Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

YTONG - TAK czy NIE

Gość ben

Recommended Posts

w firmie YTONG można dostać tanie bloczki kom. odm. 600 ale na ścianę dwuwarstwową i nie na piórowpust ( bo te niestety są drogie i gł. na ścianę jednowarst.) Ja takie zastosowałam używając do tego niedrogiego kleju zamiast zaprawy . Wszystko sprawuje się nieżle od zeszłego roku , nic nie namokło -ale wiemy że trzeba w tym roku ocieplić ( ale przecież w dobie oszczędzania nikt nie będzie trzymał nieocieplonego domu całe wieki bo pójdzie z torbami)

Jeszcze coś. Słyszałam, że mury schną 5 lat.

http://www.betonkomorkowy.com.pl/katalog/z1/z1323_f.htm

Chyba Nie doczytałeś Badania przeprowadzono na BK odmiany 600 Ytong Na ściany zewnętrzne idzie z 400

600 i 400 to masa m3 bloczków w kg. Odm 400 waży 400 kg, a odm.600 - 600 kg. Ytong jest lżejszy od 600 bo jest bardziej spieniony (więcej pustych przestrzeni). Teoretycznie więc jest w stanie wchłonąc więcej wody od BK odm.600. A to czy wchłonie czy nie zależy od wykończenie powierzchni. Dobry BK ma zasklepione pory na powierzchni.

Ergo. Każdy BK należy chronić przed zamoknieciem w czasie budowy (masz to w każdej broszurce instruktażowej BK). Natomiast normalna wilgoc od zapraw i tynków odparowuje około 2-3 lat. I o tym był właśnie link, który podałem.

Dziś byłem z synkiem na spacerze i widziałem niemal wzorcowo wykonane ściany z B.K. (nie wiem z czego konkretnie; może Hebel, bożółtych foli po Ytongu nie było).

Jednak można kleić fachowo i bez mostków termicznych. Znajomość nowych techologii bowiem, nie zawsze idzie w parze z profesjonalnym wykonaniem. :wink: