Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RANKING - Najlepszy PIEC ZASYPOWY

free_agentka

Recommended Posts

Kocioł na miał, węgiel i drewno

Taki moje prywatne przemyślenia:

Na drewno:

- tzw. kotły na holzgas, gazujące drewno. Długą tradycję ma tutaj m.in czeski Atmos.

Atmos też u nas mocno oberwał po głowie, bo część instalatorów idąc na skróty instalowała je bez buforów, ludzie kisili na 40-50st.C a dodatkowo pali mokrym drewnem, w efekcie kotły potrafiły wyzionąć ducha w 2-3sezony....

Taka konstrukcja wymaga sezonowanego, suchego drewna o wilgotności max. do 20%. Powinno się ją podłączyć poprzez bufor i utrzymywać temp. w przedziale 70-80st.C, komfortowe na dom np. 40-45st.C ustawiamy już za buforem. Do takiej konstrukcji bufor powinien być integralną częścią zestawu.

Na węgiel:

- sortyment orzech, to moim zdaniem kotły tzw dolnego spalania, za dobrą konstrukcję uważam Junkersa Superclass, można jeszcze podać dolniaka pod logiem buderusa oraz bodajże konstrukcja Dakon-dor. Każda w zasadzie wymaga jakiś drobnych udoskonaleń, ale to solidne wyroby. Tutaj za odpowiednie rozwiązanie uważam w sterowaniu klasyczny miarkownik ciągu lub miarkownik ciągu elektroniczny np. Unister.

Na miał i drobne sorty węglowe np. groszki Gk.I

- moim zdaniem konstrukcje z zasypem cyklicznym, głównie z tzw rejonu Pleszewa, który się w tego typu produktach specjalizuje najdłużej i ma największe doświadczenia (pewnie tez najwięcej przez te konstrukcje oberwał po głowie, ale tak bywa w tzw. fazie wieku dziecięcego). Można tu wymienić naście konstrukcji z podziałem na kanały dymny pionowe i poziome. Ja za dobrą uważam konstrukcję Sekom-gk, bazą do jej stworzenia był model SEKOM (Stalowy Ekologiczny Kocioł Opalany Miałem) w ok.1994 czy 95r zgłaszany do ochrony patentowej jako produkt ale też jako sposób palenia propagowany na tym forum m.in. na wątku o ekonomicznym spalaniu węgla.... generalnie jednak można jeszcze wymienić konstrukcję KWMS czy KWMS-GR czy model Generator.

Czas pokazał, że na żywotność tych konstrukcji wpływ ma także sposób rozprowadzenia spalin, zdecydowanie dłuższą żywotność osiągają modele z kanałami poziomymi.

Dla tych paliw i konstrukcji sam uważam za odpowiedni wybór sterownik z pid i odpowiednio do mocy kotła dobrany nadmuch.

Edytowane przez Jarecki79

• 4 months później...
Dziękuję za odpowiedź, chyba zdecydujemy się na piec Biadała Pleszew KWM-SG, paliwo główne miał.

i co, kupiliscie biadałe?

Bo jak nie to rzuccie okiem na te jeszcze http://www.kotly-witkowski.pl/

ja mam od niedawna ale jestem mega bardzo zadowolona, w porównaniu z moim poprzednim to jak mercedes do malucha:P

A wiem że mąż przed zakupem rozwazał zakup biadały , ale wybrał witkowskiego , coś tam lepszego zauwazył

• 6 years później...
  • 1 year później...