żęby CAR działał ? Dlaczego akurat 6? Testowałeś inne wartości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolesław_B 12.01.2019 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 po czym poznać że kocioł nie przyjął ustawień z CAR i wymaga restartu? Zmieniona wartość nie pojawia się w CAR? Na CAR może się pojawić ale nie będzie żadnej różnicy w grzaniu. Ustawienia powinny być przyjęte w ciągu około minuty ale wdrożone w życie nawet po kilku minutach. To zależy od ustawień na piecu. Kiedyś kiedy często zmieniałem ustawienia to piec trochę głupiał i trzeba było poczekać parę dni aby się uspokoił. Myślę, że było to związane z oprogramowaniem w CAR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts