arecki23 09.11.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Witam, przeglądnąłem ten artykuł; http://budopedia.pl/encyklopedia/pokaz-1297-czas-na-oszczednosci-pompa-ciepla-rodzaje-wymmiennikow.htmli zwariowałem.. jaką mam wybrać technologie..mam dom 200 metrowy na działce 750 metrowej..proszę pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polskie pompy ciepła 12.01.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 w naszym klimacie pc p-w są mało efektywne (chyba, że masz alternatywne źródło ciepła)Najstabilniejsze warunki pracy daje pompa z odwiertami na głębokość 80-120m zależnie od potrzeb. Kolektor poziomy położony jest na głębokości 1,5-1,8m, jest nieco tańszy ale ma też swoje wady - mniej stabilna temperatura no i nie posadzisz na nim drzew i większych roślin.generalnie proponuje poszukać przedstawiciela producenta pc i wycisnąć od niego wszyskie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.01.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 1,5-1,8m o i już widać że za głęboko !1-1,5 jak już ! grunt ma się odnawiać w sezonie letnim, a nie czerpać ciepło wnętrza ziemi.A dobrze jak przez taki wymiennik przepływa woda dodatkowy plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts