Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad wyborem kotła i poza oczywistymi parametrami zależy mi na jego cichej pracy ponieważ planuję zainstalować do na poddaszu za ścianą sypialni. Producent pisze o 48 db ale trochę mi się nie chce wierzyć że jest kilka razy głośniejszy od Cerapura. Dlatego chciałem zapytać o wasze odczucia odnośnie jego pracy.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak dla mnie najgłośniejsza jest pompa obiegowa. Na "trójce" jest dużo głośniejszy niż na "dwójce". Głośniej jest też jak grzeje CWU (idzie na pełnej mocy) - mój aż delikatnie zaczyna gwizdać ;). Przy normalnej pracy za ścianą będzie niesłyszalny. Producent przypuszczam podaje najgorszy przypadek (pompa obiegowa na 3 i pełna moc palnika).

Ja go mam w łazience i przy zamkniętych drzwiach go nie słychać.

Witam serdecznie.

Nie będę ukrywał, że nie czytałem całego wątku, ale mam nadzieję, że mi pomożecie.

Jestem posiadaczem vitrixa x2 v.2011 + zasobnik od 4 lat. W domu grzejniki z podłogówką. Wszystko na jednym poziomie (podłogówka w kuchni, łazience i holu). Na grzejnikach nie ma regulatorów.Do tej pory sterował tym Delta 200 bez fabrycznego dim'a i czujnik zewnętrzny. Różnie to wyglądało, bo temperatury skakały jak chciały. W związku z tym, że robię remont i musiałem trochę przerobić instalacje pomyślałem o uporządkowaniu tego wszystkiego. Jak pomyślałem to kolejnego dnia padł mi sterownik pokojowy (chyba czuł) :) .

Teraz moje pytanie. Czy, jeżeli zakupię sterownik Car V2 to z tym moimi pompami, czujnikiem będzie można sterować wszystkim ładnie pięknie, czy pozostaje kolejna przeróbka i zakup pełnego DIM'a ? Poniżej zdjęcie instalacji w kotlownikotłownia.jpg

mam zagwozdke - najwyrazniej dzisiaj zawor bezpieczenstwa w kotlowni upuscil nieco wody. co prawda nie zawor kotla, ale moze macie pomysl ki diabel - chodzi o zawor na zasilaniu w zimna wode zasobnika CWU i kotla CO oraz dalej na cala instalacje sanitarna zimnej wody. nie wiem, czy taki zawor jest jednostronny, czy obustronny, wiec nie umiem powiedziec, skad cisnienie poszlo - z sieci, kotla, czy zasobnika.

mam zagwozdke - najwyrazniej dzisiaj zawor bezpieczenstwa w kotlowni upuscil nieco wody. co prawda nie zawor kotla, ale moze macie pomysl ki diabel - chodzi o zawor na zasilaniu w zimna wode zasobnika CWU i kotla CO oraz dalej na cala instalacje sanitarna zimnej wody. nie wiem, czy taki zawor jest jednostronny, czy obustronny, wiec nie umiem powiedziec, skad cisnienie poszlo - z sieci, kotla, czy zasobnika.

Normalka. Dopompuj ciśnienia do naczynia przeponowego. Musi byc tyle, ile panuje w instancji wodociągowej, aby je zrównoważyć. Zazwyczaj ok 4 bary

Nie mam niestety manometru i nie jestem pewien, czy gdzieś jest króciec, do którego mozna by go wkrecic.

manometr na belce jest tylko do wskazania ciśnienia w sieci wodociągowej. Ciśnienie w naczyniu uzupełnisz na podstawie manometru w pompce samochodowej. Musisz tylko zakręcić główny zawór zimnej wody i spuścić wodę z kranu i dopiero wtedy pompować. Jak masz sprężarkę, to masz lżej. Możesz też zdjąć naczynie wyrównawcze na czas pompowania.

Witam A ja mam takie pytanko Moj vitrix co tydzien w poniedzialek o godz 2.00 w nocy wygrzewa mi zasobnik do 65°C (zabija bakterie) i teraz jest pytanie czy da sie jakos zmienic godzine tego wygrzewania? Np. jakos popoludniu zebym mial cos z tej cieplej wody.

Nie da się przestawić. Ja w ogóle nie używam tej funkcji. U mnie woda nie stoi w zasobniku długo. Mam zasobnik 200L i tak liczę, że mam ok 2 wymiany na dobę. Jeszcze nie słyszałem, aby w Polsce, ktoś zachorował na Legionelle. A poza tym, tak się kiedyś zastanawiałem, gdyby nawet była taka możliwość rozwoju bakterii, to co daje samo wygrzanie zbiornika, a co z wodą w rurach?

Nie da się przestawić. Ja w ogóle nie używam tej funkcji. U mnie woda nie stoi w zasobniku długo. Mam zasobnik 200L i tak liczę, że mam ok 2 wymiany na dobę. Jeszcze nie słyszałem, aby w Polsce, ktoś zachorował na Legionelle. A poza tym, tak się kiedyś zastanawiałem, gdyby nawet była taka możliwość rozwoju bakterii, to co daje samo wygrzanie zbiornika, a co z wodą w rurach?

Ktos juz pisal kiedys tu, że jak sie uzywa wody normalnie to nie ma to wiekszego sensu. Pewnie jakis jest jak masz podlaczony juz zasobnik a nie uzywasz w czasie budowy np lub wyjezdzasz, ale jak mowisz trzebaby jeszcze spuscic troche wody co jakis czas zeby ruszyc wode w rurach...

Po trzech latach skończyła sie elektroda jonizujaca. Wyskakuje błąd nr 38. Kocioł jeszcze startuje ale od czasu do czasu trzeba go zresetowac.

Czytam i nie zrozumiałem: to w koncu w Car2 mozna mieć podświetlenie?

u mnie miałem błąd 38 z powodu uszkodzenia płyty, potem pojawiał się 43 i 01. Z biegiem czasu błędy pojawiały się coraz częściej a reset musiał być "twardy" -wtyczka z kontaktu, bo występował już 08.

Korzystaj póki masz gwarancję. Ja dostałem nowy wymiennik, bo padł bezpiecznik termiczny i teraz będę miał wymianę wentylatora, bo łożysko popiskuje. Więc zostanie jeszcze tylko od nowości pompa i siłownik trójdrogowca. Więc opłaca się robić przeglądy coroczne w ciągu gwarancji :).

Mój CAR nie ma podświetlenia (w kieszonce na baterie, nie mam styków)

Słyszałem, że niekorzystne dla wymiennika, jest połączenie kotła gazowego z kotłem na paliwo stałe (kominek, piec węglowy, śmieciuch itp), ze względu na zanieczyszczenia instalacji, które generują takie kotły.

Dowiedziałem się, że w nowych kotłach TT, wymiennik posiada miejsca, które nie sposób dobrze wyczyścić bez specjalnej chemii (jakieś duże zwężenia wężownic, podatne na zapychanie w przypadku zaniedbań albo np. gdy filtr nie wyłapie włosia konopnego) :(

Podobno najlepsze wymienniki miały SUPERIORY (całkowicie rozbieralne do czyszczenia)

Edytowane przez montixe