free_agentka 10.11.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 (edytowane) Jak w temacie, jakiego producenta piec polecacie ? Miał, węgiel i drewno. Edytowane 10 Listopada 2011 przez free_agentka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.11.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 a jakie paliwo uznajesz za podstawowe i czym chcesz palić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_agentka 10.11.2011 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Kocioł na miał, węgiel i drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.11.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 (edytowane) Kocioł na miał, węgiel i drewno Taki moje prywatne przemyślenia: Na drewno: - tzw. kotły na holzgas, gazujące drewno. Długą tradycję ma tutaj m.in czeski Atmos. Atmos też u nas mocno oberwał po głowie, bo część instalatorów idąc na skróty instalowała je bez buforów, ludzie kisili na 40-50st.C a dodatkowo pali mokrym drewnem, w efekcie kotły potrafiły wyzionąć ducha w 2-3sezony.... Taka konstrukcja wymaga sezonowanego, suchego drewna o wilgotności max. do 20%. Powinno się ją podłączyć poprzez bufor i utrzymywać temp. w przedziale 70-80st.C, komfortowe na dom np. 40-45st.C ustawiamy już za buforem. Do takiej konstrukcji bufor powinien być integralną częścią zestawu. Na węgiel: - sortyment orzech, to moim zdaniem kotły tzw dolnego spalania, za dobrą konstrukcję uważam Junkersa Superclass, można jeszcze podać dolniaka pod logiem buderusa oraz bodajże konstrukcja Dakon-dor. Każda w zasadzie wymaga jakiś drobnych udoskonaleń, ale to solidne wyroby. Tutaj za odpowiednie rozwiązanie uważam w sterowaniu klasyczny miarkownik ciągu lub miarkownik ciągu elektroniczny np. Unister. Na miał i drobne sorty węglowe np. groszki Gk.I - moim zdaniem konstrukcje z zasypem cyklicznym, głównie z tzw rejonu Pleszewa, który się w tego typu produktach specjalizuje najdłużej i ma największe doświadczenia (pewnie tez najwięcej przez te konstrukcje oberwał po głowie, ale tak bywa w tzw. fazie wieku dziecięcego). Można tu wymienić naście konstrukcji z podziałem na kanały dymny pionowe i poziome. Ja za dobrą uważam konstrukcję Sekom-gk, bazą do jej stworzenia był model SEKOM (Stalowy Ekologiczny Kocioł Opalany Miałem) w ok.1994 czy 95r zgłaszany do ochrony patentowej jako produkt ale też jako sposób palenia propagowany na tym forum m.in. na wątku o ekonomicznym spalaniu węgla.... generalnie jednak można jeszcze wymienić konstrukcję KWMS czy KWMS-GR czy model Generator. Czas pokazał, że na żywotność tych konstrukcji wpływ ma także sposób rozprowadzenia spalin, zdecydowanie dłuższą żywotność osiągają modele z kanałami poziomymi. Dla tych paliw i konstrukcji sam uważam za odpowiedni wybór sterownik z pid i odpowiednio do mocy kotła dobrany nadmuch. Edytowane 10 Listopada 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_agentka 11.11.2011 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Dziękuję za odpowiedź, chyba zdecydujemy się na piec Biadała Pleszew KWM-SG, paliwo główne miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooksana 12.03.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Dziękuję za odpowiedź, chyba zdecydujemy się na piec Biadała Pleszew KWM-SG, paliwo główne miał. i co, kupiliscie biadałe? Bo jak nie to rzuccie okiem na te jeszcze http://www.kotly-witkowski.pl/ ja mam od niedawna ale jestem mega bardzo zadowolona, w porównaniu z moim poprzednim to jak mercedes do malucha:P A wiem że mąż przed zakupem rozwazał zakup biadały , ale wybrał witkowskiego , coś tam lepszego zauwazył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 20.03.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 zapomnieliście o piecach SASSAS UWT - Ze sterowaniem, uniwersalny kocioł dolnego i górnego spalania (wysoki) - węgiel, mieszanka z miałem, miał, drewnohttp://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-uwt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek W 13.11.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Mam od kilku lat piec defro, jaki mówili tak jest, zero jakichkolwiek problemów, ekonomiczny i spełnia swoje zadanie. Właśnie dodatkowo zainstalowałem w salonie kominek defro, krótko mistrzostwo Polecam ! Wkład kominkowy defro znalazłem na stronie http://www.defrohome.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 13.11.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Defro są dobre to fakt ale kutfa widzisz daty ostatniego postu ? wykop na całego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 13.11.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Ręka do góry kto tu handluje a kto używa .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jako8 05.08.2020 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Co myślicie o kotłach zasypowych od Witkowskiego? http://www.kotly-witkowski.pl/oferta-eksportowa/kotly-zasypoweKtoś używa i czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 05.08.2020 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Te kotły UKS to kotły górnego spalania. Trudne w regulacji mocy i o mniejszej sprawności .Górne spalanie już raczej nie wchodzi w grę. Proszę spojrzeć na kotły MPM DS lub Zębiec Szafir. O ile się nie spodoba to po prostu inny kocioł ale dolnego spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jako8 05.08.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Super, dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.08.2020 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 @free_agentka Przez prawie 10 lat miałem Logano S111 na węgiel i sprawdzał się bardzo dobrze. Wymaga odpowiedniej wielkości komina.Ale chyba takich kotłów już nie ma w sprzedaży. Teraz legalnie w sprzedaży są tylko V klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts