Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

Narazie modulacja niech będzie włączona, zobaczymy - sam z resztą stwierdziłeś, że podniosłeś temp min i po problemie z mieszaniem bez palnika ;) Offset jest non stop 0.

Mieszanie bez palnika zostało i to mi nie przeszkadza bo dzieje się tak może kilka razy na dobę. Problemem było włączanie palnika na kilka sekund i wyłączanie i dalej mieszanie pompy oraz w tym samym czasie niedogrzane pomieszczenia. Temp. min była ustawiona na 21,3 stC a w pomieszczeniu z CAR było 21 stC albo mniej . Wszystko zależy co kto rozumie przez taktowanie. Ja rozumiem, że od czasu do czasu, po osiągnięciu zadanej temperatury np. 21.9 stC piec wyłącza palnik aby nie przegrzewać pomieszczeń, a pompa chodzi aby obniżyć temp. powrotną wody bo to też wpływa na to kiedy palnik znowu się załączy. I to jest OK. Jeżeli zaś piec uruchamia palnik na kilka sekund czy nawet minut a następnie wyłącza go chociaż pomieszczenia są niedogrzane to jest to nie do zaakceptowania i tego unikamy za wszelką cenę. A taka sytuacja była u mnie przy offset minusowym.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wyłącz tę modulację. Jak miałem ją włączoną, to też niedogrzewał, "mieszał" pompą nawet, kiedy nie działał palnik.

Wiem, że z parametrem BUILD też był jakiś błąd (w instrukcji ?).

Ja mam BUILD=6, mimo dość akumulacyjnego budynku.

Czy w TT trzeba trzeba usunąć zworkę, żęby CAR działał ?

wiem że temat wałkowany ale przypomnij mi proszę swoje ustawienia pieca. WIem że grzejesz w 3 oknach czasowych (4-8, 14-17, 19-23), wiem ze temp. 21.8-22.

Jak wygląda grzanie? Zostaje osiągnięta temp. komfortowa i piec się wyłącza czy może temp. komfortowa jest specjalnie lekko podniesiona żeby kocioł jej nie osiągnął i grzał przez całe okno czasowe?

Czy pomiędzy oknami czasowy temp. w domu spadnie na tyle ( 0.3 stopnia) aby wystartować w kolejnym oknie czasowym? np pomiędzy 17 a 19? Jak kocioł nie uruchomi się w okienku wieczornym (19-23) efektu ciepłej podłogi o który zabiegasz, nie będzie. Dodatkowo, jak nie uruchomi sie okienko wieczorne, to podlłoga dość mocno się wychłodzi do godz, 4.

Ja do tej pory grzałem opierając sie tylko o czujnik wew. umieszczony na parterze. Temp. komfortowa (22 stopnie) była ustawiona w godzinach 02-07 i 14-18.Spalanie było w miarę ok. (CO+CWU 152m3 za grudzień) ale komfort na poddaszu był kiepski ze względu na szybsze wychładzanie w stosunku do parteru gdzie jest umieszczony czujnik. Chce to zmienić wiec wprowadzilem okna czasowe podobne do Twoich.

Temp. komfortową ustawiłem wyższą żeby kocioł jej nie osiągnąl i grzał przez cały czas w danym okienku. Jest super no ale to spalanie... :( za dobe ok 9m3 (w grudniu średnnio ok 5m3/dobę)

W związku z tym mam kilka pytań:

- jaką masz krzywą/offset?

- jak masz ustawiony parametr S5 (tmp min.) i S6 (tmp max)

- jaka wartość CH MIN na CAR? inne niż S5? ma to jakieś znaczenie?

- jaką masz temp. zasilania przy -5,0,5 ?

- min/max bieg pompy c.o.

- dT pompy c.o

- wiem że Modul=off, Auto=off,

Przy ustalaniu krzywej, korzystałeś z arkusza montixe ?

Edytowane przez hektor80

U sibie od czasu do czasu zmieniam ustaienia aby dojśc do jakiegoś optimum. W tym sezonie temperaturę podniosłem do 22,5 stopnia a dwa okna czasowe od 3-6 rano oraz od 16-19 ustawiłem na 23 stopnie, żeby wymusić uruchomienie pieca i mieć konfort ciepłej podłogi głownie w łazience. Ze względu na duże przeszklenia od strony południowej w dni słoneczne piec popołudniu już się nie uruchomi. Łazienkę mam od strony pólnicnej i jest tam chłodniej jak w salonie w dni słoneczne o 1 stopień C. W ostatnim miesiacu było bardzo mało dni słoneczych, w zwiazku z tym piec przeważnie ruruchamia się popołudniu i wieczorem. Teraz żeby podłoga oddawała dłużej ciepło podniosłem krzywą aby temperatura zisilania o 1 stopień wieksza.

W miesiacach przejscowych ciałem dogrzeać tyulko samoą łazienke bo w domu była temperatura od słońca 23-24 stopnie, ale po zakreceniu wszystkich zaworów piec grzał chwilę pętlę od łązienki, wyłaczał się i pracowała tylko samam pompa i po wychodzłeniu powrotu wnou się poalnik włączał i tak w kółko. Nie wiem jak poradzic sobie z tym problem.

wiem że temat wałkowany ale przypomnij mi proszę swoje ustawienia pieca. WIem że grzejesz w 3 oknach czasowych (4-8, 14-17, 19-23), wiem ze temp. 21.8-22.

Jak wygląda grzanie? Zostaje osiągnięta temp. komfortowa i piec się wyłącza czy może temp. komfortowa jest specjalnie lekko podniesiona żeby kocioł jej nie osiągnął i grzał przez całe okno czasowe?

Czy pomiędzy oknami czasowy temp. w domu spadnie na tyle ( 0.3 stopnia) aby wystartować w kolejnym oknie czasowym? np pomiędzy 17 a 19? Jak kocioł nie uruchomi się w okienku wieczornym (19-23) efektu ciepłej podłogi o który zabiegasz, nie będzie. Dodatkowo, jak nie uruchomi sie okienko wieczorne, to podlłoga dość mocno się wychłodzi do godz, 4.

Ja do tej pory grzałem opierając sie tylko o czujnik wew. umieszczony na parterze. Temp. komfortowa (22 stopnie) była ustawiona w godzinach 02-07 i 14-18.Spalanie było w miarę ok. (CO+CWU 152m3 za grudzień) ale komfort na poddaszu był kiepski ze względu na szybsze wychładzanie w stosunku do parteru gdzie jest umieszczony czujnik. Chce to zmienić wiec wprowadzilem okna czasowe podobne do Twoich.

Temp. komfortową ustawiłem wyższą żeby kocioł jej nie osiągnąl i grzał przez cały czas w danym okienku. Jest super no ale to spalanie... :( za dobe ok 9m3 (w grudniu średnnio ok 5m3/dobę)

W związku z tym mam kilka pytań:

Teraz sprawdziłem, mam różnicę 0.4 pomiędzy temp komfortową, a ekonomiczną.

Kocioł najczęściej załącza się we wszystkich oknach czasowych, chyba, że świeci słońce (wówczas nie uruchomi się popołudniowe okno)albo po przyjściu z pracy żona zacznie np piec ciasto, czy chleb - wówczas włączy się dopiero nad ranem. Często jest tak, że w oknie grzeje tylko np 2.5h, a nie 4 bo grzanie+zyski bytowe powodują osiągnięcie temp komfortowej.

- jaką masz krzywą/offset?

2.8, offset 0

- jak masz ustawiony parametr S5 (tmp min.) i S6 (tmp max)

29 i 35

- jaka wartość CH MIN na CAR? inne niż S5? ma to jakieś znaczenie?

ustawione na CAR 29

- jaką masz temp. zasilania przy -5,0,5 ?

nie wiem, jak sprawdzam, to najczęściej oscyluje w granicach 30-32C

mam max

- dT pompy c.o

około 5K

-

U sibie od czasu do czasu zmieniam ustaienia aby dojśc do jakiegoś optimum. W tym sezonie temperaturę podniosłem do 22,5 stopnia a dwa okna czasowe od 3-6 rano oraz od 16-19 ustawiłem na 23 stopnie, żeby wymusić uruchomienie pieca i mieć konfort ciepłej podłogi głownie w łazience. Ze względu na duże przeszklenia od strony południowej w dni słoneczne piec popołudniu już się nie uruchomi. Łazienkę mam od strony pólnicnej i jest tam chłodniej jak w salonie w dni słoneczne o 1 stopień C. W ostatnim miesiacu było bardzo mało dni słoneczych, w zwiazku z tym piec przeważnie ruruchamia się popołudniu i wieczorem. Teraz żeby podłoga oddawała dłużej ciepło podniosłem krzywą aby temperatura zisilania o 1 stopień wieksza.

W miesiacach przejscowych ciałem dogrzeać tyulko samoą łazienke bo w domu była temperatura od słońca 23-24 stopnie, ale po zakreceniu wszystkich zaworów piec grzał chwilę pętlę od łązienki, wyłaczał się i pracowała tylko samam pompa i po wychodzłeniu powrotu wnou się poalnik włączał i tak w kółko. Nie wiem jak poradzic sobie z tym problem.

Pomnóż powierzchnię łazienki przez max 50W to na zimnej podłodze a po nagrzaniu to może 30W i zobaczysz do jakiej mocy palnik kotła musiał by modulować. Palnik moduluje

teoretycznie od 1.9 kw praktycznie może

więcej. Rada odkręcić jeszcze dodatkowo pętle około 50m2, lub pogodzić się z taktowaniem kotła.

mam max

- dT pompy c.o

około 5K

-

Serdeczne dzięki za info. Co do biegu pompy to rozumiem że masz min/max=9? (Parametr A.. nie pamiętam dokładnie który). Dlaczego max?

Jakie mniej więcej masz przepływy na rotametrach?

Piszesz że kocioł zwykle uruchamia się w zadanych oknach czasowych. Ja mam z tym problem. Gdybym się opierał tylko na temperaturze wew. to kocioł pomijałby niektóre okienka. A mój dom na gorsze parametry od Twojego. Chyba że coś jest nie tak z Car i jego wskazaniami temp. wew. Mam wrażenie ze zbyt późno reaguje na spadek temperatury. Bardzo często utknie na temp. komfortowej +0.1 stopnia na bardzo długo. Nie raz była taka sytuacja że po nocy, tj. ok. 7 godzin od włączenia się kotła, temperatura na Car była taka sama jak 7h temu..

Gdy obok stal inny termometr to tak spadek temperatury byl na nim zauważalny

Serdeczne dzięki za info. Co do biegu pompy to rozumiem że masz min/max=9? (Parametr A.. nie pamiętam dokładnie który). Dlaczego max?

Jakie mniej więcej masz przepływy na rotametrach?

Piszesz że kocioł zwykle uruchamia się w zadanych oknach czasowych. Ja mam z tym problem. Gdybym się opierał tylko na temperaturze wew. to kocioł pomijałby niektóre okienka. A mój dom na gorsze parametry od Twojego. Chyba że coś jest nie tak z Car i jego wskazaniami temp. wew. Mam wrażenie ze zbyt późno reaguje na spadek temperatury. Bardzo często utknie na temp. komfortowej +0.1 stopnia na bardzo długo. Nie raz była taka sytuacja że po nocy, tj. ok. 7 godzin od włączenia się kotła, temperatura na Car była taka sama jak 7h temu..

Gdy obok stal inny termometr to tak spadek temperatury byl na nim zauważalny

Ty masz Victrixa 2, czy tt ?

w moim pompę ustawia się na sztywno, ma trzy biegi, dla CO wystarczyłby mi drugi bieg, ale serwisant powiedział, że przy CWU lepiej jak działą na trzecim .

Ja jestem z moich ustawień zadowolony. Mało startów, stosunkowo krótka praca na dobę.

Norek-77 ja mam Victrix X 24 i 2. U mnie przy temp 0 stC piec chodzi na około 31-32 st. Przy takiej temp. kondensatu chyba nie ma wcale albo jest bardzo mało. Zgadzam się, że mniej taktowań jest lepsze dla zużycia gazu i żywotności kotła.

Sprawdzałem na liczniku zużycie gazu i w takim zakresie temperatur kocioł schodzi do minimalnego.

No i bardzo dobrze. Zmiana temp. min. powinno podnieść krzywą o 2 stC Jak będziesz miał stabilne ustawienia i temperaturę to może wtedy pomyśl o tym co napisał norek77. Być może będą to lepsze ustawienia niż moje. Czy temperatura 23 jest ci absolutnie potrzebna do komfortu? Kolega fotohobby proponuje aby wyłączyć modulację. W tym przypadku rzeczywiście piec powinien lepiej dogrzewać ale spalisz więcej gazu. Build to sprawa trochę kontrowersyjna bo wiele osób twierdziło, że nie ma to realnego wpływu na zużycie gazu. Ja osobiście nie widziałem różnicy chociaż za sugestią któregoś z forumowiczów ustawiłem na 1 i tak jest do dzisiaj.

Z poziomu CAr za pomocą parametru CH MIN ustawiasz minimalną temperaturę do jakiej zejdzie kocioł. Nie ma to nic wspólnego z krzywą. Jeśli chcesz zmieniać nachylenie krzywej to robisz to z poziomu menu kotła

Edytowane przez Mr. Do

Sprawdzałem na liczniku zużycie gazu i w takim zakresie temperatur kocioł schodzi do minimalnego.

U mnie też mniej więcej w okolicach 0 idzie taka woda w podłogę, kocioł wg kresek działa na jednej, ale na godzinę zużywa 0,45 m3 gazu. Wg instrukcji minimum mocy to chyba 0,19 m3 na godzinę.

Ja mam ustawioną stałą temperaturę na tyboxie z histerazą 0,2 stopnia. Kocioł załącza się 2 razy na dzień. Wg wskazań ze stycznia, pracuje średnio 11,5h dziennie. Mnie najbardziej zastawia następująca sprawa, ponieważ spisuję licznik regularnie co tydzień, nie widzę większej różnicy w spalaniu czy mamy np cały dzień -5 stopni, czy np w okolicy 0. Kocioł potrafi np w dzień kiedy jest 2 stopnie w dzień i -1 w nocy spalić jakieś 5,5 m3 gazu, a jak jest -16 w nocy i -3 w dzień 6,5 m3 gazu. Wydaję mi się, że te różnice powinny być większe.