mysiul 10.11.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Mam dylemat z ociepleniem mojego parterowego domku z nieuzytkowym poddaszem. Znajomi radzą abym polozym welnę skalną na stropie, a niektorzy twierdzą, że lepiej ją polozyc miedzy krokwie. W chwili obecnej nie mam jeszcze podbitki i przez szczeliny miedzy styropianem z elewacji a dachem wieje jak cholera. Napewno najrozsadniejszym rozwiązaniem byloby polozenie jej na stropie, ale szkoda troche welny (rockwool toprock 15cm ), bo po jakims czasie pewnie "sflaczeje", a takze zrobi się jeden wielki syf. Strop wykonany jest z pustaka teriva (4 szczeliny) takze jest bardzo cieply. Jesli poloze welnę miedzy krokwie czy to będzie az tak zle rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 10.11.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 jak ocieplisz połacie dachowe, to będziesz ogrzewać parter i nieużytkowe poddasze. Jeśli ocieplenie będzie w warstwie stropu, to ogrzewana będzie wyłącznie powierzchnia mieszkalna. Też buduję taki dom i zastanawiam się co z tym strychem zrobić. Bo przydałaby się tam w przyszłości graciarnia, co wiąże się z jakimś, choćby cienkim, ociepleniem międzykrokwiowym. Ale to daleka przyszłość. Bardziej mnie zastanawia jak osłonić wełnę na stropie, przecież tam jednak czasem trzeba zajrzeć. Luzem deski na niej położyć? A samą izolację przykryć folią, żeby nie pyliło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 11.11.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Ja mam wprawdzie dom z poddaszem użytkowym, ale ocieplony jest zarówno strop między strychem i poddaszem oraz krokwie na całej długości. Na strychu wełna zabudowana jest płytami k-g, żeby ładnie wyglądała i się nie niszczyła. Na strychu jest graciarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts