Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na pewno dobrym sposobem na obniżenie kosztów budowy jest likwidacja wykuszy, lukarn, ogólnie prosta bryła, brak piwnicy (ile % kosztów budowy pochłonęła Wam piwnica, bo się zastanawiam czy warto z niej rezygnować), dach dwuspadowy. Pytanie co jeszcze?

Przeglądam ostatnio bardzo intensywnie projekty domów i dochodzę do wniosku, że zdarzają się bardzo podobne (prawie identyczna bryła, dach, powierzchnia itd.) jednak szacunkowa cena wykonania znacznie się różni.

Czy różne biura projektowe wyceniają koszty budowy zupełnie inaczej?

Może chodzi o materiały z których wykonane są budynki? Jeżeli tak to jakie polecacie, żeby zachować przeciętny standard obniżając koszty do minimum.

Może ktoś kto już wybudował/jest w trakcie poda nazwę swojego projektu i kwoty budowy z kosztorysu i rzeczywiste.

Tymek pracowni Horyzont (link znajdziesz w moim dzienniku).

Kosztorys (z pierwszego kwartału 2009): 365kzł (z podatkiem 23% i bez instalacji wewnętrznych), z czego SSZ 252kzł, roboty wykończeniowe 113kzł.

U mnie SSO z więźbą 115kzł, dach 25kzł, okna i drzwi zewnętrzne 12kzł czyli SSZ wyniesie 152kzł, przy czym sporo kosztów nie było z 23% vatem.

Mój projekt jest bardzo prosty i dość tani w budowie. Takie było główne kryterium wyboru projektu, aczkolwiek jeśli chodzi o funkcjonalność to spełnia nasze wymagania. Dodatkowo jeszcze na etapie adaptacji zostały wprowadzone zmiany, które tną kolejne koszty (np. likwidacja balkonu).

Co do piwnicy – nie rozważałem jej nigdy, bo moja działka nie nadaje się na dom z piwnicą. Aczkolwiek uważam, że koszty piwnicy są znikome w porównaniu z uzyskaną korzyścią. Koszt piwnicy to właściwie koszt wykonania dodatkowego stropu (plus kilka warstw bloczków na ściany piwnicy minus piasek zasypowy). Zgrubnie licząc w moim przypadku koszt piwnicy to dodatkowe 12-15kzł.

Duże oszczędności możesz uzyskać na kosztach robocizny. Im większy udział Twojej pracy tym większe oszczędności. Dla przykładu mój wkład:

1. instalacja elektryczna - oszczędność na robociźnie ok 6 tyś.

2. ocieplenie styropianem + podbitka - ok 11 tyś.

3. położenie glazury i terakoty w piwnicy - ok 1,2 tyś.

4. instalacja odkurzacza centralnego - 600 zł

5. obecnie rozpoczynam docieplenie stropu wełną

Robiąc zmiany w projekcie pamiętaj tylko żeby nie przesadzić bo możne Ci wyjść dziwoląg.

a ty chcesz najtaniej czy najtaniej ale przy jakiś założeniach?

Bo najtaniej to wychodzi dom parterowy typu stodoła z dwuspadowym dachem i bez stropu.

A jeżeli chodzi ci, czy kosztorysy są zawyżone - tu się nie dowiesz tego. Bo raz - zależy kiedy ten kosztorys zrobili (np przed 2007 było tanio, w 2007 najdrożej itd) potem zależy ile sam włożysz pracy, kosztorys zakłada zlecenie wszystkich robót.

Generalnie jestem na tym forum na tyle długo, żeby powiedzieć - kosztorysy są całkiem realne jeżeli budujesz z założonych w nich materiałów, biorąc ekipy średnio drogie ale do wszystkich prac, nie mając wójka murarza i cioci w hurtowni. Przy takich założeniach możesz uznać je za obowiązujące i cieszyć się, jeżeli nie wydasz więcej. Od razu masz odpowiedź, jak można zaoszczędzić ;)

A, jeszce jedno- zwykle kosztorysy podawane na stronach firm nie są kosztoryszmi w pełnym słowa znaczeniu ale raczej kosztami budowy wybranej osoby, która ten dom budowała. Czy kilku osób. Tak mi kiedyś powiedzieli w biurze. Czyli są one dość realne, choć zależą od regionu i wielu innych czynników

Edytowane przez EZS