Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@Eszi1980

No ale co w końcu, wszystko działa czy nie działa?

Niestety nie działa, na parterze na CAR żądana była 22, nie osiągnieta było 21,3. Na pietrze także. Obecnie mam ustawione na 1,5 R12, temp. CAR 40, reszta bez zmian. Może coś jest nie tak w połączeniu DIM z kotłem? Zaraz opisze podłaczenie.

Dim podpiety pod kocioł na pinach 21,40,41 /CAR 44,41/mostek na 14 i 15 (mostek termostatu bezpieczeństwa niskiej temperatury.

A może cos nie tak z przełącznikami karty stref, dla DIM top i DIM top abt są różne, podłączenie też się różni.

Czujnika temp. wróciła na kocioł :( i zaczęło wszystko działać. Tylko R12 na 2. Tybox działa.

Załacze skany i pokaże różnice, może to coś pomoże.

Edytowane przez Eszi1980

coś mi tu nie gra. Sonda zewnętrzna w kotle jest opcjonalna (zaciski 38 i 39). Na pewno odłączyłeś sondę a nie coś innego?

DIM do kotła jset dobrze podłączony

zobacz w instr. DIM str 13, tabela 8. Podłączenia elektryczne i sterujące dla kotłów Immergas małych mocy z automatyką pogodową:

pewnie masz ale sprawdź ->zwróć uwagę na to: UWAGA! - W celu umożliwienia komunikacji kocioł - płyta należy wykonać połączenie dodatkowe na płycie centralki (zaciski X5;16 i X15;18 )

ustawienia przełączników w DIM

S25; 1=ON

S25; 2=OFF

S25; 3=OFF

S26; 4=ON

S26; 5=ON

S26; 6=OFF

S27; 7=OFF

S27; 8= nie używane

S27; 9=OFF

Edytowane przez montixe

coś mi tu nie gra. Sonda zewnętrzna w kotle jest opcjonalna (zaciski 38 i 39). Na pewno odłączyłeś sondę a nie coś innego?

DIM do kotła jset dobrze podłączony

zobacz w instr. DIM str 13, tabela 8. Podłączenia elektryczne i sterujące dla kotłów Immergas małych mocy z automatyką pogodową:

pewnie masz ale sprawdź ->zwróć uwagę na to: UWAGA! - W celu umożliwienia komunikacji kocioł - płyta należy wykonać połączenie dodatkowe na płycie centralki (zaciski X5;16 i X15;18 )

ustawienia przełączników w DIM

S25; 1=ON

S25; 2=OFF

S25; 3=OFF

S26; 4=ON

S26; 5=ON

S26; 6=OFF

S27; 7=OFF

S27; 8= nie używane

S27; 9=OFF

Sonda właśnie pod tymi zaciskami była i tam wróciła.

X5:16 i X15:18 podpięte.

Przełączniki także ok.

to nie wiem. A jakbyś jeszcze raz odłączył pogodynke i wyłączył i ponownie włączył zasilanie kotła? Tak bez podłączanie jej pod DIM. Jeśli ci się jeszcze chce ;)

Toż to nie możliwe, żeby kocioł bez sondy nie chciał pracować

Zrobie to oczywiście, bo po to jest ten temat, aby zgłebiać wiedzę. Oczywiście DIMa i kocioł włączyłem dopiero po podłączeniu wszystkich pinów.

Podaj mi tylko jak histereze na TYBOX ustawić, chciał bym aby załączał 0,5 i wyłączał 0,5 po żądanej. Czyżby ustawienie 0,5 stopnia? A może masz lepszy pomysł, biorąc pod uwage kocioł?

Edytowane przez Eszi1980

na takie ustawienie, to zazwyczaj wychodzi histereza 1 (zawsze wybraną liczbę dzieli się na pół ) myślę że też tak jest w tym TYBOXie, ja mam starszego TYBOXA bez histerezy. Ja bym ustawił 0,4 czyli po 0,2 na każdą stronę

Jeszcze mi przyszło do głowy, żeby może lepiej zasilanie tego odbiornika od TYBOXa podpiąć nie do płyty pod X1, ale osobno. Ja mam schowaną w DIM kostkę elektryczną i tam się schodzą wszystkie przewody zasilające (od kotła, od sterownika pompy kominka i chyba też tam mam podpięty odbiornik TYBOX) a DIM ma zasilanie z płyty głównej kotła. Ta elektronika różnie czasem reaguje ..... no nie wiem, tak mi przyszło do głowy, a różne historie już widziałem

na takie ustawienie, to zazwyczaj wychodzi histereza 1 (zawsze wybraną liczbę dzieli się na pół ) myślę że też tak jest w tym TYBOXie, ja mam starszego TYBOXA bez histerezy. Ja bym ustawił 0,4 czyli po 0,2 na każdą stronę

Jeszcze mi przyszło do głowy, żeby może lepiej zasilanie tego odbiornika od TYBOXa podpiąć nie do płyty pod X1, ale osobno. Ja mam schowaną w DIM kostkę elektryczną i tam się schodzą wszystkie przewody zasilające (od kotła, od sterownika pompy kominka i chyba też tam mam podpięty odbiornik TYBOX) a DIM ma zasilanie z płyty głównej kotła. Ta elektronika różnie czasem reaguje ..... no nie wiem, tak mi przyszło do głowy, a różne historie już widziałem

A może po prostu zostawić tak jak jest, musze znowu wrócić do lektury tego co pisałeś, aby rozważyć za i przeciw. Faktycznie może zastosować kostke elektryczną i podpiąć oba urządzenia nie na płytce.

Faktycznie może zastosować kostke elektryczną i podpiąć oba urządzenia nie na płytce.

zrób, zrób, bo właśnie nie pamiętam czy na płycie pod X1 jest cały czas napięcie przy podłączeniu zgodnie z instr. DIM, ale coś mi się kojarzy, że dopiero się pojawia jak dostanie sygnał od kotła, a odbiornik TYBOX powinien być cały czas na podtrzymaniu.

Ja mam inaczej tam podłączone, na X1 mam podane bezpośrednio z gniazdka i z X1 mam zasilanie kotła ..... ja tam w DIM mam jeszcze inne dwa przekaźniki zastosowane, żeby pożenić cały układ ze sterownikiem kominka, żeby kocioł rozłączało gdy ruszy pompa kominkowa, a jednocześnie żeby DIM podjął pracę ...więc mam trochę więcej kabelków podłączonych ;)

Edytowane przez montixe

zrób, zrób, bo właśnie nie pamiętam czy na płycie pod X1 jest cały czas napięcie przy podłączeniu zgodnie z instr. DIM, ale coś mi się kojarzy, że dopiero się pojawia jak dostanie sygnał od kotła, a odbiornik TYBOX powinien być cały czas na podtrzymaniu.

Ja mam inaczej tam podłączone, na X1 mam podane bezpośrednio z gniazdka i z X1 mam zasilanie kotła ..... ja tam w DIM mam jeszcze inne dwa przekaźniki zastosowane, żeby pożenić cały układ ze sterownikiem kominka, żeby kocioł rozłączało gdy ruszy pompa kominkowa, a jednocześnie żeby DIM podjął pracę ...więc mam trochę więcej kabelków podłączonych ;)

Ja pod X1 mam zasilanie z gniazdka, więc chyba TYBOX ma na stałe zasilanie, bo tam mu zasilanie podłaczyłem.

Przełączyłem na R12 z 2 na 3, bo na 2 nie osiąga mi żądanej na CAR i w konsekwencji na TYBOX. Oczywiście idzie pracą ciągłą, zobaczymy jutro jak z taktowaniem.

Edytowane przez Eszi1980

Obecnie mam ustawione na 1,5 R12

Panowie, a trymer można ustawiać na "połówkach", czy tylko na 1, 2, 3 itd?

Jeśli można, to tylko wtedy gdy jest podłączona czujka pogodowa?

Samemu nie za bardzo mam jak to sprawdzić, bo te termometry w DIM trochę chyba przekłamują.

Ten od niskiej temperatury pokazuje np. 39 stopni, przy trymerze na pozycji 3 (czyli 35 stopni), a w danym momencie zasilanie z kotła to np. 37 stopni.

Musiałbym się chyba zaopatrzyć w jakiś porządny termometr do założenia na rurę.

Panowie, a trymer można ustawiać na "połówkach", czy tylko na 1, 2, 3 itd?

Jeśli można, to tylko wtedy gdy jest podłączona czujka pogodowa?

Samemu nie za bardzo mam jak to sprawdzić, bo te termometry w DIM trochę chyba przekłamują.

Ten od niskiej temperatury pokazuje np. 39 stopni, przy trymerze na pozycji 3 (czyli 35 stopni), a w danym momencie zasilanie z kotła to np. 37 stopni.

Musiałbym się chyba zaopatrzyć w jakiś porządny termometr do założenia na rurę.

szczerze to sprawdziłem, to dopiero po podłączeniu sondy i to właściwie dzięki temu, że mam termometr na zasilaniu podłogówki, a że w temp. zewn. dodatnich krzywa 1 jest za niska, a 2 za wysoka, to kombinowałem i tak się dowiedziałem :). Lepiej byłoby gdyby można było przełącznikiem S27;9 minimalną na mieszaczu ustawić 25* i 30*C zamiast 25 i 35*C, to by mi podniosło temp zasilania w dodatnich zewnętrznych. Wracając do pytania, myślę skoro działa z sondą, to nie wiedzę powodu aby nie działało bez. Swoją drogą, to u mnie w instr. od DIM i we wszystkich instrukcjach DIM, dostępnych na stronie Immergasa jest napisane, że w zakresie pracy 25*C-50*C pozycje potencjometru bez sondy to:1=max 25*C; 2=max 32*C; 3=max 38*C; 4=max 42*C; 5=max 50*C. a wy mi tu od samego początku inne wartości podajecie :confused:

Edytowane przez montixe

Swoją drogą, to u mnie w instr. od DIM i we wszystkich instrukcjach DIM, dostępnych na stronie Immergasa jest napisane, że w zakresie pracy 25*C-50*C pozycje potencjometru bez sondy to:1=max 25*C; 2=max 32*C; 3=max 38*C; 4=max 42*C; 5=max 50*C. a wy mi tu od samego początku inne wartości podajecie :confused:

Mam przed sobą właśnie instrukcję i u mnie jest dla zasilania 25*C-50*C:

1 - 25*C

2 - 30*C

3 - 35*C

4 - 40*C

5 - 50*C

Ale w praktyce może to działa właśnie jak u Ciebie, bo przy trymerze na pozycji 3 termometr pokazuje mi kilka stopni więcej niż 35*C.

Muszę spróbować z pozycją nr 2.

Z tyłu mam napisane, że to wersja instrukcji 05/2012.

Mam jeszcze papierową wersję po włosku (11/2011) i tam są takie same wartości jak w tej polskiej.

Tak przy okazji tylko dodam, że żałuję, że nie wziąłem wersji z pompami energooszczędnymi.

DIM kosztował chyba 1000 zł więcej i stwierdziłem, że to mi przez kilkanaście lat się nie zwróci, ale wtedy nie widziałem, że pompy biorą tyle mocy, więc pewnie dużo szybciej by się to zwróciło.

Tak przy okazji tylko dodam, że żałuję, że nie wziąłem wersji z pompami energooszczędnymi.

DIM kosztował chyba 1000 zł więcej i stwierdziłem, że to mi przez kilkanaście lat się nie zwróci, ale wtedy nie widziałem, że pompy biorą tyle mocy, więc pewnie dużo szybciej by się to zwróciło.

Ja to uwzględniłem w ogólnych kosztach, liczyłem że pompa w kotle victrix tt 20 także jest energooszczędna, ale okazuje się że nie :(

Ja to uwzględniłem w ogólnych kosztach, liczyłem że pompa w kotle victrix tt 20 także jest energooszczędna, ale okazuje się że nie :(

tak z ciekawości, czy te nowe najnowsze energooszczędne pompy w DIM, nadal nie mają autoadaptacji? Tych pokazanych w mojej instr. DIM, to w ogóle nie kumam jak, co i kiedy powinno być ustawione. Zero informacji czy zaleceń. Jak dla mnie, w DIM, a w kotle to już bezwzględnie, powinna być pompa z autoadaptacją, ze względu na zróżnicowane potrzeby dla CO i CWU.....tak jak ma Victrix Superior , tak piszą w jego instr,:

Pompa obiegowa c.o.

Kotły Victrix Superior 24/32 kW są wyposażone

standardowo w pompę obiegową c.o. z regulatorem

elektrycznym o trzech prędkościach.

Prędkość pompy może być wybrana na stałe (V1,

V2, V3) lub przełączana automatycznie (tryb

AUTO) tak, aby utrzymać stałą różnicę temperatury

zasilania i powrotu c.o. (∆T=15ºC, ustawiana od

5 do 25ºC) i to by mi pasowało, ustawiasz deltę i pompka sama się ustawia :)

Jeszcze jedna sprawa @Eszi1980 i @michał222, czy na powrocie podłogówki do sprzęgła macie zawór zwrotny? W instr. jest pokazany na rysunku, na obu powrotach, a u mnie jest tylko na powrocie od grzejników i praktycznie rurka powrotu podłogówki jest tak oryginalnie dopasowana, że nawet jak by się uparł wstawić ten zawór, to bez gięcia rury się nie da.

Edytowane przez montixe

Rzeczywiście, w instrukcji jest napisane "Zawór jednokierunkowy Europa" dla obu stref, a jest tylko na jednej.

Dodałem zdjęcie.

Przy okazji widać, że temperatura zasilania podłogówki to prawie 40*C (chwilę wcześniej było ponad 40*C), mimo ustawienia trymera na poz. 3, ale to muszę jeszcze sprawdzić, czy to nie jest czasem przypadek, że zamknęły się siłowniki na rozdzielaczu podłogówki i to coś psuje.

Na pewno znaczenie ma jeszcze to, czy załączyła się też pompka od wysokiej temperatury.

Trzeba będzie to poobserwować.

DSC10472.jpg

Rzeczywiście, w instrukcji jest napisane "Zawór jednokierunkowy Europa" dla obu stref, a jest tylko na jednej.

Dodałem zdjęcie.

Przy okazji widać, że temperatura zasilania podłogówki to prawie 40*C (chwilę wcześniej było ponad 40*C), mimo ustawienia trymera na poz. 3, ale to muszę jeszcze sprawdzić, czy to nie jest czasem przypadek, że zamknęły się siłowniki na rozdzielaczu podłogówki i to coś psuje.

Na pewno znaczenie ma jeszcze to, czy załączyła się też pompka od wysokiej temperatury.

Trzeba będzie to poobserwować.

[ATTACH=CONFIG]303097[/ATTACH]

Przy obecnych ustawieniach i temp. -5, też mam trymer na 3, zanim dogrzeje do żądanej 22 na Car(raczej nie dogrzeje), także niska pokazuje 41, wysoka 40 (grzejniki obstawiam nie dogrzeją do 21). Kocioł pokazuje 44, ale nie na małym płomieniu lecz z jedną kreską. Oczywiście obie pompy chodzą cały czas na pp1 i cp1. Chyba musze zwiększyć temp. zasilania, albo offsetem w góre?

Montixe pompy w DIM top abt chyba mają autoadaptacje, jutro sprawdze.

Fakt że odkręciłem grzejnik w garażu i drabinke w kotłowni, chyba nic nie namieszałem, mam Tyboxa w sypialni na górze?

Pompy w DIM TOP A-BT podczas funkcjonowania odnajdują idealny punkt pracy z cisnieniem proporcjonalnym lub stałym. Dzieki tej regulacji, osiągi pompy i zwiazane z tym zuzycie energii jest regulowane na podstawie rzeczywistego zapotrzebowania na ciepło. Nie bede wypisywał treści instrukcji, opisuje to 10 strona, pkt 1.12.

DSC_0547 (640x360) (2).jpg

Edytowane przez Eszi1980

• 3 weeks później...
tak, ale to jest dla maksymalnej temp zasilania 38*C przy -20*C na zewnątrz. Dla grzejników to za mało. Jeśli masz niskotempreaturowe, (55-zasilanie,40-powrót,20-t.pomieszcz.) to tak się dobiera ich wielkość, aby przy -20*C na zewnątrz przy zasilaniu temp.55*C utrzymać 20*C w pomieszczeniach.

w takiej postaci jak masz teraz nie pogodzisz obu układów z pracą ciągłą. oba potrzebują różnych temp. zasilania, więc zawsze będzie gdzieś za ciepło albo za zimno. Musisz mieć dwie osobne krzywe, przy czym temp. grzania na kotle, czyli krzywa ustawiona na CAR, bo on zarządza kotłem, musi być dla strefy wyższej temp. Na razie możesz sobie spróbować (wszystko masz opisane w instr. kotła i DIM) odłączyć cz.pogodową od kotła, przedłużyć przewód kostką elektryczną i podpiąć to, pod odpowiednie zaciski w DIM i ustawić R12 na 1 (to będzie krzywa 1 dla mieszacza) a na CAR pokrętłem z kaloryferkiem, tym którym teraz wybierasz krzywą, ustawisz sobie stałą temp. 40*C (w obecnych temp. taka powinna wystarczyć dla grzejników). Temp pomieszczenia ustaw wyższą, aby CAR nie wyłączył podłogówki. Zobaczysz jak zachowuje się temp. tam gdzie masz tylko podłogówkę. Jeśli się ustabilizuje, to wygrałeś, jeśli będzie cały czas spadła, to ustawisz R12 pomiędzy 1 a 2, jeśli będzie cały czas rosła, to już nic nie da się zrobić . Dla mojego domu krzywa 1 w DIM jest jeszcze za stroma aby układ pracował bez przerwy i nie podnosił temp. wyżej niż 22*C, ale niestety nie da się już niżej ustawić (takie możliwości mają tylko kotły z automatyką Superior bo tam dla DIM można na kotle ustawić offset). Może tobie będzie ta krzywa pasowała. Jeśli taki system zda u ciebie egzamin, to w przyszłości pociągniesz sobie kabelek i zastosujesz dwie cz. zewnętrzne (nie musisz kupować org. immergasa. Na stronie 8 post #160, podałem jakie elementy są potrzebne, aby samemu zrobić cz. pogodową, koszt całości ok 10PLN (słownie -dziesięć PLN)

Witam, po długiej nieobecności. montixe czujka podłączona pod DIM, CAR na 40 stopni, R12 pomiędzy 1 i 2 (trzeba to miejsce na wyczucie ustawić, dokładne miejsce nie jest określone). Co z Offsetem, miałem -10(ale na samej podłogówce po odcięciu grzejników Tyboxem taktowanie, z grzejnikami ok), ustawiłem na 0. Czy dobrze? Instalacja pracuje, jutro zobaczymy czy jak podłogówka zareaguje, przy R12 na 1, niestety taktowanie. Pozdrawiam i proszę o sugestie, szczególnie temp. na grzejnikach (brak sondy, ale są termostaty).

Edytowane przez Eszi1980