zientas 05.11.2020 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 czy do tego kotła można zastosować inny sterownik pokojowy czy tylko carmoże coś z techsterowniki.pl?czy na samym piecu można ustawić przerwę w grzaniu? czy potrzebny do tego jest sterownik zewnętrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 05.11.2020 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Można, tylko nie padało iem jak się sprawdzają inne. Pewnie podobnie jak car. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 05.11.2020 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 K0k0sek to może reset ustawień car Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 05.11.2020 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 K0k0sek to może reset ustawień car Już nie wiem czy mu coś pomoże... Pod koniec listopada wołam serwisanta na przegląd, gadałem z nim przez telefon ale dla niego to tez "dziwne zachowanie" , najwyżej zareklamuje sterownik, a jak się wkurzę to wymienię na coś prostego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 06.11.2020 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Już nie wiem czy mu coś pomoże... Pod koniec listopada wołam serwisanta na przegląd, gadałem z nim przez telefon ale dla niego to tez "dziwne zachowanie" , najwyżej zareklamuje sterownik, a jak się wkurzę to wymienię na coś prostego. Rusz na kotle pokrętłem od c.o. Co pokazuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 06.11.2020 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Rusz na kotle pokrętłem od c.o. Co pokazuje? 31C , na dworzu 12C (piec w.trybie lato aktualnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 06.11.2020 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) sprawdź czy bieguny +/- (CAR-kocioł) są właściwie podpięte. Jeśli tak, to czy na wyświetlaczu kotła wyświetla się ikona podłączonego CARa? Przy podpiętym CAR, pokrętła kotła są nieaktywne za wyjątkiem ustawienia umożliwiającego wejście w tryb programowania. Edytowane 6 Listopada 2020 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 06.11.2020 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Mogą się tak samo sprawdzać ale mogą mieć więcej funkcji np:Krzywa z większą ilością punktowFadniejszy kolorowy wyswietlaczWiecej info na wyswietlaczuI wiele wiele innych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 06.11.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 31C , na dworzu 12C (piec w.trybie lato aktualnie) Podejdź do car, włącz tryb zimowy, sprawdź jaka jest temperatura pomieszczenia, przełącz w tryb ręczny ma być łapka na car, ustaw temperaturę pomieszczenia o 0,3⁰ więcej niż pokazuje że jest w pomieszczeniu i naciśnij przycisk ok ,ikona ogrzewania podłogowego w lewym dolnym rogu ma zniknąć. Spróbuj ustawić temperaturę pomieszczenia o 0.1⁰ poniżej temperatury pomieszczenia i naciśnij przycisk ok, ikona ogrzewania powinna się pojawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 06.11.2020 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) czy do tego kotła można zastosować inny sterownik pokojowy czy tylko car może coś z techsterowniki.pl? czy na samym piecu można ustawić przerwę w grzaniu? czy potrzebny do tego jest sterownik zewnętrzny. Mogą się tak samo sprawdzać ale mogą mieć więcej funkcji np: Krzywa z większą ilością punktow Fadniejszy kolorowy wyswietlacz Wiecej info na wyswietlaczu I wiele wiele innych... Na samym kotle bez sterownika pokojowego nie ma możliwości ustawień okien czasowych. Można zastosować inny, ale typu ON/OFF i korzystać z funkcji CO, które oferuje dany sterownik, ale takie sterowniki podłącza się pod inne styki niż CAR i właśnie nie będzie oferował funkcji ustawień krzywych grzewczych, programów CWU itp. CAR idzie po szynie CanBus, a te wszystkie typu ON/OFF działają na zasadzie zworki, a ustawienia wtedy uzyskujesz pokrętłami na kotle, łącznie z krzywą. Praktycznie do kotła można podpiąć jednocześnie dwa sterowniki, ale jednym musi być CAR. Jednak pozostaje kwestia rozdziału na strefy i w tym przypadku stosuje się dedykowaną płytkę przekaźnikową sterującą pompami, zaworami itp, albo stosuje się gotowy zestaw DIM - pompy, sprzęgło i całej elektroniki tym zarządzającej i tam też można podpiąć dodatkowe sterowniki dla każdej strefy, ale też tylko typu ON/OFF Edytowane 6 Listopada 2020 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 06.11.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 sprawdź czy bieguny +/- (CAR-kocioł) są właściwie podpięte. Jeśli tak, to czy na wyświetlaczu kotła wyświetla się ikona podłączonego CARa? Przy podpiętym CAR, pokrętła kotła są nieaktywne za wyjątkiem ustawienia umożliwiającego wejście w tryb programowania. Jest ikoną, zakładam że bieguny są ok, pokrętła nieaktywne, jak ruszę to wyświetla tylko temperaturę c.o lub c.w.u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 06.11.2020 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) a funkcje CWU działają poprawnie, np grzanie do ustawionej temp., odczyt temp zasobnika itp? A czy w ogóle to działało kiedykolwiek poprawnie? Zazwyczaj jak jest dobrze podłączone i coś się dzieje niezgodnego, to wyświetla błędy na CAR i na kotle Edytowane 6 Listopada 2020 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 06.11.2020 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 a funkcje CWU działają poprawnie, np grzanie do ustawionej temp., odczyt temp zasobnika itp? A czy w ogóle to działało kiedykolwiek poprawnie? Zazwyczaj jak jest dobrze podłączone i coś