Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury - pytanie

wlodd

Recommended Posts

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Moje pytanie jest krótkie - czy normy zawarte w w/w dokumencie to zalecenia, czy też są one bezwzględnie wiążące i niezastosowanie się do nich będzie de facto oznaczało, że organ wydający pozwolenie na budowę bo przeanalizowaniu projektu archikektoniczno-budowlanego pozwolenia takiego nie wyda?

Moim zdaniem wiążące nie są. A piszę to nie jako ekspert, bo nim nie jestem tylko na podstawie własnego doświadczenia. Jakis czas temu pisemnie zapytałam Starostwo o to, czy otrzymam pozwolenie na budowę domu na działce na której prace budowlane będą musiały odbywać się ze złamaniem wspomnianego wyżej rozporządzenia, konkretnie punktu 55. Odpowiedziano mi wtedy długo i rozwlekle, w 90% nie na temat i dopiero w ostatnim zdaniu padło stwierdzenie: "uzgodnienia technologii czy wykonawstwo w rejonie istniejących czynnych linii energetycznych nie są wymagane i uwzględniane w ramach postępowania w sprawie wniosku o wydanie pozwolenia na budowę".

Moim zdaniem oznacza to: a buduj sobie człowieku, byle tylko jakiś "życzliwy" nie doniósł do nadzoru budowlanego;)

Nie bardzo rozumiem na co się powołujesz. Wspomniane Rozporządzenie w sprawie WT, w par.55 określa warunki dla budynków mieszkalnych w zakresie wind i pochylni dla osób niepełnosprawnych i nie ma nic wspólnego z liniami energetycznymi.

Co więcej wspomniane Rozporządzenie, ani Prawo Budowlane, nie określają sposobu wykonywania jakichkolwiek prac budowlanych.

Chyba coś Ci się pomieszało i stad takie absurdalne wnioski.

Najprawdopodobniej chodzi o to: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych i przepisy określone w par.55 – tyle, że to nie podlega to „uzgodnieniom” na etapie wydawania PnB, tylko stanowi to cześć przepisów bhp, obowiązujących w budownictwie, a za ich przestrzeganie odpowiedzialny jest inwestor (pośrednio) i kierownik budowy. Działa to tak samo jak obowiązek noszenia kasku na budowie.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi> Nieprzypadkowo pogrubiłem słowo "powinny", bo to oznacza, że dobrze by było, gdyby normy były spełnione, ale nie muszą - cały urok polskiego prawodawstwa.

Mnie akurat chodziło o paragraf 102, a konkretnie o minimalną wysokość garażu i drzwi do niego...

Akurat tu jest dobrze. Określenie „powinny” nawiązuje do Art. 9 Prawa Budowlanego, który upoważnia ministra (lub organ przez niego wyznaczony) do wyrażania zgody na odstępstwa w sytuacjach wyjątkowych.

Takie sformułowanie upraszcza całą procedurę.

• 2 years później...

Drodzy Eksperci,

Mam następujący problem:

Kupiłam mieszkanie jednopokojowe na rynku pierwotnym. W chwili podpisywania umowy budowa była na poziomie "dziury w ziemi". Podczas rozmów przed podpisaniem umowy byłam informowana o możliwości otworzenia kuchni na salon. Na pewnym etapie budowy otrzymałam od dewelopera pismo z informacją, że nastąpił właśnie moment na wprowadzanie zmian lokatorskich i zostałam poproszona o naniesienie zmian na projekcie. W piśmie deweloper poinformował mnie, że nie ma możliwości likwidacji ściany między salonem i kuchnią (co od początku planowałam zrobić).

Deweloper powołuje się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r. § 93).

Problem w tym, że w treści rozporządzenia nie znalazłam punktu jasno mówiącego o zakazie likwidacji ściany dzielącej kuchnię i salon. Jest informacja o tym, że DOPUSZCZA się kuchnię bez dopływu światła dziennego (kuchnia będzie pozbawiona okna), ale nie ma mowy o żadnym zakacie otwierania kuchni na salon.

Zastanawiam się jak się ma do tego zapisu fakt, że zdecydowana większość deweloperów sprzedaje teraz kawalerki z kuchnią w aneksie w salonie i takie mieszkania dziwnym trafem bez problemu są odbierane przez nadzorców budowlanych.

Bardzo proszę o poradę jak mogę rozmawiać z deweloperem, jakich argumentów używać, żeby uzyskać zgodę na likwidację tej ściany.

Oczywiście mogę to zrobić na własną rękę po odbiorze mieszkania, ale problem polega na tym, że kupiłam mieszkanie z wykończeniem w cenie, więc rozwalanie ściany po odbiorze wiązałoby się ze zniszczeniem podłogi i prawdopodobnie poniosłabym z tego tytułu więcej kosztów, czego wolałabym uniknąć.

Z góry dziękuję za fachową pomoc.

Pozdrawiam

Bo zapewne nie można spełnić warunków (wymagań) co do wentylacji:

§ 93.

3. W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu.

§ 93. Oświetlenie i wentylacja

1. Pomieszczenie mieszkalne i kuchenne powinno mieć bezpośrednie oświetlenie światłem dziennym.

2. W mieszkaniu jednopokojowym dopuszcza się pomieszczenie kuchenne bez okien lub wnękę kuchenną połączoną z przedpokojem, pod warunkiem zastosowania co najmniej wentylacji:

1) grawitacyjnej - w przypadku kuchni elektrycznej,

2) mechanicznej wywiewnej - w przypadku kuchni gazowej.

3. W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu.

W mieszkaniu jednopokojowym wnęka kuchenna może być tylko jako dostępna z przedpokoju, nie może być tak że sypialnia i pokój dzienny z wnęką kuchenną to jedno i to samo pomieszczenie. Przy mieszkaniach wielopokojowych może być sypialnia + pokój dzienny z wnęką kuchenną, przy jednopokojowych nie ma takiej możliwości.

pozdrawiam