Tomasz Antkowiak 03.01.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Zaciekawiło mnie to, dlatego, że jeśli już to powinno być podane ciśnienie (opór) w kPa, to całe podnoszenie jest mało przydatne. Tego nie wiem, gdybym wiedzial pewnie nie powierzal bym projektu profesjonalistom. Nie mniej Immergas na wykresie wydajnosci pompy podaje zarowno opor w [kPa] jak i wlasnie wysokosc slupa wody w [m] na osi Y, byc moze jedno do drugiego mozna jakos w usredniony, znormalizowany sposob odniesc. Tak czy owak, nie sadze aby w projekcie byl blad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 04.01.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Podjechałem dzisiaj z rana i kocioł cały czas chodzi, tak mi się przynajmniej wydaje bo na wyświetlaczu kotła widnieje ikonka palnika ale z boku nie ma żadnych kresek. Ponawiam swoje pytanie o krzywą grzewczą, od jakiej najlepiej zacząć? Zrobiłbym sobie to sam, ale nie wiem z jaką temperaturą powinien grzać mój kocioł np. przy 0 stopni, wtedy odpowiednio bym wyregulował. Co wyjdzie najekonomiczniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.01.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Ponawiam swoje pytanie o krzywą grzewczą, od jakiej najlepiej zacząć? Zrobiłbym sobie to sam, ale nie wiem z jaką temperaturą powinien grzać mój kocioł np. przy 0 stopni, wtedy odpowiednio bym wyregulował. Co wyjdzie najekonomiczniej? Zacznij od najniższej, jak Ci będzie zimno, to sobie włączysz kolejną krzywą. Jeśli masz podłogówkę, to pamiętaj żeby sobie obniżyć temperaturę maksymalną, standardowo jest ustawiona na bodajże 80'C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 04.01.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Temperatura już obniżona. Z tymi krzywymi to może być tak, że np na 3 jak i na 4 będzie ok, ale temperatura zasilania będzie inna i co wtedy brać pod uwagę? Chyba lepiej żeby kocioł pracował z niższą temperaturą? Nie wiem też czy jak mam auto to jest sens dla podłogówki ustawiać inna temp. komfortową i ekonomiczną. Tak jak pisałem wcześniej zastanawia mnie czy lepiej jak przy -10 będzie temp. zasilania 35 czy 40? Edytowane 4 Stycznia 2014 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.01.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Z tymi krzywymi to może być tak, że np na 3 jak i na 4 będzie ok, ale temperatura zasilania będzie inna i co wtedy brać pod uwagę? Chyba lepiej żeby kocioł pracował z niższą temperaturą? Tak jak pisałem wcześniej zastanawia mnie czy lepiej jak przy -10 będzie temp. zasilania 35 czy 40? Lepiej z niższą - lepsza kondensacja. Nie wiem też czy jak mam auto to jest sens dla podłogówki ustawiać inna temp. komfortową i ekonomiczną. Możesz spróbować z komfortową i ekonomiczną, ale podłogówka ma taką akumulację ciepła, że w zasadzie tego nie odczujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 05.01.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Kolejna doba wygrzewania i od czwartku poszło nam już 34m3 gazu. Masakra jakaś. Tak ma być podczas wygrzewania? Dopiero jest 25 stopni co będzie jak ustawie na 35 lub 40? Kocioł chodzi cały czas nie wyłącza się bo tak ustawiłem temp. Autoadaptacje mam na OFF. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as1as 05.01.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Kolejna doba wygrzewania i od czwartku poszło nam już 34m3 gazu. Masakra jakaś. Tak ma być podczas wygrzewania? Dopiero jest 25 stopni co będzie jak ustawie na 35 lub 40? Kocioł chodzi cały czas nie wyłącza się bo tak ustawiłem temp. Autoadaptacje mam na OFF. Instrukcja strona 25 spalanie gazu przy mocy min. 1,9kW wynosi 0,22 m3/h jeżeli piec chodzi cały czas to może się zgadza 0,22x24=5,28m3/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as1as 05.01.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Tak jak pisałem wcześniej zastanawia mnie czy lepiej jak przy -10 będzie temp. zasilania 35 czy 40? Wklejam z instrukcji Użyteczna sprawność cieplna (80º/60º) przy mocy znam./min. / % / znam. 97,7 / 93,2 min. 97,8 / 94,9 Użyteczna sprawność cieplna (50º/30º) przy mocy znam./min. / % / znam. 106,9 / 102,4 min. 106,7 / 103,0 Użyteczna sprawność cieplna (40º/30º) przy mocy znam./min. / % / znam. 107,0 / 106,8 min. 108,1 / 107,1 Czyli jeżeli dasz radę ogrzać temp. ok. 40 C a na powrocie będzie ok. 30 C to będzie najekonomiczniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 05.01.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 @mest no niestety pierwsze odpalenie i rozgrzanie zjada sporo gazu. ja mam ustawione wygrzewanie na 25, zjada jakies 8-9m3/dobe. teraz zaczyna powoli spadac. Temp. na powrocie rozdzielacza podchodzi juz pod 20-21. Chyba musi tak byc na poczatku pewnie z 25 zasilania na 35 bedzie podobnie. no i mam nadal duze straty przez dach, bo jeszcze bez welny (na dniach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 05.01.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 lesz ale masz tak, ze zmusiłeś kocioł do ciągłej pracy czy jak osiągnie zadaną temp to się wyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 06.01.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 taktuje dluzsze odstepy czasowe, ale taktuje. wine czesciowo spycham na drabinki, bo 2 z 4 sa na pietrze bez ocieplenia, (a tam jest z 4-5 stopni) wiec one maja prawo silniej schladzac wode w obiegu :/ nie mialem czasu bawic sie w glebsze ustawienia. Moze w przyszly weekend posiedze chwile przy piecyku... docelowo chcialbym by chodzil non-stop na niskiej mocy, jak bedzie chodzila cala podlogowa na part i pietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 06.01.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Dzieki za odpowiedz! Podsumowujac wg Ciebie pompa obiegowa z Victrixa X12 u nas da rade? Tak jak wspomnialem gdzies wyzej przy wysokosci podnoszenia 2,5 m wydajnosc pompy wg wykresu wyniesie ok 830l/h podczas gdy potrzeba ok 1370l/h. Fakt ze to tylko przez te kilka dni w roku... Nie ukrywam ze takie rozwiazanie (bez sprzegla i dodatkowej pompy) dla mnie jest zdecydowanie najlepsze Kolego jak duży masz ten swój domek a raczej ile metrów tej podłogówki, że się martwisz czy pompka pociągnie?. Poszukaj u ludzi co już mają poinstalowane. Pisali o tym, że pompka wystarcza na 1000-1200mb pexa nawet do 1500mb. Więc w czym problem. Ja sam mam położone ok 1000 mb ale kocioł z zasobnikiem czeka na swoją kolej w kolejce do zrobienia wiec jeszcze tego nie potwierdzę z praktyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 07.01.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 taktuje dluzsze odstepy czasowe, ale taktuje. wine czesciowo spycham na drabinki, bo 2 z 4 sa na pietrze bez ocieplenia, (a tam jest z 4-5 stopni) wiec one maja prawo silniej schladzac wode w obiegu Źle kombinujesz. Taktuje właśnie jak nie ma odbioru ciepła, tzn jak temp. powrotu jest taka sama jak temp. zasilania, to kocioł się wyłącza. Było o tym pisane wiele razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 07.01.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Dzięki:) Widzę, że ludzie w tym temacie mają sporo mądrych rzeczy do napisania to dopytam jeszcze na jakie funkcje w sterowniku CAR powinienem zwrócić uwagę. Rzuciło mi się w oczy coś takiego jak dimens/build doczytałem o tym w instrukcji, ale czy to ma jakieś znaczenie dla nas? Sorki, że tyle pytań ale jak już coś mam to chciałbym sie wszystkiego dowiedzieć i za Waszą pomocą ustalić odpowiednie parametry kotła by dobrze grzał i mało spalał Ludzie w tym temacie, już sporo ciekawych rzeczy napisali. Wystarczy ten temat przeczytać. O DIMENS/BUILD też jest (np. str. 8 ) montixe jak zmienić temp. minimalną na sterowniku Car? W instr. CAR wszystko jest napisane i nie ma sensu przepisywać instrukcji na forum. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 19.01.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Kolego jak duży masz ten swój domek a raczej ile metrów tej podłogówki, że się martwisz czy pompka pociągnie?. Poszukaj u ludzi co już mają poinstalowane. Pisali o tym, że pompka wystarcza na 1000-1200mb pexa nawet do 1500mb. Więc w czym problem. Ja sam mam położone ok 1000 mb ale kocioł z zasobnikiem czeka na swoją kolej w kolejce do zrobienia wiec jeszcze tego nie potwierdzę z praktyki U nas raptem 800 metrow na ~150 m2 powierzchni. Zasugerowalem sie wydajnoscia pompy okreslona w projekcie podlogowki a ta podawana w instrukcji pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 20.01.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Kocioł 24KW+CARv2 (sterownik pokojowy)+pogodówka (czujnik temp. zewn.) Wg wszelkich znaków na ziemi, niebie i w instrukcji obsługi jedyny sposób sterowania tym zestawem (i tak właśnie mam ustawione), to załączenie kotła poniżej ustawionej temperatury wewnętrznej (z czujnika w sterowniku pokojowym), przy czym temp. zasilania wg krzywej grzewczej na podstawie czujnika zewnętrznego, a poszczególne pokoje termostatami na grzejnikach. Jest jednak jeden bardzo zasadniczy problem z tym hi-tec sterowaniem - czujnik pokojowy mam w salonie na parterze, a prócz salonu mam jeszcze 13 innych (mniejszych i większych )ogrzewanych pomieszczeń (na różnych kondygnacjach) wliczając przedpokój i garderobę, które mogą być przegrzane lub niedogrzane, bo akurat w salonie już temp. jest ok, albo jeszcze nie. Przykład skrajnego przypadku - kominek w salonie. Odpalę i już przestaje grzać w całym domu. Rozwiązaniem, którego nie widzę w instrukcji obsługi, byłoby sterowanie (włączanie) na podstawie temperatury powrotu czynnika grzewczego, a temp. zasilania na podstawie krzywej grzewczej i temp. na zewnątrz. Wówczas termostaty regulowałyby grzanie w każdym z pokoi, a przy zamkniętym każdym spadek temp. czynnika byłby zbyt mały i kocioł by się wyłączył. Jak to zrobić? Dodam jeszcze, że być może rozwiązaniem u mnie byłoby przeniesienie sterownika do przedpokoju, jeśli nie ma innej możliwości, ale proszę o informację - czy kocioł sam się wyłączy, jeśli różnica temperatur zasilania i powrotu będzie zbyt mała (czy to wskutek umieszczenia w najchłodniejszym pomieszczeniu ze skręconymi grzejnikami, czy też z odłączonym sterowaniem pokojowym, jak gdzieś widziałem sugestię)? Co wówczas zainicjuje załączenie kotła? I pytanie bonusowe: kocioł od paru dni mi stuka - tak włączony, jak i wyłączony. Co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioberek 20.01.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) musisz wejść w funkcje zabezpieczone kodem (1122). Instrukcja car str. 30 i czujnik temperatury pomieszczenia dać na OFF wtedy kocioł będzie zasilany w/g krzywej z sondy zewnętrznej i będziesz miał sterowanie na podstawie powrotu Edytowane 20 Stycznia 2014 przez zioberek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 20.01.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Dzięki. A bierze wówczas pod uwagę temperaturę zadaną, czy tylko i wyłącznie na podstawie krzywej grzewczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioberek 20.01.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 jeżeli masz podłączoną sondę zew. to będzie brał pod uwagę temperaturę na zewnątrz i sterował według ustawionej krzywej grzewczej. Jeżeli odłączysz sondę to na podstawie zadanej temperatury. temperatury ustawiasz wtedy głowicami termostatycznymi w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 20.01.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Wowczas chyba nie moge sobie zrobic paru "chlodnych" pokojow, czyli z temp. ~16-17 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts