Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W 12 tt kocioł pracuje na minimum jeśli obroty wentylatora są na1400-1500. Gdzie sprawdzasz ile godzin kocioł pracuje? Czy da się sprawdzić ile razy na dobę załączał się palnik.

W tyboxie jest licznik ile godzin pracuje kocioł. Jeżeli chodzi o to ile razy startuje, to tylko moja obserwacja.

W tej chwili na termometrze jest 1 stopień, temperatura wody która idzie w podłogę 32 stopnie, obroty wentylatora 2200.

Ty masz Victrixa 2, czy tt ?

w moim pompę ustawia się na sztywno, ma trzy biegi, dla CO wystarczyłby mi drugi bieg, ale serwisant powiedział, że przy CWU lepiej jak działą na trzecim .

Ja jestem z moich ustawień zadowolony. Mało startów, stosunkowo krótka praca na dobę.

Tak, mam TT czyli elektroniczną pompę. Obecnie mam ustawione 7 w skali do 9 (czyli pewnie okolice 2/3 biegu starej wersji). Przy niższych parametrach, miałem problem z uzyskaniem odpowiedniego przepływu na dwóch długich pętlach.

W tyboxie jest licznik ile godzin pracuje kocioł. Jeżeli chodzi o to ile razy startuje, to tylko moja obserwacja.

W tej chwili na termometrze jest 1 stopień, temperatura wody która idzie w podłogę 32 stopnie, obroty wentylatora 2200.

@ig0r

Z tego co widzę, to masz pogodówkę. U mnie +2 i w podłogę idzie teraz 27° (krzywa 1 na kotle), czy możesz zdradzić jaką wartość ma u Ciebie krzywa?

Dzięki Mr. Do i Norek77 za naprowadzenie na trop. Czujnik jest umieszczony w osłonie - max głęboko w zasobniku, dlatego dla temperatury zładu na dnie około 39*C (czyli temp ustawionej na CAR), tuż po nagrzaniu, woda z kranu ma temp około 48*C (woda pobierana jest z górny zasobnika) . Zaleta taka, że mam więcej ciepłej wody do wykorzystania, ale zdaje się, nagrzanej mniej ekonomiczne?

Dzięki Mr. Do i Norek77 za naprowadzenie na trop. Czujnik jest umieszczony w osłonie - max głęboko w zasobniku, dlatego dla temperatury zładu na dnie około 39*C (czyli temp ustawionej na CAR), tuż po nagrzaniu, woda z kranu ma temp około 48*C (woda pobierana jest z górny zasobnika) . Zaleta taka, że mam więcej ciepłej wody do wykorzystania, ale zdaje się, nagrzanej mniej ekonomiczne?

Ja nastawiłem na zimę 52 st, powód to przyzwoita temperatura pod prysznic przy wyziębionym zbiorniku. Jak dobrze pamiętam różnica to 10 st od maksymalnej temp. Kiedyś miałem ustawione dogrzewanie po spadku o 4 st, zużycie gazu na samo c.w.u się nie zmieniło za to jest mniej startów c.o. co daje nawet około 1 m3 dziennie podczas mrozów.

Być może miałeś ustawiony offset? Kiedy bawiłem się w swoje krzywe grzewcze i miałem offset minusowy to zawsze mi nie dogrzewało pomieszczeń. Ustawiłem offset na zero i było po sprawie.

Kolego, co ty ciągle z tym OFFSETem. Wszystkim doradzasz ustawienie na 0 (zero). Ten parametr przesuwa na plus lub minus równolegle cała krzywą (na całej długości), po to aby dopasować temperatury zasilania do charakterystyki budynku i instalacji. To, że tobie pasuje OFFSET 0 , to nie znaczy ze tak musi być u każdego.

Jak nie dogrzewa przy zewnętrznych dodatnich, to podnosimy parametr temp. min zasilania, albo obniża jak przegrzewa. Jak jest problem przy temp. zewnętrznej ujemnej, to zmieniamy numer krzywej.

Kolejna rzecz dla potomnych i tych, którym czytać się nie chce. Należy wiedzieć, że zmieniając parametry min i max. zasilania kotła (parametry kotła) zmienia się numer krzywej i numer Offsetu, ale jej położenie na wykresie pozostaje takie same, ponieważ niezmienna jest charakterystyka budynku i instalacji. Dlatego podawanie komuś numeru krzywej, bez wiedzy jakie ten ktoś ma ustawione temp min i max kotła, jest kompletnie pozbawiane sensu.

pozdrawiam

Edytowane przez montixe

Należy wiedzieć, że zmieniając parametry min i max. zasilania kotła (parametry kotła) zmienia się numer krzywej i numer Offsetu, ale jej położenie na wykresie pozostaje takie same, ponieważ niezmienna jest charakterystyka budynku i instalacji. Dlatego podawanie komuś numeru krzywej, bez wiedzy jakie ten ktoś ma ustawione temp min i max kotła, jest kompletnie pozbawiane sensu.

pozdrawiam

Za każdym razem gdy bawiłem się minimalną temp zasilania zastanawiałem się czy kocioł sobie sam oblicza zmianę offset bo na CAR pozostaje ustawiona manualnie. W pliku samoczynnie się ustawia. :). Dobrze że nasz GURU o tym przypomniał. Każda zmiana ustawień równa się z korektą wszystkich pozostałych lub kontrolnym sprawdzeniem. Nie wiem czy to coś wnosi do rzeczy ale jeszcze wyłącz, włącz kocioł - jak z windows oraz ze dwa dni na widoczne zmiany

Mnie najbardziej zastawia następująca sprawa, ponieważ spisuję licznik regularnie co tydzień, nie widzę większej różnicy w spalaniu czy mamy np cały dzień -5 stopni, czy np w okolicy 0. Kocioł potrafi np w dzień kiedy jest 2 stopnie w dzień i -1 w nocy spalić jakieś 5,5 m3 gazu, a jak jest -16 w nocy i -3 w dzień 6,5 m3 gazu. Wydaję mi się, że te różnice powinny być większe.

to tylko świadczy o tym, że masz dobrze ocieplony dom.

Za każdym razem gdy bawiłem się minimalną temp zasilania zastanawiałem się czy kocioł sobie sam oblicza zmianę offset bo na CAR pozostaje ustawiona manualnie. W pliku samoczynnie się ustawia. :). Dobrze że nasz GURU o tym przypomniał. Każda zmiana ustawień równa się z korektą wszystkich pozostałych lub kontrolnym sprawdzeniem. Nie wiem czy to coś wnosi do rzeczy ale jeszcze wyłącz, włącz kocioł - jak z windows oraz ze dwa dni na widoczne zmiany

Dzisiaj tak miałem, kocioł nie chciał zaakceptować zmiany krzywej.

Pomogło wyłączenie i włączenie kotła z poziomu CAR.

Tak, parametr 1.5 wskazywał na zmianę

14-15 niższych nigdy nie zauważyłem.

Według instrukcji moc minimalna jest kiedy obroty zawierają sie 960-1700. Niestety nie podaje jakie jest ustawienie fabryczne. Dolnego zakresu. U mnie minimalne obroty były ustawione na 15. Zmieniłem na 960 i kocioł chodził. Minimalne obroty jakie zaobserwowalem w parametrze 1.5 to było 11. Ale:

Kocioł zaczał gasnąć co jakiś czas. W pamięci zapisany błąd o braku płomienia. Wróciłem więc do minimalnych obrotów 15.

Napisałem maila do immergasa z zapytaniem ile minimalnie powinno być ustawione w 12 x tt2 erp, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Jedno jest pewne. Dopuki obroty nie przekroczą 1700rpm to kocioł powinien chodzić na mocy minimalnej. Tak myślę.

Ciekawe czy jest różnica w zużyciu gazu jesli obroty mają np 1400 a 1600.

Moze wystarczy ustawić minimum 1300. Przy tylu obrotach kocioł nie gaśnie.

Dla przykladu starszy victrix 12 x2 w instrukcji domyślnie ma 1000rpm. Ale tam inny wymiennik itd

Według instrukcji moc minimalna jest kiedy obroty zawierają sie 960-1700. Niestety nie podaje jakie jest ustawienie fabryczne. Dolnego zakresu. U mnie minimalne obroty były ustawione na 15. Zmieniłem na 960 i kocioł chodził. Minimalne obroty jakie zaobserwowalem w parametrze 1.5 to było 11. Ale:

Kocioł zaczał gasnąć co jakiś czas. W pamięci zapisany błąd o braku płomienia. Wróciłem więc do minimalnych obrotów 15.

Napisałem maila do immergasa z zapytaniem ile minimalnie powinno być ustawione w 12 x tt2 erp, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Jedno jest pewne. Dopuki obroty nie przekroczą 1700rpm to kocioł powinien chodzić na mocy minimalnej. Tak myślę.

Ciekawe czy jest różnica w zużyciu gazu jesli obroty mają np 1400 a 1600.

Moze wystarczy ustawić minimum 1300. Przy tylu obrotach kocioł nie gaśnie.

Dla przykladu starszy victrix 12 x2 w instrukcji domyślnie ma 1000rpm. Ale tam inny wymiennik itd

Który parametr zmieniłeś?

W instrukcji parametr S0 Moc min jest 750÷1700, tylko nie wiem czy to są obroty wentylatora.