Bolesław_B 24.01.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Swój dostałem kilka lat temu za darmo więc nie narzekam ale gdyby była szansa dorobić to się pobawię. Mam jeden CAR i drugi. Stary w wersji 1 nie ma styków w komorze na baterie i co ważniejsze nie ma dyfuzora i led do podświetlenia. Ledy nie są problemem dla elektronika, styki również ale potrzebne jest coś co ładnie rozprowadzi światełko czyli płytka zaraz za ekranem. Jak wpadniecie na pomysł z czego zrobić dyfuzor, to dajcie znać. W nowym jest błękitne podświetlenie. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 25.01.2019 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Czy warto ustawić stałą prędkość pompki w kotle? Pytam ponieważ ustawiając przepływy na rotametrach w chwili gdy pompka chodzi na wyższym biegu mam je na poziomi 1l/min a w chwili gdy pompka zmniejszy bieg spadają praktycznie do zera. Druga sprawa, to że przy rozdzielaczu mam drugą pompę Wilo Yonos Pico, która zawsze jest ustawiona na jedną wybraną prędkość i jej nie ruszam więc problemem jest ta w kotle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 26.01.2019 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Czy warto ustawić stałą prędkość pompki w kotle? Pytam ponieważ ustawiając przepływy na rotametrach w chwili gdy pompka chodzi na wyższym biegu mam je na poziomi 1l/min a w chwili gdy pompka zmniejszy bieg spadają praktycznie do zera. Druga sprawa, to że przy rozdzielaczu mam drugą pompę Wilo Yonos Pico, która zawsze jest ustawiona na jedną wybraną prędkość i jej nie ruszam więc problemem jest ta w kotle... Według tego co do tej pory wyczytałem to na podłogówkę ustawia się stałą prędkość. Ja mam Wilo stratos pico i po obliczeniu jaki potrzebuje przepływ maksymalny ustawiłem na sztywno 0,8 m3/h na podłogówkę. Mam problem jedynie z rotametrami gdzie przepływ wystarczy 0,5 l/h. Po kolejnym stracie pompki zawieszały się przy takim przepływie i musiałem zwiększyć do około 0,8 l/h Druga taka pompka pracująca na obieg z kaloryferami pracuje z funkcja dynamic adapt ze względu na głowice Na kotle mam starą pompkę która pracuje na 2 biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 26.01.2019 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Według tego co do tej pory wyczytałem to na podłogówkę ustawia się stałą prędkość. Ja mam Wilo stratos pico i po obliczeniu jaki potrzebuje przepływ maksymalny ustawiłem na sztywno 0,8 m3/h na podłogówkę. Mam problem jedynie z rotametrami gdzie przepływ wystarczy 0,5 l/h. Po kolejnym stracie pompki zawieszały się przy takim przepływie i musiałem zwiększyć do około 0,8 l/h Druga taka pompka pracująca na obieg z kaloryferami pracuje z funkcja dynamic adapt ze względu na głowice Na kotle mam starą pompkę która pracuje na 2 biegu Chyba, że coś pomyliłem i pompa w piecu pracuje u mnie ze stałą prędkością (Victrix TT 12kW)? Wyczytałem jedynie z instrukcji, że pompka ma minimalną i maksymalną prędkość pracy - i tak faktycznie jest ustawiona w parametrach kotła... Pompka podłogówki (czyli ta przy rozdzielaczu pracuje ze stałą prędkością - tej nie reguluję wcale a jedynie ta w kotle mi trochę psuje robotę... Co masz na myśli przez zawieszanie się pompki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 26.01.2019 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Napisz jaką masz pompę przy rozdzielaczu, na jaki przepływ ustawiona, ile pętli, ile m2 do grzania, czy są siłowniki na pętlach , jakie parametry na kotle od A2 do A5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 26.01.2019 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Napisz jaką masz pompę przy rozdzielaczu, na jaki przepływ ustawiona, ile pętli, ile m2 do grzania, czy są siłowniki na pętlach , jakie parametry na kotle od A2 do A5. Pompa przy rozdzielaczu to Wilo Yonos Para 15/6 i ustawiona na maksymalny przepływ 3,3m^3/h. Pętli jest 12 (ok. 700mb rurki), instalacja narazie bez siłowników, ogrzewam 125^2 podłogówki. Parametry na kotle: A2 (typ pompy): 2 A3 (max prędkość): 9 A4 (min prędkość): 1 A5 (tryb działania pompy): 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 26.01.2019 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Jeśli pompa przy rozdzielaczu jest w pełni sprawna to wystarczy przepływ o połowę mniejszy. To jest pompa krótka, masz przy niej zawór zmniejszający temperaturę? Na początek spróbuj ustawić A4 na 6 jeśli będzie mało to wyżej. Bywa też tak że po kilku latach rotametry mogą wskazywać błędny przepływ, mogą wskazywać 0.5l a rzeczywiście może być 2l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 26.01.2019 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Jeśli pompa przy rozdzielaczu jest w pełni sprawna to wystarczy przepływ o połowę mniejszy. To jest pompa krótka, masz przy niej zawór zmniejszający temperaturę? Na początek spróbuj ustawić A4 na 6 jeśli będzie mało to wyżej. Bywa też tak że po kilku latach rotametry mogą wskazywać błędny przepływ, mogą wskazywać 0.5l a rzeczywiście może być 2l. Tak, przed pompą jest zawór 4-drogowy. Instalacja jest dość świeża - ma raptem lekko ponad rok czasu. Co do błędnych wskazań rotametrów - zaszły one pomarańczowym nalotem - jakby rdza i ciężko cokolwiek z nich odczytać jeśli dobrze nie podświetlę sobie ich latarką... Druga sprawa to woda w układzie ma dość wyrazisty zapach - aż ciężko powąchać bo "szczypie" w nos. Instalacja jest zalana wodą prosto z sieci. Co może być przyczyną takich dziwnych objawów wody w instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 26.01.2019 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Co do koloru wody myślę że spowodowane jest to prawdopodobnie tym że masz grzejnik ręcznikowiec, który jest stalowy i stąd ta rdza. Co do zapachu, woda w instalacji ma specyficzny zapach ale że aż tak, nie wiem co jest przyczyną. Nie wiem w jakim celu masz zamontowany zawór rozumiem obniżający temperaturę, skoro instalacja jest niskotemperaturowa i kocioł jest kondensacyjny. Niech kocioł podaje niski parametr bez obniżania go. Rotametry odkręć na maxa bo z jednej strony pompa w rozdzielaczu tłoczy na max 3.3m3 co daje 4.5 l przepływu na każdą pętle (nie musi być tak dużo) jak przykręcisz rotametry nie ma gdzie tłoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 27.01.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Co do koloru wody myślę że spowodowane jest to prawdopodobnie tym że masz grzejnik ręcznikowiec, który jest stalowy i stąd ta rdza. Co do zapachu, woda w instalacji ma specyficzny zapach ale że aż tak, nie wiem co jest przyczyną. Nie wiem w jakim celu masz zamontowany zawór rozumiem obniżający temperaturę, skoro instalacja jest niskotemperaturowa i kocioł jest kondensacyjny. Niech kocioł podaje niski parametr bez obniżania go. Rotametry odkręć na maxa bo z jednej strony pompa w rozdzielaczu tłoczy na max 3.3m3 co daje 4.5 l przepływu na każdą pętle (nie musi być tak dużo) jak przykręcisz rotametry nie ma gdzie tłoczyć. Tak, mam w instalacji 2 grzejniki drabinkowe. Zawór 4-drogowy jest zamontowany po to aby obniżyć temperaturę idącą z kotła na podłogówkę bo mam też drugi obieg wysokiej temperatury dla ogrzewania garażu i kotłowni (grzejniki) Rotametry jeśli są odkręcone na maxa i pompka przy rozdzielaczu od podłogówki ustawiona na maksymalną prędkość to maksymalne przepływy są na poziomie max 4l/min (i to nie na każdym po tyle). Wydaje mi się, że nie mam co ich ustawiać na max bo skręcenie ich o połowę w przypadku niektórych pomieszczeń nie zmienia mi tam temperatury. Z kolei mam też tak, że jedno pomieszczenie ma 22,8* max a drugie np. 21,2 (a akurat to jest najbliżej rozdzielacza) więc chciałbym te temperatury zbliżyć do siebie regulując przepływy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 27.01.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Przepraszam za offtop ale chciałem się podzielić moimi obliczeniami.Zaintrygowała mnie informacja "Prezes Urzędu Regulacji Energetyki zatwierdził wzrost cen gazu o 2,5 proc. w taryfach dla gospodarstw domowych spółki PGNiG Obrót Detaliczny oraz jednoczesny spadek opłat dystrybucyjnych. W rezultacie rachunki za gaz pozostaną w 2019 r. bez większych zmian."Pobrałem zatwierdzone taryfy ze strony URE i obliczeń wyszło, że znowu ogrzewający swoje domy gazem zapłacą znacznie więcej.Rocznie zużywam 16 000 kWh gazu na Mazowszu stąd do obliczeń przyjąłem opłaty dystrybucyjne z mojego rejonu, choć w pozostałych rejonach wyniki będą podobne.Roczne koszty w 2018 wynosiły 2962,09 zł z tego 1959,54zł za paliwo gazowe (9,486 gr/kWh netto oraz 6,28 zł netto miesięcznego abonamentu) oraz 1002,55 zł za dystrybucję (37,15zł netto opłaty stałej oraz 2,308 gr/kWh netto opłaty zmiennej).Obliczone roczne koszty przy takim samym zużyciu w 2019 wyniosą 3071,51 zł z tego 2119,24 zł za paliwo gazowe (10,296 gr/kWh netto oraz 6,30 zł netto miesięcznego abonamentu) oraz 952,27 zł za dystrybucję (35,29zł netto opłaty stałej oraz 2,192 gr/kWh netto opłaty zmiennej).Czyli różnica za rok wyniesie około 110zł, W 2018 m3 gazu kosztował mnie 2,08zł a teraz będzie w cenie 2,16zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hano77 28.01.2019 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Witam Mam kilka pytań,ale po koleji. Dom 115m2 parterówka,ytong 24 600 0,033,podłoga 10cm,ściana 16cm szary styro,dach 15cm wełna 0,036,strop 10cm 0,040 wełna.Piec immergas zeus victrix superior 26kw z zasobnikiem.Pokoje-salon-łazienka posiadają dobowy regulator temperatury COSMO Floor. Posadzka wygrzewana przez 3 tyg.,rodzina 2+2,rejon dolny śląsk koło Lubina. Mieszkamy od lipca i w okresie lipiec-wrzesień około 40m3 /miesiąc gazu CW. Ogrzewnie +CW w październiku 100 m3,listopadzie 200m3, grudzień 240m3,styczeń 300m3. W domu utrzymujemy temp. salon + kuchnia 23stopnie, łazienka 23stopnie, sypialnie 22stopnie. Na piecu tepm wody w kranie +45 a na podłogówce gdy jest średniodobowa temp.na + , to na piecu ustawiam 27stopni a jak na - to 30 stopni. W takim razie w okresie grzania październik-styczeń bez CW wyszło 860m3 gazu na ogrzewanie.Współczynnik konwersjii 8.860 kWh/m3,z użycie kWh 2654 I teraz pytania,czy dużo czy mało z użyłem gazu?czy mogę coś przestawić-ustawić na piecu z temp. grzania? Z góry dzięki za wypowiedzi i zaznaczam że jestem mało zorientowany w tych sprawach a sam instalator nie za wiele mi pomógł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 28.01.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Witam Mam kilka pytań,ale po koleji. Dom 115m2 parterówka,ytong 24 600 0,033,podłoga 10cm,ściana 16cm szary styro,dach 15cm wełna 0,036,strop 10cm 0,040 wełna.Piec immergas zeus victrix superior 26kw z zasobnikiem.Pokoje-salon-łazienka posiadają dobowy regulator temperatury COSMO Floor. Posadzka wygrzewana przez 3 tyg.,rodzina 2+2,rejon dolny śląsk koło Lubina. Mieszkamy od lipca i w okresie lipiec-wrzesień około 40m3 /miesiąc gazu CW. Ogrzewnie +CW w październiku 100 m3,listopadzie 200m3, grudzień 240m3,styczeń 300m3. W domu utrzymujemy temp. salon + kuchnia 23stopnie, łazienka 23stopnie, sypialnie 22stopnie. Na piecu tepm wody w kranie +45 a na podłogówce gdy jest średniodobowa temp.na + , to na piecu ustawiam 27stopni a jak na - to 30 stopni. W takim razie w okresie grzania październik-styczeń bez CW wyszło 860m3 gazu na ogrzewanie.Współczynnik konwersjii 8.860 kWh/m3,z użycie kWh 2654 I teraz pytania,czy dużo czy mało z użyłem gazu?czy mogę coś przestawić-ustawić na piecu z temp. grzania? Z góry dzięki za wypowiedzi i zaznaczam że jestem mało zorientowany w tych sprawach a sam instalator nie za wiele mi pomógł.Pozdrawiam Masz źle przeliczony wynik podany w kWh za ten okres, powinno być 7619 kWh. Mieszkasz pierwszy sezon, bardziej miarodajne wyniki będziesz miał w drugim sezonie. Tak jak pisali w wątku o spalaniu gazu, masz za duży kocioł (pisałeś, że schodzi najniżej do 4,6 kw) i słabo ocieplony strop. Z kotłem pewnie już nic nie zrobisz, ale jak masz możliwość popraw ocieplenie stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 30.01.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Witam Na piecu tepm wody w kranie +45 a na podłogówce gdy jest średniodobowa temp.na + , to na piecu ustawiam 27stopni a jak na - to 30 stopni. Jak rozumie, to nie masz sterownika z sondą zewnętrzną tylko sam korygujesz temperaturę zasilania.W pierwszym roku tak się bawiłem jak Ty. Raczej musisz zainwestować w pogodówkę i ustawić strefy czasowe.Ja bym też "skręcił" moc kotła do pracy na c.o bo jest przewymiarowany. Co do docieplenia domu to masz o wiele lepsze parametry od mojego a ja miałem minimalnie mniejsze zużycie w tych miesiącach. Zaznaczę że jestem w trakcie docieplania poddasza. Dla potomnych - przy bloczku z betonu komórkowego wygrzewanie zupełnie inaczej przebiega niż ceramika. W zasadzie po miesiącu miałem ustabilizowane temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dave88 30.01.2019 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Witam Mam kilka pytań,ale po koleji. Dom 115m2 parterówka,ytong 24 600 0,033,podłoga 10cm,ściana 16cm szary styro,dach 15cm wełna 0,036,strop 10cm 0,040 wełna.Piec immergas zeus victrix superior 26kw z zasobnikiem.Pokoje-salon-łazienka posiadają dobowy regulator temperatury COSMO Floor. Posadzka wygrzewana przez 3 tyg.,rodzina 2+2,rejon dolny śląsk koło Lubina. Mieszkamy od lipca i w okresie lipiec-wrzesień około 40m3 /miesiąc gazu CW. Ogrzewnie +CW w październiku 100 m3,listopadzie 200m3, grudzień 240m3,styczeń 300m3. W domu utrzymujemy temp. salon + kuchnia 23stopnie, łazienka 23stopnie, sypialnie 22stopnie. Na piecu tepm wody w kranie +45 a na podłogówce gdy jest średniodobowa temp.na + , to na piecu ustawiam 27stopni a jak na - to 30 stopni. W takim razie w okresie grzania październik-styczeń bez CW wyszło 860m3 gazu na ogrzewanie.Współczynnik konwersjii 8.860 kWh/m3,z użycie kWh 2654 I teraz pytania,czy dużo czy mało z użyłem gazu?czy mogę coś przestawić-ustawić na piecu z temp. grzania? Z góry dzięki za wypowiedzi i zaznaczam że jestem mało zorientowany w tych sprawach a sam instalator nie za wiele mi pomógł.Pozdrawiam kurde ja mam za styczeń 200m3 i się za głowę chwyciłem a Ty masz 300 ? a mam pytanie...czy zmieniać temperaturę na kotle przy zmianach temp. na zewnątrz ? teraz mam 38 ustawione...jak będą dodatnie temp. to warto zmniejszyć np. do 35 ? duży to ma wpływ na spalanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 kurde ja mam za styczeń 200m3 i się za głowę chwyciłem a Ty masz 300 ? Nie patrz na m3, bo macie inny gaz, tylko na kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dave88 30.01.2019 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Nie patrz na m3, bo macie inny gaz, tylko na kWh no tak, masz rację, ja mam współczynnik 11,269 co przy 200 m3 dało 2254kwh..a u niego przy 300m3 dało to 2658 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 30.01.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Mam kocioł Victrix TT 12kW + sterownik CAR V2 i chciałbym zamontować listwę sterującą siłownikami podłogówki. Listwa posiada styk, który daje sygnał on/off w chwili, gdy któryś z obiegów ma potrzebę/nie ma potrzeby grzania. W przypadku CAR V2 chyba nie ma już opcji wpiąć się prosto w kocioł zamiast zwykłego termostatu? W jaki sposób mogę podpiąć taką listwę by załacząła ona kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 31.01.2019 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Mam kocioł Victrix TT 12kW + sterownik CAR V2 i chciałbym zamontować listwę sterującą siłownikami podłogówki. Listwa posiada styk, który daje sygnał on/off w chwili, gdy któryś z obiegów ma potrzebę/nie ma potrzeby grzania. W przypadku CAR V2 chyba nie ma już opcji wpiąć się prosto w kocioł zamiast zwykłego termostatu? W jaki sposób mogę podpiąć taką listwę by załacząła ona kocioł? W moim przypadku taką funkcje daje płytka przekaźnikowa https://allegro.pl/oferta/immergas-plytka-przekaznikowa-do-kotlow-victrix-2-6674109358 Nie wiem jak przy Twoim kotle, czy to jest to samo rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 31.01.2019 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Jeśli z listwy wychodzi styk bezpotencjałowy to chyba w miejsce opisane w schemacie elektrycznym jako (S 20 termostat pokojowy) styk 40 i 41 po usunięciu mostka x40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts