loost 12.03.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 No tak, że też na to nie wpadłem. wcześniej miałem S5 trochę wyższą (23 oC dla 22 oC ustawionych dla pomieszczenia) i ostatnio zmieniłem ją na 20 oC. Może to było powodem całego zajścia. Przestawię S5 na CAR i zmienię parametry krzywej o OFFSETu dla nowych temperatur, zobaczymy jak sprzęt zareaguje. Tylko tak sobie myślę, że chyba dać krzywą trochę niższą niż wyznaczona z arkusza żeby uniknąć taktowania. Przestawiłem też BUILD na 7 bo zauważyłem, że przy wyższych wartościach piec wyłączał palnik po przekroczeniu zadanej temp. o jakieś 0.3 stopnia a czasem i 0.5.Ciekawe czy uda się w końcu ustawić tak parametry, żeby ich więcej nie dotykać? P.S.Jeszcze odnośnie C.W.U. - montixe, myślisz że P0.0 lub P0.1 będzie lepszy od P0.2? Przestawiłem bieg pompy na II i trochę długo dogrzewa to 10 oC przy P0.2, no i jedzie na wysokich temperaturach na początku . Mam ustawioną temp. C.W.U. na 52 oC (mam zawór termostatyczny więc wolniej ubywa ciepłej wody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 12.03.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) jak miałeś wcześniej (w niższych temp. zewn) dobrze, to nie zmieniaj całej krzywej i offsetu, nie obliczaj nowej krzywej w arkuszu, bo dla innych parametrów S5, arkusz poda całkowicie inna krzywą, a ty masz podnieść tylko jej początek. Fakt, moja wina, bo nieprecyzyjnie się wyraziłem w poprzednim poście odnośnie podstawiania w arkuszu. Masz sobie wprowadzać zmiany S5 dla twojej obecnej krzywej, ale w tabeli OTC (da się zrobić z ręki, bo nie jest zablokowane ) odnośnie CWU, ( też mam pompę na 2-gim biegu) : na P0/1 też będzie grzało długo, bo grzeje niższą temp., najkrócej, ale częściej będzie grzało na P0/0, ponieważ dogrzewa tylko o wartość 3*C i grzeje temp. ok 70*C, ale ta temp. też zależna jest od wartości temp. do jakiej chcesz grzać zasobnik (po czasie w miarę wzrostu temp. wody w zasobniku, oczywiście obniża temp. grzania). Gazu idzie podobnie, ale zyskujesz na komforcie (bo nigdy nie odczujesz spadku 1-3*C, a np 7* czy 9*C już tak i trzeba kręcić kurkiem od prysznica) . Jednocześnie, możesz przy tej nastawie obniżyć zadaną i utrzymywać niższa temp. w zasobniku np. 42- 45*C zamiast 52*C, w ten sposób zyskujesz trochę, bo są mniejsze straty na zasobniku, a na komforcie, tak jak pisałem, nie tracisz Edytowane 12 Marca 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loost 12.03.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 OK, teraz wszystko jasne, przeprowadzę kolejne testy dzisiaj wieczorem i dam znać. A wiesz może co to jest "tryb słoneczny"? Przy P0.0 i P0.1 jest nieaktywny, a przyznam się że, c.w.u. mam podłączone do dodatkowej wężownicy w zbiorniku 300L pompy ciepła (IMMERWATER 300 v2) i w zasadzie, w okresie przejściowym mogę grzać c.w.u. gazem i/lub prądem więc można potraktować tą pompę jako obwód paneli słonecznych ( z punktu widzenia kotła). Tylko interesuje mnie właśnie ten tajemniczy "tryb słoneczny. Jeśli chodzi o c.w.u. to faktycznie przestawię z P0.2 na P0.0 i obniżę temperaturę do np.45*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 12.03.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Przy solarach i innych alternatywnych źródłach , zasadne jest utrzymywanie nastawy P0/2 , gdzie jak to piszą "funkcja solarna jest aktywna". Nazwa "funkcja solarna" w VICTRIX-ach, to taki zabieg marketingowy, a jednocześnie nastawa genialna w swojej prostocie, bo tu chodzi tylko o to, że jeśli jest taka duża histereza, to solar pracujący, nigdy nie pozwoli na spadek temp. wody w zasobniku poniżej 10*C w stosunku do zadanej. Dla porównania, sprawa funkcji solarnej w modelach typu Superior, wygląda tak, że jest cz. temp. wody na wejściu do kotła, który gdy odczyta, że temp. CWU jest wyższa lub równa zadanej w momencie żądania pracy CWU, to kocioł nie załączy się, a ponieważ w tym modelu CWU idzie zawsze przez kocioł, więc zawór mieszający (ograniczający temp. do max 65*C), należny zamontować już przed wejściem do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loost 12.03.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Czyli w zimie, kiedy używam tylko VICTRIX'a do c.w.u. ustawiam P.0.0, a w okresie przejściowym kiedy używam i kocioł i pompę ciepła ustawiam P.0.2 i po sprawie. W lecie nie ma problemu bo wyłączam kocioł, zakręcam gaz i używam tylko pompy (notabene 2x tańszej niż gaz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstr 19.03.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) Cześć, mam do was takie pytanie. Planuje zakup kotła VICTRIX X 12 do tego jakiś zasobnik 150L cwu. Co oprócz kotła muszę zakupić ? - VICTRIX X 12- sterownik CAR V2 + sonda zew- zasobnik- zestaw przyłączeniowy (jak on się nazywa ?)- czy potrzebne są jakieś zestawy żeby podłączyć kocioł do komina ? (mam komin schiedel dual przystosowany do kondensatu) - czy do cyrkulacji cwu (mam 3 rurkę) potrzebuje zakupić dodatkową pompkę, jeżeli tak czy mogę nią sterować przez CAR v2 (ustawienia czasowe on/off) Dodatkowo chciałem się jeszcze dowiedzieć jak jest z ustawieniem antylegionella (okresowe podgrzewanie zbiornika pow 60C), działa tak jak w instrukcji tzn raz w tyg o 2:00 ? Czy naczynie wyrównawcze nie jest za małe w tym kotle 5,2L wszędzie indziej 12L ? Czy ktoś się podzieli informacja ile kosztuje coroczny autoryzowany przegląd kotła jak wszystko jest ok ? Edytowane 19 Marca 2014 przez pstr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeklas 24.03.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Witam.Posiadam Victrixa 24 kW z zasobnikiem 100l też Immergas. Sterowanie mam poprzez TYBOX 117.Mam pytanie: czy mogę podłączyć do pieca czujnik temperatury zewnętrznej? Jeżeli, tak to w jakie zaciski?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 24.03.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Witam. Posiadam Victrixa 24 kW z zasobnikiem 100l też Immergas. Sterowanie mam poprzez TYBOX 117. Mam pytanie: czy mogę podłączyć do pieca czujnik temperatury zewnętrznej? Jeżeli, tak to w jakie zaciski? Pozdrawiam. możesz, zaciski 38 i 39 (instr. kotła, str 6) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeklas 25.03.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 możesz, zaciski 38 i 39 (instr. kotła, str 6) a jaki można podłączyć? musi być Immergas czy może jakiś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 26.03.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) a jaki można podłączyć? musi być Immergas czy może jakiś inny? Już pisałem o tym, ale dobra co mi tam. Sonda musi mieć taką samą charakterystykę jak IMMERGAS-owska. Od innego kotła nie dopasujesz, a oryginalny jest bardzo drogi w zakupie i nie warty swojej ceny, bo jest tam tylko sensor i obudowa. Możesz zrobić sobie sam taką czujkę pogodową. Poszukaj gdzieś w sklepie z elektroniką, a najprościejj w internecie, sensor KTY 81/110 (koszt ok 2zł), i połącz go z przewodem i schowaj w małej elektrycznej hermetycznej puszcze natynkowej, albo jakiejś innej, ale takiej żeby nie nabrała wody (ja w ten sposób zepsułem oryginał, nalała się woda i zamarzło w zimie urywając nóżkę sensora). Najlepiej i najprościej do nóżek sensora, które są dość cienkie, dolutować kawałki przewodu i zabezpieczyć to koszulką termokurczliwą i to w puszce połączyć za pomocą kostki elektrycznej do właściwego przewodu, który podłącza się do odpowiedniego zacisku w kotle. Kosztowo zamkniesz się w 10-15 zł, a efekt ten sam. Tu masz wskazówki dot. umiejscowienia sondy na budynku i jaki używać przewód >> http://pl.immergas.com/media/3014083_instrukcja_pl.pdf Edytowane 26 Marca 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeklas 26.03.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 dzięki za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeklas 30.03.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Już pisałem o tym, ale dobra co mi tam. Sonda musi mieć taką samą charakterystykę jak IMMERGAS-owska. Od innego kotła nie dopasujesz, a oryginalny jest bardzo drogi w zakupie i nie warty swojej ceny, bo jest tam tylko sensor i obudowa. Możesz zrobić sobie sam taką czujkę pogodową. Poszukaj gdzieś w sklepie z elektroniką, a najprościejj w internecie, sensor KTY 81/110 (koszt ok 2zł), i połącz go z przewodem i schowaj w małej elektrycznej hermetycznej puszcze natynkowej, albo jakiejś innej, ale takiej żeby nie nabrała wody (ja w ten sposób zepsułem oryginał, nalała się woda i zamarzło w zimie urywając nóżkę sensora). Najlepiej i najprościej do nóżek sensora, które są dość cienkie, dolutować kawałki przewodu i zabezpieczyć to koszulką termokurczliwą i to w puszce połączyć za pomocą kostki elektrycznej do właściwego przewodu, który podłącza się do odpowiedniego zacisku w kotle. Kosztowo zamkniesz się w 10-15 zł, a efekt ten sam. Tu masz wskazówki dot. umiejscowienia sondy na budynku i jaki używać przewód >> http://pl.immergas.com/media/3014083_instrukcja_pl.pdf sondę wykonałem według twoich podpowiedzi. podłączyłem ją do pieca razem ze sterownikiem Tybox 117, zaświeciła się dioda z symbolem krzywej grzewczej ale piec dalej reagował tylko na sterownik.dziś odłączyłem sterownik, podłączyłem zworę na styki i zaczął piec działać na krzywej ale chciałbym także podłączyć ten sterownik. można temu jakoś zaradzić? i jeszcze pytanie jak najlepiej wybrać krzywą i czy można "zmusić" piec aby zaczął grzać nawet przy wysokiej temp na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAPSLOCK 31.03.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Witam.Ponawiam pytanie bo przez miesiąc czasu nikt na nie nie był w stanie odpisać: Witam.Mam już zakupiony kocioł Immergas VICTRIX X 24 2 I v2011. Mam pytanie, bo w ofercie jest dostępna dodatkowa płytka przekaźnikowa (numer kat. 3.015350), czy ktoś z forumowiczów wie lub ma podłączone przez tą płytke sterowanie zaworem 3-drożnym?W planie mam podłogówkę praktycznie w większości ale garaż i pomieszenie gospodarcze oraz piwnice chcę zrobić na grzejnikach. W związku z tym dojdzie doatkowa pompa oraz zawór 3-drożny sterujący mieszaczem i chciałbym aby był on sterowany bezpośrednio z kotła. Słyszałem że w Viessmanie czy DeDietrich'u da się to zrobić właśnie przez dołozenie dodatkowej płytki do kotła.Wiem że można kupić oryginalny DIM v2 tyle że cena takiej skrzynki (w której są 2 pompy z rurkami i płyta sterująca) to jakieś nieporozumienie, żeby taki rozdzielacz strefowy kosztował więcej od kotła. Za dużo mniejsze pieniądze można kupić naprawdę wypasioną, modulowaną pompę np. Wilo Yonos pico + np. zawór 3-drozny Afriso HRE ze sterowaniem Afriso ARM343. Pozostaje tylko właśnie aby kocioł mógł sterować tym zaworem. A może zastosować zewnętrzny sterownik np. Euroster 11M?Sterowanie poszczególnych pomieszczeń podłogówki będzie na sterownikach Salusa + siłowniki Salus na poszczególnych pętlach. W takim układzie chyba nie potrzebny będzie mi CAR v2? Czy mogę podpiąć do kotła sam czujnik temperatury zewnętrznej (opisany już w wersji za 2PLN przez kogoś na forum) i kocioł z tym czujnikiem będzie pracował według krzywej grzewczej? Z góry dzięki za wszystkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 04.04.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 sondę wykonałem według twoich podpowiedzi. podłączyłem ją do pieca razem ze sterownikiem Tybox 117, zaświeciła się dioda z symbolem krzywej grzewczej ale piec dalej reagował tylko na sterownik.dziś odłączyłem sterownik, podłączyłem zworę na styki i zaczął piec działać na krzywej ale chciałbym także podłączyć ten sterownik. można temu jakoś zaradzić? i jeszcze pytanie jak najlepiej wybrać krzywą i czy można "zmusić" piec aby zaczął grzać nawet przy wysokiej temp na zewnątrz. kolego sonda zewnętrzna ustala temp. jaką będzie grzał kocioł, a komendę załączenia wydaje sterownik. Co chcesz osiągnąć? Co za problem zmusić kocioł do pracy przy wysokich temp zewnętrznych ? Przecież to TYBOX decyduje o uruchomieniu kotła jeśli temp wewnątrz budynku nie jest osiągnięta. Ustaw TYBOXa na pracę z histerezą czyli parametr 2-08 ustaw na "TOR" i wybierz histerezę jaką chcesz (jeśli wybierzesz np 0,4 i zadasz temp w domu 20*C to start grzania będziesz miał 19,8* a stop 20,2*C) , Przy pracy PI, TYBOX chodzi wg pewnego algorytmu i próbuje uczyć się domu, ale z praktyki wiem, że ta nauka średnio mu wychodzi i zazwyczaj pomieszczenia są niedogrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 04.04.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Witam. Ponawiam pytanie bo przez miesiąc czasu nikt na nie nie był w stanie odpisać: dzwoń na infolinię do IMMERGASa ja mam DIMa, więc nie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 14.04.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 witam serdecznie,do naszego domu pow uzykowa 117m wybraliśmy piec Immergas X 2.Kotłownia ma szer 130cm i z jednej strony stanie pralka 60cm, a z drugiej zasobnik Immergas 100 lub 160.Pytanie czy piec można zainstalować bezpośrednio nad zasobnikiem??nie będzie żadnego problemu z podłączeniem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 15.04.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 czy piec można zainstalować bezpośrednio nad zasobnikiem??nie będzie żadnego problemu z podłączeniem?? można, nie będzie problemu. Jedynie serwisant może trochę marudzić na gorszy dostęp do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 15.04.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 ok wielkie dzieki za inforamcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 16.04.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 jeszcze jedno pytanie czym różnią się poniższe sterowniki: Comando Amico Remoto (CAR)CAR V2 Comando Remoto Digitale (CRD) i czy czujnik zewnetrzny to http://pl.immergas.com/options/termostaty/sterowniki_dedykowane/sonda_esterna.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 17.04.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) wg. danych z tabeli zawartej w cenniku na str. 185 CAR - nie współpracuje z Victrix X 2 v 2011 i nie jest już dostępny w oficjalnej sprzedaży CRD - pod tabelą jest napisane:UWAGA: sterowniki typu CRD nie mogą być podłączane do kotłów przy sterowaniu pogodowym (z podłączoną sondą zewnętrzną). CAR V2 - jest dedykowany do Victrix X 2v 2011 tak, to "to" jest czujnikiem zewnętrznym do w/w kotła a tu wspomniana tabela z cennika Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts