lukasziza 24.10.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 To nie zależy od krzywej, a od build. Zmień na 5 no dobrze. czyli ustawienie krzywej to jest jak szybko piec będzie uzyskiwał zadaną temperaturę tzn im wyższa krzywa tym wyższą temperaturą piec może grzać? a jak to się ma do kondensacji i uzyskiwania najlepszych parametrów spalania - jak to najlepiej ustawić krzywa 2,0 może byś za nisko? co do build to wszedzie pisze że przy podłogówce powinno sie ustawić na 20.... skoro mi przy 10 nagrzewa gdzieś do 0,4stopnia wiecej.... i włacza się 0,4 stopnia poniżej. I pytanie jak jest lepiej? żeby piec wączał się z niską mocą na dłużej? czy z wyższą na krócej za to częściej? ale się rozpisałem;) ale dziękuję z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.10.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Ustaw buil na 5 i sprawdź, włącz na 20 i sprawdź.Ja mam na 8 i przestaje grzać 0.2C powyżej zadanej, zaczyna 0.1C poniżej.Krzywą mam 2.3, minimalną temperaturę zasilania CO ustawioną na 29C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 24.10.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Ustaw buil na 5 i sprawdź, włącz na 20 i sprawdź. Ja mam na 8 i przestaje grzać 0.2C powyżej zadanej, zaczyna 0.1C poniżej. Krzywą mam 2.3, minimalną temperaturę zasilania CO ustawioną na 29C ok, a modul ON czy OFF masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.10.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 OFF, podobnie, jak autoadaptację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 24.10.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 (edytowane) Mam pytanie o CARv2. Podłączyłem go pod kocioł. Ustawiłem temperaturę komfortową i ekonomiczną. Nie mam podłączonej sondy zewnętrznej temperatury. Ustawiłem temperaturę zasilania na 40 stopni. I sterownik w ogóle nie reaguje na temperaturę pomieszczenia. W celu sprawdzenia ustawiłem w trybie ręcznym temperaturę na 18 stopni. W pomieszczeniu jest 22 a pomimo tego piec grzeje grzejniki do 40 stopni i taką temperaturę utrzymuje. Czy ktoś wie o co kaman? EDIT: Nawet jak mam ustawioną zadaną temperaturę na 18 stopni przy 22 w pomieszczeniu i zwiększę temperaturę zasilania do 50 stopni to piec grzeje do tej temperatury. Tak jakby w ogóle nie działała żadna regulacja. W ustawieniach serwisowych AMB mam ustawione na ON. A zamiana MODUL ON/OFF też nie wywołuje żadnego efektu... Edytowane 24 Października 2016 przez MD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 25.10.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 (edytowane) Ja mam na 8 i przestaje grzać 0.2C powyżej zadanej, zaczyna 0.1C poniżej.Krzywą mam 2.3, minimalną temperaturę zasilania CO ustawioną na 29C Zastanawiające jest to co napisałeś, bo ja jakbym nie ustawił, to "Start" grzania mam zawsze 0,3*C poniżej zadanej, bez względu jak jest ustawiony MODUL. Podając numer krzywej, powinno się podać zarówno minimalną temp. zasilania jaka jest ustawiona na CAR lub kotle oraz maksymalną temp. zasilania zaprogramowaną na płycie kotła . Bez obu tych danych podawanie numeru krzywej nie ma sensu, ponieważ jeśli ktoś będzie miał inaczej ustawione te parametry, to położenie krzywych będzie całkowicie inne. Piszę o tym, bo jest wiele osób, którym nie chce się przeczytać tego tematu, nie zdają sobie sprawy z tej zależności, a pytają tylko o wielkość domu i numer krzywej. Edytowane 4 Lutego 2018 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Sprawdzę to, ale jak dobrze na pewno grzeje przy spadku do 21.7 przy ustawionej 21.9Jeszcze się temu przyglądnę. Przy okazji - kończy, jak jest 22, czyli o 0.1C powyżej zadanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 25.10.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 wczoraj specjalnie sprawdzałem i ni cholery nie chciał szybciej załączyć. Przy "BUILD 1", też kończy 0,1*C powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 25.10.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Jeżeli chodzi o mój problem to okazało się, że serwisant przy pierwszym uruchomieniu zostawił mostek 40-41 i piec miał sygnał ciągłej pracy. Problem rozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 25.10.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 (edytowane) Jeżeli chodzi o mój problem to okazało się, że serwisant przy pierwszym uruchomieniu zostawił mostek 40-41 i piec miał sygnał ciągłej pracy. Problem rozwiązany Skoro wcześniej CARa nie miałeś (w poprzednim poście napisałeś że podłączyłeś CAR pod kocioł), to nie miał wyjścia, inaczej kocioł by nie ruszył z CO Edytowane 25 Października 2016 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.10.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Skoro wcześniej CARa nie miałeś (w poprzednim poście napisałeś że podłączyłeś CAR pod kocioł), to nie miał wyjścia, inaczej kocioł by nie ruszył z CO Święta prawda, ja podłączając Tybox-a musiałem usunąć zworę na zaciskach 40 i 41. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 25.10.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Skoro wcześniej CARa nie miałeś (w poprzednim poście napisałeś że podłączyłeś CAR pod kocioł), to nie miał wyjścia, inaczej kocioł by nie ruszył z CO Pierwsze uruchomienie kotła następowało z jednoczesnym podłączeniem CARa. Więc serwisant mógł spokojnie usunąć ten mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 25.10.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Pierwsze uruchomienie kotła następowało z jednoczesnym podłączeniem CARa. Więc serwisant mógł spokojnie usunąć ten mostek. Sam przecież napisałeś: Mam pytanie o CARv2. Podłączyłem go pod kocioł więc do tego się odniosłem. Jeśli jednak podłączał serwisant, albo robił uruchomienie z już podłączonym CARem, to nie mógł, ale wręcz powinien usunąć ten mostek. Nawet w instrukcji użytkownika jest napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 25.10.2016 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 OK, może nieprecyzyjnie się wyraziłem. W każdym razie serwisant podłączał sterownik przy pierwszym uruchomieniu kotła. Dopiero na infolinii immergasu uświadomiono mnie, że jest to problem mostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 26.10.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Panowie czy warto dopłacać do CAR2 czy wybrać Tyboxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.10.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Panowie czy warto dopłacać do CAR2 czy wybrać Tyboxa? Mam Tyboxa, jest sporo tańszy a z tego co napisał Montixe też do niego dołączymy czujkę pogodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 26.10.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Mam Tyboxa, jest sporo tańszy a z tego co napisał Montixe też do niego dołączymy czujkę pogodową. Czujkę pogodową podpinasz pod konkretne zaciski w kotle. Możesz nawet mieć czujkę pogodową nie posiadając żadnego dodatkowego sterownika pokojowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.10.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 (edytowane) Czujkę pogodową podpinasz pod konkretne zaciski w kotle. Możesz nawet mieć czujkę pogodową nie posiadając żadnego dodatkowego sterownika pokojowego. Wiem Montixe, napisałem tak tylko żeby zobrazować możliwości. A czujnik temperatury, o którym pisałeś kosztuje w necie 3 zł + puszka wg własnej inwencji. Gotowy Immergasa 232 zł. Niezłe zdzierstwo. A poza tematem, wczoraj piec spalił mi 3,5 a dziś 6 m3. Czy obniżenie temperatury zewnętrznej do około 0stopni aż tak wpływa na spalanie a może ja mam coś źle ustawione. Temp na kotle to 32, zadana 22, rotametry na 2 l/min, histereza 0,2. Pozdrawiam. Edytowane 26 Października 2016 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 26.10.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Wiem Montixe, napisałem tak tylko żeby zobrazować możliwości. A czujnik temperatury, o którym pisałeś kosztuje w necie 3 zł ? puszka wg własnej inwencji. Gotowy Immergasa 232 zł. Niezłe zdzierstwo. A poza tematem, wczoraj piec spalił mi 3,5 a dziś 6 m3. Czy obniżenie temperatury zewnętrznej do około 0stopni aż tak wpływa na spalanie a może ja mam coś źle ustawione. Temp na kotle to 32, zadana 22, rotametry na 2 l/min, histereza 0,2. Pozdrawiam. Czujka zew. jest chyba w komplecie z CAR.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.10.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Czujka zew. jest chyba w komplecie z CAR.... Z CAR-em przeważnie tak ale z Tyboxem nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts