zwil 10.11.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Witam,Jak rozwiązać kwestie odprowadzania kondensatu z pieca gazowego jeżeli mam zamiar mieć przydomową drenażową oczyszczalnie ścieków? Czytałem coś o neutralizatorach i o tym że z pieców o mocy do 26 kw mozna odprowadzać do oczyszczalni bez neutralizatorów, no ale co to ma za znaczenie moc pieca? proszę o wskazówki jak to rozwiązać. ja planuje kupić piec jeden z dwóch pieców:VC 186/3-5 (wersja jednofunkcyjna) Moc nominalna18 kW c.w.u./ (o mocy 7-18 kW) z zasobnikiem 120 LVC 246/3-5 (wersja jednofunkcyjna) Moc nominalna 24 kW c.w.u./ (o mocy 9-24 kW) z zasobnikiem 120 LDoradca Vailant od pieców powiedział żebym zasięgnął opini producenta oczyszczalni...p.sMonter wod-kan-gaz mi mówi ze można zrobic wyprowadzenie na zewnatrz , ale przecież nie będe miał pociagnietej rurki na zewnatrz i kondensat będzie kapał gdzie popadnie- to nie te czasy, ja musz emieć to porzadnie zrobione , kwestia jak to rozwiązać.Proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 10.11.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Nie za bardzo znam się na piecach kondensacyjnych, ale czy kondensat zawiera coś więcej niż wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.11.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Nie za bardzo znam się na piecach kondensacyjnych, ale czy kondensat zawiera coś więcej niż wodę?Tak. Abstrahujac od zawartosci, to jest kwasny, co moze zaszkodzic bakteriom bytujacym w oczyszczalni. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 10.11.2011 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Nie za bardzo znam się na piecach kondensacyjnych, ale czy kondensat zawiera coś więcej niż wodę? doczytaj na necie, ale tak to odczyn kwasny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 10.11.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 (edytowane) Doczytałem m.in. tutajTylko powstaje pytanie: czy ok 5dm3 kondensatu o ph4...5 jest w stanie istotnie wpłynąć na ścieki dostarczane w ilości ok 300dm3 z ph8. Wydaje mi się że spadek ph będzie w okolicach -0,1 ...no może -0,2 Edytowane 10 Listopada 2011 przez leszekf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 10.11.2011 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Doczytałem m.in. tutaj Tylko powstaje pytanie: czy ok 5dm3 kondensatu o ph4...5 jest w stanie istotnie wpłynąć na ścieki dostarczane w ilości ok 300dm3 z ph8. Wydaje mi się że spadek ph będzie w okolicach -0,1 ...no może -0,2 czytalem to: wklejam: 4. Czy kondensat można odprowadzać do przydomowej oczyszczalni ścieków? W większości przypadku nie ma ku temu przeciwwskazań. Warto jednak zasięgnąć wiedzy u producenta używanej oczyszczalni. Pamiętajmy, że działanie niezgodne z zaleceniami może być przyczyną utraty gwarancji. TO JEST ODPOWIEDŹ NIESPRECYZOWANA WG.MNIE -CZYTALEM TE OPINIE NA NECIE WIEC DLATEGO ZAŁOZYLEM TEMAT... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 10.11.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Jedno "zagrożenie" ze strony kondensatu to możliwa utrata gwarancji na oczyszczalnię - niezależnie od rzeczywistego wpływu kondensatu na nią. Drugim zagrożeniem jest, że tak powiem - statystyka. Gdyby kondensat dopływał do oczyszczalni równo z innymi ściekami, to jego wpływ by się faktycznie minimalizował. Ale piec chodzi z reguły 24 na dobę, a więc także w okresie, gdy nikogo nie ma, a już z pewnością w nocy. A więc dobra połowa, jak nie więcej, kondensatu dopływa do oczyszczalni nierozcieńczona. To może zaszkodzić bakteriom. Z tym że w jednych oczyszczalniach bardziej, w innych mniej. Jeżeli masz duży zbiornik osadnika wstępnego, a dopiero za nim reaktor, to pół biedy, ale jak masz jakiegoś kompakcika, to lepiej sobie jednak wyguglaj "neutralizator kondensatu" albo skroplin i kup takie urządzonko. Kosztuje chyba w granicach 200-400 zł. W zasadzie jest to puszka z chemikaliami na bazie wapna, przez które ten kondensat przecieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 13.11.2011 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Jedno "zagrożenie" ze strony kondensatu to możliwa utrata gwarancji na oczyszczalnię - niezależnie od rzeczywistego wpływu kondensatu na nią. Drugim zagrożeniem jest, że tak powiem - statystyka. Gdyby kondensat dopływał do oczyszczalni równo z innymi ściekami, to jego wpływ by się faktycznie minimalizował. Ale piec chodzi z reguły 24 na dobę, a więc także w okresie, gdy nikogo nie ma, a już z pewnością w nocy. A więc dobra połowa, jak nie więcej, kondensatu dopływa do oczyszczalni nierozcieńczona. To może zaszkodzić bakteriom. Z tym że w jednych oczyszczalniach bardziej, w innych mniej. Jeżeli masz duży zbiornik osadnika wstępnego, a dopiero za nim reaktor, to pół biedy, ale jak masz jakiegoś kompakcika, to lepiej sobie jednak wyguglaj "neutralizator kondensatu" albo skroplin i kup takie urządzonko. Kosztuje chyba w granicach 200-400 zł. W zasadzie jest to puszka z chemikaliami na bazie wapna, przez które ten kondensat przecieka. Dzięki za wskazówki. Zapytam o ten neutralizato w valiant- bo tam mam zamiar kupic piec gazowy kondensacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 13.11.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Spróbuj go od nich wytargować. Stać ich na to, żeby ci go dodać gratis do zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietro Muratore 01.12.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witam.Jestem po kilku rozmowach z doradcami techniczno-handlowymi producentów oczyszczalni biologicznych. Wszyscy twierdzą, że neutralizator kondensatu jest konieczny. Jeden z nich zaproponował mi tańsze rozwiązanie: przepuścić kondensat przez beczkę z dolomitem ( gwarancja będzie zachowana). Czy ktoś z Was stosował takie rozwiązanie? Ponadto mam pytanie: 1. czym różnią się neutralizatory za 300 zł od tych za 1500? (oba bez pompy). Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 06.12.2011 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Ja mam w projekcie zatwierdzona oczyszczalnie drenażową i taka będe chciał zrobić, do tej tez kupie neutralizator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietro Muratore 25.03.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 A jak wygląda sprawa z odprowadzaniem kondensatu do oczyszczalni roślinnej (hydrobotanicznej)?Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 26.09.2013 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) Wracam do tematu. Oczyszczalnie biologiczna juz mam od kwietnia i przeczyszczone scieki wpadaja do studni chlonnej. tam tez bez posrednio chce doprowadzic kondensat. od pompy sfa kondensat bedzie szedł wezykiem FI 10 mm i chce to podlaczyc do rurki kanalizacyjnej najcienszej mozliwej wiec chyba FI 32 o ile sie nie myle i wprowadze to do studni chlonnej. mam pytanie czy sa jakies redukcje/zlaczki zeby podlaczyć weżyk FI 10 z ta rra pcv FI 32? i czy na koncu przed studnia chlonna dac trójnik i puscic kominek ponad ziemie zeby bylo doprowadzenie powietrza (tak jest zrobione przy oczyszczalni). zastanawiam sie zeby tego zapachu ze studni chlonnej nie cofało do piwnicy jak ten wezyk leci (o ile to mozliwe bo od sciany domu/piwnicy do studni chlonnej odleglosc jest 12 metrów jak puszcze rrke Fi 32) proszę o doradzenie jak to zrobic najlepiej dolaczam zdjecie studni chlonnej z tym kominkiem, czy tez tak zrobic z kondensatem na rrce fi32 czy nie ma potrzeby ? Edytowane 26 Września 2013 przez zwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.09.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 [ATTACH=CONFIG]214759[/ATTACH]Wracam do tematu. Oczyszczalnie biologiczna juz mam od kwietnia i przeczyszczone scieki wpadaja do studni chlonnej. tam tez bez posrednio chce doprowadzic kondensat. od pompy sfa kondensat bedzie szedł wezykiem FI 10 mm i chce to podlaczyc do rurki kanalizacyjnej najcienszej mozliwej wiec chyba FI 32 o ile sie nie myle i wprowadze to do studni chlonnej. mam pytanie czy sa jakies redukcje/zlaczki zeby podlaczyć weżyk FI 10 z ta rra pcv FI 32? i czy na koncu przed studnia chlonna dac trójnik i puscic kominek ponad ziemie zeby bylo doprowadzenie powietrza (tak jest zrobione przy oczyszczalni). zastanawiam sie zeby tego zapachu ze studni chlonnej nie cofało do piwnicy jak ten wezyk leci (o ile to mozliwe bo od sciany domu/piwnicy do studni chlonnej odleglosc jest 12 metrów jak puszcze rrke Fi 32) proszę o doradzenie jak to zrobic najlepiej dolaczam zdjecie studni chlonnej z tym kominkiem, czy tez tak zrobic z kondensatem na rrce fi32 czy nie ma potrzeby ? Jesli rura po zewnatrz ma fi10, to duzy dławik elektryczny uzyj. Ma uszczelke gumowa. Dławik w zaslepke kanalizacyjna. Na smrody nie ma nic lepszego niz syfon. Wygnij gdzies po drodze rurke fi10 w ksztly litery U - syfon gotowy. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 27.09.2013 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) Jesli rura po zewnatrz ma fi10, to duzy dławik elektryczny uzyj. Ma uszczelke gumowa. Dławik w zaslepke kanalizacyjna. Na smrody nie ma nic lepszego niz syfon. Wygnij gdzies po drodze rurke fi10 w ksztly litery U - syfon gotowy. marcin czesc, dzieki za info. rurka Fi 10 ma z 8 metrów na dlugosc i po drodze ma zagięcia ale raczej 2 razy kat prosty i pozniej jedna litera (Z ale pod katami prostymi czyli raczej jak schodek). tam zagiec za duzo nie jest wskazanych pompa sfa wyciagnie z 5 metrów do góry pionowo i z 20 poziomo. wiec litera u to wole nie robić. a własnie jak podłoaczyc do tej rury ? Fi 32? bo tu od strony wezyka to spoko wezyk wejdzie w dlawik, a z drugiej strony ? Edytowane 27 Września 2013 przez zwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.09.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 czesc, dzieki za info. rurka Fi 10 ma z 8 metrów na dlugosc i po drodze ma zagięcia ale raczej 2 razy kat prosty i pozniej jedna litera (Z ale pod katami prostymi czyli raczej jak schodek). tam zagiec za duzo nie jest wskazanych pompa sfa wyciagnie z 5 metrów do góry pionowo i z 20 poziomo. wiec litera u to wole nie robić. a własnie jak podłoaczyc do tej rury ? Fi 32? bo tu od strony wezyka to spoko wezyk wejdzie w dlawik, a z drugiej strony ? Syfon zrob za pompa a przed wejsciem do studni chlonnej. Chociaz jesli ten kondensat jest wypompowywany i taka mala rurka do studni chlonnej (a nie szamba) to bym sie wogole zapachem nie martwil. Rure kanalizacyjna do ktorej chcesz wprowadzic wezyk zaslepiasz plastikowa zaslepka dostosowana do srednicy rury. Ta zaslepka jest plaska, wiec mozesz ja przewiercic i zamocowac dlawik. Calosc bedzie szczelna. Zatyczki do kanalizacyjnych rur tez sa z uszczelka, tak jak na laczeniu rur normalnie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 27.09.2013 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 od pieca idzie wąz do pomy, od pompy idzie wezyk Fi 10 i on bedzie doprowadzony do sciany, tam przewierce dziure i wyprowadze rure Fi 32 która wejdzie do studni chlonnej, takze polozenie FI10 z Fi 32 bedzie jeszcze w piwnicy zeby byl dostęp. tak to wygląda. pompa wypomowuje. mam jeszcze jeden dylemat czy jak to bedzie wkopane z jakims spadkiem okolo 3 % na glebokosc pol metra, a dlugosc 12 metrów od domu do studni czy to nie zamarznie? czy wziasc jeszcze te rurki opatulic tak jak sie opatula rurki do wody lub jakims innym sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 27.09.2013 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 dzieki Marcin za radę. kpilem w sklepie taka gumowa zatyczke do rury z otworem Fi 10 wiec wezyk tam wlaze i bedzie szczelne to taka redukcjo-zaslepka. takze spoko. wzialem kupilem tez otuliny to obloze te rurki i jutro zrobie to dzieki Syfon zrob za pompa a przed wejsciem do studni chlonnej. Chociaz jesli ten kondensat jest wypompowywany i taka mala rurka do studni chlonnej (a nie szamba) to bym sie wogole zapachem nie martwil. Rure kanalizacyjna do ktorej chcesz wprowadzic wezyk zaslepiasz plastikowa zaslepka dostosowana do srednicy rury. Ta zaslepka jest plaska, wiec mozesz ja przewiercic i zamocowac dlawik. Calosc bedzie szczelna. Zatyczki do kanalizacyjnych rur tez sa z uszczelka, tak jak na laczeniu rur normalnie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts