Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

8 godzin temu, -mirage- napisał:

Czyli lepiej to wyłączyć ?

Nie wiem jak to się sprawdza przy podłogówce, ja mam wyłączone. Jak było ciepło na dworze, to dawało to radę na tych 35, bo grzał maksymalnie do 39 i się wyłączał, wtedy wystarczyło że temperatura w domu spadła o 0.1 ° i się włączał. Głupio to działa, ogólnie ten sterownik w moim przypadku to chyba 1200 zł wyrzucone w błoto. Wystarczył by salus.

Próbowałeś wyliczyć krzywą?

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak: krzywa: 7,6 i offset -9
- ale jakoś dużo mi się wydawało i na razie mam 3,9 i offset 0 - i obserwuję :)

ale jak już pisałem to dziwne to jest bo zgodnie z wykresem przy -1 na dworze powinno być 33 temp obiegu, a mieli na 29, 30 pochodzi parę godzin i się wyłącza.

Edytowane przez -mirage-

19 godzin temu, -mirage- napisał:

ale jakoś dużo mi się wydawało

obliczenia_ustawien_kotla_wer_robocza.xls

Ja dobrałem wg tego i jest spoko.

19 godzin temu, -mirage- napisał:

ale jak już pisałem to dziwne to jest bo zgodnie z wykresem przy -1 na dworze powinno być 33 temp obiegu, a mieli na 29, 30 pochodzi parę godzin i się wyłącza.

Wszystko psuje modul, trzyma te 25° mimo że krzywa chce inaczej. Dojdzie do 30° czy tam przekroczy 30° i wyłącza kocioł bo temperatura czynnika przekracza zadane minimum.

Próbowałem nawet ustawić 25° w domu myśląc, że sterownik widząc większą potrzebę dogrzania pomieszczenia zmieni temperaturę wg krzywej ale nie, trzyma minimum.

Wyłącz modul i będzie działać wg krzywej i wyłączy kocioł dopiero jak w pomieszczeniu sterownik złapie ustawioną temperaturę.

Po wyłączeniu Modul (off) kocioł nie miesza bez sensu wody w obiegu kiedy palnik nie pracuje ... (oszczędność na prądzie :)) - przy build: 20 (podłogówka) i nastawieniu temp 21 st (tryb ręczny - cały dzień) palnik załącza się przy spadku temp o 0,3 st od zadanej (20,7) i grzeje do 21,1 st (0,1 ponad zadaną). Mam wrażenie większego komfortu cieplnego (ale w sumie na zewnątrz teraz trochę się ociepliło - dzisiaj u nas 8 st a w nocy było 4). Jedno czego nie rozumiem, to cały czas grzeje (po ustabilizowaniu po starcie) od 28 st palnik - pochodzi godzinę, dwie, podnosi się do 29 - potem do 30 i po paru godzinach nagrzeje do żądanej temp. i się wyłącza, pompa nie pracuje (bo modul jest off) i na kotle wyświetla się 33 st. (bo tyle wychodzi z krzywej (obecnie 5 i offset -2). Ale przecież przed chwilą dogrzewał z max 30- 31 st). Czyli tak jakby modul off działał ale połowicznie - bo palnik i tak moduluje... Przejrzałem jeszcze raz ustawienia - może to przez to, że mam skręconą moc max palnika przy C.O do 20 % ?

Edytowane przez -mirage-
pomyłka

3 godziny temu, Piotrek kzm napisał:

Nie dogrzewa do zadanej przez krzywą temperatury pewnie przez ograniczoną moc.

To chyba nie to. Jak kocioł startuje z palnikiem powiedzmy od 2 kreski z temp. 25 st (tyle ile jest w obiegu) to temp wymiennika zwiększa sie do 41 st przez chwilę by stopniowo opaść do 29 st na "świeczce" (moduluje) i tak sobie cyka po godzinie podnosząc temp do 30 st. Skoro kocioł jest w stanie dobić do 41 st to chyba to ograniczenie mocy max nie mu nie przeszkadza. Mocy jest aż nadto. 

• 1 month później...

Podziałałem jakiś czas na modul OFF - co daje się zaobserwować to to, że kocioł nie miesza już pompą jak palnik nie pracuje. Dogrzeje do zadanej i się wyłącza. (0,1 st ponad zadaną). (Mam ustawioną stałą temp - tryb ręczny) Chałupa stygnie i przy 0,3 poniżej zadanej załącza się znowu. Takie on -off. Fajnie, że wskakuje od razu na temp zgodnie z krzywą (czyli np. 32 st) a nie jak przy modul ON zaczyna od najniższej z możliwych i sobie pomału podnosi, a i tak nie dobija do temp zgodnie z krzywą... Minus taki, że jak chałupa stygnie to w pewnym momencie podłoga wyczuwalnie się wychładza :) jednak to mieszanie wody bez palnika (przy modul ON) daje odczucie równomiernego ciepła - nawet jak miesza wodą tylko 25 st... Jednak średnio więcej prądu kocioł zużywa.

Tu moje pytanie do Was - czy sprawdzaliście ile biorą wasze kotły ? Ja mam model 12 TT ERP - i przy pracy palnika oraz prędkości pompy na 8 - kocioł bierze 0,060 kW - jak miesza tylko pompą na 8 biegu to 0,024 kW. W stanie spoczynki 0,005 kW. Miesięcznie to dodatkowe około 20 kW :) 

• 3 weeks później...