Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No nie moge znalezc, jest o temp obnizonej i komfortowej ale o ust histerezy nie ma nic. Zauwazylem ze kociol grzeje do +0.5 st wzgledem temp zadanej. To o duzo za duzo bo goraco.

Wyczytalem ze w moim kotle victeix 12 tt jest elektroniczna pompka wiec raczej jej obrotow nie podkrece. Zastanawiam sie czy bypass nie jest otwarty.

No nie moge znalezc, jest o temp obnizonej i komfortowej ale o ust histerezy nie ma nic. Zauwazylem ze kociol grzeje do +0.5 st wzgledem temp zadanej. To o duzo za duzo bo goraco.

Wyczytalem ze w moim kotle victeix 12 tt jest elektroniczna pompka wiec raczej jej obrotow nie podkrece. Zastanawiam sie czy bypass nie jest otwarty.

Jest pompa elektroniczna, ale możesz ją ustawić, że np obroty minimalne ma na poziomie 6 czy 7 w 9 stopniowej skali. W instrukcji jest to opisane. Zobacz na kotle parametrem info na jakim teraz biegu chodzi jak będzie działało ogrzewanie i jakie masz przepływy.

Jest pompa elektroniczna, ale możesz ją ustawić, że np obroty minimalne ma na poziomie 6 czy 7 w 9 stopniowej skali. W instrukcji jest to opisane. Zobacz na kotle parametrem info na jakim teraz biegu chodzi jak będzie działało ogrzewanie i jakie masz przepływy.

A wystarczyło dołożyć pompę do rozdzielacza.

A wystarczyło dołożyć pompę do rozdzielacza.

W jakim celu dodatkowa pompa do rozdzielacza, jak mam 120m2 podłogówki na jednym poziomie i wszystko działa tak jak należy?

W tym sezonie przestawiłem sobie kocioł na grzanie na pogodówce, pompa ma ustawiony minimalną prędkość na 6 i nigdzie nie mam problemów z temperaturą taką jaką chce mieć.

W jakim celu dodatkowa pompa do rozdzielacza, jak mam 120m2 podłogówki na jednym poziomie i wszystko działa tak jak należy?

W tym sezonie przestawiłem sobie kocioł na grzanie na pogodówce, pompa ma ustawiony minimalną prędkość na 6 i nigdzie nie mam problemów z temperaturą taką jaką chce mieć.

Sory, że napisałem pod Twoim postem, tyczyło się postu @raxon, on miał słabe przepływy na rotametrach.

Jak grzal kociol to wcias alem info na kotle i bylo "d" dalej chyba temperatura i w zasadzie tyle. Mam instrukcje i do kotla i do vcara ale nic tam sesnownego nie mam.

Podlogowke i kotlow ie mi ro ili slece od vailanta i takiego polecali bo pewnie tylko takie potrafili ustawic. Podejrzewam ze kociol moze byc zle skonfigurowany. Skoro innym pompa daje rade to i u mnie powinna. W glebi po prawej od pompu jest jakas regulacja nim max, jest na max i podejrzewam ze to bypass pompy ale sie nie znam i to by sie moglo zgadzac bo pewnie fachowcy dali na max bo myslili ze to moc pompy, przed montazem kotla twierdzili ze 12kw to za malo na dom i napewno ma za slaba pompe...

Za chwile ide do roboty wiec nie bede grzebal ale cbcialbym mniejsza amplitude grzania, zeby sie nie wlwczal na 5 sekund co minute i te przeplywy cbcialbym zwiekszyc. Moze jutro przysiade jak bede mial czas, poki co ustawilem 3 okna grzania komfort.

Jak grzal kociol to wcias alem info na kotle i bylo "d" dalej chyba temperatura i w zasadzie tyle. Mam instrukcje i do kotla i do vcara ale nic tam sesnownego nie mam.

Podlogowke i kotlow ie mi ro ili slece od vailanta i takiego polecali bo pewnie tylko takie potrafili ustawic. Podejrzewam ze kociol moze byc zle skonfigurowany. Skoro innym pompa daje rade to i u mnie powinna. W glebi po prawej od pompu jest jakas regulacja nim max, jest na max i podejrzewam ze to bypass pompy ale sie nie znam i to by sie moglo zgadzac bo pewnie fachowcy dali na max bo myslili ze to moc pompy, przed montazem kotla twierdzili ze 12kw to za malo na dom i napewno ma za slaba pompe...

Za chwile ide do roboty wiec nie bede grzebal ale cbcialbym mniejsza amplitude grzania, zeby sie nie wlwczal na 5 sekund co minute i te przeplywy cbcialbym zwiekszyc. Moze jutro przysiade jak bede mial czas, poki co ustawilem 3 okna grzania komfort.

Wklejam Ci zrzuty z instrukcji.

Parametr info i tabelka co się pod nim kryję. Prędkość pompy pokazuje pod numerem d1.2. W instrukcji wszystko jest opisane co i jak gdzie wejść aby zobaczyć. Trzeba się tylko przyłożyć do tego i poczytać.

Prędkość pompy jest w menu, pod parametrem A. Domyślnie minimalne obroty ma ostawione na 5, jeżeli u Ciebie są za małe przepływy, zmień ten parametr na 6, 7 lub 8 i zobacz czy się coś zmieniło.

Generalnie wszystko jest w tym wątku. Trzeba tylko czytać i wyłapać rzeczy, które bedą odpowiednie dla Ciebie i Twojego domu.

Zrzut ekranu 2023-02-6 o 12.57.27.jpgZrzut ekranu 2023-02-6 o 12.56.47.jpg

Dobra juz zalapalem, ja tego szukalem w car`rze. Jak podejrzewalem byl otwarty bypass na max, chociaz silownikow na rotametrach nie mam. Po zakreceniu przeplywy podskoczyly. Podkreculem tez pompe na min 6, dalem opoznienie startu kotla na 600s zeby glupio nie startowal i gasl co chwile zanim delta T nie bedzie odpowiednia. Fajnie by bylo zmniejszyc histereze temperatury w domu ale sie chyba nie da. Moglby szybciej zaczac grzac i szybciej sie wylaczac. Najwyzej w lecie zamontuje czujnik zewnetrzny ale teraz to nie pogoda na takie rzeczy:)

Dzień dobry

Poszukuje informacji jak w kotle Victrix Tera Plus uzyskać analogowy sygnał np. napięciowy o pracy kotła na potrzeby ogrzewania bądź ciepłej wody.

W starym Victrixie był zawór 3D sterowany napięciem 230V. Było prosto jak kocioł grzał CO pojawiał się napięcie na zaworze.

Nowa Tera ma płytę główną cyfrową i zawór 3D sterowany silnikiem krokowym liniowym. W związku z tym nie jest łatwo a prawie niemożliwe uzyskanie informacji o stanie zaworu.

Płyta Immergasa przekaźników którą można podłączyć np. do kotła EXA w instrukcji nie wspomina o kotle Tera.

Nie chciałbym realizować tego sterowania za pomocą np. Homeassitanta bądź smart przekaźników z wiadomych względów czyli niezawodność.

Może ktoś rozwiązał ten problem w swoim kotle Tera PLus.

Oczywiście zwracałem się do Immergas Polska ale osoba podesłała mi schemat blokowy z instrukcji a centrala we Włoszech przekierowała moje pytanie do Immergas Polska.

• 2 weeks później...
Witam .

Zrobiło się cieplej i kocioł zaczął taktować ( Victrix TT 12 erp). Jak ustawić temperaturę min i maks dla krzywej .

Kocioł pracuje z czujnikiem zewnętrznym i salusem pokojowym same grzejniki. Za czorta nie rozumiem tych ustawień z instrukcji.

Wywal sondę zewnętrzną i przejdź na on-off z najmniejsza histerezą. Po jakiego grzyba ludzie komplikują sobie życie krzywymi grzewczymi? Jadę na Tybox 137 bez sondy od ponad 6-ciu lat i jest super.

Witam .

Zrobiło się cieplej i kocioł zaczął taktować ( Victrix TT 12 erp). Jak ustawić temperaturę min i maks dla krzywej .

Kocioł pracuje z czujnikiem zewnętrznym i salusem pokojowym same grzejniki. Za czorta nie rozumiem tych ustawień z instrukcji.

Witam.

Od 3 lat lat bazuję na maksymalnej mocy kotła ustawionej na minimum i jeszcze nigdy nie zabrakło mocy. Brak taktowania. Trzeba tylko ustawić wysoką krzywą.