Piotrek kzm 09.12.2024 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 8 godzin temu, -mirage- napisał: Czyli lepiej to wyłączyć ? Nie wiem jak to się sprawdza przy podłogówce, ja mam wyłączone. Jak było ciepło na dworze, to dawało to radę na tych 35, bo grzał maksymalnie do 39 i się wyłączał, wtedy wystarczyło że temperatura w domu spadła o 0.1 ° i się włączał. Głupio to działa, ogólnie ten sterownik w moim przypadku to chyba 1200 zł wyrzucone w błoto. Wystarczył by salus. Próbowałeś wyliczyć krzywą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-mirage- 11.12.2024 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia (edytowane) Tak: krzywa: 7,6 i offset -9 - ale jakoś dużo mi się wydawało i na razie mam 3,9 i offset 0 - i obserwuję ale jak już pisałem to dziwne to jest bo zgodnie z wykresem przy -1 na dworze powinno być 33 temp obiegu, a mieli na 29, 30 pochodzi parę godzin i się wyłącza. Edytowane 11 Grudnia przez -mirage- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek kzm 12.12.2024 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 09:24 19 godzin temu, -mirage- napisał: ale jakoś dużo mi się wydawało obliczenia_ustawien_kotla_wer_robocza.xls Ja dobrałem wg tego i jest spoko. 19 godzin temu, -mirage- napisał: ale jak już pisałem to dziwne to jest bo zgodnie z wykresem przy -1 na dworze powinno być 33 temp obiegu, a mieli na 29, 30 pochodzi parę godzin i się wyłącza. Wszystko psuje modul, trzyma te 25° mimo że krzywa chce inaczej. Dojdzie do 30° czy tam przekroczy 30° i wyłącza kocioł bo temperatura czynnika przekracza zadane minimum. Próbowałem nawet ustawić 25° w domu myśląc, że sterownik widząc większą potrzebę dogrzania pomieszczenia zmieni temperaturę wg krzywej ale nie, trzyma minimum. Wyłącz modul i będzie działać wg krzywej i wyłączy kocioł dopiero jak w pomieszczeniu sterownik złapie ustawioną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-mirage- 13.12.2024 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 12:32 Dzięki. Sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek kzm 14.12.2024 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 08:23 19 godzin temu, -mirage- napisał: Dzięki. Sprawdzę Daj znać o efektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-mirage- 16.12.2024 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:01 (edytowane) Po wyłączeniu Modul (off) kocioł nie miesza bez sensu wody w obiegu kiedy palnik nie pracuje ... (oszczędność na prądzie :)) - przy build: 20 (podłogówka) i nastawieniu temp 21 st (tryb ręczny - cały dzień) palnik załącza się przy spadku temp o 0,3 st od zadanej (20,7) i grzeje do 21,1 st (0,1 ponad zadaną). Mam wrażenie większego komfortu cieplnego (ale w sumie na zewnątrz teraz trochę się ociepliło - dzisiaj u nas 8 st a w nocy było 4). Jedno czego nie rozumiem, to cały czas grzeje (po ustabilizowaniu po starcie) od 28 st palnik - pochodzi godzinę, dwie, podnosi się do 29 - potem do 30 i po paru godzinach nagrzeje do żądanej temp. i się wyłącza, pompa nie pracuje (bo modul jest off) i na kotle wyświetla się 33 st. (bo tyle wychodzi z krzywej (obecnie 5 i offset -2). Ale przecież przed chwilą dogrzewał z max 30- 31 st). Czyli tak jakby modul off działał ale połowicznie - bo palnik i tak moduluje... Przejrzałem jeszcze raz ustawienia - może to przez to, że mam skręconą moc max palnika przy C.O do 20 % ? Edytowane Poniedziałek o 12:09 przez -mirage- pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek kzm 16.12.2024 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:31 Wyłącza się bo temperatura w pomieszczeniu zostaje osiągnięta. Nie dogrzewa do zadanej przez krzywą temperatury pewnie przez ograniczoną moc, ale skoro dogrzewa dom to może nie ma sensu tego zmieniać, jak szybciej osiągnie 33 to szybciej na grzeje dom, ale i spali więcej gazu pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-mirage- 16.12.2024 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:45 Obniżyłem max C.O. po wpisach bodajże użytkownika Norek77 - właśnie żeby ograniczyć zużycie Z tego co pamiętam to on miał obniżone do 5 % co i tak wystarczało (mocy szczytowej kotła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-mirage- 16.12.2024 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:27 3 godziny temu, Piotrek kzm napisał: Nie dogrzewa do zadanej przez krzywą temperatury pewnie przez ograniczoną moc. To chyba nie to. Jak kocioł startuje z palnikiem powiedzmy od 2 kreski z temp. 25 st (tyle ile jest w obiegu) to temp wymiennika zwiększa sie do 41 st przez chwilę by stopniowo opaść do 29 st na "świeczce" (moduluje) i tak sobie cyka po godzinie podnosząc temp do 30 st. Skoro kocioł jest w stanie dobić do 41 st to chyba to ograniczenie mocy max nie mu nie przeszkadza. Mocy jest aż nadto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek kzm 16.12.2024 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:40 4 godziny temu, -mirage- napisał: Skoro kocioł jest w stanie dobić do 41 st to chyba to ograniczenie mocy max nie mu nie przeszkadza. Mocy jest aż nadto. Czy ustawisz 100% czy 1% mocy maksymalnej, to jest bez znaczenia dla mocy rozruchu czy jak to się tam nazywa w instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-mirage- 17.12.2024 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 godzin temu A jak masz ustawiony parametr T6 (zegar czasowy rampy ogrzewania) - (mam kocioł 12 TT erp) ja mam na 80 (800 sek) na co to wpływa ? może 13 min to za dużo ? domyślnie jest 3 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek kzm 17.12.2024 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowane) Szczerze to nie pamiętam, na pewno mniej niż fabrycznie. To jest chyba ustawienie czasu po jakim kocioł ma zacząć grzać mocą maksymalną. Edytowane 15 godzin temu przez Piotrek kzm Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts