Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

To co napisałem nie wynika z mojego wykształcenia czy doświadczenia zawodowego, a z praktyki. Odebrałem własnie czwarty budynek w swoim życiu (wszystkie z ogrzewaniem gazowym) i wiem że nie raz to co jest w przepisach nijak nie ma się do rzeczywistości. U nas ile urzednikow tyle opini. Kazdy robi jak uważa, ale ja jestem zdania ze i tak decydujący głos mają Ci na końcu - gazownik, kominiarz czy inspektor ze starostwa, albo i geodeta. I na tym bazuję i każdy odbiór budynku przechodziłem niemal bez zastrzeżeń. Dlatego w obecnym domku mam wentylacje mechanicza naw-wyw z rekuperatorem, kocioł kondensacyjny, a wentylacja grawitacyjna jest w kotłowni (raczej pomieszczenie gospodarcze z pralnią) i garażu.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie dziś dostałem odpowiedz w sprawie gwarancji od Immergas'a na DIM i CAR v2.

Może komus sie przyda zanim bedzie podejmowal decyzje co kupic i kiedy :)

"Witam,

Jeżeli DIM + CAR były zakupione i zamontowane wraz z kotłem – wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klienta traktujemy je jako komplet, czyli ich okres gwarancyjny jest równy z gwarancją kotła (maksymalnie 5 lat od daty uruchomienia, pod warunkiem dokonania pierwszego uruchomienia i corocznych przeglądów przez Autoryzowany Serwis Techniczny Immergas – patrz warunki gwarancji).

Jeżeli kocioł został zainstalowany i uruchomiony, a DIM i CAR dokupione i zamontowane później – mają ustawową dwuletnią ochronę gwarancyjną na podstawie dokumentu sprzedaży."

Dla mnie bardzo pozytywne podejście do klienta :)

Czy ktoś wyciszał pomieszczenie w którym pracuje kocioł? U mnie jest powieszony na ścianie działowej (silikat - 12cm) i jego pracę wyraźnie słychać w sąsiadującej z nim łazience. Podejrzewam, że drgania są przenoszone przez ścianę i stąd tak "buczy". Pomyślałem, żeby pomiędzy kocioł a ścianę włożyć jakąś gumę, może wełnę szklaną? Część hałasu pewnie przenosi się przez szacht kominowy. Może więc też obłożę go wełną od kotłowni?

Co o tym myślicie?

Teraz żałuję, że nie dałem tego pieca na ścianie zewnętrznej :/

Na rysunku kocioł jest na czerwono.

komin_spalinowy.png

Edytowane przez adam-p

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów,

Z Waszych rad korzystam ponad rok ale dopiero teraz znalazłem chwilkę aby zarejestrować się na forum. Dzięki Waszym sugestiom mój Victrix v2011, nie jest tak żarłoczny jak po instalacji i uruchomieniu przez technika. Tej zimy w najchłodniejszy dzień spalił przez dobę 10,8 m3 ( w dzień było około -14C) do 5,2 m3 (w dzień 10C). Średnie spalanie w lutym miałem na poziomie 6,95m3. Mam dom ok 200m2, z otwartą antresolą na salon i dużą klatką schodową więc uważam, że są to doskonałe wyniki. (pól na pół podłogówka i grzejniki, rozdzielacz DIM, termostat ON/OFF mojej produkcji oraz dwie sondy temperatury zewnętrznej - tu ogromne podziękowania dla montixe - wykonałem je za grosze, zasobnik cwu 100l oraz programator czasu pracy pompy obiegowej oraz czasu grzania wody w zasobniku też mojej produkcji)

Tak naprawdę chciałbym się poradzić jak wychodzicie z trybu programowania, mój Victrix mimo, ze ma sprawne przyciski nie chce opuścić tego trybu gdy wciskam jednocześnie Reset i Lato/Zima. Wtedy zazwyczaj przechodzi do kolejnego podmenu. Kiedyś też czekałem ponad 20 minut na opuszczenie trybu programowania, niestety też nie wyszedł. Dotychczasowo stosowaną metodą jest Power OFF/ON.

U mnie będzie wisiał na ścianie nośnej z Porothermu. Myślę, że będzie cicho.

Obawiam się, że będziesz go słyszał. Ja mam identycznie na ścianie nośnej z Porothermu i słyszę buczenie kiedy piec pracuje w drugiej części domu,, kotłownia jest za garażem. Być może kiedy przybędzie mebli dźwięk będzie mniej słyszalny. Jeśli jesteś w trakcie montażu podłuż krążki gumowe pomiędzy piec/DIM a ścianę.

Pozdrawiam

Edytowane przez daro.s

Tak naprawdę chciałbym się poradzić jak wychodzicie z trybu programowania, mój Victrix mimo, ze ma sprawne przyciski nie chce opuścić tego trybu gdy wciskam jednocześnie Reset i Lato/Zima

U mnie z trybu programowania wychodzi się zgodnie z sekwencją opisaną w instrukcji, ale też kojarzę, że czasami zamiast wyjść, wchodził do menu.

Obawiam się, że będziesz go słyszał. Ja mam identycznie na ścianie nośnej z Porothermu i słyszę buczenie kiedy piec pracuje w drugiej części domu,, kotłownia jest za garażem.

Mam podobnie, DIM powieszony w pomieszczeniu gospodarczym, na ścianie nośnej (Porotherm) za salonem, a zaraz obok niego, na ścianie zewnętrznej, domu wisi kocioł.

Pracę kotła słychać w samym salonie, a nawet w pokoju jakieś 8 m dalej.

Pompę od kaloryferów mam ustawioną na 3 biegu, od podłogówki na 1, a w kotle na 2.

U mnie z trybu programowania wychodzi się zgodnie z sekwencją opisaną w instrukcji, ale też kojarzę, że czasami zamiast wyjść, wchodził do menu.

Mam podobnie, DIM powieszony w pomieszczeniu gospodarczym, na ścianie nośnej (Porotherm) za salonem, a zaraz obok niego, na ścianie zewnętrznej, domu wisi kocioł.

Pracę kotła słychać w samym salonie, a nawet w pokoju jakieś 8 m dalej.

Pompę od kaloryferów mam ustawioną na 3 biegu, od podłogówki na 1, a w kotle na 2.

Stopa antywibracyjna.jpg

Może coś takiego. Stopka antywibracyjna. Coś podobnego przewiduję u siebie.

Witam,

mam takie pytanie (victrix x12) według instrukcji jest aby podłączyć pogodówkę należy podłączyć ją pod zaciski numer 38 oraz 39 czy ma tutaj znaczenie polaryzacja ? czy bez różnicy ?

Nie ma znaczenia, nota producenta układu KTY81 nie określa polaryzacji wyjść.

Capture.JPG

Pozdrawiam

Witam wszystkich Forumowiczów!

Jestem na etapie wyboru kotła. Instalacja mieszana: podłogówka + grzejniki, powierzchnia grzana 165m2, ocieplenie 20 cm ściany, 20 cm podłoga, 35 cm strop. Jednym z moich faworytów jest Immergas. Wykonawca zaproponował kocioł Victrix X 24 2I. Kocioł w bardzo przystępnej cenie, podobno aktualnie dostarczany z pompą elektroniczną. Ja zastanawiałem się nad nowszym Victrix 20 X TT 2 ERP. Czy Waszym zdaniem wymiennik z innego materiału i elektronicznie sterowany zawór gazowy przekładają się na mniejsze zużycie gazu (czyli czy warto kupić taki kocioł)?

Kolejne dwa pytania dotyczą ogólnie kotłów Immergas:

Jakie są Wasze doświadczenia z awaryjnością tego kotła? Czytając ten jak i inne wątki dotyczące tej marki można znaleźć powtarzające się informacje o awariach płyt głównych.

Kolejna pytanie: jak oceniacie głośność kotłów Immergas? Dom będzie parterowy, jeden z pokoii będzie sąsiadował z kotłownią, kocioł będzie wisiał na ścianie nośnej przeciwległej do pokoju. Czy istnieje obawa, że kocioł może być mocno słyszalny w tym pokoju?

Kocioł Victrix X 24 2I wraz z DIM V2 ABT mam od dwóch lat, więc to raczej dość krótki okres, aby powiedzieć coś o awaryjności.

W każdym razie póki co (odpukać), wszystko jest w porządku i nie było żadnej awarii.

Jeśli chodzi o głośność kotła, kilka postów wyżej był ten wątek poruszony, więc możesz trochę o tym przeczytać.

Jakie są Wasze doświadczenia z awaryjnością tego kotła? Czytając ten jak i inne wątki dotyczące tej marki można znaleźć powtarzające się informacje o awariach płyt głównych.

A czym tu się przejmować? Masz 5 lat gwarancji i na prawdę nie robią problemów. Który producent da ci tyle bez dodatkowej dopłaty? Fakt że trzeba robić przeglądy obowiązkowe w tym okresie. aby tej gwarancji nie utracić, ale i tak uważam że warto.

Witam wszystkich Forumowiczów!

Jestem na etapie wyboru kotła. Instalacja mieszana: podłogówka + grzejniki, powierzchnia grzana 165m2, ocieplenie 20 cm ściany, 20 cm podłoga, 35 cm strop. Jednym z moich faworytów jest Immergas. Wykonawca zaproponował kocioł Victrix X 24 2I. Kocioł w bardzo przystępnej cenie, podobno aktualnie dostarczany z pompą elektroniczną. Ja zastanawiałem się nad nowszym Victrix 20 X TT 2 ERP. Czy Waszym zdaniem wymiennik z innego materiału i elektronicznie sterowany zawór gazowy przekładają się na mniejsze zużycie gazu (czyli czy warto kupić taki kocioł)?

Kolejne dwa pytania dotyczą ogólnie kotłów Immergas:

Kolejna pytanie: jak oceniacie głośność kotłów Immergas? Dom będzie parterowy, jeden z pokoii będzie sąsiadował z kotłownią, kocioł będzie wisiał na ścianie nośnej przeciwległej do pokoju. Czy istnieje obawa, że kocioł może być mocno słyszalny w tym pokoju?

Do większego metrażu (170 mkw, całość podłogówka, ocieplenia takie jak u Ciebie) zamówiłem Immergas Victrix 12 ERP. Nie przesadzaj z mocą kotła.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

michal222 - właśnie wpisy w tym wątku zainspirowały mnie do zadania tego pytania... Niestety, ocena głośności pracy kotła jest sprawą chyba mocno indywidualną, a sam ocenić nie mam jak. U znajomych są Vaillanty, Viessmany i DeDietrichy.

montixe - 5 lat gwarancji to jeden z poważniejszych argumentów na Tak, tyle, że nie chciałbym aby awaria, nawet usunięta w ramach gwarancji wypadła w okresie największych mrozów. Z tego co pamiętam to właśnie m.in. u Ciebie padła płyta główna. Długo czekałeś na wymianę?

Z tego co pamiętam to właśnie m.in. u Ciebie padła płyta główna. Długo czekałeś na wymianę?

Jak padła, to wyglądało tak, że wyskakiwał błąd i trzeba było resetować kocioł i chodził dalej. Diagnoza była po południu, następnego dnia serwisant zamówił płytę, a już kolejnego dnia (po południu) była zamontowana w moim kotle. Czyli tyle czasu, ile tradycyjnie czeka się na przesyłkę kurierską. Podobnie miałem ostatnio z wymiennikiem (wysiadł czujnik który jest zatopiony w nim na stałe) i takim sposobem po 4-ech latach mam nowy wymiennik. Jeszcze planuję wymianę wentylatora, przed końcem gwarancji, bo to też jedna z droższych rzeczy w kotle ;)