Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu czy poddasza?

mysiul

Recommended Posts

Mam dylemat z ociepleniem mojego parterowego domku z nieuzytkowym poddaszem. Znajomi radzą abym polozym welnę skalną na stropie, a niektorzy twierdzą, że lepiej ją polozyc miedzy krokwie. W chwili obecnej nie mam jeszcze podbitki i przez szczeliny miedzy styropianem z elewacji a dachem wieje jak cholera. Napewno najrozsadniejszym rozwiązaniem byloby polozenie jej na stropie, ale szkoda troche welny (rockwool toprock 15cm ), bo po jakims czasie pewnie "sflaczeje", a takze zrobi się jeden wielki syf. Strop wykonany jest z pustaka teriva (4 szczeliny) takze jest bardzo cieply.

Jesli poloze welnę miedzy krokwie czy to będzie az tak zle rozwiazanie?

jak ocieplisz połacie dachowe, to będziesz ogrzewać parter i nieużytkowe poddasze. Jeśli ocieplenie będzie w warstwie stropu, to ogrzewana będzie wyłącznie powierzchnia mieszkalna.

Też buduję taki dom i zastanawiam się co z tym strychem zrobić. Bo przydałaby się tam w przyszłości graciarnia, co wiąże się z jakimś, choćby cienkim, ociepleniem międzykrokwiowym. Ale to daleka przyszłość. Bardziej mnie zastanawia jak osłonić wełnę na stropie, przecież tam jednak czasem trzeba zajrzeć. Luzem deski na niej położyć? A samą izolację przykryć folią, żeby nie pyliło?

Ja mam wprawdzie dom z poddaszem użytkowym, ale ocieplony jest zarówno strop między strychem i poddaszem oraz krokwie na całej długości. Na strychu wełna zabudowana jest płytami k-g, żeby ładnie wyglądała i się nie niszczyła. Na strychu jest graciarnia.