Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dobór,pieca.gazowego,kondensacyjnego

zwil

Recommended Posts

Proszę o pomoc przy dobraniu pieca gazowego 1-funkcyjnego kondensacyjnego:

Piece gazowe 1-funkcyjne gazowe kondensacyjne

Vaillant ecoTEC PLUS VC 186 3-5 + VIH R 120

VC 186/3-5 (wersja jednofunkcyjna) Moc nominalna18 kW c.w.u./ (o mocy 7-18 kW) z zasobnikiem 120 L

Vaillant VC ecoTEC plus 246-3-5 + VIH R 120

VC 246/3-5 (wersja jednofunkcyjna) Moc nominalna 24 kW c.w.u./ (o mocy 9-24 kW) z zasobnikiem 120 L

dom z piwnicą, parter i poddasze użytkowe:

powierzchnia uzytkowa-176,8 m2

powierzchnia netto :252,4 m2

przeznaczenie do 4 osób max

Projekt domu: link

http://www.archeton.pl/projekt-domu-szafran_654_opisogolny

Proszę o radę bo mam wątpliwość czy 20 kw czy 26 kw?

informacje mam od 2 firm:

1: VC 186 do nowego domu dobrze ocieplonego bez problemu , ma blisko 20 kW mocy.

Piece najlepszą sprawność osiągają pracując blizej swoich górnych paramentrów,

Następny ma 26 kW - dla domów powyżej 220 m2 użytkowej.

Na mniejszej powierzchni bedzie sie czesto włączał i wyłączał

2. Proponuje kocioł kondensacyjny Vaillant VC 246+Zasobnik 120l,ponieważ

wieksza moc pieca decyduje o krótszym czasie produkcji ciepłej wody .Moc

na C.O redukuje się do powierzchni,więc nie będzie strat.

WIEC ZDANIA SA PODZIELONE..

Edytowane przez zwil

Witam,

niestety i jeden i drugi jest za duzy dla Twojego domu - moj projekt to Emanuela II z pracowni Dobre Domy - mam Hovala 24kW i jest 2 razy za duzy - powienienem wybrac 12kW. Mowie to z praktyki ( przy -20 st c na dworze nie chodzil wiecej niz na 50 % mocy a jak jest cieplej ( 8-12 st na plusie) to musi pracowac z przerwami. Wyliczenia teoretyczne tez na pewno potwierdza ze szczytowe zapotrzebowanie Twojego domu na pewno nie przekroczy 12kW ...

A jezeli chodzi o CWU to zapomnij o potrzebnej duzej mocy i 12kW wystarczy do dogrzania wody - u mnie jest 5 osob zbiornik 160 l i wody cieplej jest w brod ;-) ( moc na cwu ograniczylem do 60 % na CO tez do 60 % )

Edytowane przez Czader

Witam,

niestety i jeden i drugi jest za duzy dla Twojego domu - moj projekt to Emanuela II z pracowni Dobre Domy - mam Hovala 24kW i jest 2 razy za duzy - powienienem wybrac 12kW. Mowie to z praktyki ( przy -20 st c na dworze nie chodzil wiecej niz na 50 % mocy a jak jest cieplej ( 8-12 st na plusie) to musi pracowac z przerwami. Wyliczenia teoretyczne tez na pewno potwierdza ze szczytowe zapotrzebowanie Twojego domu na pewno nie przekroczy 12kW ...

A jezeli chodzi o CWU to zapomnij o potrzebnej duzej mocy i 12kW wystarczy do dogrzania wody - u mnie jest 5 osob zbiornik 160 l i wody cieplej jest w brod ;-) ( moc na cwu ograniczylem do 60 % na CO tez do 60 % )

Widziałem twój projekt, pewnie garażu nie ogrzewarz,,,,wątpie żeby 20 kw był za duży , ale dzięki za twoja opinie, dzwonilem do vaillant-a i doradzają ten mniejszy na blisko 20 kw.w pracy też koledzy mają gdzieś na takie domy 24 kw..

Jeśli masz dobrze ocieplony dom to czader ma rację jeden i drugi jest pewnie za duży. Nic nie piszesz o ociepleniu, rodzaju wentylacji itp, ale mniemam, ze jak to jest nowy dom to pewnie z ociepleniem jest u ciebie dobrze, więc szukaj pieca z maksymalną mocą 12-14kw, 16kw tez pewnie bedzie jeszcze za duży. Nie słychaj tego co ci pseudo fachowcy gadają. Wylicz sobie najlepiej jakie masz zapotrzebowanie na ciepło w domu uzywając jakiegoś darmowego OZC albo kbab(nick) ma chyba w swojej stopce link do arkuszu kalkulacyjnego, który zrobił i tam mozesz sobie wyliczyc zapotrzebowanie twojego domu na ciepło. Znając życie to w 10kw to spokojnie sie zmiescisz, a to jest liczone dla temp -20 stopni na zewnątrz.

Jeśli masz dobrze ocieplony dom to czader ma rację jeden i drugi jest pewnie za duży. Nic nie piszesz o ociepleniu, rodzaju wentylacji itp, ale mniemam, ze jak to jest nowy dom to pewnie z ociepleniem jest u ciebie dobrze, więc szukaj pieca z maksymalną mocą 12-14kw, 16kw tez pewnie bedzie jeszcze za duży. Nie słychaj tego co ci pseudo fachowcy gadają. Wylicz sobie najlepiej jakie masz zapotrzebowanie na ciepło w domu uzywając jakiegoś darmowego OZC albo kbab(nick) ma chyba w swojej stopce link do arkuszu kalkulacyjnego, który zrobił i tam mozesz sobie wyliczyc zapotrzebowanie twojego domu na ciepło. Znając życie to w 10kw to spokojnie sie zmiescisz, a to jest liczone dla temp -20 stopni na zewnątrz.

Dom narazie jest w stanie surowym, ale będzie ocieplony. No wg. tego kalkulatora wychodzi tyle co mówisz. nic pojezdze popytam jeszcze po firmach i znajomych, wiadomo że Ci w tych sklepach to chcą zarobić to będą wciskac co sie da

Garaz ogrzewam do 16-18 st C - moj dom jest wiekszy od projektu bo scianka kolankowa jest zwiekszona z 60 cm na 90 cm - zwiekszylo to kubature i pow. uzytkowa do jakis 170 m kw. - pow po podlodze to 2*125 m czyli 250 mkw. - Ogolnie wiec dom bardzo zblizony do Twojego - Sciany 30 cm porotherm +15 cm styro . dach 25 cm welny i deskowany. nie ma rekuperatora sa za to rolety zew.

Radze Ci sluchac ludzi z forum bo w sklepach i iwiekszosc instalatorow dla wiekszego zarobku i bezpieczenstwa doradzaja za duze piece !

KOloego nie przesadzaj z tymi stwierdzeniami że ktoś doradza większy piec bo ma na tym super biznes. Roznica miedzy takim Vaillantem 186 a 246 to chyba raptem z 600-700zł więc ile więcej marży na tym ktoś zarobi - 20, 30 zł??

Z opini jakie przedtawił kolega - zarówno 1 jak i 2 firma ma trochę racji. Odnośnie grzania - wystarczy spokojnie ten 186. Jeśli chodzi o CWU to też wystarczy ale zwróc uwagę że jesli ktoś np. lubi kąpiele w wannie i wyjdzie sytuacja że mamy 2 łazienki z wannami lub będzie się kapcać jedna osoba po drugiej to wydajność takiego kotła 12 KW będzie z deka ograniczona. Zasobnik Vaillant 120l ma wężownice o mocy bodajże 26KW także ma generalnie możliwość dosyć wydajnego podgrzania wody.

Z pewnością warto wybierać kocioł z jak najniższą modulacją - ja prawdopodobnie postawie na Buderusa GB 162 - modulacja od 15%

Niestety jest to kocioł z nieco wyższej półki a co za tym idzie - droższy od MCRów, Junkersa Cerapur czy wskazanego Vaillanta - ale zarazem jest to jedna z najświeższych i najlepszych konstrukcji jakie można wykorzystać w budownictwie jednorodzinnym.

KOloego nie przesadzaj z tymi stwierdzeniami że ktoś doradza większy piec bo ma na tym super biznes. Roznica miedzy takim Vaillantem 186 a 246 to chyba raptem z 600-700zł więc ile więcej marży na tym ktoś zarobi - 20, 30 zł??

Z opini jakie przedtawił kolega - zarówno 1 jak i 2 firma ma trochę racji. Odnośnie grzania - wystarczy spokojnie ten 186. Jeśli chodzi o CWU to też wystarczy ale zwróc uwagę że jesli ktoś np. lubi kąpiele w wannie i wyjdzie sytuacja że mamy 2 łazienki z wannami lub będzie się kapcać jedna osoba po drugiej to wydajność takiego kotła 12 KW będzie z deka ograniczona. Zasobnik Vaillant 120l ma wężownice o mocy bodajże 26KW także ma generalnie możliwość dosyć wydajnego podgrzania wody.

Z pewnością warto wybierać kocioł z jak najniższą modulacją - ja prawdopodobnie postawie na Buderusa GB 162 - modulacja od 15%

Niestety jest to kocioł z nieco wyższej półki a co za tym idzie - droższy od MCRów, Junkersa Cerapur czy wskazanego Vaillanta - ale zarazem jest to jedna z najświeższych i najlepszych konstrukcji jakie można wykorzystać w budownictwie jednorodzinnym.[/

Mam jeszcze jedna sprawę bo planuje ogrzewanie podlogowe w łazienkach i salonie czy to ma wpływ na to jakiej mocy kupic piec bo o tym zapomialem wspomniec, bo z tego co sie dowiedzialem to wybrałbym jednak ten piec na blisko 20 kw z vailant-a...

ten kocioł ma słabiutką modulacje 30-100%, czyli jego moc minimalna to aż 3,6KW

spójż w wątek Taktowanie kotła kondensacyjnego - jak z tym walczyć? podlinkowany wyżej a zrozumiesz dlaczego trzeba walczyć o jak najmniejszą modulację, w okolicach 2KW

Specem nie jestem, jakbym był to bym watku nie zaczął...To proszę zaproponuj coś konkretnego- taki model pieca, ktory by pasował do tego domu. Jeżeli ten piec ma zakres od .. do w KW to jakie ma zapotrzebowanie na daną chwile to sobie steruje. z tego co wiem Vaillant dobra firma wiec piec powinnien być ok, dlaczego kogo pytam to 90 % ludzi kupuje/ kupowalo piece na 24 kw.obstawiam coraz bardziej z apiecem vc 186 czyli ten pierwszy, na blisko 20 kw..nie chce popelnic błedu i sie okaze ze kupie za mały.

Specem nie jestem...kogo pytam to 90 % ludzi kupuje/ kupowalo piece na 24 kw.....nie chce popelnic błedu i sie okaze ze kupie za mały.

Oni też nie są/nie byli specami.... Nie kieruj się zasadą "miliony much zjada ..., więc pewnie mają racje". Kocioł o mocy 24kW jest potrzebny żeby móc wydajnie ogrzewać przepływowo ciepłą wodę do mycia. Taka moc jest wtedy potrzebna, żeby z kranu nie ciurkało, tylko płynął spory strumień ciepłej wody nawet zimą. Przy wykorzystaniu zasobnika na cwu parametr ten traci na znaczeniu. Jeśli nie chcesz mieć zasobnika, tylko ogrzewanie przepływowe, nie zależy Ci na rachunku za ogrzewanie domu, to kup 24kW, ale nie dziw się, że rachunki za gaz będą wyższe niż mogły by być. Tymi 24 kW będziesz mógł ogrzewać dom Twój i sąsiada.

Jeśli chcesz płacić za ogrzewanie jak najmniej (ponoć wszyscy tak chcą), to dopasuj moc kotła do zapotrzebowania budynku na ciepło, tak jak dobrze Ci radzą moi poprzednicy. Boisz się zakupu za słabego kotła. Masz rację, więc dowiedz się jaki powinien być. Zapotrzebowanie budynku na ciepło powinno być określone w projekcie, jeśli nie jest, to możesz sobie oszacować ozc. Wtedy Twój wybór będzie świadomy, a tak to na ślepo podążasz za tłumem much. Tak na oko, znając zapotrzebowanie na ciepło mojego budynku, przypuszczam, że 12-14kW w zupełności Ci wystarczy, lecz sprawdź to i kup odpowiedni kocioł, o mocy nie za dużej i nie za małej, o jak największej modulacji i jak najmniejszej mocy minimalnej (np 2-4kW). Dopiero gdy będziesz znał wymagane przez Twój budynek parametry kotła, rozejrzyj się za konkretnymi produktami i producentami. Inaczej nie ma to sensu...

Co do firm i sklepów, to im zwisa, czy będziesz miał rachunek o parę, paręnaście, czy więcej procent większy, czy też nie. Czy będziesz miał taktowanie i pół godziny ciepło a pół godziny zimno, czy nie (tak miał mój sąsiad dopóki nie założył węgla). Sprzedaje się sztampę, która częściowo działa, a klient myśli że tak ma właśnie być, bo zwyczajnie nie wie, że może być lepiej.

Tak dla rozeznania, ja grzeję 200m2 za pomocą 8kW (więcej nie mam) i nigdy mi tych 8kW nie brakło. W stopce, w arkuszu zużycia energii, znajdziesz parametry mojego domu.

Jeszcze jedno, przy wykonywaniu ocieplenia koniecznie zadbaj o dokładność. Wybrałeś skomplikowaną bryłę, więc łatwo będzie zrobić spore mostki, zwłaszcza przy lukarnach.

Edytowane przez rwxw

Zapotrzebowanie budynku na ciepło powinno być określone w projekcie, jeśli nie jest, to możesz sobie oszacować ozc. Wtedy .

dzięki za wskazówki,

W projekcie jest wyliczone zapotrzebowanie na 14 KW,doczytałem ten temat m.in o taktowaniu i już wiem o co chodzi. Poszukam pieca z większym zakresem modulacji, żeby to minimum rzeczywiscie było mniejsze,nie widzę żeby Vailant to miał. ewentualnie jakich producentów piece polecasz?

jakich producentów piece polecasz?

Ja Ci nie polecę żadnego producenta, bo to jest drugorzędne. Ważniejsza jest zasada, o której dyskutowaliśmy: jakie parametry powinien mieć kocioł. Konkretny model/producent zależy od tego, czy kocioł spełnia wymagane przez Ciebie parametry, później od ceny, możliwości, dostępności, serwisu itd. Tu już wybór zależy od Ciebie. Zastanawialiśmy się mniej więcej, czy potrzebujesz ciężarówkę, dostawczaka, czy osobówkę. Gdy już wiesz czego potrzebujesz, to nie dasz się wpuścić w tira do rozwożenia osób po mieście.