kwiatton27 04.11.2020 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Witam, dziś podłączony piec vitrix 12, zadana temperatura 33st ale bardzo często ją przegrzewa nawet o 5-6 st. dodatkowo przy starcie zaczyna bardzo mocno grzać a wolał bym aby najpierw świeczka a dopiero jak nie daje rady to 1 lub 2. Najlepiej jak by mu ustawić minimalną moc przy c.o. i aby ją maksymalnie trzymał a nie grzał i wyłączał i potem znowu grzał. Nie mam żadnego sterownika pokojowego 100% podłogowka i drabinki w łazienkach, na drabinki idzie z pieca teraz 33st a na podłogówkę zawór mieszający daje 27 st. Sterując tylko ustawieniem kotła to można chyba tylko ustawić zakres temperatury min i max w jakiej kocioł ma pracować, nastawić oczekiwaną temp. zasilania np 30 i ustawić jak ma działać pompka. Może potrzebuje kilka dni adaptacji. Poczekaj, nie działają gwałtownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 04.11.2020 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Bez problemu powinieneś sobie poradzić. Po zdjęciu obudowy panelu przedniego powinny być klapki zasłaniające dojście kostek podłączeniowy CH. W instrukcji masz zaznaczoną zworkę x40 nad wyświetlaczem kotła. Masz grzejniki czy podłogówke? Znalazłeś na forum arkusz do wyliczenia ustawień offsetu i krzywej grzewczej który udostępnił tutaj montix? Zacznij od tej zworki. no i niestety moja jedyna teoria upadla, wyglada na to, ze wszystko jest dobrze podlaczone, CAR do 41/44 i brak zworki. Teraz mam ustawione na piecu 22,5C, w domu temperatura 23C, wlaczam tryb zima i piec zaczyna grzac (i bedzie grzal dlugo, kiedys "wytrzymalem" do 25 stopni ale szkoda mi bylo gazu i tego calego grzania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 04.11.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 no i niestety moja jedyna teoria upadla, wyglada na to, ze wszystko jest dobrze podlaczone, CAR do 41/44 i brak zworki. Teraz mam ustawione na piecu 22,5C, w domu temperatura 23C, wlaczam tryb zima i piec zaczyna grzac (i bedzie grzal dlugo, kiedys "wytrzymalem" do 25 stopni ale szkoda mi bylo gazu i tego calego grzania) No to trzeba jeszcze raz po kolei. temp min. temp max. wartość krzywej offset auto adaptacja amb modul ustawienie temp. komf. i eko czy masz ustawione programy czasowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 04.11.2020 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 No to trzeba jeszcze raz po kolei. temp min. temp max. wartość krzywej offset auto adaptacja amb modul ustawienie temp. komf. i eko czy masz ustawione programy czasowe? Jak odczytac wartości min/max? Nie do końca rozumiem opis z instrukcji (jak wejść w tryb programowania). Mam jedno podstawowe pytanie: czy na CarV2 mogę osiągnąć podstawowa funkcjonalność tzn jeśli mam zadaną temperaturę X to nie grzej jeśli temperatura otoczenia jest większa niż X? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 04.11.2020 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Sterując tylko ustawieniem kotła to można chyba tylko ustawić zakres temperatury min i max w jakiej kocioł ma pracować, nastawić oczekiwaną temp. zasilania np 30 i ustawić jak ma działać pompka. Może potrzebuje kilka dni adaptacji. Poczekaj, nie działają gwałtownie. punkt 3.12. instrukcji. ustawiasz lewą gałkę na szóstą a prawą na dziewiątą, naciskasz na reset i lato/zima jednocześnie tak długo aż pojawi się symbol G... Naciskając lato/zima zmieniasz kategorie parametrów Przechodzisz do parametru t,przekręcasz gałką lewą do początku t0 i ustawiasz sobie temp.minimalną na 20 kręcąc prawą gałką,zmianę zatwierdzasz naciskając reset. Potem przesuwasz lewą gałką na t1 i ustawiasz temp.max prawą gałką. Jak masz podłogówkę to na 40 albo 45 Przejrzyj sobie wszystkie parametry najlepiej z instrukcją Temp.minimalną ustawiasz jeszcze na car wchodząc w menu regult,tam też masz ustawienie offset,bulding,itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 04.11.2020 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 czy na CarV2 mogę osiągnąć podstawowa funkcjonalność tzn jeśli mam zadaną temperaturę X to nie grzej jeśli temperatura otoczenia jest większa niż X? Na car pod klapką masz przycisk oznaczony termometrem,naciskając go pojawia ci się temp. komfort ustawiasz plus minus i dajesz,ok,potem ustawiasz temp. ekonomiczną. To czy grzeje do komfortowej czy do ekonomicznej decyduje program w którym ustawiasz w jaki dzień w jakim przedziale czasowym ma być osiągana temp. komfortowa możesz stworzyć 4 okna, tak jak przygrzaniu c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 04.11.2020 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Odnośnie min/max - już wcześniej robiłem zgodnie z instrukcją i nie wchodził w tryb programowania, spróbuję jutro.Odnośnie Car - mówisz o trybie auto, zresztą to nie ma znaczenia, czy manual czy auto, finalnie na piecu jest zadana jakaś temperatura, tylko u mnie ona totalnie nie jest brana pod uwagę, bo albo piec grzeje mimo przekroczenia tej wartości lub nie grzeje mimo że temperatura otoczenia jest poniżej zadanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 05.11.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Udało się, tu ciekawostka, t0 i t1 były nie zmienione czyli t0=18 i t1=18 , zmieniłem na 20 i 45 , testuje CAR... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 05.11.2020 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Chyba nic to nie zmieniło...jeszcze zmieniłem autoadaptacje na ON ale i tu zachowanie jest takie samo, np teraz w domu 23C, ustawiłem temperaturę 24C, pojawił się znaczek że CAR wysyła info że ma grzać a piec nie grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 05.11.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Chyba nic to nie zmieniło...jeszcze zmieniłem autoadaptacje na ON ale i tu zachowanie jest takie samo, np teraz w domu 23C, ustawiłem temperaturę 24C, pojawił się znaczek że CAR wysyła info że ma grzać a piec nie grzeje. A jakie pozostałe ustawienia na car? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 05.11.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A jakie pozostałe ustawienia na car? AMB: ON MODULE: OFF CH MIN: 25 BUILD: 01 Przy autoadaptacji offset i krzywa nie mają znaczenia. Tak czy siak... Czy to jest normalne zachowanie, że piec grzeje powyżej zadanej temperatury albo nie grzeje jeżeli zadaną temperatura nie jest osiągnięta? Sąsiad ma inny Victrix, sterownik za 100zl gdzie się ustawia tylko harmonogram i tam to działa a tu sterownik za 500zl tego nie robi i trochę mnie to załamuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Autoadaptację wyłącz, MODul włącz. Sprawdź podłączenie raz jeszcze, zrestartuj kocioł i sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 05.11.2020 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Autoadaptację wyłącz, MODul włącz. Sprawdź podłączenie raz jeszcze, zrestartuj kocioł i sterownik. Dalej to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 05.11.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Moduł wyłącz. A dlaczego masz build 1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 05.11.2020 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Moduł wyłącz. A dlaczego masz build 1? Jak mówiłem, parametry nie mają tutaj żadnego wpływu, BUILD 01 żeby sterownik szybko reagował na zmianę temperatury otoczenia Przeczytałem jeszcze raz instrukcje i parametry S5, S6 odpowiadają Za max/min temp a nie t0,t1 , teraz sprawdziłem i były poprawnie ustawione (20C i 50C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 05.11.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Masz grzejniki czy podłogówke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 05.11.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A może to build powoduje taką reakcję. Masz grzejniki daj na 10 jak podłogówke to na 20 i zobacz czy się coś zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 05.11.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A może to build powoduje taką reakcję. Masz grzejniki daj na 10 jak podłogówke to na 20 i zobacz czy się coś zmieni Mam podłogówkę. Zmieniłem na 20. Niestety nie pomogło. Przed wakacjami toczyłem dosyć długą konwersację z serwisantem Immergasa (przez email) opisując swoją sytuacje. Przygotczę kilka rzeczy na które zwracał uwagę (finalnie nie przyniosły efektu) ale może podpowiecie jak to wygląda u Was: 1) odnośnie parametru Build padły takie określenia: "parametr BULDING – określamy jako możliwość akumulacji ciepła przez budynek a w efekcie zmieniamy czas reakcji sterownika na zmianę temperatury pomieszczenia , im większy parametr BULDING , tym dłuższa zwłoka w zadziałaniu sterownika." - dlatego miałem ustawione 01 aby sterownik reagował "od razu". Inne zdanie serwisanta:"Wartość tego parametru informuje automatykę o akumulacji ciepła przez budynek, w zależności wartości tego parametru automatyka wolniej lub szybciej koryguje pracę kotła ( szybciej – z małą pętla histerezy, wolniej z szerszą pętlą histerezy ). Im mniejsza wartość tego parametru kocioł szybciej powinien być wyłączany." 2) serwisant rowniez zwrocil uwage na podlaczenie sterownika CAR oraz sprawdzenie (usuniecie) zworki 40-41. 3) serwisant zapytal czy na CAR wyswietla sie (po srodku) ikona grzejnika. W normalnej sytuacji jesli jest zadanie podgrzania wody CAR wyswietla ikone "pary" w lewym dolnym a piec powinien to potwierdzic - a CAR wyswietlic ikone grzejnika. U mnie grzejnik swieci sie caly czas....tutaj chetnie poznam jak jest u Was... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 05.11.2020 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Ja mam tak. Min 25 max 45 Build 20 Modul off, offset -5, krzywa 5,5 pomiar temp wylaczony, praca pompy ustawiona na delta t=1 wprowadziłem 4 okna ekonomiczne po 2godz. W tym czasie kocioł ma pauzę, a poza tym pracuje, temp na wyjściu 30stopni aktualnie, na dworze +6 aktualnie. Mam tak od niedawna więc trudno coś powiedzieć jak kocioł pracuje, z tego co zauważyłem to idzie to tak: utrzymuje temp. na poziomie 30 ( wynika ona z krzywej) utrzymanie na świeczce, pompa pracuje na 2, przepływ 400, wentylator na 14-15. W pewnym momencie wyłącza się kocioł, temp spada, przy 27 pompa wchodzi na 9 przepływ 1200, wentylator na 22, przy 25 stopniach włącza się kocioł i rozpala się do 30 paru moc na 2. Potem wraca do świeczki i tak sobie pyka. Przepływa mam w ciepłych pomieszczeniach przykręcone dość mocno, tam gdzie mam chłodniej to odkręcone na maksa. Temp. Pomieszczeń tak ok 21,5 do 22,5 Temp podłogi na gresie 22,5 do 23,5, na panelach Vox 21,5 - 22. Miałem ustawione grzanie według temp. pomieszczenia ale nie za bardzo mi to odpowiadało bo miejsce, gdy się wyłączył w niektórych pomieszczeniach robiło się chłodno, zanim temp spadła o 0,3 stopnia w miejscu sterownika na piętrze spada o 1-2 stopnie. To takie moje doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 05.11.2020 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Mam podłogówkę. Zmieniłem na 20. Niestety nie pomogło. Przed wakacjami toczyłem dosyć długą konwersację z serwisantem Immergasa (przez email) opisując swoją sytuacje. Przygotczę kilka rzeczy na które zwracał uwagę (finalnie nie przyniosły efektu) ale może podpowiecie jak to wygląda u Was: 1) odnośnie parametru Build padły takie określenia: "parametr BULDING – określamy jako możliwość akumulacji ciepła przez budynek a w efekcie zmieniamy czas reakcji sterownika na zmianę temperatury pomieszczenia , im większy parametr BULDING , tym dłuższa zwłoka w zadziałaniu sterownika." - dlatego miałem ustawione 01 aby sterownik reagował "od razu". Inne zdanie serwisanta:"Wartość tego parametru informuje automatykę o akumulacji ciepła przez budynek, w zależności wartości tego parametru automatyka wolniej lub szybciej koryguje pracę kotła ( szybciej – z małą pętla histerezy, wolniej z szerszą pętlą histerezy ). Im mniejsza wartość tego parametru kocioł szybciej powinien być wyłączany." 2) serwisant rowniez zwrocil uwage na podlaczenie sterownika CAR oraz sprawdzenie (usuniecie) zworki 40-41. 3) serwisant zapytal czy na CAR wyswietla sie (po srodku) ikona grzejnika. W normalnej sytuacji jesli jest zadanie podgrzania wody CAR wyswietla ikone "pary" w lewym dolnym a piec powinien to potwierdzic - a CAR wyswietlic ikone grzejnika. U mnie grzejnik swieci sie caly czas....tutaj chetnie poznam jak jest u Was... U mnie jest tak Świeczka po prawej, po lewej parującą podłoga, trochę nad nią symbol grzejnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts