Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolejność warstw na ścianach wewnętrznych

Renata77

Recommended Posts

Remontuję dom i ekipa remontuje ściany wewnętrzne w następujący sposób:

skuwają stare tynki (to co odleci)

na to nakładają betonkontakt

kolejna warstwa to tynk maszynowy lekki

grunt

na to siatka elewacyjna z klejem

znowu grunt

gładź

głównie męczy mnie ta siatka czy konieczna jest na wszystkich ścianach, a ostatnio mi nawet zaproponowali sufity, że też by się przydało siatką zaciągnąć. Całe, bo 2 pęknięcia znaleźli.

Pytanie czy naciągają mnie na dodatkową robotę czy to jest standard ?

Tynk używany jest głównie do prostowania scian, bo poprzedni własciciel nie bardzo wiedział chyba co to równe sciany i kąty proste.

pozdrawiam

• 2 months później...

Jeżeli jest to stary tynk wapienny i pojawiły się już na nim pęknięcia, i fragmenty były już do odkucia to siatka może nie jest Konieczna ale Wskazana, wzmocni to do podłoże pod gipsy i zapobiegnie pojawianiu się pęknięć i zarysowań na ścianach. Więc firma stara się uniknąć później telefonów że coś ci na ścianie pęka, a napewno nie jest to naciąganie Ciebie na koszty.

U siebie w remoncie domu z lat 30'tych też musiałem głównie ściany zew. pokrywać siatką, tylko że na pokrytą siatką ścianę przed położeniem gładzi zalecam najpierw położenie gipsu szpachlowego, a potem tylko zagładzenie gładzią.