Piotrek kzm 11.08.2024 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia Cześć. Domek około 80m2, kocioł immergas victrix 24 tt, sterownik car v2, instalacja 100% grzejniki - aluminiowe armatury krakowskiej, ok 66 żeberek i drabinka w łazience. Pytanie brzmi, czy warto dołożyć czujnik temperatury zewnętrznej? Czy poza komfortem związanym z brakiem potrzeby ustawiania temperatury c.o. montaż takiego czujnika wpłynie na zużycie gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 14.09.2024 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września W dniu 11.08.2024 o 14:31, Piotrek kzm napisał: Cześć. Domek około 80m2, kocioł immergas victrix 24 tt, sterownik car v2, instalacja 100% grzejniki - aluminiowe armatury krakowskiej, ok 66 żeberek i drabinka w łazience. Pytanie brzmi, czy warto dołożyć czujnik temperatury zewnętrznej? Czy poza komfortem związanym z brakiem potrzeby ustawiania temperatury c.o. montaż takiego czujnika wpłynie na zużycie gazu? Cześć. Coś więcej o domku, jaki standard izolacji, okien, czy znasz zapotrzebowanie budynku na energię potrzebną do jego ogrzania. Od kiedy ogrzewasz budynek tym kotłem, jakie zużycie gazu za sezon. Może być warto dołożyć czujnik bo dużo nie kosztuje ale pod warunkiem że zostanie dobrze dobrana krzywa grzewcza. Źle dobrana krzywa może być źródłem problemów i zwiększonego zużycia gazu, chodzi o taktowanie kotła. O krzywej grzewczej można by napisać doktorat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek kzm 03.10.2024 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października (edytowane) Cześć, dzięki za odpowiedź. Budynek lata 50 czerwona cegła, okna z 2014 dwuszybowe. Izolacja ścian 5 cm styropianu, strop drewniany plus 30 cm wełny. Przeczytałem cały wątek, tu już prawie jest napisany doktorat Kocioł grzał dopiero 1 sezon, od października do października zużycie to 770 m3 gazu na c.o. c.w.u. i gotowanie. Miałem gdzieś zapotrzebowanie na energię wyliczone na ciepło właściwe, wychodziło poniżej 3 kw, kocioł taktuje w takim sensie, że jak termostat pokojowy da sygnał na grzanie to grzeje, osiągnie 21.3 stopnia to się wyłącza. I tak jak nie ma mrozów to powiedzmy 3, może 4 razy na dobę.Nie uzyskam pracy ciągłej, przynajmniej nie udało się to do tej pory, bo minimalna moc kotła to chyba 3.1 kw. Edytowane 3 Października przez Piotrek kzm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek kzm 12.10.2024 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października W dniu 14.09.2024 o 20:37, Norek77 napisał: Może być warto dołożyć czujnik bo dużo nie kosztuje Jeszcze szukam potwierdzenia, czy pompa w kotle po podłączeniu czujnika temperatury pracuje ciągle? I czy jak jest termostat pokojowy to on "ma pierwszeństwo", w sensie kocioł nie będzie grzał jak temperatura na zewnątrz spadnie, a termostat nie wyśle sygnału do kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.10.2024 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października Nie pracuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-mirage- 15.10.2024 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października Witam - Jak u Was wygląda sprawa wygrzewania zasobnika (anty Legionella). Niby w car v2 jest ustawione np. 1 raz w tygodniu w poniedziałek o 2 rano i o tej godzinie car v2 wyświetla, że funkcja właśnie trwa - a kocioł nie wygrzewa cwu tylko spokojnie sobie hula w trybie c.o.... generalnie max temp do uzyskania w zasobniku to 60 st. C... pozostałe funkcje - ustawianie temp i przedziałów czasowych (komunikacja z kotłem) jest ok - car v2 przewodowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 16.10.2024 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października W dniu 12.10.2024 o 11:34, Piotrek kzm napisał: Jeszcze szukam potwierdzenia, czy pompa w kotle po podłączeniu czujnika temperatury pracuje ciągle? I czy jak jest termostat pokojowy to on "ma pierwszeństwo", w sensie kocioł nie będzie grzał jak temperatura na zewnątrz spadnie, a termostat nie wyśle sygnału do kotła? Zużycie gazu moim zdaniem ok. Termostat daje sygnał grzej lub już nie grzej a czujnik temperatury podpowiada z jaką temperaturą. Jeśli chodzi o taktowanie kotła to dzieje się to wtedy, kiedy kocioł nie jest w stanie utrzymać zadanej temperatury wody w obiegu grzewczym, czy to przez czujnik temperatury zewnętrznej lub ręcznie pokrętłem na kotle i po chwili się wyłącza. Wyłącza się po przekroczeniu temperatury zadanej wody w układzie bodajże o 6 stopni. Jeśli chodzi o Legionelle to nie wygrzewam zbiornika, w sezonie letnim wygrzewają go solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek kzm 16.10.2024 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 47 minut temu, Norek77 napisał: Jeśli chodzi o taktowanie kotła to dzieje się to wtedy, kiedy kocioł nie jest w stanie utrzymać zadanej temperatury wody w obiegu grzewczym, czy to przez czujnik temperatury zewnętrznej lub ręcznie pokrętłem na kotle i po chwili się wyłącza Ok, czyli minimalną temperaturę ustawić mogę np 37, bo przy obecnej pogodzie kocioł nagrzewa dom do 21° i wyłącza się ale nie z powodu przekroczenia 37°+5 tylko bo nagrzał. A maksymalną np 55°. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 16.10.2024 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października Masz na myśli min i max w menu kotła? Jeśli tak to są widełki temperaturowe między którymi kocioł może pracować. Dobrze jest zadać taką temperaturę wody w układzie żeby kocioł nie taktował, jednocześnie na tyle wysoką żeby dogrzać budynek. U każdego ta temperatura będzie inna, wynika to z różnej charakterystyki cieplnej budynku. Kierunek myślenia masz słuszny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek kzm 17.10.2024 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 7 godzin temu, Norek77 napisał: Masz na myśli min i max w menu kotła? Dokładnie tak i właśnie takie temperatury były by u mnie odpowiednie. Te 55 to nawet za dużo, bo przy 45 też kocioł zdoła ogrzać budynek. Jeszcze kwestia wysokości montażu sondy. W instrukcji jest napisane 3 metry. Przygotowane mam wszystko pod 1.5 metra, maksymalnie 2. Będzie to problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norek77 17.10.2024 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 1 godzinę temu, Piotrek kzm napisał: Dokładnie tak i właśnie takie temperatury były by u mnie odpowiednie. Te 55 to nawet za dużo, bo przy 45 też kocioł zdoła ogrzać budynek. Jeszcze kwestia wysokości montażu sondy. W instrukcji jest napisane 3 metry. Przygotowane mam wszystko pod 1.5 metra, maksymalnie 2. Będzie to problem? Z wysokością montażu czujnika nie będzie problemu, w Car można zrobić korektę temperatury czujnika ale na logikę, jaka może być różnica temperatur na wysokości 1.5m i 3m. Ważniejsza jest lokalizacja czujnika względem stron świata, idealnie byłoby od północy lub miejsce zacienione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek kzm 17.10.2024 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października (edytowane) 13 godzin temu, Norek77 napisał: Ważniejsza jest lokalizacja czujnika względem stron świata, idealnie byłoby od północy lub miejsce zacienione. Jest północ, jest cień, jest 235 cm od gruntu. Testujemy. Dziękuję póki co A więc, krzywa na 3. Przy 15° temperatura grzania 41°, spadło do 9° to na kotle 43°. Krzywa do zmiany raczej, ale inna sprawa jest. Na sterowniku ustawione 21°, grzało od 20.8° do 21.1° . Po montażu sondy, zmieniłem w sterowniku opcje MODUL na on i teraz grzeje od 21.2° do 21.3°, kocioł włącza się na może 30 minut. Offset na 0, build na 10 - tu nic nie zmieniałem. Wrócę może do ustawienia modul off i zobaczę. Edytowane 17 Października przez Piotrek kzm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek kzm 19.10.2024 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października Wyłączyłem modul i kocioł znów grzeje od 20.8 do 21.1 tylko czy tak jest ekonomiczniej niż jak podtrzymywał 21.3 włączając się raz na jakiś czas? Woda w układzie nie zdążyła się mocno wystudzić więc nie musiał grzać wody od powiedzmy 21° tylko np od 30°. Macie pod ręką plik do ustawiania krzywej z objaśnieniem? Gdzieś mi umknął w czeluściach tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.10.2024 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października W dniu 15.10.2024 o 10:43, -mirage- napisał: Witam - Jak u Was wygląda sprawa wygrzewania zasobnika (anty Legionella). Niby w car v2 jest ustawione np. 1 raz w tygodniu w poniedziałek o 2 rano i o tej godzinie car v2 wyświetla, że funkcja właśnie trwa - a kocioł nie wygrzewa cwu tylko spokojnie sobie hula w trybie c.o.... generalnie max temp do uzyskania w zasobniku to 60 st. C... pozostałe funkcje - ustawianie temp i przedziałów czasowych (komunikacja z kotłem) jest ok - car v2 przewodowy... Może c.o. ma priorytet nad Legionellą. Ja mam ustawione o tej samej porze i mam wrażenie, że woda w pn rano jest cieplejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-mirage- 30.10.2024 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października (edytowane) W dniu 19.10.2024 o 18:20, fotohobby napisał: Może c.o. ma priorytet nad Legionellą. Ja mam ustawione o tej samej porze i mam wrażenie, że woda w pn rano jest cieplejsza Chyba w kotłach CWU ma priorytet... nie wiem, nigdzie nie można tego ustawić to jest chyba domyślnie (tak jak prędkość pompy przy produkcji cwu - bieg 9 - mam kocioł 12TT erp z elektroniczną pompą). Może w sumie się tym nie przejmować jak utrzymuję wysoką temp w zasobniku (obecnie mam ustawione 58st z deltą 10 st). Grzeję w ustawieniu ręcznym (stałe 21 st) nie w oknach czasowych - może gdyby było w oknach nie obejmujących akurat czas wygrzewu Legion to by się uruchomiło ... Edytowane 30 Października przez -mirage- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts