Sidi 11.11.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam! Jestem na etapie podłączania pieca do podłogówki i cwu. Hydraulik polecił mi zakupić 2 pompy Grundfos Magna. Gdy zobaczyłem ceny tych pomp to o mało nie spadłem z krzesła. Czy możecie polecić tańsze pompy automatyczne? Potrzebuję pompy 25-60 i 25-40. Znalazłem np. pompę Grundfos Alpha2 - też podobno automatyczna ale ponad 2x tańsza od tej Magna. Czym one się różnią? Warto dopłacać do Magny? A może jakaś inna firma? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 11.11.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Tego typu pompy (magna, alfa2) mają zastosowanie w instalacjach z zaworami termostatycznymi po to aby po zamknięciu większości grzejników zmniejszyć wydajność pompy i co za tym idzie zużycie prądu. Ja na Twoim miejscu zamieniłbym model 25-60 na alpfa2 , a do c.w.u normalną 25-40 grundfosa za ponad 3 stówy (bez sensu wydawać kase na pompę autoadaptacyjną do samego c.w.u) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 11.11.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Chyba że na obwodach podłogówki chcesz zamontować siłowniki to wtedy pompa z adaptacją może mieć sens, choć według mnie używanie siłowników przy dobrze zaprojektowanej podłogówce nie jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.11.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 kup dwie czterdziestki Alpha2 i na pewno Ci wystarczą,a nakłady zwrócą się, góra, po dwóch latach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sidi 11.11.2011 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Zupełnie się na tym nie znam. Nawet nie wiem co oznacza ta numeracja (25-40, 25-60). Skoro alpha2 spełnia tę samą rolę co magna to po co przepłacać Dziękuję za odpowiedzi. Ciekawe co na to hydraulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.11.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Zupełnie się na tym nie znam. Nawet nie wiem co oznacza ta numeracja (25-40, 25-60). Skoro alpha2 spełnia tę samą rolę co magna to po co przepłacać Dziękuję za odpowiedzi. Ciekawe co na to hydraulik Masz jeszcze do wyboru Wilo Smart, ale dokładnie jej nie znam. a także energooszczędne z Leszna: LFP seria Maxima z autoadaptacją: ta jest do instalacji, gdzie są zawory termostatyczne przy grzejnikach LFP seria Efekta: ma wydajność regulowaną ręcznie potencjometrem, dla starszych instalacji bez zaworów termostatycznych przy grzejnikach Generalnie taka możesz zapodać do bojlera, wyjdzie taniej a będzie energooszczędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sidi 15.11.2011 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Projektant zgodził się na użycie pompy Alpha2 zamiast Magna do CO i kazał kupić zwykłą (nie automagiczną) pompę 25-40 do CWU. I teraz pytanie czy jest w takim razie sens brać automatyczną pompę do CWU? Czy gdybym wziął jednak też alphę2 do CWU (co i tak jest dużą oszczędnościa w stosunku do Magny) to zwróci mi się to w rachunkach za prąd? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 15.11.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Ja kupiłem jakąś chyba chińszczyznę Webermann firmowaną przez Ferro za c.a. 140 zł (podobną na allegro można kupić za jakieś 100 zł), która na pierwszym biegu pobiera 35W, czyli na sezon 6 m-cy jakieś 150 kW a więc około 75 zł. Jeżeli elektroniczna kosztuje minimum 450 zł i będzie pracowała 3 razy oszczędniej to zyskam 50 zł/rocznie a więc "zacznę zarabiać" po minimum 6 latach o ile się nie zepsuje. Choć w tą oszczędność nie bardzo wierzę bo używam jej do podłogówki gdzie siłą rzeczy nie ma zaworów termostatycznych, czyli jest stały i ciągły przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sidi 15.11.2011 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 A jak szumy w instalacji? Chyba na I biegu ich nie ma? Przeglądam katalogi pomp i teraz mam kolejny rebus - do podłogówki i cwu zalecają pompy ze stali nierdzewnej a nie żeliwne (!). Bajka to czy nie? Bo te z nierdzewki są 3x droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 15.11.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Tylko do cwu z uwagi na agresywność wody, przecież w podłogówce woda jest cały czas ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 16.11.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Projektant zgodził się na użycie pompy Alpha2 zamiast Magna do CO i kazał kupić zwykłą (nie automagiczną) pompę 25-40 do CWU. I teraz pytanie czy jest w takim razie sens brać automatyczną pompę do CWU? Czy gdybym wziął jednak też alphę2 do CWU (co i tak jest dużą oszczędnościa w stosunku do Magny) to zwróci mi się to w rachunkach za prąd? Pozdrawiam. Tak jak Ci już kiedyś pisałem, do c.w.u kup pompę która jest w A klasie jeśli chodzi o zużycie energii, szkoda kasy na alpha2 która jest dobrą pompą lecz w wypadku zasilania bojlera - stałego oporu przepływu, nie będzie ona wykorzystywać swoich zalet. Oszczędzisz na tym ok 150pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.11.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Na CWU taka energooszczędna w klasie A, ale bez samoczynnej zmiany przepływu to np. Leszno seria Efekta.... pisałem zresztą wcześniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 24.11.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Polecam markę LFP (Leszno), to jest praktycznie Grundfos inaczej pomalowany i w zależności od modelu koło stówki tańszy. Jakąkolwiek sobie wymyślisz, to kup markową, będzie chodziła latami i nie będziesz miał z nią problemu i po roku czy dwóch nie będzie Ci tak hałasowała jak jakaś tanizna, będzie dalej pieknie pompować i nie zmusi Ciebie do wymiany (na początku każda pięknie chodzi). Do grzania CWU dobra będzie LFP EFEKTA - stały przepływ, ustawisz na minimum (bardzo mały układ) i zużyje koło 9W. Do podłogówki albo grzejników LFP MAXIMA - zmienny przepływ (jak masz termostaty zamykające obwód), dostosowuje się i jest energooszczędna w klasie A, albo odpowiednik Grundfosa ALPHA2 - LFP EXPERIA z Autoadapth. Tutaj możesz o nich poczytaćhttp://www.lfp.com.pl/info/dom_ogrod,produkty Edytowane 24 Listopada 2011 przez Deamos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts