Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy to normalne, że w przy uruchomieniu w SCAR trybu zima, w momencie gdy nie grzeje palnik cały czas słychać pompę - kod F5, według instrukcji

Post-cyrkulacja w toku. Praca pompy obiegowej w toku po żądaniu c.w.u. lub c.o. w celu ochłodzenia pierwotnego obiegu.

Co zauważyłem, to w przypadku sterowania przez SCAR tylko strefy niskiej na DIM, jeżeli na piecu nie ma uaktywnionego trybu zima to piec nie uruchamia grzania.

Jeżeli SCAR steruje tylko strefą niskiej temperatury i ma zadaną do osiągnięcia temperaturę np. 21 stopni to palnik nie powinien tak długo chodzić, dopóki nie dostanie informacji od sterownika, że temperatura jest osiągnięta ?

Mały Fiat bez problemu pociągnie 2 tonową przyczepę. Pytanie, jak długo?

Tylko, że mały Fiat w specyfikacji nie ma podane, że może ciągnąć 2-tonową przyczepę, lecz dużoi mniejszą, a ta pompka na taką wysokość podnoszenie, ze tej wielkości instalację pociągnie bez problemu. Capito ?

To instalacja podobna do mojej, a w mojej pompka nawet na drugim begu zapewnia wystarczającą wydajność przepływu w pętlach.

Edytowane przez fotohobby

zerknąłem w instrukcje twojego kotła i SCAR

Czy to normalne, że w przy uruchomieniu w SCAR trybu zima, w momencie gdy nie grzeje palnik cały czas słychać pompę - kod F5, według instrukcji

Post-cyrkulacja w toku. Praca pompy obiegowej w toku po żądaniu c.w.u. lub c.o. w celu ochłodzenia pierwotnego obiegu.

a czy nie jest to związane z parametrem P67 kotła ?

Jeżeli SCAR steruje tylko strefą niskiej temperatury i ma zadaną do osiągnięcia temperaturę np. 21 stopni to palnik nie powinien tak długo chodzić, dopóki nie dostanie informacji od sterownika, że temperatura jest osiągnięta ?

zobacz: Funkcje serwisowe w SuperCAR- "MODUL" masz prawdopodobnie na trybie (MOD). Jeśli używasz zestawu DIM, to MODUL ustawia się bezwzględnie z trybu (MOD) w tryb ON/OFF (ONF)

Edytowane przez montixe

Dziękuje. Tryb on/off w CAR to modulacja?

modulacja palnika jest zawsze, niezależnie od ustawień na CAR. Używasz DIM więc ustawiasz MODUL OFF

Na CAR mam CH MIN 35 to jest T.min?

Tak

Temperatury na DIM mam 35-50, tak mam ustawione na karcie.

Przy takim CH MIN 35 na CAR, mam 45 na wyświetlaczu kotła, przy krzywej 3.0, wyłączonych przez Tyboxa grzejnikach.

Pokrętłem z grzejnikiem na CAR, ustalam krzywą dla całej instalacji, czy tylko grzejników? Podłogówką steruje R12, a sonda pod DIMem, co powoduje?

To co widzisz na wyświetlaczu kotła, to jest temp. zasilania wynikająca z krzywej (lub ustawiona na stałe w przypadku braku sondy zewn.), to oznacza, że jeśli się załączy grzanie, to właśnie kocioł będzie dążył do tej temp.

Jeśli nie masz kotła z automatyką SUPERIOR (a nie masz), to pokrętłem na CAR ustawiasz jedną krzywą dla wszystkich obiegów (całej instalacji), bo nie ma innej możliwości i logiczne jest, że krzywa powinna być dobrana dla obiegu wysokiej temp. czyli do parametrów grzejników.

temperaturą podłogówki steruje zawór mieszający zarządzany przez R12, który bez sondy ustala temp. na stałe, a z drugą sondą zewnętrzną ustala krzywą grzewczą zaworu mieszającego. Dzięki sondzie (czyli krzywej grzewczej) podłogówka gdy nie potrzebuje wysokich temperatur, nie podbiera wody grzejnikom, bo dobiera więcej z powrotu. Efekt jest taki, że na grzejniki idzie kilka stopni więcej i kocioł pracuje na niższej mocy (pali mniej).

Inna sprawa, że to co my nazywamy wysoką temperaturą, czyli temp. w przedziale 40-55*C (bo na tyle się dobiera dzisiaj grzejniki), to przez "Immergas" jest nadal postrzegane jako temperatura niska. Dlatego, to nie działa do końca tak jak powinno przy użytkowaniu przez nas kondensata i efekt jest taki, że podczas pracy obu układów jednocześnie, na grzejniki idzie dużo niższa temp. niż wychodzi z kotła, nawet o 5-10*C niższa niż grzeje kocioł (w zalezności od ustawień pomp w kotle i DIM).Tak, tak, aż tyle obniża sprzęgło. Pisałem kiedyś o tym.

Dopiero przy zasilaniu układu od 50*C wzwyż i odpowiednim przymknięciu zaworu mieszającego, na grzejniki idzie tyle ile daje źródło zasilania. Obserwuję to zjawisko, gdy zasilam kominkiem z płaszczem wodnym w okresach przejściowych, by tylko wtedy puszczam na grzejniki i 25*C w podłogę, Wtedy mam szybko ciepło w pomieszczeniach, ale nie akumuluje zbyt dużo energii w podłodze, dzięki temu nie mam przegrzewów, gdy po dniu lub dwóch chłodnych pojawia się słońce i robi się cieplej.

Edytowane przez montixe

Parametr t0 w kotle czyli min. Temp. Pracy na c.o fabrycznie 25, mogę zejść do 20.

możesz zejść, tylko po co jeśli nie zamierzasz obniżać niżej z poziomu CAR( jeśli nasz ustawione 25 na kotle, to na CAR niżej nie zejdziesz)

Parametr t1 w kotle czyli max. Temp. Pracy na c.o fabrycznie 85

tak też może zostać, bo to ograniczy krzywa

Pytania

Skoro mam na karcie DIM TOP Abt S26 (max 50)ustawiony na off,a parametr S27 (min 35) na on, to na CAR v2 ile powinienem ustawić CH MIN - 35?

nie ma znaczenia, ustawiasz na CAR ile chcesz. Zrozum, zasilasz dwa układy, każdy ma inne wymagania temperaturowe. Twoja automatyka ma możliwość wybrania jednej krzywej dla obu układów, więc ustawiasz na CAR dla układu grzejników (czyli wyższej temp.), a w DIM dla układu podłogowego (ograniczasz temp.-zabezpieczasz układ).

Więc jeśli chodzi o przełącznik S27: jeśli masz podłogówkę dużej mocy (gęsto ułożonej) i wystarcza ci w temp zewnętrznych dodatnich, na zasilaniu temp.poniżej 35*C, to w DIM możesz ustawić przełącznik S27 na OFF czyli minimalna 25*C i ustawiasz sobie krzywą dla mieszacza w DIM zgodnie z rysunkiem w instr. DIMa. Jeśli zostawisz w DIM przełączone na min 35*C, a kocioł będzie grzał temp. w przedziale 25-35*C, to mieszacz po prostu otworzy się na maxa i poda w podłogę tyle ile daje kocioł, a jeśli będzie kocioł grzał powyżej 35*C, a z krzywej w DIM będzie wynikało mniej lub równo 35*C, to mieszacz puści tylko 35*C

Minęło 24 h i niedawno, nie było mnie w domu w ciągu dnia, obie pompy w DIM stanęły. Temperatura na wyświetlaczu kotła 45 (chyba temperatura powrotu) od 1 h, i nie maleje.

jak już wcześniej napisałem, to nie jest temp. powrotu tylko temp. zasilania, jaką nakazuje krzywa

Temperatura w DIM : MB to chyba podłogówka- 35, MA to chyba grzejniki- 40.

zgadza się

Edytowane przez montixe

zerknąłem w instrukcje twojego kotła i SCAR

a czy nie jest to związane z parametrem P67 kotła ?

Też doszedłem do takiego wniosku przeglądając instrukcje. Układ ma chyba niskie zapotrzebowanie na energie cieplną, kocioł stwierdza, że wystarczy samo krążenie wody która jest w obiegu , pompa chodzi i niestety ciągnie sporo prądu. Może uda mi się obniżyć jej prędkość zgodnie z zaleceniami instrukcji. W tej chwili pompa z kotła podaje i miesza wodę na sprzęgle a druga pompa zasila strefę niskiej temperatury. Gaz się nie spala ale za to chyba rośnie zużycie prądu :(

zobacz: Funkcje serwisowe w SuperCAR- "MODUL" masz prawdopodobnie na trybie (MOD). Jeśli używasz zestawu DIM, to MODUL ustawia się bezwzględnie z trybu (MOD) w tryb ON/OFF (ONF)

Ten parametr na bank jest na OFF, chyba nawet był ustawiany jeszcze przez serwisanta przy pierwszym uruchomieniu kotła.

Dziś muszę poobserwować jak zachowuje się temperatura zasilania i powrotu na rozdzielaczu. Przy tak dużej mocy kotła i temperaturach jak teraz to chyba nie wyeliminuje częstego włączanie i wyłączanie palnika

Też doszedłem do takiego wniosku przeglądając instrukcje. Układ ma chyba niskie zapotrzebowanie na energie cieplną, kocioł stwierdza, że wystarczy samo krążenie wody która jest w obiegu , pompa chodzi i niestety ciągnie sporo prądu. Może uda mi się obniżyć jej prędkość zgodnie z zaleceniami instrukcji. W tej chwili pompa z kotła podaje i miesza wodę na sprzęgle a druga pompa zasila strefę niskiej temperatury. Gaz się nie spala ale za to chyba rośnie zużycie prądu :(

sprawdź jak masz. Na P67.2, pompa w kotle powinna stanąć i być uruchamiana dopiero przy sygnale żądania grzania. Bez sensu, że woda jest mieszana w sprzęgle i tak nie ma odbioru.

Czym sterujesz układem grzejnikowym?

Jeśli SCAR jest ustawiony jako sterownik ON/OFF i steruje podłogówką, to nie powinien raczej przy takiej pojemności układu włączać i wyłączać palnika w krótkich cyklach, jeśli nie ma osobnych zaworów termostatycznych na pętlach.

Takie coś może się zdarzyć przy grzejnikach, gdy się zamykają termostaty.

Edytowane przez montixe

sprawdź jak masz. Na P67.2, pompa w kotle powinna stanąć i być uruchamiana dopiero przy sygnale żądania grzania. Bez sensu, że woda jest mieszana w sprzęgle i tak nie ma odbioru.

Czym sterujesz układem grzejnikowym?

Jeśli SCAR jest ustawiony jako sterownik ON/OFF i steruje podłogówką, to nie powinien raczej przy takiej pojemności układu włączać i wyłączać palnika w krótkich cyklach, jeśli nie ma osobnych zaworów termostatycznych na pętlach.

Takie coś może się zdarzyć przy grzejnikach, gdy się zamykają termostaty.

Pompa stanęła. Według instrukcji parametr powinien być ustawiony domyślnie na P67.2, jednak było na P67.1 i dlatego pompa działała.

Grzejniki są sterowane przez TYBOXa, podpięty jest pod dim, pod zarządzanie strefą wysoką temperatury. Brak drugiego czujnika zewnętrznego, kiedy trafiłem na ten temat i twój post odnośnie drugiej sondy pogodówki, miałem już położone wszystkie przewody i wykończone ściany, więc jest tylko jedna sonda.

możesz zejść, tylko po co jeśli nie zamierzasz obniżać niżej z poziomu CAR( jeśli nasz ustawione 25 na kotle, to na CAR n

możesz zejść, tylko po co jeśli nie zamierzasz obniżać niżej z poziomu CAR( jeśli nasz ustawione 25 na kotle, to na CAR niżej nie zejdziesz)

tak też może zostać, bo to ograniczy krzywa

nie ma znaczenia, ustawiasz na CAR ile chcesz. Zrozum, zasilasz dwa układy, każdy ma inne wymagania temperaturowe. Twoja automatyka ma możliwość wybrania jednej krzywej dla obu układów, więc ustawiasz na CAR dla układu grzejników (czyli wyższej temp.), a w DIM dla układu podłogowego (ograniczasz temp.-zabezpieczasz układ).

Czyli po zainstalowaniu dwóch sond ustawiam

Więc jeśli chodzi o przełącznik S27: jeśli masz podłogówkę dużej mocy (gęsto ułożonej) i wystarcza ci w temp zewnętrznych dodatnich, na zasilaniu temp.poniżej 35*C, to w DIM możesz ustawić przełącznik S27 na OFF czyli minimalna 25*C i ustawiasz sobie krzywą dla mieszacza w DIM zgodnie z rysunkiem w instr. DIMa. Jeśli zostawisz w DIM przełączone na min 35*C, a kocioł będzie grzał temp. w przedziale 25-35*C, to mieszacz po prostu otworzy się na maxa i poda w podłogę tyle ile daje kocioł, a jeśli będzie kocioł grzał powyżej 35*C, a z krzywej w DIM będzie wynikało mniej lub równo 35*C, to mieszacz puści tylko 35*C

jak już wcześniej napisałem, to nie jest temp. powrotu tylko temp. zasilania, jaką nakazuje krzywa

zgadza się

Dzisiaj sprawdziłem, po ostatnim serwisie i przejściu na gaz ziemny, serwisant zmienił Tmin kotła (t0) na 20 stopni i Tmax (t1) na 66, więc może zacznę od początku.

Znalazłem dane projektu budynku

Zapotrzebowanie: 9,8 kW przy -20.

Maksymalne zużycie gazu ziemnego 1.89 m3/h

Grzejniki typu CV, parametry 55/40 stopni

Ogrzewanie podłogowe 45/35 stopni

Tz: 55 stopni, Tp: 40 stopni, Tprz: 38.12

Ustawienia instalacji:

Dwie sondy zewnetrzne, jedna DIM, druga kocioł, TYBOX dla grzejników

Na CAR : CH MiN: 30, ile właściwie ustawić? Ten parametr (CH MIN ustawione na CAR) wstawiam jako Tmin do arkusza "Kalkulatora Krzywej Grzewczej", czy wartość parametru t0 z kotła czyli 25 stopni)?

modul na off, autoadaptacja off, BUILD 1

Na kotle:

pompa na 2-gim biegu

t0: 20, przestawiać na 25, czy zostawić? I tak mogę podnieść sobie CAR.

t1: 66, tutaj serwisant mi zmienił z 85, co o tym myślisz?

DIM TOP ABT

Karta S25 1)on, 2)off, 3) off; S26 4)on, 5)on, 6)off; S27 7)off, 8) nieużywany, 9) off

R12 na 2

W myśl tego co napisałem, o ile słusznego, podstawiłem dane wyszła mi krzywa: 4,7, offset -12.

Parametry właściwe.jpg

Zostały mi do ustawienia także przepływy w rotametrach podłogówki, gdyż wszystkie są na ... . Jedynie pętla w łazience na górze idzie bezpośrednio, nie przez rotametr.

Nie wiem czy się uda, gdyż nie mam legendy, gdzie która pętla jest podłączona, patrząc od lewej. Można regulacje robić na pracującej instalacji? Jakieś sugestie jak to ustalić?

Parametry właściwe.jpg

Edytowane przez Eszi1980

DIM TOP ABT

Karta S25 1)on, 2)off, 3) off; S26 4)on, 5)on, 6)off; S27 7)off, 8) nieużywany, 9) off

R12 na 2

Jeżeli przełącznik S26 4) on - Strefa główna = strefa 2 to nie powinno być S26 5) off - Super CAR: kontrola odpływu strefy głównej

Według instrukcji jeżeli S26 5 jest na on to SCAR kontroluje odpływ całej instalacji

po ostatnim serwisie i przejściu na gaz ziemny, serwisant zmienił Tmin kotła (t0) na 20 stopni i Tmax (t1) na 66

w kotle nic nie zmieniaj, nie ma potrzeby

Grzejniki typu CV, parametry 55/40 stopni

Ogrzewanie podłogowe 45/35 stopni

Tz: 55 stopni, Tp: 40 stopni, Tprz: 38.12

Dla pełnego zakresu ustawionego na kotle - t. min/max 20/66*C i dla temp. pomieszczenia 22*C, krzywa z danych wychodzi 3.5 offset (-2)

ale ze względu na specyfikę grzejników i ich wydajność w okresach przejściowych, ustawiłbym na CAR temp. min. (CH MIN / MINRIS) na 25*C, krzywą 3.4 offset (-2)

mógłbyś też spróbować 3.9 (-7) dla ustawień: (zmiana tylko zawsze na CAR) - T.min 27*C i (T.max na kotle 66*C- tego nie ma sensu zmieniać) - przy tej krzywej będą trochę niższe temp. zasilania (tak nie pomyliłem się, będą niższe mimo wyższej krzywej ponieważ offset jest bardziej na minus), szczególnie w T. zewn. dodatnich, ale może wystarczy grzejnikom aby dogrzewać

jak zmienisz tylko parametry T. min i/lub T.max zasilania, a reszta wymagań zostaje bez zmian, to zmienia się numer krzywej, ale jej położenie jest takie samo

żeby było prościej zrozumieć, np:

25/66 OTC 3.9(-7) = 30/66 OTC 4,4(-12) - dla T. pomieszczenia 22*C i dla zaś 55*C przy -20*C

Mając na wzgledzie własne doświadczenia z grzejnikami, dla nich wyliczam krzywą podstawiając dane ustawień na kotle, ustawiam krzywą na CAR i jak nie dogrzewa w okresach T. zewn dodatnich (a tak zazwyczaj jest przy zwykłych grzejnikach), to krzywej nie zmieniam, ale podnoszę trochę T.min zasilania na CAR, w ten sposób podnosi się początek krzywej, ale czasem jeśli podniosę znacznie przód, to też podnosi się koniec krzywej, wtedy go obniżam (ponieważ w ujemnych zazwyczaj nie ma problemu z dogrzaniem pomieszczeń) poprzez zmianę numeru krzywej na CAR (pokrętło z grzejnikiem), tyle aby przecięcie było zgodne z założeniami - w twoim przypadku przecięcie jest punkcie: zasilanie 55*C przy -20*C na zewnątrz. Do tej zabawy służy wizualizacja graficzna krzywych i tabelka OTC obok.

Przy samej podłogówce z reguły nie na problemu, jak wyliczysz tak ustawiasz, ewentualnie małe korekty jeśli się chce, aby kocioł pracował (uzupełniał tylko straty) cały sezon bez przerwy.

DIM TOP ABT

R12 na 2

w DIM też zostawiasz tak jak jest

Można regulacje robić na pracującej instalacji?

regulacje rotametrów wykonuje się na pracującej instalacji

Edytowane przez montixe

Jeżeli przełącznik S26 4) on - Strefa główna = strefa 2 to nie powinno być S26 5) off - Super CAR: kontrola odpływu strefy głównej

Według instrukcji jeżeli S26 5 jest na on to SCAR kontroluje odpływ całej instalacji

przy współpracy DIM i kotła z automatyką SUPERIOR oraz SuperCAR, możne być tak jak piszesz albo odwrotnie, zależnie od własnych preferencji - pełna dowolność

kolega "Eszi1980" nie ma kotła SUPERIOR ani SCARa i steruje za pomocą CAR v2, więc nie ma możliwości rozdzielenia obiegów (nawet jeśli przestawi, to nie zadziała)

Edytowane przez montixe

W jaki soposób mogę ograniczyć max temp CO? Bo z poziomu sterownika da się tylko ustawić minimalną.

W Victrix'ach TT jest to chyba parametr t1 w ustawieniach kotła, w CAR nie zmienisz.

w starszych byl to parametr S6...

2. Jak macie ustawiony parametr biuld przy samej podłogówce?

Build =1

Jak macie ustawiony parametr biuld przy samej podłogówce?

Build =1

jeśli CAR jest w trybie - "MODUL" OFF , to gdy BUILD = 1, działa jak najniższa zwykła histereza - "start" grzania jest dokładnie 0,3*C poniżej zadanej, a "stop" grzania następuje 0,1*C powyżej zadanej.

Jeśli " MODUL" ON, to przy BUILD poniżej "10" nie będzie dogrzewało pomieszczeń (częściej pracuje sama pompa bez palnika)

Mam pytanie mam immergasa vitrix 12kw TT i CARv2.

W jaki soposób mogę ograniczyć max temp CO? Bo z poziomu sterownika da się tylko ustawić minimalną.

a po co to robić, skoro wybierasz niską krzywą to kocioł i tak wyżej nie pójdzie o ile nie będzie na zewnątrz -30 - 40 *C ?

Przy ustawieniach fabrycznych 25-85*C i grzejąc podłogówką, będziesz operować w przedziale krzywych 1 do 2. Na OTC 2 z offsetem zero masz fabrycznie 53*C przy -20*C na zewn.

No chyba, że istnieje ryzyko, że ktoś niepowołany albo przez pomyłkę, zmieni krzywą na wyższą, chcąc np. podnieść temp. CWU :)

Edytowane przez montixe

Dzięki.

Mam modul on - ale czy przy podłogówce nie powinien być Build ustawiony na 20?

Dodam że mam czujkę zewnętrzną temp.

Pytanie lepiej włączyć modulację czy nie? Jak będzie ekonomiczniej?

ps. aktualnie mam biuld 10 i modul on no i krzywa 2.0

Edytowane przez lukasziza

Dzięki.

Mam modul on - ale czy przy podłogówce nie powinien być Build ustawiony na 20?

Dodam że mam czujkę zewnętrzną temp.

Pytanie lepiej włączyć modulację czy nie? Jak będzie ekonomiczniej?

ps. aktualnie mam biuld 10 i modul on no i krzywa 2.0

Nie wiem czy na MODUL ON, w końcowym rozrachunku będzie ekonomiczniej. Ja na początku próbowałem z ciekawości MODUL ON i efekt był taki, że czasem przychodziłem do domu i było nieprzyjemnie chłodnawo, bo kocioł kręcił sama pompę, albo coś tam sobie wyliczał i grzał z temperaturą niższą niż wynikało z krzywej i wynik był taki, że gaz został spalony, a komfortu nie było. Nie wiem, może niech ktoś się wypowie, kto używa MODUL ON, dla mnie to gadżet o niezrozumiałej logice. Podobnie działa TYBOX z ustawioną adaptacją PI, (zamiast zwykłej histerezy) i wg producenta to działa tak, że sterownik ma dostosować się do charakterystyki pomieszczenia i starać się zarządzać kotłem tak, aby utrzymać komfort i w porę reagować na wszelkie zmiany temperatury, a w praktyce wygląda tak, że występują częste, krótkotrwale załączenia palnika (np 10 min podgrzewa wodę, a 5 minut stoi i tak w kółko). Efekt taki jak już pisałem wcześniej-gaz zużyty (no może trochę mniej niż w przypadku grzania do konkretnej temperatury w trybie ON/OFF), ale komfortu kompletnie brak. Już nie wspomnę, że częste załączenia, niekoniecznie wpływaj pozytywnie na podzespoły kotła, a przynajmniej tak twierdzą niektórzy.

Immergas, przy układach mieszanych (grzejniki i podłogówka) sam nakazuje bezwzględnie przełączenie w tryb MODUL OFF. Chyba zdają sobie sprawę, że gdy CAR zarządza kotłem, to przy małej bezwładności układu grzejników, przy takich krótkotrwałych załączeniach palnika, to jest kompletne nieporozumienie i nie jest możliwe utrzymanie komfortu. W moim odczuciu również przy podłogówce, wcześniej czy później komfort się traci.

Edytowane przez montixe

w kotle nic nie zmieniaj, nie ma potrzeby

Dla pełnego zakresu ustawionego na kotle - t. min/max 20/66*C i dla temp. pomieszczenia 22*C, krzywa z danych wychodzi 3.5 offset (-2)

ale ze względu na specyfikę grzejników i ich wydajność w okresach przejściowych, ustawiłbym na CAR temp. min. (CH MIN / MINRIS) na 25*C, krzywą 3.4 offset (-2)

mógłbyś też spróbować 3.9 (-7) dla ustawień: (zmiana tylko zawsze na CAR) - T.min 27*C i (T.max na kotle 66*C- tego nie ma sensu zmieniać) - przy tej krzywej będą trochę niższe temp. zasilania (tak nie pomyliłem się, będą niższe mimo wyższej krzywej ponieważ offset jest bardziej na minus), szczególnie w T. zewn. dodatnich, ale może wystarczy grzejnikom aby dogrzewać

jak zmienisz tylko parametry T. min i/lub T.max zasilania, a reszta wymagań zostaje bez zmian, to zmienia się numer krzywej, ale jej położenie jest takie samo

żeby było prościej zrozumieć, np:

25/66 OTC 3.9(-7) = 30/66 OTC 4,4(-12) - dla T. pomieszczenia 22*C i dla zaś 55*C przy -20*C

Mając na wzgledzie własne doświadczenia z grzejnikami, dla nich wyliczam krzywą podstawiając dane ustawień na kotle, ustawiam krzywą na CAR i jak nie dogrzewa w okresach T. zewn dodatnich (a tak zazwyczaj jest przy zwykłych grzejnikach), to krzywej nie zmieniam, ale podnoszę trochę T.min zasilania na CAR, w ten sposób podnosi się początek krzywej, ale czasem jeśli podniosę znacznie przód, to też podnosi się koniec krzywej, wtedy go obniżam (ponieważ w ujemnych zazwyczaj nie ma problemu z dogrzaniem pomieszczeń) poprzez zmianę numeru krzywej na CAR (pokrętło z grzejnikiem), tyle aby przecięcie było zgodne z założeniami - w twoim przypadku przecięcie jest punkcie: zasilanie 55*C przy -20*C na zewnątrz. Do tej zabawy służy wizualizacja graficzna krzywych i tabelka OTC obok.

Przy samej podłogówce z reguły nie na problemu, jak wyliczysz tak ustawiasz, ewentualnie małe korekty jeśli się chce, aby kocioł pracował (uzupełniał tylko straty) cały sezon bez przerwy.

w DIM też zostawiasz tak jak jest

regulacje rotametrów wykonuje się na pracującej instalacji

Dziękuję serdecznie, za pomoc. Ustawiłem krzywą 3.4 offset -2, CH MIN 25. Przy obecnej temperaturze zewnętrznej 7 stopni, temperatura zasilania, wynikającą z krzywej wynosi 36-37 stopni.

Na CAR w czasie podgrzewania wody w zasobniku ustawione na -2 stopnie +1 stopień (parametr t2 na 1) świeci sie ikona Sygnał żądania pracy na ogrzewanie, czy to normalne? Czy to dobre ustawienie w trybie zima? Nie mam instalacji solarnej.

Co to jest ta funkcja Aqua Celeris, nie mogę tego znaleźć w instrukcji, a także ta ikon się świeci? Kocioł podgrzewa wodę jakoś długo, na min. palniku bez podziałek, temperaturą do około 55 stopni, mam ustawione na pokrętle w CAR 44.

Wracając do rotametrów, nie mogę więcej niż na 2l/min rozkręcić, gdyż rotametr wychodzi z mocowania i to niestety nie na każdym rotametrze udaje mi się do takiej wartości rozkręcić. Gdzieś czytałem że zakres regulacji rotametra w domu mieszkalnym wynosi od 0,8 do 2 l/min. Stąd pytanie, czy podana w projekcie wartość określana jako max to właśnie 2l/min.? Czy wszystko ok, instalacja nie jest chyba zapowietrzona, mam odpowietrzniki automatyczne.

Kolejne pytanie, czy i w jaki sposób podpina się pod listwę poszczególne pętle, jeśli mamy np. 5 to podłączenie zaczyna się od lewej w prawo, czy od najbliższego punktu do najdalszego, niestety nie mam opisu w skrzynkach rozdzielaczy. Ponawiam pytanie jak to ustalić. Pozdrawiam i dziękuje raz jeszcze za pomoc.

Na CAR w czasie podgrzewania wody w zasobniku ustawione na -2 stopnie +1 stopień (parametr t2 na 1) świeci sie ikona Sygnał żądania pracy na ogrzewanie, czy to normalne? Czy to dobre ustawienie w trybie zima? Nie mam instalacji solarnej.

To nie ma znaczeniea czy tryb zima, czy lato, CWU to osobny obwód. Tak samo nie ma znaczenia, czy masz solary, czy ich nie masz, parametr t2 ustawiasz taki jaki chcesz. Jak dasz na dwójkę, to trochę szybciej będzie grzało zasobnik, ale za to zawsze dużo wyższą mocą i stracisz trochę na komforcie, bo skoro masz ustawione 44*C, to załączy się przy 34*C, a to już będziesz czuł pod prysznicem i zacznie się zakręcanie zimnej wody. W ustawieniu które masz, kocioł też podnosi moc, ale tylko wtedy, gdy jest duży pobór. Ja na twoim miejscu spróbowałbym ustawienie t2=3. Ja u siebie nie mam możliwości ustawienia histerezy 5*C, ale wydaje się być optymalna, nie wiem tylko jak z temperaturami (mocą) będzie w tym ustawieniu.

To że podczas grzania CWU świeci się żądanie CO, to oznacza, że grzanie jeszcze się nie zakończyło i będzie kontynuowane po nagrzaniu zasobnika.

Co to jest ta funkcja Aqua Celeris, nie mogę tego znaleźć w instrukcji

Nazywają to Funkcja komfortu CWU. Z tego co wyczytałem na Włoskim forum, jest to podtrzymanie za pomocą grzałki elektrycznej ciepłej wody w obiegu pierwotnym na potrzeby CWU przy cyrkulacji, ale tam było mowa o kotłach dwufunkcyjnych z wewnętrznym zasobnikiem i podobno można to wyłączyć. Ale ty masz jednofunkcyjny, więc..... masz na CWU ustawoine przedziały czasowe, a ta ikona wyświetlana jest w przedziale utrzymanie temp. komfortowej CWU, jak zacznie się przedział temp. ekonomicznej, to ikona zgaśnie :)

Wracając do rotametrów, nie mogę więcej niż na 2l/min rozkręcić, gdyż rotametr wychodzi z mocowania i to niestety nie na każdym rotametrze udaje mi się do takiej wartości rozkręcić. Gdzieś czytałem że zakres regulacji rotametra w domu mieszkalnym wynosi od 0,8 do 2 l/min. Stąd pytanie, czy podana w projekcie wartość określana jako max to właśnie 2l/min.? Czy wszystko ok, instalacja nie jest chyba zapowietrzona, mam odpowietrzniki automatyczne.

max to nie musi być 2L/min. Wystarczy zmienić bieg pompy i już wartości się zmieniają. Mało precyzyjny ten projekt.

Kolejne pytanie, czy i w jaki sposób podpina się pod listwę poszczególne pętle, jeśli mamy np. 5 to podłączenie zaczyna się od lewej w prawo, czy od najbliższego punktu do najdalszego, niestety nie mam opisu w skrzynkach rozdzielaczy. Ponawiam pytanie jak to ustalić. Pozdrawiam i dziękuje raz jeszcze za pomoc.

Pętle tak się podpina i prowadzi, aby się nie krzyżowały. Więc jeśli wiesz, którędy są wyprowadzone z kotłowni, to powinieneś się domyśleć.

Edytowane przez montixe