Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja co roku przed sezonem robię dla świetego spokoju. koszt 100-200 zł w porównaniu do kosztów ogrzewania to pomijany wydatek (tym bardziej że w przypadku rozregulowania czy mocnego zabrudzenia wydajność kotła może spaść)

To tanio. We Wroclawiu serwisant sobie zyczy 300zl + 20zl dojazd.

wykonał zalecane czynnosci serwisowe i...przestało,he

nie potrafił jednak stwierdzić, co tak naprawdę było powodem tego strzelania,hmmm

Daj znac tak za tydzien, czy wciaz nie tyka. U mnie tyka przy wiekszej fajerce (przy minimum cisza) i serwisant telefonicznie tez twierdzi, ze rozszerzalnosc temperaturowa materialow. Za jakies 2 tygodnie mam miec przeglad.

Ja w ustawieniach wylaczylem czujnik pokojowy i jade na samej sondzie i krzywej.

Mam o to pytanie. Serwisant telefonicznie stwierdzil, ze regulacja w oparciu o krzywa i sonde oraz sterowanie w oparciu o termostaty na grzejnikach (ustawione jest na ok. 21) jest ok, ale on radzi zostawic jeden grzejnik otwarty na maks, zeby pompa miala lzej. Co o tym myslicie?

Odnośnie grzania c.w.u. to ma pytanie. Chciałbym w sterowniku ustawić grzanie czasowe, czyli, np. z rana i później pod wieczór, ale wiem, że w kotle jest taka opcja kiedy ma się załączać grzanie ciepłej wody ze względu na spadek temp. i teraz jak ustawie na kotle, że ma się załączać pod spadku od 2 stopnie od ustalonej to będzie podgrzewał czy będzie czekał na odpowiednie godziny, które są ustawione na sterowniku?

Ja zastanawiam się jeszcze nad ogrzewaniem w okresy przejściowe. Powiedzmy, że w okresie zimowym mam tak dobraną krzywą, że kocioł wyłącza się 1 lub razy albo wcale no ale teraz nie potrzebuję by chodził non stop. Czy zostawić taką samą krzywą czy lekko ją zmodyfikować by podgrzał, wyłączył się i budynek utrzyma ciepło.