się dzieje niezgodnego, to wyświetla błędy na CAR i na kotle C.w.u bez problemów, odczyty i podgrzewanie, czy c.o działało poprawnie ciężko powiedzieć, na początku od uruchomienia nie interesowałem się zbytnio sterownikiem, dopiero później po wyszukaniu kilku tematów na forach porównałem ustawienia CAR i starałem się wybrać te najbardziej rekomendowane, z tego co pamiętam od początku miałem włączona autoadaptacje i ch min na 30 albo i więcej, amb on i module off, build 10 albo 20, ale nigdy nie dociekałem czy osiąga zadane temperatury czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 06.11.2020 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Może jeszcze coś dodam, bo otworzyłem jeszcze raz podłączenia kabli i chce jedno wyjaśnić. Ja mam zestaw DIM (dwa obiegi). Sprawdziłem że biegunowość CARa jest ok, mostka brak ale do 40-41 podłączona jest automatyka pomp (DIM), szukam czegoś co może mieć jeszcze wpływ... Czy biegunowość po stronie CAR też sprawdzić ? Ma to jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz_77 07.11.2020 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Na samym kotle bez sterownika pokojowego nie ma możliwości ustawień okien czasowych. Można zastosować inny, ale typu ON/OFF i korzystać z funkcji CO, które oferuje dany sterownik, ale takie sterowniki podłącza się pod inne styki niż CAR i właśnie nie będzie oferował funkcji ustawień krzywych grzewczych, programów CWU itp. CAR idzie po szynie CanBus, a te wszystkie typu ON/OFF działają na zasadzie zworki, a ustawienia wtedy uzyskujesz pokrętłami na kotle, łącznie z krzywą. Praktycznie do kotła można podpiąć jednocześnie dwa sterowniki, ale jednym musi być CAR. Jednak pozostaje kwestia rozdziału na strefy i w tym przypadku stosuje się dedykowaną płytkę przekaźnikową sterującą pompami, zaworami itp, albo stosuje się gotowy zestaw DIM - pompy, sprzęgło i całej elektroniki tym zarządzającej i tam też można podpiąć dodatkowe sterowniki dla każdej strefy, ale też tylko typu ON/OFF Posiadasz może jakieś informacje na temat tej komunikacji CanBUS pomiędzy CAR a kotłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 08.11.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 (edytowane) Może jeszcze coś dodam, bo otworzyłem jeszcze raz podłączenia kabli i chce jedno wyjaśnić. Ja mam zestaw DIM (dwa obiegi). Sprawdziłem że biegunowość CARa jest ok, mostka brak ale do 40-41 podłączona jest automatyka pomp (DIM), szukam czegoś co może mieć jeszcze wpływ... Czy biegunowość po stronie CAR też sprawdzić ? Ma to jakieś znaczenie? DIM powiadasz. Jaki zestaw - wysoka + niska temp (ABT) czy 2x niska (2BT), układ podzielony na parter i piętro, podłogówka + grzejniki czy jak, czym zarządza CAR? Tu jest kilka możliwości. Kwestia ustawienia przełączników na płycie DIM. W szczególności S25 i S26. Napisz jak masz ustawione albo zrób fotkę. Może tam jest problem. Może po prostu CAR zarządza nie tą strefą w której jest zainstalowany? Napisz też pod jakie zaciski TA w DIM nasz podłączony sterownik drugiego układu Edytowane 8 Listopada 2020 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 08.11.2020 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Posiadasz może jakieś informacje na temat tej komunikacji CanBUS pomiędzy CAR a kotłem? nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciufek 08.11.2020 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Witam Was.Posiadam piec IMMERGAS TERA Plus 24kW. Właśnie wprowadzam się do domu ( 180 m.kw.,dobrze ocieplony, wszędzie podłogówka, całość na jednej pompce z pieca, CAR V2, sonda zewn. Czy możecie podpowiedzieć jak ustawić na bazie Waszego doświadczenia piec ( jaka krzywa grzewcza, offset, autoadaptacja, parametr określający bezwładność sytemu)? I jeszcze kilka pytań: 1, Jak reaguje piec jeśli ustawimy zbyt wysoką temperaturę w domu , a piec nie będzie w stanie dogrzać pomieszczeń z uwagi na ustawioną krzywą grzewczą? Nie będzie się wyłączał?2. Zauważyłem, po kilku dniach ogrzewania, że piec nagrzał dom do oczekiwanej temperatury i dopóki ona nie spadła to się nie załączył i z uwagi na akumulacyjność podłogówki podłoga ostygła i piec znów musi ja ogrzewać , zamiast okresowo dogrzewać aby temperatura wody nie spadła tak nisko. Uważanie że takie coś jest dobre? Nie wpływa na większe spalanie gazu?3. Ile mniej więcej powinien zużywać gazu piec przy mojej kubaturze domu? Dziękuję Wam z góry za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 08.11.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 DIM powiadasz. Jaki zestaw - wysoka + niska temp (ABT) czy 2x niska (2BT), układ podzielony na parter i piętro, podłogówka + grzejniki czy jak, czym zarządza CAR? Tu jest kilka możliwości. Kwestia ustawienia przełączników na płycie DIM. W szczególności S25 i S26. Napisz jak masz ustawione albo zrób fotkę. Może tam jest problem. Może po prostu CAR zarządza nie tą strefą w której jest zainstalowany? Napisz też pod jakie zaciski TA w DIM nasz podłączony sterownik drugiego układu Mam dwie strefy (parter + piętro) i tylko podlogowka, więc DIM zapewne 2BT, podłączenia od strony DIM nie sprawdzałem, jako laik nie chce tam nic "dotykać". Moze chociaż otworze puszkę i zrobię zdjęcie. Mam tylko CAR w domu (na parterze) który powinien sterować obiema pompkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K0k0sek 08.11.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Ok zrobiłem zdjęcia elektroniki DIM: https://we.tl/t-hGgfAcButK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts