wlodd 11.11.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Moje pytanie jest krótkie - czy normy zawarte w w/w dokumencie to zalecenia, czy też są one bezwzględnie wiążące i niezastosowanie się do nich będzie de facto oznaczało, że organ wydający pozwolenie na budowę bo przeanalizowaniu projektu archikektoniczno-budowlanego pozwolenia takiego nie wyda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 11.11.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Są one wiążące co nie znaczy że nie może być od nich odstępstw.Ale o takie odstępstwo trzeba wystąpić do Ministra Infrastruktury i odpowiednio to uzasadnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honefoss 12.11.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Moim zdaniem wiążące nie są. A piszę to nie jako ekspert, bo nim nie jestem tylko na podstawie własnego doświadczenia. Jakis czas temu pisemnie zapytałam Starostwo o to, czy otrzymam pozwolenie na budowę domu na działce na której prace budowlane będą musiały odbywać się ze złamaniem wspomnianego wyżej rozporządzenia, konkretnie punktu 55. Odpowiedziano mi wtedy długo i rozwlekle, w 90% nie na temat i dopiero w ostatnim zdaniu padło stwierdzenie: "uzgodnienia technologii czy wykonawstwo w rejonie istniejących czynnych linii energetycznych nie są wymagane i uwzględniane w ramach postępowania w sprawie wniosku o wydanie pozwolenia na budowę". Moim zdaniem oznacza to: a buduj sobie człowieku, byle tylko jakiś "życzliwy" nie doniósł do nadzoru budowlanego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.11.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Nie bardzo rozumiem na co się powołujesz. Wspomniane Rozporządzenie w sprawie WT, w par.55 określa warunki dla budynków mieszkalnych w zakresie wind i pochylni dla osób niepełnosprawnych i nie ma nic wspólnego z liniami energetycznymi.Co więcej wspomniane Rozporządzenie, ani Prawo Budowlane, nie określają sposobu wykonywania jakichkolwiek prac budowlanych. Chyba coś Ci się pomieszało i stad takie absurdalne wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.11.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Najprawdopodobniej chodzi o to: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych i przepisy określone w par.55 – tyle, że to nie podlega to „uzgodnieniom” na etapie wydawania PnB, tylko stanowi to cześć przepisów bhp, obowiązujących w budownictwie, a za ich przestrzeganie odpowiedzialny jest inwestor (pośrednio) i kierownik budowy. Działa to tak samo jak obowiązek noszenia kasku na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodd 12.11.2011 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi> Nieprzypadkowo pogrubiłem słowo "powinny", bo to oznacza, że dobrze by było, gdyby normy były spełnione, ale nie muszą - cały urok polskiego prawodawstwa. Mnie akurat chodziło o paragraf 102, a konkretnie o minimalną wysokość garażu i drzwi do niego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.11.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Akurat tu jest dobrze. Określenie „powinny” nawiązuje do Art. 9 Prawa Budowlanego, który upoważnia ministra (lub organ przez niego wyznaczony) do wyrażania zgody na odstępstwa w sytuacjach wyjątkowych.Takie sformułowanie upraszcza całą procedurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honefoss 12.11.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Faktycznie, to o to rozporządzenie mi chodziło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutik 14.11.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Drodzy Eksperci, Mam następujący problem: Kupiłam mieszkanie jednopokojowe na rynku pierwotnym. W chwili podpisywania umowy budowa była na poziomie "dziury w ziemi". Podczas rozmów przed podpisaniem umowy byłam informowana o możliwości otworzenia kuchni na salon. Na pewnym etapie budowy otrzymałam od dewelopera pismo z informacją, że nastąpił właśnie moment na wprowadzanie zmian lokatorskich i zostałam poproszona o naniesienie zmian na projekcie. W piśmie deweloper poinformował mnie, że nie ma możliwości likwidacji ściany między salonem i kuchnią (co od początku planowałam zrobić).Deweloper powołuje się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r. § 93). Problem w tym, że w treści rozporządzenia nie znalazłam punktu jasno mówiącego o zakazie likwidacji ściany dzielącej kuchnię i salon. Jest informacja o tym, że DOPUSZCZA się kuchnię bez dopływu światła dziennego (kuchnia będzie pozbawiona okna), ale nie ma mowy o żadnym zakacie otwierania kuchni na salon. Zastanawiam się jak się ma do tego zapisu fakt, że zdecydowana większość deweloperów sprzedaje teraz kawalerki z kuchnią w aneksie w salonie i takie mieszkania dziwnym trafem bez problemu są odbierane przez nadzorców budowlanych. Bardzo proszę o poradę jak mogę rozmawiać z deweloperem, jakich argumentów używać, żeby uzyskać zgodę na likwidację tej ściany. Oczywiście mogę to zrobić na własną rękę po odbiorze mieszkania, ale problem polega na tym, że kupiłam mieszkanie z wykończeniem w cenie, więc rozwalanie ściany po odbiorze wiązałoby się ze zniszczeniem podłogi i prawdopodobnie poniosłabym z tego tytułu więcej kosztów, czego wolałabym uniknąć. Z góry dziękuję za fachową pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 14.11.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 A w tej ścianie nie ma przypadkiem kominów wentylacyjnych lub pionów wodno-kanalizacyjnych ? Może to jest powód dla którego developer nie zgadza się na modyfikacje projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutik 14.11.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Nie ma tam niczego, co by uniemożliwiało zburzenie ściany. Jedyne, czym zasłania się deweloper, to rozporządzenie, co w mojej ocenie jest mocno naciągane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.11.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Bo zapewne nie można spełnić warunków (wymagań) co do wentylacji: § 93. 3. W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutik 15.11.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Przy czym ten zapis dotyczy mieszkania wielopokojowego. A co z jednopokojowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.11.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 To wtedy pkt 2 tegoż paragrafu - też dotyczy wentylacji. Tyle, że jak z kuchni zrobisz pokój - to będzie to mieszkanie wielopokojowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 15.11.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 § 93. Oświetlenie i wentylacja 1. Pomieszczenie mieszkalne i kuchenne powinno mieć bezpośrednie oświetlenie światłem dziennym.2. W mieszkaniu jednopokojowym dopuszcza się pomieszczenie kuchenne bez okien lub wnękę kuchenną połączoną z przedpokojem, pod warunkiem zastosowania co najmniej wentylacji:1) grawitacyjnej - w przypadku kuchni elektrycznej,2) mechanicznej wywiewnej - w przypadku kuchni gazowej.3. W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu. W mieszkaniu jednopokojowym wnęka kuchenna może być tylko jako dostępna z przedpokoju, nie może być tak że sypialnia i pokój dzienny z wnęką kuchenną to jedno i to samo pomieszczenie. Przy mieszkaniach wielopokojowych może być sypialnia + pokój dzienny z wnęką kuchenną, przy jednopokojowych nie ma takiej możliwości. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts