lukasziza 09.06.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Witam, Właśnie dziś uruchomiłem piec Vitrix 12kw TT erp + zasobnik 160l + car v2 pogodówką. teraz mam pytanie bo wygrzewam wylewki -(wylane w maju 2015) jak ustawić piec?ustawiłem narazie na 24 stopnie temp komfortowa i ekonomiczna i tą krzywą na 2,5 - bo serwisant powiedział że to tak jakbby ogranicza temperaturę zasilania do ok 25 stopni?mam 100% podłoggówki - ten parametr build mam na 10Autoadaptacja - ONproszę Was o pomoc;) Edytowane 9 Czerwca 2016 przez lukasziza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.06.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Możesz odłączyć CAR i ręcznie ustawiać temperaturę zasilania - co dzień dwa stopnie w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 09.06.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 (edytowane) a bez odłączania car da radę?a jak odłączyć tego cara? Edytowane 9 Czerwca 2016 przez lukasziza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.06.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Właściwie nie tyle CARa, co sondę temperatury.Ja CARa i sondę podłączyłem dopiero po wygrzaniu podłogi. Nie mam przy sobie instrukcji, dlatego nie powiem ci, czy po podłączeniu sondy mozna ustawiać manualnie temperaturę zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 09.06.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 hmm w instrukcji mozna wylaczyc czujnik tem wewnetrznej - to moze to cos da? wtedy grzeje do komfottowej caly czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.06.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Ale Ty masz wyłączyć czujnik temp. zewnętrznej, żeby ustawiać temperaturę zasilania, a nie krzywą grzewczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumisio 10.06.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Odłącz czujnik zewnetrzny od pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 10.06.2016 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 (edytowane) Zrobiłem tak jak pisał mest w poście 528 na 27 stronie tego wątku. Czyli - jak chcesz tylko wygrzewać, to wyłącz na CAR wpływ cz. temp. wewnętrznej (kod serw 1122) . Nie jest wtedy brana pod uwagę temperatura pomieszczeń - czyli teraz elegancko działa z temp 25 stopni. A ty fotohobby jak długo wygrzewałeś? co jaki czas zmieniałeś temperaturę? Też przy wygrzewaniu piec chodził ciągle z zadaną temp? I jeszcze jedno pytanie - jk ustawić max temp z jaką może pracować piec? - nie chciałbym aby na podłogi poszło 60 stopni.... ? Edytowane 10 Czerwca 2016 przez lukasziza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumisio 10.06.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Zmien parametr S6 w kotle. Patrz "Programowanie płyty elektronicznej kotła". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.06.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Zrobiłem tak jak pisał mest w poście 528 na 27 stronie tego wątku. Czyli - jak chcesz tylko wygrzewać, to wyłącz na CAR wpływ cz. temp. wewnętrznej (kod serw 1122) . Nie jest wtedy brana pod uwagę temperatura pomieszczeń - czyli teraz elegancko działa z temp 25 stopni. A ty fotohobby jak długo wygrzewałeś? co jaki czas zmieniałeś temperaturę? Też przy wygrzewaniu piec chodził ciągle z zadaną temp? I jeszcze jedno pytanie - jk ustawić max temp z jaką może pracować piec? - nie chciałbym aby na podłogi poszło 60 stopni.... ? Zacząłem od temperatury zasilania 27C. Póżniej co dzień o 2C w górę, aż do temperatury zasilania 42C. Przy tej pracował dwa dni, pózniej znów co dzień, dwa stopnie C w dól. Trwało to 2.5.tygodnia Wyłączenie wpływu temp. wewnętrznej nie umożliwi takiego sposobu wygrzania wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 10.06.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 (edytowane) no właśnie widzę ale jak przekręcam to pokrętło od krzywych to czasem zwiększa się temperatua na piecuuu.... tylko nie wiem jak to do końca działa? mam wyłączony czujnik temp wewnętrzej i teraz idzie mi 24 stopnie - przy pokrętle krzywej ustawionej na 2,5 ktoś wie jak to działa? hmmm a może na car ustawić min temperturę grzania co dziennie o 2 stopinie wyzsza? Gumisio ale żeby zmienić parametr S6 to muszę odłączyć Car ? Edytowane 10 Czerwca 2016 przez lukasziza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.06.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Możesz korygować temp min, choć ja bym wolał na te dwa tygodnie odpiąć czujkę i ustawiać pokrętłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumisio 10.06.2016 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Gumisio ale żeby zmienić parametr S6 to muszę odłączyć Car ? S6 okresla max temp z jaka bedzie grzal kociol. Car nie ma nic do tego, to jest ustawienie kotla. Jak bedziesz mial podpieta czujke zew. to Car'em regulujesz krzywa, jak odepniesz to temperature. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 11.06.2016 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 (edytowane) ok. a jak ta czujke odpiąć? czy muszę wyłączyć piEC? czy potem musze coś ustawiać na kotle jak ja znowu podłączę? u mnie chyba jeśli chodzi o tem max i min to są parametry T0 i T1?jaka max temperaturę zasilania pieca ustawić?mam samą podłogówkę to ile max 45stopni? Edytowane 11 Czerwca 2016 przez lukasziza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.06.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Masz podany schemat, widzisz, gdzie podpięta jest czujka.Wyłączasz kocioł , odpinasz, załączasz ponownie i już pokrętłem, którym do tej pory zmienialeś krzywą grzewczą ustawiasz temperaturę zasilania. Po wygrzaniu podpinasz znów czujkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 11.06.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 (edytowane) ok dzięki. czujka odpięta. ale mam pytanie bo jak ustawiam pokrętłem na car temp 30 stopni to na piecu świeci się aktualnie 25? czy mże być taka różnica? Edytowane 12 Czerwca 2016 przez lukasziza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 11.06.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 teraz ustawiłem temp pokrętłem na 42 stopnie to na piecu świeci się 30 stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 12.06.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 fotohobby czy u ciebie ez tak było jak opisałem powyzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.06.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Pisałem: , Ja CARa i sondę podłączyłem dopiero po wygrzaniu podłogi. Edytowane 12 Czerwca 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 19.06.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Jaki dobrać zbiornik na CWU przy tym piecu (Victrixa X2 12kW), Waham się pomiędzy 120 a 160 litrów. Które rozwiązanie może być bardziej (jeżeli w ogóle) energooszczędne. U nas jest rodzina 3 osobowa, wanna sporadyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts