Mr. Do 31.01.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 @Norek77 on już ma Car podpięty, potrzebuje drugi sterownik jako drugi obieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 31.01.2019 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Działało by to jako drugi sterownik. Na CAR ustawił by np 18* tak że nie byłoby sygnału do grzania, a wszystkie funkcje byłyby aktywne, żądanie włączenia poszło by z termostatu pokojowego do listwy a z listwy do kotła. Powinno działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 01.02.2019 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Działało by to jako drugi sterownik. Na CAR ustawił by np 18* tak że nie byłoby sygnału do grzania, a wszystkie funkcje byłyby aktywne, żądanie włączenia poszło by z termostatu pokojowego do listwy a z listwy do kotła. Powinno działać. Mogę tylko potwierdzić. Będzie działać na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dave88 01.02.2019 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 jaką macie ustawioną histerezę CWU ? ja mam fabrycznie 10 stopni i się zastanawiam czy nie zmienić ustawień tam można chyba na 3 stopnie ustawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 01.02.2019 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Mam 10 * szkoda że nie ma możliwości ustawić 20 *. W moim przypadku wystarczyłoby prawdopodobnie 2 włączenia dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazi 01.02.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 @fotohobbyProsiłbym o podanie jak masz ustawiony u siebie parametr: T min. c.o. (parametr S5) oraz T max. c.o. (parametr S6) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 08.02.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 WitamOd kilku dni jestem posiadaczem 12ki:DSledze watek od ok roku i wiem ze bylo duzo pytan na temat (Czy pompa da rade)Kotlownia postawiona na zestawie komfort 160, calosc podlogowka (2000 metrow pex 16 KAN tylko parter bez pionow) + 2x drabinka + 1 2000x600 w pralni z rozdzielacza2x rozdzielacze CO 12 i 10 sekcji KAN + 1 10 do CWU zasilane z kotlowni pex32 KANCala kotlownia w miedzi CWU 22 a CO 28Wiekszosc instalatorow (PANIE TO NIE POJDZIE BEZ SPRZEGLA I DODATKOWYCH POM:stirthepot:)Werdykt jest taki ze dzieki opiniom F.M zaryzykowalem sprawdzic na pompie z 12ki i przeplywy na poziomie od 1.2L do 1.5L Dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orestesapc 11.02.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 (edytowane) Cześć Czytam cały ten temat od kilku dni i w sumie nie rozumiem co u mnie jest nie tak. Moje zużycie gazu jest drastycznie wysokie i nie wiem czy to jest spowodowane. Może coś podpowiecie W tej chwili mam immergas victrix24 x 1 ERP do tego Car v2 oraz sondę zewnętrzną (pogodową).Dom parterowy - ma 170,69 m2 ale powierzchnia użytkowa to 129,30m2 W domu zastosowano zarówno grzejniki jak i ogrzewanie podłogowe. Ogrzewanie podłogowe zamontowane jest w łazienkach, wiatrołapie i na korytarzy, w pozostałych pomieszczeniach są grzejniki.Garaż w bryle budunku przylega do jednej z łazienek i jednego pokoju. JEst w nim zamontowany grzejnik ale nie uruchamiany (temperatora tam w zasadzie nie spada poniżej 12-15 stopni nawet w duże mrozy. Sciany zewnętrzne z gazobetonu 24 cm do tego 15 cm styropianu grafitowego i kamien (okolo 3-3,5 centymetra)Strop karton gips- wełna mineralna 40 cm i na to deski. Pod dachem wełna mineralna ( nie wiem jaka grubość) W kotłowni jest zbiornik cwu (200 litrów) dodatkowo bufor 300 litrówPodłogówka i grzejniki mają osobne obiegi (jeśli dobrze rozumiem idee obiegu), którymi zarządzają pompy. Do zbiornika podpięty sterownik sanus pc11wo taki jak tutaj:http://www.tukado.pl/produkt-21-SALUS_PC11W_-_Sterownik_pompy_CO_lub_pompy_CWU-13686077892933-13633494107770.html Dodatkowo jest pompa ciepła, której nie używam. Zamontowałem gaz bo poprzedni właściciel domu używał pieca na ekogroszek a mi nie było po drodze.Z dodatkowych informacji w domu pracuje 24/7 rekuperator. Załączeniem pompy do podłogówki steruje termostat salus 091fl zamontowany w jednej z lazienek https://sterownikitech.pl/tygodniowy-programowany-regulator-temperatury-091fl,id245.html Dodatkowo uruchamianiem pompy do grzejników steruje taki sam termostat. W praktyce nie współpracuje idealnie z car - dlatego, że ogrzewanie grzejników zacznie się dopiero w momencie gdy temperatura w kuchni wyświetlana na salus będzie niższa o 0,4 stopnia od zadanej. Car v2 znajduje się w salonie z dużą ilością okien, gdzie temperatura jest niższa od tej w kuchni o 0,2 do 0,4 C. W oogóle kuchnia i salon są najchłodniejszymi pomieszeniami - znajdują się od północnej strony i przylega do nich taras (w zasadzie to jest taras wyłożony na ziemi z płytkami betonowymi). I teraz do problemu Moje rachunki za gaz w porównaniu z Waszymi są ogromne. Instalator po podłączeniu zestawuustawił krzywą grzewczą na 5,9 i mówił żeby regulować jeśli będzie za ciepło, ale za ciepło to nigdy nie jest. Dotychczas w ogóle nie zmieniałem krzywej. Pierwszy odczyt licznika za 13.09 do 15.11.2018 - 187 m3 - w praktyce wielkich mrozów nie było ale nie było też ciepłiDrugi odczyt licznika (szacunkowy) za okres 16.11 do 31.01.2019 1061 m3 - gazu - w praktyce mniej bo mniej więcej 850 m3 za 75 dni co daje spalanie - 11,33 m3 na dobę. Wg mnie strasznie dużo zważywszy, że na car usawione comfort 20,7eco 18,8 Krzywa 5,9 W praktyce oznacza to, że najcieplej w salonie jest 21 stopni a w pokojach jest około 22,5-do 23,5 stopnia (w zależności od pokoju)Wszystkie grzejniki z termostatami - w salonie i kuchni ustawione na 6 w pozostałych pokojach od 3,5 do 5 w sześciostopniowej skali Ogrzewanie pracuje wg harmonogramu godzinowegoW godzinach 5-8 , 11-13 i 16-23 wg temperatury komfortowej, w innych godzinach ekonomicznie. W weekendy 6-23 komfort - potem ekonomiczna Próbowałem korzystać z kalkulatora montixe ale mam problem bo nie znam parametru s6 a nie mogę się wbić do panelu programowania. Nawet jak odpiąłem CAR v2 i sondę zewnętrzną to wciśnięcie przycisków Lato/zima i reset na kotle nie powoduje przejścia do ustawień. Tak jakby nie działały razem. Samo lato/zima działa - reset tylko przy resetowaniu pieca. Bawiłem się krzywą na CAR v2 i wg mnie jej jedynym skutkiem jest spadek ustawionej maksymalnej temperatury ogrzewania. Zmiana OFFSET wg mnie nie wywołuje żadnej reakcji. Nie wiem, może powinienem ustawić temperature komfortową równą ekonomiczne i zrezygnować z harmonogramu?Nawet teraz kiedy na zewnątrz jest 5 stopni Celsjusza ja spalam po 10 m3 gazu na dobę.Może problemem jest rekuperator, który schładza za bardzo pomieszczenia Macie jakieś pomysłyWg świadectwa enegertycznego dom ma zapotrzebowanie 102,6 kwh(m2na rok) Edytowane 11 Lutego 2019 przez orestesapc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 12.02.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Bez przesady 11m3 na dobę nie jest drastycznie wysokie, przeliczając na złotówki to około 20 zł dziennie za bezobsługowe ogrzewanie, czy to dużo? Czy dałoby się jeszcze obniżyć zużycie? Pewnie tak. 170m2 jest z garażem? Skoro w garażu jest temperatura 12-15 stopni to jest strata ciepła przez ścianę i tam można trochę zaoszczędzić robiąc ocieplanie. Ocieplenie ścian zewnętrznych jest ok, strop też, niewiadoma to skosy i podłoga. Kocioł gazowy ładuje najpierw bufor czy bezpośrednio w układ? Jeśli najpierw bufor to też w jakimś małym procencie obniża to sprawność układu. Jaka temperatura zadana na kotle? Reku ile wymienia M3 na godzinę? Według świadectwa energetycznego zgadzałoby się zapotrzebowanie na energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 12.02.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Jeszcze jedno pytanie dlaczego nie używasz pompy ciepła? Powietrzana czy gruntowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APCM 13.02.2019 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Hej koledzy, planuję do mojego domku 113m2 zakupić kocioł: VICTRIX 12 X TT 2 ErP. Mam pytanie czy mogę z kominem wyjść nad sufit z regipsem i dopiero na poddaszu nieużytkowym wyjść z rurą przez ścianę? Dlaczego tak, a no ponieważ planuję na tej ścianie co komin w przyszłości wiatę na samochód i nie chciałbym aby komin wychodził pod dachem wiaty, tylko nad. Drugie pytanie to czy warto iść w zasobnik UBS czy jednak coś innego polecacie do CWU. Myśłem o czymśw przedziale 120-160 litrów (Rodzina 2+2) głównie korzystająca z prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orestesapc 14.02.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 11 m3 na dobe przy temeperaturze na zewnątrz 5 stopni to jest wg mnie sporo jednak. 170 m3 z garażem - Sciana garażowa jesto dodatkowo ocieplona między garażem a domem. . Na kotle temperatura jest około 60 stopni. Mówię około dlatego, że steruje tym car v2 wg mnie. Bo zdarza się, że jest i po 70 stopni w duże mrozy a parametru s6 nie jestem w stanie sprawdzić bo nie mogę wejść do programowania karty na kotle. Pompa wody jest powietrzna i generalnie jej sprawność przy tej instalacji jest wg mnie marna. Na podgrzanie wody latem ok, ale nie na ogrzewanie domu. Przy okazji - dziś wyskoczył mi błąd 10 - okazało się, że na manometrze pokazywało poniżej 0,5 Bara. Uzupełniłem do 1,2 jak instrukcji. Wydaje mi się, że od dłuższego czasu było poniżej 1 ale nie zwracałem na to uwagi. Czy to może mieć jakikolwiek wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 14.02.2019 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Niskie ciśnienie wody raczej nie ma wpływu na zużycie gazu. Czy dobrze rozumiem że grzejesz najpierw bufor i z niego jest rozprowadzane ciepło na budynek? Może spróbuj zmniejszyć temperaturę zadaną kotła z poziomu CAR. Według instrukcji większa sprawność kotła jest przy niższych temperaturach zasilania, niska temperatura powrotu też ma na to wpływ. Dlatego nie do końca miarodajne jest porównywanie swojego zużycia gazu do budynku w którym być może jest 100% podłogówki i kocioł z niską modulacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orestesapc 14.02.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Jak mogę obniżyć temperaturę zadaną z poziomu CAR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 14.02.2019 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Wybierz niższą krzywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echor 17.02.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Mogę tylko potwierdzić. Będzie działać na 100% Można jeszcze podłączyć styk beznapięciowy z listwy sterującej do styku tel. w CARv2 i zaprogramować obsługę styku tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr. Do 18.02.2019 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 (edytowane) @orestesapc, miałem problem jak Ty z salonem i kuchnią, u mnie trzeba było ustabilizować wentylacje. jest to jedno wielkie pomieszczenie a mam wentylację do kominka i 2 do kuchni. Troszeczkę musiałem popracować nad regulacją ciągu bo nad kominkiem wyciągało całe ciepło z domu a nawet nie było palone. Piszesz o rekuperacji więc raczej nie powinieneś mieć kłopotu ale sprawdź. Jeśli masz kominek to pod nim przeważnie niczym nie ograniczony jest napływ zimnego powietrza. Zanim to wszystko ogarnąłem to potrafiło mi obniżyć temperaturę pomieszczenia do 18 st. Gdy by to było u mnie to:Rekuperację włączył 24/24 i ewentualnie skracał czas pracy w godzinach kiedy nikogo nie ma w domu. Sprawdziłbym czy nie masz jakiegoś "lewego" dopływu zimnego powietrza z zewnątrz.Sprawdził szczelność okien/uszczelek - ewentualnych nawiewników w oknachSprawdziłbym jaka temperatura jest ustawiona na podłogówkę I jak są skonstruowane obiegi czyli starałbym się ograniczyć przepływ do pomieszczeń gdzie jest temperatura po wyżej 22 st. Dobrze jest jak jest możliwość sterowania zasilania z pogodówką.Kaloryfery z podłogówką nigdy nie wyjdą tanio z zużyciem gazu a zwłaszcza z głowicami. Spróbowałbym pozostawić odkręcone tylko w łazience i garażu oraz pomieszczeniach gdzie nie ma podłogówki. Tutaj musisz wiedzieć że jak była instalacja na ekogroszek to na bank masz grzejniki na wyższe temperatury zasilania i przy zasilaniu typu 35 st to z nimi szału nie ma bo są projektowane na 50 st. Jeżeli masz osobny obieg to pompkę na kaloryfery to postaraj się na niej obniżać prędkość. Pamiętaj że skręcenie głowic powoduje też skoki temperatury powrotu a kocioł wtedy zaczyna z większą mocą grzać.Dziwi mnie że masz takie różnice między pomieszczeniami ponieważ rekuperacja powinna to wyrównać. Współczynnik ściany masz dobry bo u Ciebie powinno być na poziomie 0,14 lub niżej. Cały problem to chyba duża pojemność układu c.o. Np bufor w połączeniu z gazem to w moim przekonaniu niewypał, no chyba że jakieś osobne źródło ciepła w nim podgrzewa wodę, też bym go odciął z obiegu.Reasumując mój przekaz:1. Pomiń w obiegu bufor jeśli go nie zasilasz innym źródłem2. Pozostaw rekuperator na 24/h - koryguj jego pracę jak ustabilizujesz temperatury - przede wszystkim sprawdź czy nie masz tu jakiejś usterki lub lewego napływu powietrza z zewnątrz3. Postaraj się wyregulować obiegi tak żeby mieć wyższą temperaturę w łazience i w okolicach miejsc gdzie dużo przebywasz np salon - chodzi o uczucie promieniowania od dołu. Sprawdź też jaką masz temperaturę zasilania bo masz tam na pewno jakiś zawór typu 3D lub 4D4. Ogranicz do minimum ilość "odkręconych" kaloryferów. Jak opanujesz ilość zbędnego zapotrzebowania na energię to to ustaw kocioł jak w pliku i potem dopiero koryguj ustawienia do zapotrzebowania w Twoim domu. Żeby programować płytę musisz się zastosować do części 3.8 z instrukcji. ustawiasz przełącznik c.w.u na 6 oraz przełącznik c.o na 9 potem przez 8 s naciskając razem reset i lato/zima Edytowane 18 Lutego 2019 przez Mr. Do Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ethan 23.02.2019 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Szanowni Forumowicze, wprawdzie forum śledzę już od kilku lat, jednak po wprowadzeniu do nowego domu pojawiły się pytania i wątpliwości, na które nie znajduję odpowiedzi, stąd podejmuję się dyskusji. Posiadam kocioł Immergas Victerix TT 12 oraz zasobnik kospel 200L. Nurtuje mnie kwestia bakterii legionelli. Na kotle mam ustawione podgrzanie CWU do 42 st. C. Powiedzcie mi proszę, z własnego doświadczenia, czy wygrzewacie zasobnik w celu zabezpieczenia się przed bakteriami Legionelli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 23.02.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 możesz w ustawieniach ustawić cotygodniowe wygrzewanie zasobnika bądź codzienne jak dobrze kojarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ethan 23.02.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Codzienne wygrzewanie mija się z celem, w rachubę wchodzi właśnie cotygodniowe. Tylko czy jest sens? Montixe wspominał, że przy codziennym poborze wody zasobnik całkowicie się opróżnia, co w zasadzie eliminuje niebezpieczeństwo namnożenia bakterii legionelli. Mieszkam ze starszą osobą, która cały czas jest w domu i dlatego jestem pewien co do opróżniania zasobnika codziennie. Jestem ciekaw, czy Wy korzystacie z tej opcji u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts