Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klej do plytek - ogrzewanie podlogowe

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy plytki ceramiczne na ogrzewaniu podlogowym wodnym trzeba ukladac na jakis specjalnym kleju

I płytki nasiakliwe (terakota) układać będziesz to wystarczy półelastyczny np. Kerakoll Specjal Biały/Szary.

II okładzina nienasiakliwa (gres) należy stosować kleje elastyczne np. Ceresit CM17, Kerakoll H40 Flex.

Pamietaj o dylatacjach i przeniesieniu i przez wszystkie warstwy pogłogi.

powodzenia :wink:

• 13 years później...

Odgrzeje stary temat - jaki klej na ogrzewanie podlogowe.

Wylewka - jastrych jastrych anhydrytowy Lafarge. Wygrzany. Dylatacje sa. Fugi beda 3mm.

Pozostaje kwestia JAKI KLEJ?

Fugi chce dac Sopro Saphir bo mam z nimi dobre doswiadczenie.

Wypadaloby wic pozostale materialy tej samej firmy - grunt i klej...

I tu potrzebuje pomocy bo jak zobaczylem mnogosc klejow i rozstrzal cen to mi sie w glowie zakrecilo :)

Upraszczajac - chce kupic klej jaki jest dostepny w najblizszym markecie, zeby nie sprowadzac na zamowienie.

Przeczesalem strone Sopro i mysle o kleju No.1 (400). Czy macie z nim pozytywne doswiadczenia?

Dobrze sie nim pracuje?

Plytki to glownie gres, formaty do 60x60cm.

r.e.

Odgrzeje stary temat - jaki klej na ogrzewanie podlogowe.

Wylewka - jastrych jastrych anhydrytowy Lafarge. Wygrzany. Dylatacje sa. Fugi beda 3mm.

Pozostaje kwestia JAKI KLEJ?

Fugi chce dac Sopro Saphir bo mam z nimi dobre doswiadczenie.

Wypadaloby wic pozostale materialy tej samej firmy - grunt i klej...

I tu potrzebuje pomocy bo jak zobaczylem mnogosc klejow i rozstrzal cen to mi sie w glowie zakrecilo :)

Upraszczajac - chce kupic klej jaki jest dostepny w najblizszym markecie, zeby nie sprowadzac na zamowienie.

Przeczesalem strone Sopro i mysle o kleju No.1 (400). Czy macie z nim pozytywne doswiadczenia?

Dobrze sie nim pracuje?

Plytki to glownie gres, formaty do 60x60cm.

r.e.

Dowolny klasy C2 S2

No wlasnie z klasa S2 jest problem - u Sopro to klej MG-Flex® (669) ale tu juz cena to szalenstwo - okolo 140zl za worek.

Wolalbym, zeby klej nie byl drozszy od plytek :):):)

Mozesz polecic klej C2S2 innych firm? Szukanie to masakra...

re

W całym domu mam płytki i podłogówkę. Wszędzie stosowany był Atlas S1, ostatnio po 54/worek.

Czyms sie musze kierowac, a ze jestem technikiem to kieruje sie dokumentacja ;)

Jesli do ogrzewania podlogowego zaleca sie kleje C2S2 to taki chce zastosowac...

Mam do oklejenia 36m.kw ogrzewania (poza tym beda panele) - koszt kleju C2S2 bedzie jakies

600zl wyzszy niz innego przyzwoitego kleju. Moze nawet mniej.

Dom remontuje dla siebie, chce miec swiadomosc ze zrobilem najlepiej jak sie da.

r.e.

Przecież na każdym kleju, nawet tylko uelastycznionym jest napisane, ze nadaje sie do ogrzewania podlogowego.

Otwórzcsobie dokumentację Ceresitu CM16, albo Adesilex P9 i przeczytaj.

Alpol o ktorym pisalem stosuje moj glazurnik i nie ma reklamacji, związanych z odspojeniem płytek.

Zalecenia, na ktore sie powoluesz, dotyczą czasów, kiedycw podlogę wpuszczało się wodę o temp 45 C

Teraz do bardziej rozgrzewaja plytki promienie slonca wpadajace latem przez okno, niż woda w podłogówce...

Jest mnostwo sposobow na wykorzystanie 600zl, pakowanie ich pod gres jest moim zdaniem dość mało racjonalne, tym bardziej, ze masz nowe podloze, a S2 stosuje sie przy podłożach wątpliwych.

Edytowane przez fotohobby

No wlasnie z klasa S2 jest problem - u Sopro to klej MG-Flex® (669) ale tu juz cena to szalenstwo - okolo 140zl za worek.

Wolalbym, zeby klej nie byl drozszy od plytek :):):)

Mozesz polecic klej C2S2 innych firm? Szukanie to masakra...

re

Najlepszy jest klasy S2 bo jest najbardziej elastyczny i potrafi przenieść największe naprężenia , ale cena faktycznie jest delikatnie mówiąc wysoka i raczej sądzę że do naprawde dużego i bardzo drogiego gresu a do mniejszego gresu i tańszego powinien starczyć klasy S1.

Ja na ogrzewanie podłogowe i kafle 60x60 stosowałem WIM Flex jakiś żelowy , cena coś 40zł za worek.

Taki mi polecano w hurtowi.

Jesli kafle max 60x60 to ten klej powinien starczyć jak i klasy S1 , choc S2 znosi większe napręzenia i odkształcenia

Edytowane przez kaszpir007