Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

Witam od kilku miesięcy borykam się z błędem 01. Ktoś może wie jak rozwiązać ten problem? Jeżeli c.o. ma zadania temp 30-38 na kotle to piec nie dogrzewa temp w pomieszczeniach i chodzi ciągle pół sezonu lub przełącza na cwu i złapie błąd i wyłącza się co chwilę przełączy na c.o. grzeje dzień i w nocy łapie błąd. Od rana to samo. W wietrzne dni jeszcze częściej błąd 01 do tego ma błąd spalania 78 i czasem złapie jeszcze błąd 43 prąd na zawór gazu. Kocioł mam od 2016r. Wcześniej nic się nie działo. Aktualnie po przeglądzie i czyszczeniu nic to nie pomogło. Serwisant odwiedza mnie już od tygodnia i dalej to samo. Jak wyższa temp na c.o. pokrętłem na 50-65 błąd wyskakuje częściej, pięć się schladza próbuje odpalić i wywala błąd palnik nie odpala słychać cykanie czasami odpali zaczyna madulowac i za 3-5 razem odpali po kilku restartach chodzi kilka godzin i łapie błąd ponownie dogrzewajac.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam od kilku miesięcy borykam się z błędem 01. Ktoś może wie jak rozwiązać ten problem? Jeżeli c.o. ma zadania temp 30-38 na kotle to piec nie dogrzewa temp w pomieszczeniach i chodzi ciągle pół sezonu lub przełącza na cwu i złapie błąd i wyłącza się co chwilę przełączy na c.o. grzeje dzień i w nocy łapie błąd. Od rana to samo. W wietrzne dni jeszcze częściej błąd 01 do tego ma błąd spalania 78 i czasem złapie jeszcze błąd 43 prąd na zawór gazu. Kocioł mam od 2016r. Wcześniej nic się nie działo. Aktualnie po przeglądzie i czyszczeniu nic to nie pomogło. Serwisant odwiedza mnie już od tygodnia i dalej to samo. Jak wyższa temp na c.o. pokrętłem na 50-65 błąd wyskakuje częściej, pięć się schladza próbuje odpalić i wywala błąd palnik nie odpala słychać cykanie czasami odpali zaczyna madulowac i za 3-5 razem odpali po kilku restartach chodzi kilka godzin i łapie błąd ponownie dogrzewajac.

bardzo prawdopodobne, że winna jest płyta główna.Miałem kiedyś podobnie.

Czy Victrix (car2) ma program do wygrzewania posadzek?

Pytanie trochę wyprzedzające ale w przyszłym tygodni zamierzam kupić Victrix 12kw i tak cały czas rozważam czy warto czy nie warto.

Oczywiście program nie jest wyznacznikiem czy go kupię, pytam z ciekawości.

Nie ma, musisz ręcznie co kilka dni podnosić temperaturę zasilania ;)

• 2 weeks później...

Witam

Mieszkam w bloku 8 rodzinnym dwu klatkowym jednopiętrowym-jest Wspólnota,mamy ogrzewanie węglem,doprowadziliśmy gaz do bloku,lokatorzy z mojej klatki 4 rodziny/sami emeryci 7 osób/,powierzchnia tych lokali 200m2 .Chcemy założyć jeden wspólny piec w piwnicy z licznikami ciepła.Projektant wyliczył piec powyżej 30KW,Na podstawie zużycia węgla i z wykresu mocy/mam piec na ecogroszek-średnia moc2KW piec ogniwo 10KW mieszkanie 60m2.Dwóch lokatorów ma mieszkania po 60m2 , 2-ch po 40m2 Moc maksymalna będzie około 8 KW.Mamy 2 zasobniki na wodę,200l i 125l.Ja proponuję piec Immergas Vitrix x 2 20KW,prezes wspólnoty upiera się przy minimum 24KW .Proszę o poradę jaki piec wybrać.Blok ocieplony.

Norek 77- dziękuje

Jakie sterowanie tym piecem proponujecie,lokatorzy mieszkań mają termostaty na grzejnikach.Każdy mieszkaniec będzie miał oddzielny obwód do CO i do CWU .Od pieca do mojego mieszkania będzie około 10mb,zastanawiam się czy zainstalować dwie rurki do wody-pompkę i sterownik mam od pieca na ecogroszek ,na sterowniku ustawię sobie okna pracy pompy.

Norek 77- dziękuje

Jakie sterowanie tym piecem proponujecie,lokatorzy mieszkań mają termostaty na grzejnikach.Każdy mieszkaniec będzie miał oddzielny obwód do CO i do CWU .Od pieca do mojego mieszkania będzie około 10mb,zastanawiam się czy zainstalować dwie rurki do wody-pompkę i sterownik mam od pieca na ecogroszek ,na sterowniku ustawię sobie okna pracy pompy.

Może najprościej bez dodatkowych pomp, kocioł z niską mocą min z czujnikiem pogodowym praca cały czas, regulacja temperatury poprzez termostaty grzejnikowe nie będzie odbioru ciepła kocioł się wyłączy. Liczniki ciepła i c.w na każde mieszkanie. Można też przez stacje mieszkaniowe, droższy system.

Norek77

Dziękuje za propozycje,

Immergas Vitrix x 2 20KW ma moc minimalną 3kw, wg mnie 2KW byłaby dobra- mieszkają sami emeryci 7 osób,oszczędzają bardzo na ogrzewaniu, nawet węglem,ale prezes wspólnoty na piec 12KW się nie zgodzi. Stacje mieszkaniowe tzn Logoterma - drogi system.Obwód do CWu będzie 1 wspólny dla 3-ch lokatorów z cyrkulacją z oddzielnymi licznikami i jedną pompą tak to sobie wyobrażam.4 lokator parter mieszkanie nad kotłownią- bez cyrkulacji.

Ile zużywanie węgla w sezonie grzewczym? Koszt liczników ciepła na c.o może 2 tys wystarczy na mieszkanie, do tego na c.w cena? Logoterma ok 10tys. Logoterma na c.w ma moc wymiennika 35 kw przy 12l/min przepływu więc kocioł 12kw się nie nadaje. Zestaw kocioł victrix 12 tt z zasobnikiem to około 6 tys. Jeśli mieszkania mają instalacje gazową to może każdemu lokatorowi zamontować taki zestaw.

Norek77

Dziękuje za propozycje.

Zużywamy 6 ton miału i 1,5 tony ecogroszku .Gaz mamy doprowadzony do ściany budynku,do mieszkań nie możemy doprowadzić, gdyż lokatorzy na drugiej klatce mają butle na gaz.Można tylko zamontować piec w piwnicy.Prezesa przekonałem na piec Immergas Vitrix x 2 20KW , zasobniki istniejące 200l i 125l. Gdybym ja decydował zamontowałbym victrix 12 tt, gdyż lokatorzy-emeryci będą bardzo oszczędzać na ogrzewaniu.Palą miałem, a ciągle wyłączają na dzień wyjście ciepła z pieca-zamykają zawór. Nie wiem czy victrix 12 tt, nie byłby za mały do ogrzania wody w/w 2 zasobniki.

Witam.

Uruchomiłem dziś piec Victrix 12 TT, zacząłem od wygrzewania posadzek. Piec mam w piwnicy, 100 % podłogówki, parter 11 i piętro 9 obiegów (razem 140 m2). Wysokość od wyjścia rurki z kotła do rozdzielacza na piętrze jest jakieś 5,5 metrów.Rurki idą pod sufitem piwnicy i potem pionowo aż do rozdzielacza ma piętrze, na parterze jest odejście do rozdzielacza parteru.

Kocioł na razie ustawiony na 25 stopni, przepływy na każdym obiegu ustawione na 2, gdy poszedłem zobaczyć co się dzieje w rozdzielaczu na piętrze a tu zonk, wskazanie na przepływach 0, nawet po odcięciu rozdzielacza na parterze na górze brak reakcji,woda z kotła nie dopływa. Sprawdziłem parametry na piecu, Pompa ustawiona na 9 a przepływ wskazuje 11 l/min.

Co jest nie tak, dlaczego woda nie dopływa na piętro? Układ odpowietrzony.

W informacjach kotła na pozycji 0.0 wskazuje 78, a według instrukcji jest informacja "Nieużywany"?

Witam.

Uruchomiłem dziś piec Victrix 12 TT, zacząłem od wygrzewania posadzek. Piec mam w piwnicy, 100 % podłogówki, parter 11 i piętro 9 obiegów (razem 140 m2). Wysokość od wyjścia rurki z kotła do rozdzielacza na piętrze jest jakieś 5,5 metrów.Rurki idą pod sufitem piwnicy i potem pionowo aż do rozdzielacza ma piętrze, na parterze jest odejście do rozdzielacza parteru.

Kocioł na razie ustawiony na 25 stopni, przepływy na każdym obiegu ustawione na 2, gdy poszedłem zobaczyć co się dzieje w rozdzielaczu na piętrze a tu zonk, wskazanie na przepływach 0, nawet po odcięciu rozdzielacza na parterze na górze brak reakcji,woda z kotła nie dopływa. Sprawdziłem parametry na piecu, Pompa ustawiona na 9 a przepływ wskazuje 11 l/min.

Co jest nie tak, dlaczego woda nie dopływa na piętro? Układ odpowietrzony.

W informacjach kotła na pozycji 0.0 wskazuje 78, a według instrukcji jest informacja "Nieużywany"?

Masz dodatkowe pompy na rozdzielaczach, czy wszystko na pompie kotła? Podniesienie słupa wody na 5,5 metra to spory wydatek dla pompy. I chyba mamy diagnozę.

Norek77

Dziękuje za propozycje.

Zużywamy 6 ton miału i 1,5 tony ecogroszku .Gaz mamy doprowadzony do ściany budynku,do mieszkań nie możemy doprowadzić, gdyż lokatorzy na drugiej klatce mają butle na gaz.Można tylko zamontować piec w piwnicy.Prezesa przekonałem na piec Immergas Vitrix x 2 20KW , zasobniki istniejące 200l i 125l. Gdybym ja decydował zamontowałbym victrix 12 tt, gdyż lokatorzy-emeryci będą bardzo oszczędzać na ogrzewaniu.Palą miałem, a ciągle wyłączają na dzień wyjście ciepła z pieca-zamykają zawór. Nie wiem czy victrix 12 tt, nie byłby za mały do ogrzania wody w/w 2 zasobniki.[/quote

Bez problemu ogrzeje.

Masz dodatkowe pompy na rozdzielaczach, czy wszystko na pompie kotła? Podniesienie słupa wody na 5,5 metra to spory wydatek dla pompy. I chyba mamy diagnozę.

Nie mam dodatkowej pompy. Według instrukcji wysokość ciśnienia jest pod 70 kPa czyli prawie 7 m. Jeszcze dziś sprawdzę dokładnie ile wynosi wysokość podnoszenia i sprawdzę coś na rozdzielaczu.11 l/h przepływu to coś słabo na parterze a tu wysokość to jakieś 2 m.