Jędruś 10.11.2011 03:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Szukam i szukam i znajduję sprzeczne informacje - a mianowicie - moje mieszkanie jest pierwszym mieszkaniem z brzegu, zaraz od wejścia od budynku - parter oczywiście - i tym samym jeden z pokoi (w moim przypadku sypialnia) ma wspólną ścianę z przedsionkiem/wiatrołapem jak kto woli - po drugiej stronie mam skrzynki na listy oraz drzwi wejściowe do korytarza. Ze skrzynkami mogę żyć bo listonosz przychodzi raz dziennie ale drzwi wejściowe przyprawiają mnie o palpitację serca. Szczególnie w weekend drzwi wejściowe są otwierane kilka do kilkunastu razy na godzinę do późnej nocy. Samo otwieranie nie jest problemem za to zamykanie - czyt. trzaskanie przeszkadza niezmiernie przy każdej próbie uśnięcia. W jaki sposób najlepiej tą ścianę wygłuszyć? Miałem zamiar położyć na ścianie styropian, płytę kartonowo-gipsową i ulokować na niej szafę (zabudowę od podłogi po sufit). Pytanie... czy taki sposób wystarczy by choć trochę obniżyć poziom hałasu czy też użyć czegoś innego zamiast styropianu? Nakleić wszystko na ścianę czy też postawić drugą ścianę, tak by nie stykała się ze ścianą oryginalną? No niestety nie chciałbym stracić zbyt dużo miejsca więc pomysł z szafą (zabudową) wydaje mi się najlepszy. jakieś podpowiedzi? dzięki i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka111 18.11.2011 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Mam podobna sytuacje i tez prosze kogos znajacego sie na rzeczy o pomoc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś 18.11.2011 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Posadzki są pływające ale mówimy tu o ścianie dzielącej moje mieszkanie od wejścia do budynku. Nie wiem czy po prostu naklejenie styropianu na ścianę, przykrycie tego styropianu płytą kartonowo-gipsową i umieszczenie na tej ścianie zabudowy (szafy) w jakiś znaczący sposób pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 24.11.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Styropian ma niewielkie właściwości izolacji akustycznej, do tego celu używa się specjalistycznych materiałów. Możesz zastosować ROCKTON firmy rockwool. Pamiętać musisz o obowiązkowym oklejeniu stelaża taśmą i zdylatowaniu płyt. Dodanie szafy na tej ścianie też powinno zdecydowanie pomóc. Równolegle powinieneś pokusić się o wystosowanie pisma do wspólnoty/spółdzielni o zmianę samodomykacza na jakiś bardziej markowy, nowszy i cichszy. Ponieważ dźwięki i tak będą się przenosić od dużych drgań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś 24.11.2011 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 OK... dzięki. No zacznę tą nierówną walkę w przyszłym tygodniu. Będę musiał nad problemem popracować - zupełnie nie zastanawiałem się nad tym kiedy mieszkanie kupowałem... jeszcze raz dziękuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts